04 апрель 2019 2 502

Як смачно приготувати холодець з курячих лапок

У наш час мало хто подає на стіл традиційні страви, що вимагають тривалої або складної обробки, обробки й готування продуктів, вважаючи за краще купити готовий холодець, наприклад. Хоча по-справжньому смачний холодець можна приготувати тільки вдома, причому не обов'язково з яловичих або свинячих ніжок.

Смачний і недорогий холодець можна зробити і з курячих лап. До того ж він надзвичайно корисний, оскільки містить особливу різновид дуже якісного природного колагену, який абсолютно необхідний всім, а особливо тим, хто страждає захворюваннями суглобів.

Холодець з курячих лап здатний конкурувати з дорогими аптечними препаратами з хондроїтином та глюкозамін. Такий холодець не тільки відносно легке, корисне і бюджетне блюдо, але ще й страва, цілком здатне стати прикрасою святкового столу.

Крім самих лап, знадобляться ще курячі стегенця і гомілки, щоб холодець був ще смачніше.

Чим корисний холодець з курячих лапок

На думку японських вчених, бульйон, зварений з курячих лапок, допомагає знизити артеріальний тиск, оскільки саме в лапах найбільше білка, що сприяє саме нормалізації тиску в артеріях.

А ще кістки лап містять, як вже говорилося вище, максимальний відсоток колагену, сприяє еластичності зв'язок, суглобів і шкірного покриву людини. І чим старше ми стаємо, тим актуальніше, так що це блюдо має неодмінно бути присутнім у раціоні літніх людей.

Крім колагену і білка курячі лапи і продукти їх переробки містять холін і цілий комплекс вітамінів С, Е, А, К, РР, вітаміни групи В, а так само важливі мінерали: залізо, магній допомагає боротися зі стресом, для кісток кальцій, цинк для здоров'я шкіри, природний антиокислювач селен, калій підвищує працездатність, а ще мідь, сірку, фосфор, натрій, марганець.

За такої відчутної користі і дешевизні продукту він підходить ще й хоче схуднути: калорійність курячих лапок цього продукту всього 215 ккал.

Як зварити корисний, смачний і красивий холодець з курячих лапок
Інгредієнти Кількість
Курячі Лапки - 700 г
Філе або гомілки курки - 600 г
Цибулю - головка середнього розміру
Морква середнього розміру - 1 шт.
Часник - близько 4 зубчиків або за смаком
Перець горошком - 10 шт.
Лаврушка - 3 листочка
Сіль - 1 ст. л. або за смаком
Зелень петрушки - 1 пучок
Час приготування: 420 хвилин Калорійність на 100 грам: 220 Ккал

Курячі лапки викласти в холодну воду і залишити в ній на 3 години, щоб потім можна було з легкістю зішкребти з них всі забруднення. Після промивання чисті лапи звільнити від плівок і скласти в глибоку ємність не менше 3 літрів.

Вимиту й очищену моркву крупно нарізати на кілька частин. Цибулю вимити, зрізати підсохлий верх і низ, не очищаючи від лушпиння, скласти овочі, філе або гомілки в каструлю до підготовленим лапок, влити 3 літра холодної води і поставити варитися приблизно на 2 або навіть 3 години.

Важливий момент при варінні — не пропустити, коли вода закипить. Щоб уникнути помутніння бульйону і збереження його прозорості (що необхідно для гарного зовнішнього вигляду холодцю) всю піну і накип, що утворюється у момент закипання бульйону, потрібно акуратно і ретельно знімати.

Через 2-3 години каструлю зняти з плити і процідити бульйон. Цибулину, придавшую бульйону аромат і золотистий відтінок в процесі варіння, слід викинути, а моркву можна відкласти для прикраси страви.

Самі лапки також не знадобляться, а решта варене м'ясо потрібно дістати, розділити на волокна і опустити назад в бульйон.

Приправити бульйон з курячим м'ясом спеціями і відправити варитися на повільному вогні ще не менше півгодини або сорока хвилин, після чого зняти з вогню і перевірити, як холодець загус.

Це робиться так: чайну ложку бульйону остудити, щоб не обпектися, і перевірити пальцями — консистенція бульйону має стати в'язкою, що нагадує клейстер. Якщо все ж холодець не застиг належним чином, це можна виправити за допомогою желатину, який потрібно проварити разом з бульйоном.

Потім очищений часник порізати на шматочки, зелень петрушки крупно порубати, ввести їх у бульйон і прикрити кришкою, давши постояти невеликий час. Готовий бульйон перелити у відповідні форми і остудити.

Прикрасити за бажанням порізаної на зірочки або кружечки залишилася вареною морквою, половинками або кружечками варених яєць (можна перепелиних) і свіжою зеленню. Поставити в холодильник.

Подавати на стіл холодець з курячих лапок покладається з хріном і гірчицею, можна подати його і з маринованими овочами. Перед подачею додатково (за бажанням) прикрасити поверхню страви майонезом.

Дивовижний рецепт в мультиварці холодцю

Це блюдо можна приготувати не тільки традиційно, але і за допомогою став вельми популярним кухонного агрегату — мультиварки.

Продукти:

  • Курячі лапи великого розміру — 5 шт.;
  • При бажанні, шиї і голови — по 2-3 шт.;
  • Курячі стегенця — 3 шт.;
  • Часник — 5 зубчиків;
  • 1 велика морква;
  • Лаврове листя — 3 листочка;
  • Чорний перець горошок — 6-8 шт;
  • Сіль.

До приготування лапки курки слід обробити так само, як у традиційному рецепті: замочити на 3 години в холодній воді, помити і гарненько поскоблить, очистивши від плівок і забруднень.

Якщо до лап вирішено додати голови і шиї, то їх необхідно осмолить попередньо на відкритому вогні газової конфорки або з допомогою вогню від спеціальних горючих таблеток і т. п. коштів, потім ретельно відмиваємо.

Підготовлені частини курки скласти в каструлю і налити в чашу 1,5 л води, щоб вона трохи покривала м'ясо. Посолити, поперчити за смаком і поставити в мультиварці таймер на 5 годин на режимі «Гасіння».

Тим часом моркву потрібно очистити і закласти в чашу для варіння не раніше, ніж через 3 години від початку гасіння курки.

Коли холодець з курячих лапок буде готовий, потрібно дістати всі курячі частини з бульйону, відокремити м'ясо від шкіри і кісток, дрібно порубати або розділити на волокна.

Розкласти м'ясо рівномірно по формам для холодцю, потім витягти з мультиварки моркву, нарізати її на гуртки, за бажанням надати фігурну форму (наприклад, зірочки), акуратно розкласти моркву поверх м'яса.

Акуратно залити зверху бульйоном, який попередньо потрібно процідити. Очищені і дрібно нарізані часточки часнику додати в кожну форму з холодцем.

Поставити остуджуватися спочатку при кімнатній температурі, а потім і в холодильнику на 6 — 8 годин до повного застигання страви. Подати холодець з курячих лап можна так само з зеленню, гірчицею, хріном, половинками варених яєць, маринованими овочами.

Як зробити пюре з картоплі — пропонуємо як прості рецепти, так і складні.

Як приготувати дієтичну запіканку в мультиварці, читайте рецепти.

Телятина запечена в духовці у фользі — рецепти на замітку.

Що робити, якщо курячий холодець не застиг?

Незважаючи на досвід, будь-яка домашня господиня може зіткнутися з проблемою, коли приготований за всіма правилами і знайомому рецептом холодець чомусь не бажає застигати.

Що робити? Щоб виправити наслідок, необхідно виявити причину. Будь-який досвідчений професійний кухар назве лише дві основні причини невдачі з заливним стравою.

Перша і найпоширеніша причина — це порушення пропорції, при якому співвідношення рідини і м'ясних інгредієнтів неправильне. Важливо, щоб води не було більше, ніж потрібно, вона повинна лише трохи прикривати шар м'яса і кісток при варінні.

Для того, щоб дотримувалися пропорції під час приготування, після закипання вогонь потрібно зменшити, зняти піну, після чого каструлю (чи іншу ємність) щільно прикрити кришкою.

Друга не набагато рідше зустрічається причина невдачі — це те, що холодець просто не встиг доварити, і бульйон не насичений необхідною кількістю желирующих речовин з м'ясопродуктів, багатих ними.

Перевірити готовність бульйону застигнути дуже просто: потрібно налити трохи рідини в тарілку і прибрати в холодильник на 20-30 хвилин. Якщо бульйон застиг, значить, і холодець вийде потрібної консистенції, а якщо ні, то вміст каструлі потрібно доварити до оптимального стану.

Поради і секрети приготування курячого холодцю

Бульйон потрібно солити трохи більш щедро, ніж зазвичай соліть суп — при застиганні смак холодцю буде оптимальним.

Можна порадувати гостей, приготувавши листковий холодець: коли бульйон буде повністю готовий, м'ясо відокремити від кісток і розібрати на волокна. Укласти м'ясо одним шаром, потім зверху шар порізаного часнику, залити бульйоном, остудити до готовності.

Якщо страва після кількох годин, проведених в холодильнику, все ще не застиг, його потрібно виправити: нагріти і процідити.

М'ясо знову скласти у форму, а в рідкий бульйон додати половину столової ложки желатину, заздалегідь розведеного з 100 мл холодної води.

Прогріти всю рідину на повільному вогні, не допускаючи кипіння, після чого знову залити м'ясо у формах і поставити остуджуватися до загустіння.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: