01 март 2019 4 791

Як приготувати брусничний соус до м'яса

Для того щоб м'ясо було соковитим, ароматним і по-особливому пікантним, багато гурмани доповнюють його різними соусами. А для того щоб зробити соус, не потрібно мати великий досвід, головне потрібно дотримуватися рецептуру приготування.

Особливо часто до м'яса подають брусничний соус. Брусниця сама по собі володіє гірьким смаком, тому її не завжди виходить вживати в чистому вигляді.

А ось соус з неї чудово поєднується з різними м'ясними стравами. Так, як же зробити брусничний соус до м'яса? Розглянемо кілька способів.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
свіжої брусниці - 500 грам
питної води - стакан
рафінованого цукру - 150 грам
крохмалю картопляного або кукурудзяного - 1 ч. ложка
сухого білого вина - 100 мл
кориці - щіпка
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 50 Ккал

Приступаємо до приготування:

  1. Ягоди брусниці необхідно ретельно промити прохолодною водою;
  2. Викладаємо брусницю в термостійку миску, заливаємо склянкою холодної води;
  3. Поміщаємо ємність на невеликий вогонь і залишаємо отвариваться;
  4. Постійно помішуємо, доводимо рідину до кипіння;
  5. Як тільки маса закипить, засипаємо цукровий пісок, корицю і проварюємо кілька хвилин;
  6. Після цього виймаємо ємність з вогню, якщо є зайва вода, то її слід злити;
  7. Ягоду потрібно перетворити на стан пюре. Це можна виконати вручну, але краще всього використовувати блендер або кухонний комбайн;
  8. Далі заливаємо в брусничне пюре біле вино і знову відправляємо на плиту;
  9. Соус необхідно повторно довести до кипіння;
  10. У 50-70 мл розлучається картопляний або кукурудзяний крохмаль до однорідного стану;
  11. Заливаємо рідина з крохмалю в основну ягідну суміш, перемішуємо, щоб не було грудочок;
  12. Потім знімаємо з вогню. Разом з крохмалем суміш не потрібно доводити до кипіння;
  13. Залишаємо постояти деякий час, що соус охолонув;
  14. Після цього його можна подавати до м'яса.

Морський язик в клярі — спробуйте приготувати рибу з нашими клярами це додасться різноманітності навіть для однієї страви.

Читайте як приготувати пісочний пиріг з желе і ягодами — спробуйте приготувати десерт до чаю.

Візьміть на замітку рецепти булочок з листкового тіста з корицею і цукром.

Брусничний соус з апельсином до м'яса

Інгредієнти для приготування:

  • 300 грам брусниці;
  • один апельсин;
  • 1,5 великі ложки соєвого соусу;
  • 1 маленька ложка цукрового піску.

Час приготування – 25-30 хвилин.

Калорійність – 48 ккал.

Як приготувати:

  1. Брусницю слід використовувати пропарену у власному соку;
  2. Якщо ж у вас свіжа ягода, то її треба промити, залити водою (половина склянки) і помістити на вогонь;
  3. Відварюємо ягоду до кипіння, постійно помішуючи;
  4. Далі підсипаємо цукровий пісок, розмішуємо і прибираємо з вогню;
  5. Брусницю потрібно вручну або блендером розім'яти до рідкого стану;
  6. Апельсин очистити від цедри, вичавлюємо сік і заливаємо сік до брусниці;
  7. Додаємо соєвий соус і знову розмішуємо;
  8. Цедру апельсина переламываем в блендері і викладаємо в ємність з соусом;
  9. Готовий соус ще раз розмішуємо і використовуємо для м'яса.

Шведський рецепт

Інгредієнти для соусу:

  • половина кілограма свіжої брусниці;
  • стакан води;
  • 160 грам цукру;
  • 1 велика ложка меленої кориці;
  • 15 грамів картопляного крохмалю;
  • ½ Склянки білого сухого вина.

Час приготування – 25 хвилин.

Калорійність – 52 ккал.

Приступаємо до приготування:

  1. Брусницю промиваємо прохолодною водою кілька разів і викладаємо в каструлю;
  2. Заливаємо склянкою холодної води і ставимо на вогонь;
  3. Відварюємо до кипіння, засипаємо цукор;
  4. Варимо ще кілька хвилин постійно розмішуючи;
  5. Засипаємо корицю, перемішуємо і відварюємо хвилини 3-4;
  6. Знімаємо ягоду з вогню, розминаємо вручну чи блендером до стану пюре;
  7. Далі вливаємо біле сухе вино і знову ставимо на вогонь;
  8. Відварюємо ще хвилини 3-4;
  9. В окремій ємності крохмаль розводимо разом з водою;
  10. Тонкою цівкою в соус вливаємо крохмальну суміш, перемішуємо і знімаємо з вогню;
  11. Готовий брусничний соус охолоджуємо і подаємо до м'яса будь-якого виду.

Рецепт Юлії Висоцької

Для приготування будуть потрібні наступні компоненти:

  • 100 грам журавлини;
  • 300 грам брусниці в свіжому вигляді;
  • 2 великі ложки цукрового піску;
  • щіпка морської солі;
  • 3 ягоди ялівцю;
  • 10 штук горошин рожевого перцю;
  • перець білий в горошинах – 10 штук;
  • 1 велика ложка бальзамічного оцту.

Час приготування – 35 хвилин.

Калорійність – 62 ккал.

Приступаємо до приготування:

  1. Три види ягоди перебираються, ретельно промиваються в холодній воді;
  2. Викладаємо журавлину, брусницю в сотейник з товстим дном;
  3. Засипаємо ягоду цукровим піском, моно підлити трохи води, але не більше половини склянки;
  4. Поміщаємо ємність на вогонь і відварюємо до готовності;
    Як тільки цукор повністю розчиниться, ягода стане м'якою, сотейник можна знімати з вогню;
  5. Ягоду підсолюємо, протираємо через сито. Це дозволить отримати однорідну консистенцію;
  6. У ступку викладаємо всі види перцю, ягоди ялівцю;
  7. Розтираємо до стану крихти, не варто розтирати до борошна;
  8. Викладаємо в ягідну суміш приправи і знову ставимо на вогонь;
  9. Додаємо бальзамічний оцет, проварюємо близько 5 хвилин і знімаємо з вогню.

Як зробити брусничний соус до м'яса на зиму

Для приготування соусу потрібні такі компоненти:

  • стакан свіжої брусниці;
  • 80 грам цукрового піску;
  • щіпка універсальної приправи;
  • 2 бутона гвоздики;
  • дві ягоди ялівцю;
  • гострий перець свіжий – 1 стручок;
  • трохи приправи суміш перців;
  • 25 мл бальзамічного укусу;
  • сіль на свій смак.

Час приготування – 25 хвилин.

Калорійність – 49 ккал.

Приступаємо до приготування:

  1. Ягоди брусниці потрібно перебрати, добре промити;
  2. Викладаємо в каструлю, засипаємо цукром і трохи приминаем ягоду ложкою, щоб виділився сік;
  3. Ставимо на плиту, розпалюємо повільний вогонь і залишаємо отвариваться;
  4. Відварюємо брусницю протягом 5-10 хвилин;
  5. Потім прибираємо ємність з плити і залишаємо трохи постояти, щоб суміш охолола;
  6. Якщо ви хочете зробити однорідний соус без шкурок, то зварену суміш слід протерти через сито;
  7. Протерту ягідну масу переливаємо в каструлю, в якій вона і отваривалась;
  8. Потім потрібно наситити соус ароматами. Додаємо спеції, суміш перців, гвоздику, сіль, заливаємо бальзамічний оцет;
  9. Гострий перець слід нарізати тонкими кільцями і додати трохи в соус. Цей компонент надає соусу гостроту, тому його слід класти на свій розсуд;
  10. Далі соус ставимо на вогонь, проварюємо ще близько 7-10 хвилин;
  11. Консистенція повинна стати густий, схожою на кисіль або желе;
  12. Потім знімаємо з плити, охолодити і переливаємо в баночки;
  13. Готовий соус можна закатати кришками і залишити на зиму.

Як приготувати м'ясо під соусом з ягід

Які компоненти будуть потрібні:

  • півтора кілограм свинячого м'яса;
  • 30 грам подрібненого розмарину, можна використовувати в сушеному або свіжому вигляді;
  • 1 велика ложка подрібненого чебрецю в свіжому або сушеному вигляді;
  • ½ Ст. ложки чорного перцю;
  • сіль на свій смак;
  • 400 грам свіжої брусниці;
  • ¾ Чашки цукрового піску;
  • 50 грам кетчупу або томатної пасти;
  • 2/3 склянки апельсинового соку;
  • 1 велика ложка вустерширського соусу;
  • 3 часточки часнику.

Час приготування – 2,5 години.

Калорійність – 210 ккал.

Приступаємо до приготування:

  1. Для початку готуємо м'ясо. Для цієї страви варто використовувати вирізка без кісток. Промиваємо м'ясо прохолодною водою, зрізаємо все плівки;
  2. Якщо використовуються свіжі трави, то їх слід промити і порізати дрібними шматочками;
  3. Шматок м'яса натираємо з усіх сторін сіллю, перцем, обсипаємо травами і перев'язуємо мотузкою, за рахунок цього свинина буде тримати форму;
  4. Деко змащуємо олією і викладаємо на нього підготовлене м'ясо зі спеціями;
  5. Прогріваємо духовку до 180-200 градусів і поміщаємо туди деко зі свининою;
  6. Випікаємо м'ясо протягом 1,5-2 годин, через годину температуру можна знизити до 180 градусів;
  7. Тим часом робимо соус. Брусницю варто добре промити холодною водою кілька разів;
  8. Пересипаємо ягоду в сотейник, присипаємо цукровим піском;
  9. Підливаємо сік апельсина, додаємо кетчуп і вустерширський соус;
  10. Зубчики часнику очистити від шкірки і рубаємо тонкими пластинками;
  11. Викладаємо часник до брусниці і ставимо сотейник на вогонь;
  12. Відварюємо соус на повільному вогні доводимо до кипіння;
  13. Якщо рідини буде мало, то можна трохи підлити;
  14. Готуємо соус 10 хвилин, за цей період виділиться сік і ягоди стануть м'якими;
  15. Підливаємо трохи соусу до м'яса і готуємо свинину ще 20-25 хвилин;
  16. Далі виймаємо готове м'ясо, нарізаємо на шматочки;
  17. Соус потрібно налити в соусницю і подати до м'яса.

Корисні поради

  • ягоди можна використовувати свіжі або заморожені;
  • для того щоб прибрати гіркоту, обов'язково під час варіння слід додати цукровий пісок, корицю та інші прянощі;
  • після відварювання брусницю можна не перетирати, вона набагато красивіше і смачніше буде, якщо в цілому вигляді;
  • перед відварюванням ягоду можна трохи пом'яти, вона виділить сік, і не потрібно буде підливати води.

Брусничний соус – це незвичайне доповнення до м'яса, яке надає йому соковитості і оригінальний смак. Цей соус готується досить просто і для нього не потрібно мати велику кількість компонентів. Та й на смак він виходить незвичайним і дуже ароматним.

Що ще почитати: