06 март 2019 4 669

Як приготувати журавлинний соус до м'яса і птиці

Практично будь-яке м'ясо дуже гармонійно поєднується з соусами з ягід і фруктів. Блюдо отримує пікантний кисло-солодкий присмак. Приготувати такий соус можна з різних ягід, але у нас найлегше знайти журавлину.

Дотримуючись рекомендації, прописані в рецепті, можна отримати смачну і корисну підливку, яка різноманітить смак звичних страв з м'яса. Ягоду можна брати як свіжу, так і заморожену, тому приготування журавлинного соусу до м'яса можливо в будь-який час року.

Традиційний журавлинний соус
Інгредієнти Кількість
журавлини - 200 г
л. солі - 2 г
кориці (у вигляді меленого порошку) - 5 г
коричневого цукру - 1,5 ст. л.
лука - 1 шт.
будь оцту - 3 ст. л.
питний або відфільтрованої води - 100 мл
спецій - за смаком
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 97 Ккал

Розглянемо класичний рецепт. Простий і дуже швидкий соус не вимагає покупки великої кількості інгредієнтів. Журавлина – дуже корисна ягода, до того ж готовий соус з неї не містить багато калорій.

У поєднанні з дієтичним м'ясом (наприклад, м'ясом птиці) можна приготувати легке, але разом з тим незвичайне і смачне блюдо.

Журавлину обов'язково потрібно помити і вибрати тільки гарні ягоди, не гнилий, без темних плям. Обов'язково викинути все сміття: листочки, гілки. Зіпсовані ягоди можуть серйозно зіпсувати смак готового соусу, до того ж їх вживання може мати неприємні наслідки для здоров'я.

Попередньо очищений лук ріжеться не надто дрібно, але і не дуже крупно. Журавлину перемелюють в блендері або розтирають за допомогою будь-якого відповідного інструменту – ложки або картопляної мялки.

Нарізану цибулю і пюре змішують в окремому посуді, додають воду (або вино, краще червоне або рожеве), ставлять на включену плиту на невеликий вогонь. Потрібно дочекатися кипіння, яке відбудеться досить швидко, тому не варто залишати страва без нагляду.

Після початку процесу кипіння температуру роблять зовсім маленькою і залишають соус ще на 10 хвилин на плиті. Потім посуд відставляють, дозволяють масі трохи охолонути, знову перемелюють усе або перетирають, щоб кашка стала однорідною.

Тепер можна засипати цукор, корицю, інші спеції, залити оцет, все знову перемішати.

Суміш знову ставлять на невеликий вогонь, кип'ятять і вариться ще невелика кількість часу до досягнення необхідної консистенції і смаку (це залежить від особистих уподобань, можна пробувати невелику кількість на кінчику ложки в процесі варіння, щоб зрозуміти, коли соус буде готовий).

Англійський соус до м'яса і птиці

Соус до м'яса і птиці з журавлини дуже люблять в Англії. Ця стійка до суворого клімату ягода входить в багато традиційні для англійської кухні рецепти. У цьому рецепті немає оцту, який люблять не всі господині.

Продукти:

  • 250 г журавлини (замороженої або свіжої);
  • 2 г солі (краще не великої, але можна подрібнити морську);
  • по 3 г кориці і муска. горіха;
  • 1 ст. л. цукру (рекомендується взяти коричневий);
  • 2 ст. питної або відфільтрованої води.

Час приготування: 30 хв.

Калорійність на 100 г: 32 ккал.

Як готувати журавлинний соус до м'яса і птиці по-англійськи? Розглянемо докладно. Хороші, не зіпсовані ягоди журавлини потрібно залити водою, поставити посуд на плиту, включену на невеликий вогонь.

Гасити ягоди у воді потрібно, поки вони не розваряться. Потім потрібно додати всі продукти зі списку, добре перемішати. Перед вживанням соус повинен охолонути, але не бути холодним.

Соус з журавлиною і брусницею

Якщо є можливість дістати брусницю, то можна приготувати ще один дуже цікавий соус. Брусниця також містить дуже багато корисних елементів, але вона не така кисла, як журавлина, і трохи пом'якшує кислуватий присмак добавки до м'яса.

Такий рецепт є традиційним для Фінляндії і Швеції, але можна розбавити ягоди цитрусовими – лимоном і апельсином. Вийде ще більш яскравий, вишуканий соус, який зробить святковим навіть найпростіше страва з м'яса.

Продукти:

  • 130 г журавлини і 70 г брусниці (ягоди можуть бути замороженими або свіжими);
  • 2 г солі (варто спробувати приготувати цей рецепт з подрібненої морської);
  • ½ Лимона невеликого розміру;
  • 1 середній апельсин;
  • 0,5 ст. цукру (краще коричневого);
  • 3 ст. л. вина (рекомендується використовувати сухе червоне).

Витрати часу на приготування соусу: 30 хв.

Калорійність на 100 г готового соусу: 86 ккал.

Як приготувати журавлинний соус з брусницею до м'яса? У суху каструлю засипають цукор, і, включивши плиту на невеликий вогонь, розтоплюють його, поки він не стане коричнево-золотистим.

Помиті і відібрані ягоди засипають в розтоплений цукор. Заливають туди ж вичавлений з приготованих сік цитрусових (з апельсина попередньо знімають цедру і подрібнюють її). Цедру і вино також додають до ягід і соку з цукром.

Перемішати і почекати, поки вийшла суміш закипить. Потім потрібно зробити температуру менше і ще 15 хвилин заважати соус на плиті, поки він не стане досить густим. Після цього соусу дають охолонути.

Можна навіть поставити його в холодильник на годину-дві. Але перед подачею він повинен бути кімнатної температури.

Омлет з сиром — читайте як приготувати смачний і корисний сніданок.

Як правильно запекти буряк в духовці читайте в нашій статті.

Читайте як приготувати ароматні кексики на йогурті або сметані.

Запечена качка під гострим ягідним соусом

Один з можливих рецептів м'яса з соусом з журавлини – качка, запечена в духовці. Це блюдо можна подати до будь-якого торжества і свята. Соус в цьому рецепті виходить досить пікантним. Тим, хто не любить гостре, можна виключити один з видів перцю і часник.

Продукти:

  • 1 ціла качка;
  • по 3 г чорного і червоного меленого перцю (можна використовувати готову суміш декількох перців);
  • 1 зубчик часнику;
  • трави (італійська або прованська суміші – приблизно дві щіпки);
  • по 1 шт. апельсини і цибулі;
  • 400 г свіжої або замороженої журавлини;
  • 5 ст. л. меду рідкого сорту;
  • кориця і муска. горіх на кінчику ножа;
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • 3 г солі (відповідно до переваг можна взяти більше або менше).

Час: 1,5 ч.

Калорійність на 100 г: 299 ккал.

Качку перед приготуванням потрібно добре промити, видалити зайві нутрощі і жир, потім висушити серветками. Всю поверхню птиці натирають наступною сумішшю: перетертий часник з двома видами перців, травами, сіллю.

Ніжки качки пов'язують разом і кладуть на деко або решітку грудкою догори. Потім ставлять її в попередньо включену на 200°С духовку. При використанні решітки під неї ставиться деко для стікає вниз жиру.

Через 40 хвилин птицю дістають, перевертають, поливають власним соком, повертають в духовку. Потім готуємо її в духовці ще близько 20 хвилин, періодично перевіряючи готовність дерев'яною паличкою (можна взяти зубочистку).

Для соусу дрібно ріжуть цибулю, гасять його на оливковій олії близько 5 хвилин, додають в каструлю промиту журавлину, мед, цедру і сік апельсина, що залишилися спеції.

Коли суміш майже досягне кипіння, ставлять мінімальну температуру, накривають соус кришкою і залишають на 20 хвилин, раз у 3-5 хвилин помішуючи суміш. Потім каструлю відставляють з плити і дають соусу охолонути перед подачею.

Соус до качці можна подати в соуснику, але саму птицю також варто полити їм на тарелі, щоб надати їй більш святкового вигляду.

М'ясні тефтелі під журавлиною

Це блюдо дуже люблять в Фінляндії і Швеції, про що знають всі відвідувачі фірмового кафе магазинів IKEA. Його можна приготувати самостійно вдома і подати з улюбленим гарніром – рисом, картоплею, макаронами.

Продукти:

  • 0,5 кг яловичини і 0,5 кг свинини (змішаний фарш з двох видів м'яса);
  • 1 цибуля великого розміру;
  • 2 яйця;
  • 1 ст. л. суміші трав (можна взяти хмелі-сунелі) і перців;
  • по 1 пучку кропу, петрушки, кінзи;
  • 500 г свіжої або замороженої журавлини;
  • 5 ст. л. пшеничного борошна;
  • 1/2 л не жирних вершків або молока;
  • 2 ч. л. солі;
  • 1 ч. л. крохмалю;
  • по 100 г будь-якого цукру (коричневого або білого) і слив. масла.

Час: 1,5 – 2 ч.

Калорійність на 100 г: 369 ккал.

Дрібно порізану цибулю, сіль і трави з перцем додають у фарш, перемішують, додають яйця і перемішують знову. На деко, попередньо змащений маслом, викладають скачані з фаршу фрикадельки.

При 180 градусах тефтелі готуються близько 20-30 хвилин ( залежно від розміру). Вершкове масло розтоплюють в каструлі на невеликому вогні, додають просіяне (обов'язково безпосередньо перед приготуванням) борошно, перемішують.

Потім вливають вершки або молоко, заважають. Заливають приготованим соусом тефтелі і знову повертають їх у духовку на 10 хвилин.

Для журавлинного соусу беруть відібрані помиті ягоди, ставлять їх на невеликий вогонь в 1 л води з цукром. Після того як ягоди покипить 5 хвилин, додають крохмаль, розмішують (заважати соус краще постійно, інакше він може підгоріти).

Коли густота соусу буде достатньою, його відкидають і чекають, поки він охолоне перед тим, як подати з тюфтельками. Готову страву посипають дрібно нарізаною зеленню.

Інгредієнти в будь-якому рецепті соусу можна заміняти відповідно до уподобань. Наприклад, замість цукру можна використовувати мед. Густоту підливи при необхідності збільшують за допомогою крохмалю.

Зіпсувати соус з журавлини досить складно, головне постійно помішувати його в процесі приготування, щоб він не підгорів, та стежити за кількістю спецій, додаючи їх у відповідності зі своїм смаком.

Що ще почитати: