09 июнь 2019 317

Як правильно приготувати кисло-солодкий соус

Купуючи днями курочку гриль (терміново треба було), природно – з соусом, в давно уподобаному магазинчику, як-то раптом подумала: а з чого я і соус-то купую?

Зрозуміло, з ним будь-яку страву, не тільки курочка, «грає», але ж «саморобний» ні з яким купівельними не порівняєш, тим більше він не курочка, стільки часу не займе, та й дешевше.

Найпростіший рецепт
Інгредієнти Кількість
соєвий соус - 2 ст. ложки
кетчуп або якісна томатна паста - 3 ст. ложки
яблучний оцет - 2 ст. ложки
цукор - 2 ст. ложки
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 160 Ккал

Щоб приготувати простий кисло-солодкий соус, в сотейник кладемо цукор, поливаємо його оцтом і гарненько розмішуємо. Ставимо на слабкий вогонь, помішуємо до утворення сиропу. Даємо трохи охолонути і з'єднуємо його з соєвим соусом.

Потім додаємо кетчуп або томатну пасту і знову хвилин на 5 на вогонь, постійно помішуючи. Знімаємо з вогню, даємо охолонути і перекладаємо в красивий, краще – прозорий салатник.

Всі! Такий соус можна використовувати практично хоч з чим – з картоплею фрі, наггетсами, навіть з одним хлібом. Правда – смачно!

Але, зрозуміло, коли є трохи більше часу, можна і пофантазувати...

Кисло-солодкий соус по-китайськи

Інгредієнти:

  • соєвий соус – 2-2,5 ст. л.;
  • оливкова олія – 2-3 ст. л.;
  • томатна паста – 3-3,5 ст. л.;
  • кукурудзяний крохмаль – 0,5-1 ст. л.;
  • цибуля-ріпка – 1-2 головки;
  • імбир (корінь) – невеликий шматочок;
  • часник – 1-2 зубчики;
  • цукор (темний) – 1,5-2 ст. л.;
  • сік апельсина – 2/3 звичайного склянки;
  • сухе вино (біле) – 1,5-2 ст. л.;
  • яблучний оцет – 0,5-1 ст. л.;
  • вода – 3-4 ст. л.

Готується півгодини.

Калорійність – від 300 до 500 ккал.

Подрібнені цибулю, імбир і часник кладемо в сковороду з оливковою олією, попередньо розігрітим, злегка обсмажуємо, щоб цибуля стала прозорою.

Тим часом в каструльці змішуємо томатну пасту, соєвий соус, оливкова олія, яблучний оцет, сік апельсина, цукор і вино, додаємо сюди обсмажені овочі і доводимо до кипіння на слабкому вогні.

Потім сюди тонкою цівкою вливаємо попередньо розведений у холодній воді крохмаль. Грунтовно перемішуємо і залишаємо на вогні до загусання.

Деякі господині потім проціджують такий китайський соус або збивають у блендері, проте цілком можна проігнорувати всі ці маніпуляції. Він і так смачний. Додасть «родзинку» будь-якого м'яса або птиці.

Як зробити рибу під морквяно-цибульним соусом. Цікаві і прості рецепти других страв.

Класичний рецепт рататуя з фото і покроковими рекомендаціями цього французького страви.

Як приготувати неймовірно смачні стегенця в духовці з овочами і під цікавими соусами.

Варіант для м'яса

В принципі, для м'яса можна використовувати будь-кисло-солодкий соус. Але іноді варто і «повипендрюватися», особливо коли є час.

Інгредієнти:

  • соєвий соус – 3 ст. ложки;
  • томат (паста) – 2 ст. ложки;
  • рослинне масло – 3-4 ст. ложки;
  • Табаско (соус з плодів кайенского перцю – продається в супермаркетах, можна приготувати і самим) – за смаком;
  • апельсиновий сік – 0,5-2/3 склянки;
  • цибуля – головка;
  • корінь імбиру – трохи;
  • часник – 2-3 зубчики;
  • болгарський перець і перець чилі – по 2 і 1 шт. відповідно;
  • чорний мелений перець – за смаком;
  • крохмаль (кукурудзяний) – 1 ст. ложка;
  • ананаси (консерви) – 1-1,5 склянки;
  • цукор – 1/4 склянки;
  • холодна вода – 1/4 склянки.

Можна приготувати за 30-35 хвилин.

Калорійність: 180-200 ккал.

Дрібно ріжемо імбир, часник і цибулю і 2-3 хвилини обсмажуємо їх на рослинному маслі, додаємо порізану стрічками болгарський перець і дрібніші перчик чилі, смажимо буквально кілька хвилин. Змішуємо з томатом, апельсиновим соком і соєвим соусом.

Потім, трохи потомив, приєднуємо дрібно нарізані ананаси разом з їх соком, цукор, мелений перець, соус Табаско і, якщо треба, сіль, все перемішуємо і тушкуємо ще хвилин 15-20. В самому кінці обережно вливаємо крохмаль, розведений у воді, і доводимо суміш до потрібної консистенції. Проціджуємо – і до м'яса.

Соєвий соус для риби

Під таким соусом можна подавати практично будь-яку рибу морську, річкову, білу, червону, тільки бажано, щоб у ній не було дрібних кісток. Особливо гарний під ним судак.

Інгредієнти:

  • цибуля-ріпка – невелика головка;
  • червоний перець (мелений) – за смаком;
  • часник – 3 зубчики;
  • соєвий соус – столова ложка;
  • томат - паста чи кетчуп – 2 ст. л.;
  • цукор-пісок – 1 ст. л.;
  • оцет – 1 ст. л.;
  • рослинне масло – 2-3 ст. л.

Готуємо 20 хвилин.

Калорійність: 160 ккал.

Обсмажуємо на рослинній олії у сковорідці порізану дрібно цибулю до прозорості.

Кетчуп, подрібнений часник, червоний перець і соєвий соус змішати.

У сотейнику прогріваємо оцет і цукор до утворення сиропу, трохи охолоджуємо і додаємо до раніше приготовленої суміші, яку потім відправляємо в сковороду до цибулі.

Всі разом, перемішавши, кілька хвилин тушкуємо. Готовим соусом заливаємо заздалегідь обсмажену рибу і тушкуємо хвилин 5-7.

Цей соус дуже добре підходить і для рису.

Рецепт приготування «як у Макдональдсі»

Інгредієнти:

  • будь-які кисло-солодкі сливи – 3 кг;
  • перчик чилі – 1 стручок;
  • часник – 2 головки;
  • коріандр – 1,5 ч. ложки;
  • цукор-пісок – 800-900 г;
  • сіль – 1-1,5 ст. ложки;
  • аджика (суха) – десертна ложка.

Готується приблизно 1 годину 15-20 хвилин.

Калорійність: 196 ккал.

Сливи кладемо в глибоку миску (краще – емальовану), ставимо на плиту (вони соковиті, тому обійдемося без води). Уважно стежимо і перемішуємо, щоб не пригоріли. Коли ягоди розм'якнуть, перетрем їх через сито (краще – металеве).

Отримане пюре знову кілька хвилин проварюємо, додаємо чилі, аджику, коріандр, цукор і сіль. Ще хвилин 10-15 кип'ятимо, на завершення додаємо дрібно порізаний часник. Все перемішуємо – готово.

Все, як в Макдональдсі! Не відрізнить навіть гурман, втім, відчує якусь вже зовсім особливу пікантність.

Отже, у кисло-солодкого соусу немає якогось «еталонного» рецепту, він універсальний. Відповідно, немає і строго регламентованих інгредієнтів, вони визначаються, в основному, смаковими уподобаннями.

Наприклад, щоб надати йому необхідну кислинку, не обов'язково використовувати сік апельсина або лимона, його запросто може замінити сік кислих ягід брусниці, журавлини. Цукор з успіхом замінить мед.

І навіть звичайні наші солоні огірки цілком можуть стати гідним інгредієнтом цього улюбленого багатьма соусу, який здатний надати чудовий смак навіть самого простого страви.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: