22 июнь 2019 1 260

Як приготувати знаменитий шашлик по-карски

Шашлики стали вже доброю традицією для всіх любителів відпочинку на природі або власників заміських ділянок. Існує безліч способів замаринувати м'ясо в залежності від того, куряче воно, свиняче або ж це ягнятина.

Нижче будуть описані кілька способів приготувати м'ясо «по-карски», саме такий рецепт найбільше віддають перевагу ті, хто хоча б раз пробував.

Особливості страви

Для такої страви використовується виключно м'ясо барана. Але зовсім не це кардинально відрізняє шашлик по-карски від інших. Справа в ому, що тут потрібно тільки корейка, а точніше її ниркова частина, м'якоть, яка містить багато поперечних кісточок. Також для приготування цієї страви використовуються і баранячі нирки.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
Надниркова м'якоть баранини - 1 кг
Нирки баранячі - 4 шт.
Цибуля ріпчаста великий - 2 шт.
Томат - 4 шт.
Зелений лук - 1 пучок
Базилік сушений - 1 ч. л.
Горілка - 100 мл
Кефір - 300 мл
Сік лимона - 1 ч. л.
Сіль і перець - за смаком
Час приготування: 600 хвилин Калорійність на 100 грам: 90 Ккал

Шашлик по-карски з баранини треба готувати так:

  1. М'якоть баранини добре промити у воді, поділити приблизно на 4 рівних частини, видаливши з них усі плівки і жир;
  2. Кожен шматочок надрізати, це допоможе м'яса краще ввібрати маринад;
  3. Ріпчасту цибулю нарізати на півкільця середньої товщини;
  4. Пучок зеленого цибулі подрібнити;
  5. У великій глибокій мисці змішати ріпчаста і зелена цибуля, трохи придушити їх руками (щоб пустили сік), присипати їх сіллю і перцем за смаком;
  6. Влити в миску необхідну кількість горілки і кефіру, перемішати всі інгредієнти;
  7. В отриманий маринад вкласти баранину, зверху накрити кришкою або харчовою плівкою, відставити убік;
  8. Перейти до підготовки нирок: з них необхідно зняти зовнішню плівку, також потрібно буде видалити всі протоки і сполучні тканини;
  9. На кожній нирці зробити надрізи хрест-навхрест;
  10. Нирки потрібно помістити у воду на 1,5 год, після чого злити стару воду і залити нову;
  11. Міняти воду необхідно три рази, в останню воду додати лимонний сік, залишити маринуватися на 1 год;
  12. Після того, як нирки замаринуются, їх необхідно перекласти в посуд з м'ясом, після чого всі інгредієнти повинні маринуватися разом приблизно 4-5год;
  13. Нанизати На шампури м'якоть баранини (1 шампур – 1 шматок), з одного боку закріпити його одним томатом, а з іншого – баранячої ниркою;
  14. Готувати шашлик 15-20 хв на мангалі.

Рецепт салату «Чафан» з фото і покроковими рекомендаціями. Спробуйте кілька варіантів цієї страви.

Читайте як приготувати смачний рецепт сочевичного супу.

Скільки варити курячі ніжки до готовності. Вам знадобляться наші поради для того щоб приготувати різноманітні страви.

Шашлик по-карски з свинини

Дане страву можна приготувати і більш звичним способом, використовуючи свинину. Для такого адаптованого рецепта також знадобиться наступне:

Продукти Їх кількість
Свинина (бажано, шийка) 300 гр
Цибуля ріпчаста 2 шт (1 для маринаду і 1 для смаження)
Томат 1 шт
Сітка свиняча жирова Кількість на розсуд (1 сітка на 1 шампур)
Олія рослинна 80 гр
Коньяк 20 гр
Мінеральна вода 50 гр
Лимон ¼ Цілісного плода
Приправи та прянощі, сіль, перець За смаком

На підготовку маринаду потрібно близько 30 хв. Сам процес маринування займе 3 ч. На приготування шашлику необхідно всього 20 хв. Калорійність в 100 гр продукту – 184 ккал.

Як приготувати страву:

  1. М'ясо промити у воді, порізати на тонкі пластини;
  2. Одну головку цибулі, почистити і порізати на тонкі півкільця;
  3. Перекласти готовий цибулю в глибоку миску, додати до нього сіль, перець і будь-які прянощі, які підходять до м'яса;
  4. До цибулі і спецій влити необхідну кількість коньяку, а також рослинної олії і мінеральної води;
  5. Туди ж видавити сік четвертинки лимона;
  6. В отриманий маринад скласти свинину, добре прим'яти його разом з вмістом маринаду за допомогою рук;
  7. Залишити свинину маринувати на 3 год;
  8. Тим часом почистити другу головку цибулі і порізати на четвертинки;
  9. Таким же чином нарізати томат;
  10. На шампур насадити шматок м'яса, потім часточку томату й четвертинку цибулі;
  11. Вміст шампура обернути в жирову свинячу сітку;
  12. Смажити шашлик на мангалі близько 20 хв.

Рецепт смачного соусу

В цілому, до такого шашлику можна підібрати абсолютно будь-який соус, однак, жоден з них не підкреслить смак шашлику так, як це зробить спеціальний соус для шашлику по-карски. Щоб його приготувати, потрібні наступні продукти:

Що потрібно В якій кількості
Цибуля ріпчаста 1 шт
Яблуко 1 шт
Манго 1 шт
Лайм 1 шт
Томат 1 шт
Цукор ½ Ч. л.
Олія оливкова Для заправки
Сіль, перець, соус «табаско» За смаком

Приготування заправки для шашлику займе близько 20 хв. Калорійність в 100 г – 370 ккал.

Покроковий рецепт:

  1. Цибулю почистити і дрібно нарізати, потім обдати його окропом, після чого холодною водою (це видалить з нього всю гіркоту і різкий присмак);
  2. Яблуко почистити, видалити з нього середину і нарізати на маленькі шматочки;
  3. Манго також почистити і порізати на дрібні кубики;
  4. З томату зняти шкірку, після чого його також потрібно покришити;
  5. З лайма необхідно спочатку зняти цедру, після чого вичавити з нього сік;
  6. У загальній глибокій мисці змішати всі отримані інгредієнти, додати до ні необхідну кількість цукру, посолити, поперчити, додати табаско і заправити все оливковою олією.

Поради кулінарів

Якщо шматок м'яса цільний, і передбачається насаджувати його на шампур ціликів, то радиться по мірі прожарювання зрізати з нього готове м'ясо, а решту дожаривать. Таким чином, можна буде уникнути безглуздої ситуації з непрожаренным шашликом.

Шашлик по-карски передбачає наявність тільки баранини і тільки надниркової її частини. Однак, за таким же рецептом можна приготувати і звичайну свинину, при цьому, не змінюючи рецепту приготування маринаду.

Замість горілки в маринад можна додати коньяк і біле сухе вино.

Що ще почитати: