27 апрель 2019 2 290

Як приготувати пасту зі шпинатом в домашніх умовах

Шпинат володіє унікальною харчовою цінністю. В умовах домашньої кухні його активно використовують, поєднуючи нейтральний смак ніжного листя з макаронними виробами. У тандемі ці продукти дозволяють швидко приготувати ситні, корисні і красиві страви.

Багатий мікроелементами шпинат поставляється на ринок у свіжому і замороженим варіантах. Зазвичай подрібнене листя обсмажують, а заморожені кульки протирають в блендері.

Поєднувати його з макаронними виробами можна у вигляді складової частини соусу. Крім того, можна приготувати пасту вже з додаванням шпинату в структуру тесту. Нижче ми розглянемо декілька цікавих поєднань, актуальних для сучасної кухні.

Як зробити тісто зі шпинатом
Інгредієнти Кількість
Борошно - 400 г
Яйце - 3 штуки
Вода - 2 ст. ложки
Листя шпинату - 75 г
Сіль - 1 ч. ложка
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 245 Ккал

Якщо шпинат додати в якості компонента в тісто, макарони придбають яскравий зелений колір. Екзотичні види пасти дуже подобаються дітлахам і порадують дорослих любителів італійського блюда, здивують ваших гостей.

Такий спосіб також дозволяє заготовити великий обсяг пасти і заморозити в холодильнику. Згодом можна буде розморожувати необхідну кількість і відразу готувати, не витрачаючи час на підготовчу роботу.

Промити листя шпинату, бланшувати в окропі, потім подрібнити до кашоподібного стану в блендері. Яйця збити, додати просіяне борошно. У перемішану суміш поступово влити воду і посолити.

Додати шпинат, вимісити до еластичності. Накрити плівкою і на пів години поставити тісто охолодитися і відпочити в холодильник. Дістати, розкачати тісто, нарізати вузькими смужками. Згорнути смужок гнізда чи інші фігури, дати підсохнути.

Щоб правильно приготувати тісто, а потім і самі макарони, потрібно слідувати наступним радам:

  1. Необхідно просіяти борошно. Це дозволить отримати більш однорідну і цілісну структуру. Крім того, готовий продукт придбає еластичність;
  2. Обов'язково вимісити тісто. Багаторазові одноманітні рухи під час вимішування дозволяють клейковині почати набухати. Для якісного замісу потрібно не менше 15 хвилин. Важливо не працювати з тестом занадто довго, щоб сформована структура зруйнувалася;
  3. Витримати тісто пів години в прохолодному місці або в холодильнику перед формуванням заготовок для макаронів. Отримане тісто має бути гладким, однорідним, досить пружним і еластичним;
  4. Закривати неробочу частину тіста рушником під час розкочування. Так можна уникнути сухості і отримати кінцевий продукт високої якості;
  5. Для отримання однакового по товщині шару тіста використовують кухонну машинку з валиками. У її відсутності по-старому тісто розкачують прямий качалкою;
  6. Особливості зберігання. Заготовки потрібно покласти в герметичний контейнер, шарами, присипавши борошном. Між шарами, щоб тісто не слиплось, розташувати листи вощеного паперу або паперові рушники. У такому вигляді продукт можна зберігати протягом місяця.

Рецепт пасти зі шпинатом у вершковому соусі

Одним з популярних рецептів є паста з додаванням вершків, смак яких ідеально зберегтися при з'єднанні зі шпинатом. Дует з цих інгредієнтів забезпечує страви ситність і традиційний вершковий смак. Для створення густий і в'язкої консистенції соусу для такої пасти потрібні такі інгредієнти:

  1. Шпинат – 125 г;
  2. Паста з пшениці твердих сортів – 400 г;
  3. Вершки – 200 мл;
  4. Сир сорту «Пармезан» — 75 г;
  5. Лимон – 0,25 шт.;
  6. Часник – 2 зубчики;
  7. Цукровий пісок – 0,5 ч. ложки;
  8. Сіль – 1 ч. ложка.

Необхідний час готування займає 60 хвилин. Калорійність — 380 Ккал на 100 р.

Зварити Пасту в киплячій воді, відкинути на сито. Нарізати часник, обсмажити на сковороді. Додати шпинат і вершки.

Близько 5 хвилин тушкувати суміш на невеликому вогні. Додати до суміші пармезан і цукор, довести до густої консистенції.

Готовий соус перемішати з вареними макаронами, сервірувати по тарілках.

Полити соком лимона, прикрасити свіжою зеленню.

Паста з сиром

Зазвичай в цьому блюді використовують тверді сири. Але більш пікантною альтернативою традиційному продукту може стати елітний сир з вкрапленнями блакитний цвілі. Незвичайний смак вартий уваги і дозволить відкрити ще один варіант італійської пасти. Для приготування знадобиться наступне:

  1. Паста з пшениці твердих сортів – 400 г;
  2. Листя шпинат – 150 г;
  3. Сир з пліснявою – 75 г;
  4. Вершки – 200 мл;
  5. Сушені спеції для пасти;
  6. Часник – 2 зубчики;
  7. Олія оливкова – 2 ст. ложки.

Приготування рецепта займає 45 хвилин. Калорійність — 370 Ккал на 100 р.

Варити Пасту в киплячій воді до напівготовності. Подрібнити сир і шпинат. Обсмажити нарізані зубчики часнику до коричневого кольору на оливковій олії. Вийняти часник, додати шпинат, обсмажувати до повного розм'якшення.

Влити нагріті вершки, довести до кипіння. Покласти в отриману масу сир і спеції, перемішати. Після того, як сир розплавиться, можна додати в сковороду зварені макарони і перемішати. Далі подавати порції.

Низькокалорійна паста з помідорами

В якості низькокалорійного варіанту добре підходить поєднання томатів зі шпинатом. Така паста виглядає дуже ефектно і особливо багата корисними мікроелементами. Соковиті помідори можуть бути легкою і смачною альтернативою використанню вершків. Для даного рецепту з помідорами і шпинатом будуть потрібні:

  1. Паста з пшениці твердих сортів – 250 г;
  2. Свіжі томати – 300 г;
  3. Вершки – 0,5 ст. ложки;
  4. Натертий сир – 50 г;
  5. Спеції за смаком;
  6. Шпинат – 250 г;
  7. Олія оливкова – 3 ст. л.;
  8. Часник – 2 зубчики;
  9. В'ялені помідори – 30 р;
  10. Базилік – 10 шт.;
  11. Паста томатна – 1 ч. ложка.

Приготування займає 45 хвилин. Калорійність — 196 Ккал на 100 р.

Зварити пасту до стану готовності. Сир натерти. Обсмажують на оливковій олії нарізані помідори. Після 3-х хвилин гасіння додати часник і спеції. Продовжувати гасити до готовності помідорів.

Додати до вмісту сковороди тертий сир, базилік, шпинат і томатну пасту. Тушкувати, безперервно перемішуючи соус. Це необхідно для того, щоб уникнути підгоряння. Змішати з макаронами, подавати в порційних тарілках.

Рецепт кексу з цукатами — дуже смачний і цікавий варіант десерту, який сподобається ласунам.

Смачна випічка з дріжджового тіста — візьміть на замітку найсмачнішу добірку рецептів.

Читайте як приготувати смачний суп з курячої грудки. Рецепт тут.

Як готувати соус

Різновидів приправ і оригінальних соусів до пасти існує дуже багато. Нижче наводиться улюблений багатьма рецепт заливки з багатою смакової палітри східних спецій.

Соус можна готувати заздалегідь, ділити на порції і заморожувати в морозильній камері. В такому разі його можна швидко розігрівати і додавати в блюдо перед початком їжі, що економить значну кількість часу. Для шпинатового соусу потрібні такі продукти:

  1. Шпинат – 250 г;
  2. Вода – 100 мл;
  3. Середньої величини цибулина – 1 шт.;
  4. Часник – 2 зубчики;
  5. Густа сметана – 100 г;
  6. Плавлений сир – 100 г;
  7. Тертий мускатний горіх – 0,5 ч. ложки;
  8. Кедровий горіх – 50 г;
  9. Карі – 0,5 ч. ложки;
  10. Рослинна олія для смаження – 3 ст. ложки;
  11. Смакові добавки, спеції і сіль підбираються за бажанням.

На приготування йде всього 10 хвилин. Калорійність — 138 Ккал на 100 р.

Очищені і подрібнені часник і цибулю обсмажити до прозорого консистенції. До них слід додати подрібнений шпинат і продовжувати тушкувати до моменту повного розм'якшення зелені.

Розбавити сметану водою, вилити в соус, довести до киплячого стану. В отриману суміш додається сир, мускатний горіх і приправляється черни перцем і карі, солятся. Тушкується суміш до густої консистенції.

Кулінарні підказки

Незважаючи на уявну простоту, у приготуванні страв з пасти, є безліч нюансів. Для створення смачного, корисного і зовні привабливого страви рекомендується слідувати наступним радам:

  1. Щедро солити воду для пасти. Воду для пасти не можна пересолити, але можна недосолити. Виріб в будь-якому випадку забере необхідну кількість солі, але до того ж стане набагато більш насиченим;
  2. Охолоджувати або заморожувати макарони, виготовлені самостійно. Тоді при варінні вони будуть забирати в себе менше води і збережуть більш якісну, пружну і стійку текстуру;
  3. Не слід доварювати макаронні вироби. Доводити до готовності пасту краще після об'єднання з іншими інгредієнтами. Така паста вбере в себе безліч смаків з соусу разом з вологою і буде мати набагато більш багатий і насичений смак;
  4. Крім листя шпинату, мають прісний, нейтральний смак, рецепти добавляють і інші інгредієнти. Горіхи, м'ята, сири додадуть пасті новий цікавий смакові особливості. Не бійтеся експериментувати;
  5. Обсмажувати спеції. Особливо це відноситься до чорного перцю, він дає набагато більш багатий і насичений аромат;
  6. Не готувати пасту зі шпинатом заздалегідь. В ідеалі час закінчення приготування соусу і варіння макаронів повинні збігатися. В такому випадку можна отримати найбільш гармонійний і якісний продукт. Розуміння почуття часу приходить з практикою;
  7. Не виливати варильну рідина. У ній міститься крохмаль, тому додавання в соус відвару дозволяє створити густу консистенцію. Також це сприяє кращому об'єднання соусу з макаронами в кінцевому блюді.

Термін «паста» в початковій трактуванні означало всього лише тісто. Тому саме руки і знання кулінара надають цьому простому компоненту все те багатство і багатогранність, за які воно повсюдно цінується. Майстерність приходить з досвідом і при достатньому терпінні навіть у новачка може вийти смачне і красиве блюдо.

Що ще почитати: