29 март 2019 4 596

Як приготувати ідеальний шашлик зі свинячої шиї

Свинина, а точніше шийна частина, розташована уздовж хребта, традиційно використовується для шашлику. Ніжне і не сухе, завдяки прошарків жиру, це м'ясо швидко вбирає спеції і ароматні трави, при цьому смажиться шийка майже миттєво, головне не перетримати її на мангалі або в духовці.

Як правильно вибрати м'ясо

Біля прилавків з м'ясом завжди відбувається змагальний процес: продавець бажає продати не найкращий шматок, а покупець бажає придбати тільки відмінний. Не виключені помилки, в першу чергу у споживачів.

Як вибрати:

  1. При покупці будь-якого м'яса, в тому числі і свинячої шиї, попросіть продавця показати документи, які підтверджують, що м'ясо пройшло контроль у ветеринарній службі. Пам'ятайте, якщо вам починають розповідати казки про якісний м'ясі, замість того, щоб пред'явити ветеринарну довідку – не втрачайте час, йдіть. Якщо приховувати нічого, то продавець покаже документи на вашу вимогу відразу;
  2. Не купуйте для шашлику, дуже свіжу свинячу шию, так зване парне м'ясо. Після готування на вугіллі таке м'ясо буде жорстким, прожувати його буде важко. Перед приготуванням шашлику дайте м'ясу «відлежатися» при температурі від 0 до 6 градусів, не менше 2 діб;
  3. Помилково думати, що яскраво-червоний колір говорити про свіжість м'яса. Прикладіть до м'ясного шматочку білу паперову серветку, якщо вона забарвилася, значить, м'ясо обробили якимись препаратами. Свиняча шия повинна мати природний рожевий відтінок;
  4. Також подивіться, якого кольору жир. Він повинен мати білий або кремовий відтінок. М'ясо з сірим жиром – ознака не свіжості продукту.

Шість цікавих рецептів маринаду

У чому тільки не маринують свинячу шию! У рецептах з'являються чайні, томатні, пряні, з ківі і маслом маринади. До неї підходять абсолютно всі «м'ясні» спеції – базилік, розмарин, чебрець і перець горошком. Важливо, щоб свинина добре просочилася маринадом, який приготувати дуже просто.

Чайний
Інгредієнти Кількість
цибуля ріпчаста - 0,3 кг
перець горошком - 2 г
сіль велика - 8 г
часниковий зубчик - 2 шт.
чай молочний улун - 10 г
мінеральна вода з газом - 150 мл
лимон - половинка
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 26 Ккал

Як приготувати чайний маринад:

Крок 1. Цибулю поріжте півкільцями, часник натріть на тертці з дрібними отворами.

Крок 2. Чай, часник, нашатковану цибулю, мінералку і лимонний сік, додати до м'яса, приправити меленим перцем, змішаним із сіллю.

Крок 3. Все добре перемішати, щоб листя улуна ввібрали вологу і почали віддавати м'ясу ніжний аромат і вершковий смак.

Крок 4. Щоб шашлик добре промариновался, його треба прибрати в холодильник на 6 годин.

Крок 5. М'ясо можна нанизати на шампури або розкласти на решітці, потім випікати на вугіллі.

Томатний

Вимагається:

  • помідори сушені – 20 г;
  • мелений коріандр – 10 г;
  • кмин – 3 г;
  • паприка солодка – 5 м;
  • цибуля без шкірки – 250 г;
  • петрушка, кінза – по 3 гілочки;
  • рослинна олія (краще оливкова) – 100 мл;
  • чистий звичайна вода – 100 мл;
  • за смаком додати перець (чорний) і сіль.

Маринад можна зробити за 15 хвилин.

Як приготувати:

Крок 1. Спеції додаються безпосередньо у м'ясо.

Крок 2. У глибоку миску покласти в'ялені помідори, дрібно нашатковану цибулю, зелень, сіль і перемішати так, щоб з'явився сік.

Крок 3. Свинину в спеціях змішати з маринадом, влити воду, оливкове масло і поставити на 6 годин у холодильник маринуватися.

Крок 4. М'ясо смажити над вугіллям.

Пряний

Необхідні компоненти:

  • часник – 3 зубчики;
  • соєвий соус – 70 мл;
  • мед квітковий – 20 г;
  • половина чайної ложки солі;
  • подрібнений свіжий шавлія – 5 м;
  • оливкова олія (рафінована) – 60 мл

Буде потрібно для приготування 15-20 хвилин.

Як робити;

  1. У миску натерти часник на тертці, додати подрібнений шавлія;
  2. Влити в цю ж миску соєвий соус, додати мед, масло і сіль. Гарненько перемішати;
  3. Замаринувати нарізані шматочки свинячої шиї і прибрати в холодильник приблизно на 3 години.

Маринад по-кавказьки

Потрібно на 1,5 кг м'яса:

  • 800 г цибулі;
  • лимон;
  • 25 г м'якоті ківі;
  • чорний перець горошком;
  • сіль.

На приготування знадобиться 20 хвилин.

Як зробити:

  1. Візьміть ріпчасту цибулю приблизно в тій же кількості, що і м'ясо. Почистіть і пропустіть через м'ясорубку, відіжміть сік;
  2. Головна фішка кавказького маринаду – ківі. Його розімніть вилкою або подрібніть блендером. Ківі чудово розм'якшує, навіть жорсткувате м'ясо і тут головне не «переборщити». На 1 кг м'яса візьміть не більше 15 г м'якоті;
  3. В маринад додати перець, мелений на домашній (ручний) млині, не використовувати мелену з пакетиків. Якщо немає млини, просто потолките горошинки в ступці. У такого перцю відмінний смак, який тільки підкреслить смак м'яса;
  4. Всі підготовлені інгредієнти перемішати зі свининою, додати лавровий лист, трохи лимонного соку і сіль. І в цій суміші маринувати, а через дві години можна вже смажити шашлик;
  5. На замітку: перед приготуванням перець горошком треба прожарити на сковороді (без олії!). Після цього розмолоти його і разом з сіллю додати до шматочків м'яса.

Швидкий

Потрібно на 1 кг м'яса:

  • ківі – 2 штуки;
  • цибуля – 0,6 кг;
  • перець горошком, сіль – все за смаком.

На готування піде 10-15 хвилин.

Як приготувати:

  1. Ківі почистити розім'яти виделкою в пюре;
  2. Цибулю нашаткувати кільцями;
  3. З'єднати свинину, пюре і цибулю. Приправити за смаком;
  4. Поставити зверху вантаж, залишити на півгодини;
  5. Смажити м'ясо на вугіллі.

Маринад з маслом

На 1 кг м'яса потрібно:

  • сіль, перець горошком мелений – все за смаком;
  • 30 г паприки;
  • 50 мл соняшникової олії.

Час готування маринаду: 15 хвилин.

Рецепт:

Перець вручну змолоти на млинку. Змішати його з сіллю. Додати цю суміш м'ясо, перемішати. Додати паприку, влити олію. Залишити в холоді на всю ніч.

Читайте як приготувати ароматну арахісову пасту в домашніх умовах.

Візьміть на замітку рецепти соковитою корейки з свинини в духовці з травами і прянощами.

Як приготувати лангет з яловичини — дуже смачне і в той же час просте блюдо, яке подають в ресторанах.

Перевірений рецепт шашлику з свинячої шиї на мангалі

На мангалі можна смажити будь-яку частина свинячої туші. Але найбільш затребувана частина – свиняча шия. Її важко зіпсувати, головне не тримати довго на вугіллі.

Потрібні продукти:

  • свинина (шийка) – 1 кг;
  • 500 г несолодкого йогурту;
  • 1 перчик чилі;
  • по 3 шт. розмарину і майорану;
  • ціла головка часнику;
  • 10 г паприки;
  • 2 великі цибулини.

Можна приготувати за 45 хвилин. Калорійність 100 г порції — 415 ккал.

Як приготувати:

Розмір м'ясних шматочків має велике значення. Маленькі висохнуть швидше, ніж встигнуть просмажиться, а великі шматочки погано прожариваются всередині, а зверху вже підгорають. Тому нарізайте свинячу шию кубиками 3х3 див.

Всі продукти, згідно з рецептурою наріжте і змішайте з м'ясними кубиками, влийте йогурт, перемішайте. Шию маринувати від 2 до 3 годин (можна більше). Замість йогурту можна використовувати кисле молоко або нежирний кефір – шашлик вийде не гірше.

Перед смаженням нанизати мариновані шматки свинини на шампури.

Смажити 15 хвилин над розжареним вугіллям без полум'я). Повертати шампури, щоб свинина рівномірно прожаривалась.

Як приготувати соковитий шашлик в духовці

Зазвичай шашлик смажать над гарячим вугіллям, але його так само вдало можна приготувати в духовці. Все-таки головний інгредієнт у шашлик – м'ясо.

Вам знадобиться:

  • шия свиняча – 1 кг;
  • соковитий цибуля – 200 г;
  • 60 мл рафінованої олії;
  • 3 г чорного перцю, 10 г солі.

Для шашликового соусу:

  • 2 кг помідорів без шкірки;
  • 2 кг перцю солодкого;
  • 2 великі цибулини;
  • по 1 пучку (кінза, майоран, базилік, петрушка);
  • часник – 8 зубчиків;
  • 50 г аджики;
  • хмелі-сунелі, сіль і чорний перець додавати на свій розсуд.

Підготовчий процес зажадає близько 6 годин, процес приготування займе 20 хвилин. В порції 100 г всього 359 ккал.

Як зробити:

Крок 1. Підготовлені шматки для шашлику посипати меленим перцем, приправити сіллю.

Крок 2. Нашаткувати дрібно цибулини, пом'яти до появи соку, додати до м'яса, перемішати руками. Залишається влити олію і приправити. Для маринування помістити в холодильник.

Крок 3. Перед смаженням мариновані шматочки свинини надіти на шпажки. Смажити шашлик в духовці на режимі «вентилятор і загальний гриль». Цей режим здатний замінити вертел, тому можна готувати великі порції м'яса.

Крок 4. Для соусу всі овочі та зелень помити. Болгарський перець подрібнити в пюре.

Крок 5. Очищені помідори перетерти. Якщо соку буде багато, злити його, а м'якоть варити до густоти;

Крок 6. У помідорну суміш покласти пюре з болгарського перцю, часник, приправити спеціями.

Крок 7. Викласти соус в широку миску, зверху на нього тонкі кільця червоної цибулини, зелень.

Кулінарні поради

Свинина (шийка) краще вбирає маринад, ніж інші види м'яса, тому її можна обробляти на великі шматочки.

Вибір маринаду, як і вибір м'ясного шматка – відповідальне завдання. Звичайно, невдале м'ясо можна врятувати смачним маринадом, але все одно, воно програє шашлику, приготовленому з відмінного шматочка.

Відразу з холодильника можна класти м'ясо на вугілля. Воно повинно зігрітися до початку готування, тоді шматочки рівномірно просмажаться.

Щоб кожен шматочок просмажився, намагайтеся нанизувати м'ясо на шампури рівномірно, на невеликій відстані.

Знімати шашлик з шампурів потрібно перед їжею, так як з проколу може витекти сік, і свиняча шия втратить соковитість.

Що ще почитати: