14 апрель 2019 1 971

Як швидко приготувати маринад для шашлику з баранини

Страви на мангалі прийшли до нас з Кавказу. Головне в них – звичайно ж м'ясо. Можна використовувати свинину, яловичину і навіть дичину, але самий хороший шашлик виходить з баранини.

Краще всього для цих цілей підходить молочний ягня не старше 2 місяців. Колір м'якоті повинен бути яскраво–червоним.

Якщо м'ясо має специфічний запах або темний обветренный вид, воно на шашлик не годиться. Краще всього брати охолоджену баранину – шашлик із замороженої буде жорсткий і сухий. М'ясо повинно бути пружним на дотик, ні в якому разі не слизьким і без виступаючої крові.

Окіст – найкраща частина для шашлику, однак, якщо нога сильно велика, то це м'ясо зі старого барана. Непоганий варіант для цієї страви – вирізка зі спини навколо хребта, корейка або ребра.

Не повинно бути занадто багато жиру: під час приготування він розтопиться і залишаться одні жили. Коли м'ясо вибрано, настає момент подбати про маринаді, про різновиди якого і піде мова далі.

Маринад з оцтом

Інгредієнти для рецепта:

  1. Цибуля ріпчаста – 6 штук;
  2. Лимон – 3 штуки;
  3. Цукор – 1.5 столові ложки;
  4. Оцет винний 6 % — 2.5 столові ложки;
  5. Рослинна рафінована олія – 2.5 столові ложки;
  6. Спеції та сіль — за смаком;
  7. Бараняча корейка – 2.5 – 3 кілограми.

Візьміть м'ясо, поріжте його великими шматками. Якщо трапляються прожилки або великі прошарки жиру, краще їх вирізати.

Складіть його в глибокий казанок. Потім приступайте до приготування маринаду. Візьміть великі цибулини, очистіть їх від лушпиння і нарізати товстими кільцями, щоб їх можна було нанизувати на шампур разом з м'ясом.

Після цього помийте лимони і наріжте півкільцями. Викладіть нарізані продукти до м'яса, додайте цукор, оцет, олію, спеції і всю суміш добре вимішайте.

Можна використовувати практично будь-які наявні під рукою приправи: чебрець, базилік, чорний мелений перець, а також що-небудь інше на ваш смак. Накрийте казанок кришкою і залиште на 1,5 – 2 години при кімнатній температурі, потім на ніч приберіть в холодильник.

Маринад з ківі

Цей маринад для шашлику з баранини включає в себе такі компоненти:

  1. Цибуля ріпчаста – 5 штук;
  2. Ківі – 3 штук;
  3. Рафінована олія – 2,5 столові ложки;
  4. Сіль і спеції за смаком;
  5. Лимон – 1 штук;
  6. Апельсин – 1 штук;
  7. Вирізка баранини – 2 – 2.5 кілограма.

Якщо вам попалася не дуже молода баранина для шашлику або замаринувати її треба швидко, маринад з ківі – самий підходящий варіант.

Підготуйте м'ясо, складіть його в глибоку каструлю. Почистіть наявні фрукти і овочі. Цибулю подрібніть в блендері, ківі і апельсин поріжте невеликими кубиками.

З'єднайте підготовлені продукти в невеликій тарілці і перемішуємо. Завдяки своєму складу ківі швидко розщеплює тваринні білки і руйнує жорстку структуру волокон.

Тому готовий маринад вимішувати з м'ясом і спеціями потрібно за 1 – 1.5 години до приготування. Якщо перетримати його в такому маринаді, воно втратить смакові якості і буде розділятися на волокна прямо в руках.

Маринад з кефіром

Компоненти даного рецепту:

  1. Цибуля ріпчаста – 4 штуки;
  2. Кефір – 1 літр;
  3. Сіль – 2 чайні ложки;
  4. Цукор – 2 чайні ложки;
  5. Перець чорний мелений – щіпка;
  6. Спеції за смаком;
  7. Окіст молодого барана – 2.5 – 3 кілограми.

Маринад на кефірі чудово підійде для шашлику з баранини, додасть невелику кислинку і розм'якшить її.

Візьміть м'ясо, зріжте зайвий жир, плівку і прожилки. Розділивши на великі шматки, викладіть в глибоку ємність.

Посоліть, поперчіть і додайте цукор. Очистіть ріпчасту цибулю. Поріжте його товстими кружальцями і, розділивши кільця, перемішайте з готовим м'ясом.

Після цього невеликими порціями починайте підливати кефір і ретельно перемішувати всі разом. Вимішуйте до тих пір, поки шашлик не насититься кефіром.

Після цього щільно накрийте кришкою і покладіть під гніт. Залиште 1 – 1.5 години при кімнатній температурі, після яких можна приступати до смаження шашличка.

Маринад на мінеральній воді

Компоненти:

  1. Сильно газована мінералка – 300 мілілітрів;
  2. Цибуля ріпчаста – 3 штуки;
  3. Перець, сіль, спеції – по щіпці;
  4. Помідори – 3 штуки;
  5. Сірий хліб – 3 шматочка;
  6. Баранина – 2.5 кг;
  7. Лимон – 1 штук.

Помийте і обсушіть м'ясо, наріжте середніми кубиками і покладіть у велику миску. Почистіть цибулю, помідори помийте і лимон. Всі наріжте великими кільцями.

Складіть в миску, а зверху покладіть хліб скибочками. Додайте приправи, все добре перемішайте і залийте мінеральною водою. Накрийте щільно кришкою і залиште на 6 – 7 годин.

Маринад із соєвого соусу і вина

Компоненти:

  1. Баранячі ребра – 3 кілограми;
  2. Соєвий соус – 150 мілілітрів;
  3. Вино червоне сухе – 100 мл;
  4. Сіль, спеції – за смаком;
  5. Ріпчаста цибуля – 4 штуки;
  6. Часник – 1 зубок;
  7. Цукор – 1 чайна ложка;
  8. Лимон – 1 штук.

Помийте і складіть ребра в глибоку каструлю. Очистіть цибулю, часник. Помийте лимон.

Цибулю і лимон потрібно нарізати товстими кільцями. Пропустіть через прес часник.

Підготовлені продукти покладіть до ребер, додайте сіль, цукор і спеції – це можуть бути базилік, майоран, шавлія. Весь вміст добре перемішайте, влийте вино і соєвий соус.

Ще раз всю масу вимішайте. Закрийте кришкою і поставте під гніт. Маринуються ребра 3 – 4 години.

Маринад з гірчиці і майонезу

Компоненти:

  1. М'ясо баранини – 3 кілограми;
  2. Майонез домашній – 250 міліграмів;
  3. Гірчиця домашня – 1 столова ложка;
  4. Цибуля ріпчаста – 3 штуки;
  5. Сіль, цукор – 1 чайна ложка;
  6. Паприка сушена – 0.5 чайної ложки;
  7. Чебрець – 0.5 чайної ложки;
  8. Кінза – щіпка.

Помийте і обітріть м'ясо. Поріжте його великими стейками. Очистіть цибулю, наріжте його дрібними кубиками, до утворення кашки.

В окремій ємності змішайте майонез і гірчицю, додайте порізану цибулю і цукор, все добре перемішайте. Натріть стейки сіллю і спеціями. Дайте їм полежати 30-40 хвилин.

Потім залийте приготованим соусом і все добре перемішайте. М'ясо з таким маринадом буде готове до приготування через 2 – 3 години. Стейки можна смажити на сітці для барбекю.

Медовий маринад

Компоненти:

  1. Окіст баранини – 3 кілограми;
  2. Цибуля ріпчаста – 2 штуки;
  3. Барбарис сушений – щіпка;
  4. Базилік свіжий – кілька гілочок;
  5. Сіль, цукор – 1 чайна ложка;
  6. Кукурудзяна або соняшникова олія – 100 мілілітрів;
  7. Соєвий соус – 100 мілілітрів;
  8. Часник – 1 зубчик.

Візьміть окіст молочного баранчика, помийте, обсушіть і наріжте шматками порційного розміру. Складіть все у глибоку емальовану або нержавіючу миску.

Очистіть цибулю, поріжте його товстими кільцями. Зніміть з лушпиння часнику і дрібно поріжте ножем, або потріть на тертці.

У м'ясо додайте сіль, цукор і соєвий соус, приправи, рослинне масло і порізані овочі. Необхідно ретельно перемішати всі компоненти. Через 3 – 4 години можна приступати до смаження.


Вам сподобається шашлик з риби на мангалі на шампурах за нашими рецептами!

Збираючись на пікнік візьміть в закладки рецепт шашлику з баранини по-кавказьки, читайте як це зробити правильно.

Якщо ви не вживаєте м'ясо вам згодиться рецепт шашлику з печериць в духовці. Натисніть сюди і обов'язково спробуйте цей рецепт.

Кулінарні підсумки

Маринад є другим по значущості після м'яса для шашлику. Правильно замариноване і добре підібрана м'ясо – це 100% гарантія відмінних смакових якостей.

Якщо вам потрібно швидко підготувати м'ясо до смаження, краще використовувати маринад з ківі, або кефіру.

Якщо ж поспішати нікуди – маринад з оцтом або майонез з гірчицею зробить ваш шашлик з баранини неймовірно ніжним, ну а маринад з меду або соєвого соусу додасть специфічні нотки до вашого смаку м'яса.

Що ще почитати: