Як спекти смачний кіш зі шпинатом
Проста випічка, співзвучна з традиційним для французької кухні кішем, є в багатьох народів. Відкритий пиріг хороший тим, що тісто для нього замішується просто і швидко, начинкою можуть служити найрізноманітніші продукти. Наприклад, класичний кіш зі шпинатом доповнюється різними сортами сирів, м'ясом, грибами, рибою, овочами. Причому в будь-якому поєднанні інгредієнтів начинки пиріг виходить незрівнянним.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошна - | 2,5 склянки |
порубаного кубиками масла вершкового - | 150 г |
води крижаної - | ¼ Склянки |
шпинату - | 3 пучка |
цибулі-шалот - | 3 стебла |
сиру грюєр - | 200 г |
сирих яєць - | 8 шт. |
молока 1,5%-ой жирності - | 375 мл |
вершків 10%-ой жирності - | 375 мл |
мускатного горіха - | щіпка |
солі - | 1 ч. л. |
перцю - | ¼ Ч. л. |
цукру - | 1 ч. л. |
Час приготування: 80 хвилин | Калорійність на 100 грам: 172 Ккал |
У запропонованому рецепті використовується швейцарський сир грюєр, але це не принципово. Для кіша підходять абсолютно будь-які тверді сири. Вибирати можна по своєму смаку – солодкуваті, гострі, з пікантним присмаком.
Що робити:
- Змішали сипучі інгредієнти тесту. Додали масло. Швидко зробили крихту. Додали крижану воду. Замісили еластичне тісто для кіша. Якщо зазначеного об'єму рідини не вистачить, в тісто потроху вливаємо ще чверть склянки крижаної води.
- Розділили тісто навпіл. Загорнули в плівку і на півгодини поставили в холодильник.
- Шпинат і цибулю-шалот ретельно промили. Нарізали крупно.
- У сковороді масло розтопили. Обсмажили шалот 2 хвилини, часто помішуючи. Додали до шалоту шпинат. Посолили, поперчили за смаком. Обсмажили 3 хвилини.
- Гарячу начинку відкинули на сито. Рідина віджали ложкою. Змішали інгредієнти заливки. Посолили, поперчили, приправили мускатним горіхом.
- Охолоджене тісто розкатали на застеленому пергаментом столі в 2 кола (діаметр кожного 35 см). Посипали борошном. Качалкою перенесли тісто у форми (діаметр 22 см).
- Акуратно сформували основу кіша, не надто щільно притискаючи тісто до дна і стінок форми. Звисаючі краї тіста підрізали ножицями, пальцями зробили гарний зубчастий бортик.
- Остиглий шпинат виклали в рівних частинах у форми для пирога. Заповнили пироги заливкою. Зверху посипали натертим великої стружкою сиром.
- Пироги поставили в гарячу (180 градусів) духовку. Печемо 1 годину.
Чекаємо, поки готову страву трохи охолоне, дістаємо з форм. Подаємо киши теплими.
Кіш лорен зі шпинатом і бринзою
Проста в приготуванні випічка з ніжною солонуватою начинкою. Замість бринзи можна використовувати рікотту, інший м'який солоний сир. Шпинат краще взяти свіжий, але якщо такого немає, підійде і заморожена зелень.
Для тіста візьмемо:
- борошно – 250 г;
- яйце;
- масла вершкового – 100 г;
- 3 ст. л. холодного молока (можна води);
- солі трохи.
В начинку підуть:
- бринза – 350 г;
- 400 грамів шпинату;
- трохи-трохи солі;
- 100 мл 10%-них вершків;
- 3 яйця;
- перець.
Час приготування – 60 хвилин.
Калорійність – 216 ккал/100 р.
Як готувати:
- Масло порубали і втерли в борошно з сіллю. Додали яйце і молоко. Швидко замісили еластичне тісто. На півгодини поставили в холодильник.
- Митий шпинат нарізали смужками. Бланшируем, у киплячій воді хвилину.
- У блендері збили яйце і холодні вершки. Бринзу натерли на тертці.
- З'єднали всі компоненти начинки.
- Подмерзшее тісто розкатали в тонкий пласт. Перенесли у форму, краї підрізали і подвернули.
- Вилити начинку.
- Випікаємо 45 хвилин (200 градусів).
Подаємо кіш лорен зі шпинатом і бринзою теплим.
Варіант випічки з сиром
Начинка цього пирога схожа на кіш зі шпинатом і бринзою. Однак смак не такий солоний. Пряні спеції і часник надають їй нотки пікантності.
Для тіста візьмемо:
- борошно – 2 ст.;
- ½ Ст. висівок;
- масла рослинного половину склянки;
- 125 мл окропу;
- ½ Ч. л. соди;
- трохи солі
В начинку підуть:
- шпинату – 400 г;
- 200 г розсипчастого сиру;
- 2 великих зубчики часничку;
- 200 мл 10%-х вершків;
- масла вершкового столова ложка;
- сіль, суміш перців, базилік сушений мелений, тертий мускатний горіх – за смаком.
Час – 1 година.
Калорійність – 195 ккал/100 р.
Готуємо так:
- Змішали сипучі компоненти тіста. Додали масло і окріп. Швидко, ретельно вымесили. Відклали тісто хвилин на 15.
- Шпинат промили, обсушили, нарізали смужками.
- У сковороді на вершковому маслі обсмажили нарізану маленькими шматочками часник. Як тільки часник почне темніти, прибираємо його зі сковороди.
- Висипали в гаряче масло шпинат. Протушили на маленькому вогні, помішуючи, 2 хвилини. Відставили остигати.
- Тісто тонко розкатали в один або кілька кіл потрібного розміру. Качалкою перенесли в форми. Поставили в холодильник на півгодини.
- Сирок перетерли через сито, влили вершки, додали шпинат, сіль, спеції. Перемішали все.
- Начинку виклали у форми з остившім тестом. Підрізали і красиво загнули кіскою краю пирогів.
Печемо кіш 40 хвилин при температурі 180 градусів.
Французький пиріг з куркою
Незвичайність рецепта кіша зі шпинатом і куркою в тому, що тісто замішують з білої і чорної муки. Начинка традиційна для відкритих пирогів – кислуватий шпинат і ніжне куряче філе.
Для тіста візьмемо:
- борошно пшеничне – 150 г;
- борошно житнє – 80 г;
- масла вершкового охолодженого – 100 г;
- яйце;
- ½ Ч. л. солі;
- 2 ст. л. води з льодом.
В начинку підуть:
- свіжого шпинату 100 грамів;
- курячого філе без плівок і жиру 300 г;
- цибулина невелика;
- ½ Ч. л. солі;
- мускатний горіх – щіпка;
- олії 2 ложки.
Робимо Заливку з:
- сметани (20%) – 200 мл;
- 50 грамів твердого сиру;
- 2 яєць;
- ½ Ч. л. солі.
Час приготування – 45 хвилин.
Калорійність – 217 ккал/100 р.
Якщо ви стежите за своїм харчуванням, зверніть увагу на страви зі свіжого шпинату.
Корисні властивості шпинату, а також рецепти страв з нього можна знайти за посиланням.
Любителів риби може зацікавити цей рецепт кіша з лососем і брокколі.
Готуємо так:
- Тісто замісили, як для кіш лорена. Охолоджуємо, загорнувши в харчову плівку, 30 хвилин.
- Старанно промитий шпинат нарізали смужками. Цибуля порубали дрібно.
- Куряче філе (вже мите і обсушенное паперовим рушником) нарізали кубиками 1х1 див.
- На сковороді в рослинному маслі обсмажили в першу чергу цибулька (3 хвилини), слідом шпинат (2 хвилини) і шматочки філе (5 хвилин). Все це постійно перемішуємо.
- В кінці начинку солимо, приправляємо спеціями. Перемішуємо, відставляємо остигати.
- З натертого стружкою сиру, яєць, сметанки і солі змішали заливку.
- Охолоджене тісто розкатали тонким шаром. Перенесли з допомогою качалки у форми. Накололи дно в декількох місцях виделкою.
- Основу відкритого пирога 5 хвилин запекли при 180 градусах.
- Виклали на підсушене тісто начинку з шпинату і курки. Залили зверху.
Випікаємо киши при тій же температурі 20 хвилин. Подаємо ледь теплими.
Подивившись відео, ви познайомитеся ще з одним рецептом кіша з куркою. В якості додаткового інгредієнти використовуються гриби.
Кіш зі шпинатом і лососем
Дивно ніжний пиріг з приємно похрустывающей основою. Готується просто і швидко.
Для тіста візьмемо:
- борошно – 300 г;
- ложку цукру;
- ½ Ч. л. солі;
- масла вершкового — 150 г;
- 1 яйце;
- 2 ст. л. води з льодом.
В начинку підуть:
- 400 г морозива рубленого шпинату;
- 300 г малосольного лосося;
- 1 цибулина;
- 80 г оливки з кісточкою;
- 100 г пармезану;
- 150 г м'якого вершкового сирка;
- масла вершкового чайна ложка;
- 2 яйця;
- сіль, перець;
Ще знадобиться 2 жовтка, щоб змастити основу кіша всередині перед запіканням.
Час – 60 хвилин.
Калорійність – 223 ккал/100 р.
Готуємо так:
- Замісили тісто за звичайним рецептом. Розкатали коло потрібного діаметру і перенесли в форму. Накрили плівкою і поставили в морозилку на 15 хвилин.
- Очищену цибулю нарізали півкільцями. Обсмажили у вершковому маслі 5 хвилин.
- Завчасно розморожений шпинат віджали, щоб сік, не потрібний в начинці, стек. Філе лосося нарізали кубиками 1х1 див.
- З оливок витягли кісточки, розрізали навпіл. Пармезан натерли крупно.
- Шпинат змішали з яйцями, вершковим сиром, половиною натертого пармезану, цибулею, оливками, лососем. Посолили, поперчили за смаком.
- Форму з подмерзшим тестом дістали з морозилки. Змастили основу пирога жовтком.
- Виклали начинку. Посипали зверху залишками пармезану.
Печемо квш при 180 градусах 40 хвилин.
Корисні поради
- Чим приваблює кіш, так це можливістю експериментувати з тестом і начинкою до нескінченності, не боячись зробити помилку і зіпсувати страву. Недарма ж цю випічку вважають пирогом для бідняків.
- Як основу, так і начинку цього дивовижного пирога роблять в буквальному сенсі слова із залишків продуктів. Причому на його смакових якостях це ніяк не відбивається. Наприклад, щоб прискорити процес готування, тісто беруть заморожене листкове (бездріжджове), рубане або пісочне.
- Борошно для кіша в більшості рецептів використовують пшеничну. Хоча для кіша чудово підходить житнє або вівсяне борошно.
Також подивіться ще один відео-рецепт кіша зі шпинатом і рибою: