Як швидко приготувати маринад для шашлику з баранини
Страви на мангалі прийшли до нас з Кавказу. Головне в них – звичайно ж м'ясо. Можна використовувати свинину, яловичину і навіть дичину, але самий хороший шашлик виходить з баранини.
Краще всього для цих цілей підходить молочний ягня не старше 2 місяців. Колір м'якоті повинен бути яскраво–червоним.
Якщо м'ясо має специфічний запах або темний обветренный вид, воно на шашлик не годиться. Краще всього брати охолоджену баранину – шашлик із замороженої буде жорсткий і сухий. М'ясо повинно бути пружним на дотик, ні в якому разі не слизьким і без виступаючої крові.
Не повинно бути занадто багато жиру: під час приготування він розтопиться і залишаться одні жили. Коли м'ясо вибрано, настає момент подбати про маринаді, про різновиди якого і піде мова далі.
Маринад з оцтом
Інгредієнти для рецепта:
- Цибуля ріпчаста – 6 штук;
- Лимон – 3 штуки;
- Цукор – 1.5 столові ложки;
- Оцет винний 6 % — 2.5 столові ложки;
- Рослинна рафінована олія – 2.5 столові ложки;
- Спеції та сіль — за смаком;
- Бараняча корейка – 2.5 – 3 кілограми.
Візьміть м'ясо, поріжте його великими шматками. Якщо трапляються прожилки або великі прошарки жиру, краще їх вирізати.
Складіть його в глибокий казанок. Потім приступайте до приготування маринаду. Візьміть великі цибулини, очистіть їх від лушпиння і нарізати товстими кільцями, щоб їх можна було нанизувати на шампур разом з м'ясом.
Після цього помийте лимони і наріжте півкільцями. Викладіть нарізані продукти до м'яса, додайте цукор, оцет, олію, спеції і всю суміш добре вимішайте.
Можна використовувати практично будь-які наявні під рукою приправи: чебрець, базилік, чорний мелений перець, а також що-небудь інше на ваш смак. Накрийте казанок кришкою і залиште на 1,5 – 2 години при кімнатній температурі, потім на ніч приберіть в холодильник.
Маринад з ківі
Цей маринад для шашлику з баранини включає в себе такі компоненти:
- Цибуля ріпчаста – 5 штук;
- Ківі – 3 штук;
- Рафінована олія – 2,5 столові ложки;
- Сіль і спеції за смаком;
- Лимон – 1 штук;
- Апельсин – 1 штук;
- Вирізка баранини – 2 – 2.5 кілограма.
Якщо вам попалася не дуже молода баранина для шашлику або замаринувати її треба швидко, маринад з ківі – самий підходящий варіант.
Підготуйте м'ясо, складіть його в глибоку каструлю. Почистіть наявні фрукти і овочі. Цибулю подрібніть в блендері, ківі і апельсин поріжте невеликими кубиками.
З'єднайте підготовлені продукти в невеликій тарілці і перемішуємо. Завдяки своєму складу ківі швидко розщеплює тваринні білки і руйнує жорстку структуру волокон.
Тому готовий маринад вимішувати з м'ясом і спеціями потрібно за 1 – 1.5 години до приготування. Якщо перетримати його в такому маринаді, воно втратить смакові якості і буде розділятися на волокна прямо в руках.
Маринад з кефіром
Компоненти даного рецепту:
- Цибуля ріпчаста – 4 штуки;
- Кефір – 1 літр;
- Сіль – 2 чайні ложки;
- Цукор – 2 чайні ложки;
- Перець чорний мелений – щіпка;
- Спеції за смаком;
- Окіст молодого барана – 2.5 – 3 кілограми.
Маринад на кефірі чудово підійде для шашлику з баранини, додасть невелику кислинку і розм'якшить її.
Візьміть м'ясо, зріжте зайвий жир, плівку і прожилки. Розділивши на великі шматки, викладіть в глибоку ємність.
Посоліть, поперчіть і додайте цукор. Очистіть ріпчасту цибулю. Поріжте його товстими кружальцями і, розділивши кільця, перемішайте з готовим м'ясом.
Після цього невеликими порціями починайте підливати кефір і ретельно перемішувати всі разом. Вимішуйте до тих пір, поки шашлик не насититься кефіром.
Маринад на мінеральній воді
Компоненти:
- Сильно газована мінералка – 300 мілілітрів;
- Цибуля ріпчаста – 3 штуки;
- Перець, сіль, спеції – по щіпці;
- Помідори – 3 штуки;
- Сірий хліб – 3 шматочка;
- Баранина – 2.5 кг;
- Лимон – 1 штук.
Помийте і обсушіть м'ясо, наріжте середніми кубиками і покладіть у велику миску. Почистіть цибулю, помідори помийте і лимон. Всі наріжте великими кільцями.
Складіть в миску, а зверху покладіть хліб скибочками. Додайте приправи, все добре перемішайте і залийте мінеральною водою. Накрийте щільно кришкою і залиште на 6 – 7 годин.
Маринад із соєвого соусу і вина
Компоненти:
- Баранячі ребра – 3 кілограми;
- Соєвий соус – 150 мілілітрів;
- Вино червоне сухе – 100 мл;
- Сіль, спеції – за смаком;
- Ріпчаста цибуля – 4 штуки;
- Часник – 1 зубок;
- Цукор – 1 чайна ложка;
- Лимон – 1 штук.
Помийте і складіть ребра в глибоку каструлю. Очистіть цибулю, часник. Помийте лимон.
Цибулю і лимон потрібно нарізати товстими кільцями. Пропустіть через прес часник.
Підготовлені продукти покладіть до ребер, додайте сіль, цукор і спеції – це можуть бути базилік, майоран, шавлія. Весь вміст добре перемішайте, влийте вино і соєвий соус.
Ще раз всю масу вимішайте. Закрийте кришкою і поставте під гніт. Маринуються ребра 3 – 4 години.
Маринад з гірчиці і майонезу
Компоненти:
- М'ясо баранини – 3 кілограми;
- Майонез домашній – 250 міліграмів;
- Гірчиця домашня – 1 столова ложка;
- Цибуля ріпчаста – 3 штуки;
- Сіль, цукор – 1 чайна ложка;
- Паприка сушена – 0.5 чайної ложки;
- Чебрець – 0.5 чайної ложки;
- Кінза – щіпка.
Помийте і обітріть м'ясо. Поріжте його великими стейками. Очистіть цибулю, наріжте його дрібними кубиками, до утворення кашки.
В окремій ємності змішайте майонез і гірчицю, додайте порізану цибулю і цукор, все добре перемішайте. Натріть стейки сіллю і спеціями. Дайте їм полежати 30-40 хвилин.
Потім залийте приготованим соусом і все добре перемішайте. М'ясо з таким маринадом буде готове до приготування через 2 – 3 години. Стейки можна смажити на сітці для барбекю.
Медовий маринад
Компоненти:
- Окіст баранини – 3 кілограми;
- Цибуля ріпчаста – 2 штуки;
- Барбарис сушений – щіпка;
- Базилік свіжий – кілька гілочок;
- Сіль, цукор – 1 чайна ложка;
- Кукурудзяна або соняшникова олія – 100 мілілітрів;
- Соєвий соус – 100 мілілітрів;
- Часник – 1 зубчик.
Візьміть окіст молочного баранчика, помийте, обсушіть і наріжте шматками порційного розміру. Складіть все у глибоку емальовану або нержавіючу миску.
Очистіть цибулю, поріжте його товстими кільцями. Зніміть з лушпиння часнику і дрібно поріжте ножем, або потріть на тертці.
У м'ясо додайте сіль, цукор і соєвий соус, приправи, рослинне масло і порізані овочі. Необхідно ретельно перемішати всі компоненти. Через 3 – 4 години можна приступати до смаження.
Вам сподобається шашлик з риби на мангалі на шампурах за нашими рецептами!
Збираючись на пікнік візьміть в закладки рецепт шашлику з баранини по-кавказьки, читайте як це зробити правильно.
Якщо ви не вживаєте м'ясо вам згодиться рецепт шашлику з печериць в духовці. Натисніть сюди і обов'язково спробуйте цей рецепт.
Кулінарні підсумки
Маринад є другим по значущості після м'яса для шашлику. Правильно замариноване і добре підібрана м'ясо – це 100% гарантія відмінних смакових якостей.
Якщо вам потрібно швидко підготувати м'ясо до смаження, краще використовувати маринад з ківі, або кефіру.
Якщо ж поспішати нікуди – маринад з оцтом або майонез з гірчицею зробить ваш шашлик з баранини неймовірно ніжним, ну а маринад з меду або соєвого соусу додасть специфічні нотки до вашого смаку м'яса.