Як смачно приготувати пиріг зі шпинатом
Пироги зі шпинатом користуються великою популярністю у гурманів. Цей вид випічки присутня в кулінарії майже кожної країни.
Але батьківщиною пирога можна назвати Грецію, адже саме там вперше з'явився шпинатний пиріг з сиром «Спанакопіта».
Шпинат – надзвичайно корисний продукт. В Європі та Америці вирощують його величезна кількість, а французи навіть називають «Королем овочів».
Крім того, цей листовий овоч широко використовують в харчовій промисловості в якості барвника, консервують і маринують.
Далі представляємо на ваш суд рецепти пирогів зі шпинатом і сподіваємося, що ви візьмете їх собі на замітку.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
вершків (жирність 25%) - | 100 мілілітрів |
яєць - | 2 шт. |
пшеничного борошна - | 350 грамів |
розм'якшеного вершкового масла - | 150 грамів |
солі в тісто - | 2 щіпки |
розпушувача для тіста - | 2 чайні ложки |
шпинату - | 350 грамів |
курячий жовток - | 1 шт. |
жирного сиру - | 250 грамів |
зеленої цибулі-порею - | 50 грамів |
мускатного горіха - | 15 грамів |
сіль, перець - | за смаком |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 286 Ккал |
Пиріг зі шпинатом готується наступним чином:
- Вершкове масло розм'якшуємо і збиваємо міксером до білого. Додаємо до нього яйця і вершки;
- Висипаємо борошно на стіл гіркою, робимо поглиблення-воронку, куди насипаємо трохи солі і розпушувач для тіста;
- У заглиблення наливаємо вершкову суміш і відразу ж швидко замішуємо тісто;
- Скачуємо його у вигляді кулі, загортаємо в харчову плівку і покласти в прохолодне місце на 1 годину дозрівати;
- Готуємо начинку. Свіжий шпинат промиваємо під проточною водою і обсушуємо;
- Видаляємо у нього живці, зіпсовані місця і поміщаємо в каструлю – ставимо її на вогонь і бланшируем, поки він не стане м'яким;
- Викладаємо шпинат на сито і охолодити;
- У мисці змішуємо сир, мускатний горіх і жовток одного яйця. Приправляємо спеціями і сіллю за смаком;
- Тісто ділимо на 3 частини, 2 з яких дуже тонко розкачуємо на кулінарної поверхні, злегка присипаної борошном;
- Перекладаємо пласт на трохи змащену маслом форму або на деко;
- На дно форми викладаємо шар сиру, а зверху – шпинатну начинку;
- Тісто досить тонко розкачуємо і покриваємо верх пирога так, щоб не залишилося просвітів, і начинка не витекла. Проколюємо виделкою майбутній пиріг в кількох місцях;
- Випікаємо пиріг в духовці, попередньо розігрітій до 180С, протягом 1 години.
Спробуйте приготувати вишуканий пиріг з лаваша з сиром.
Візьміть на замітку рецепт пісного салату з кальмарів.
Для дитячого свята приготуйте їжачки з фаршу і рису з підливою. Рецепт з покроковим фото тут.
Пиріг зі шпинатом і сиром
Цей пиріг готується з листкового тіста, яке можна приготувати самостійно або придбати вже готове в магазині.
Необхідні інгредієнти:
- 450 г листкового тіста (половина великої упаковки);
- 1 кілограм шпинату;
- 2 яйця;
- 1 велика цибулина;
- 30 грамів петрушки;
- 30 грамів кропу;
- чорний перець, сіль – на смак;
- 60 мл рослинного масла;
- 120 г вершкового масла;
- 200 грамів малосольного сиру (бринзи, фета або моцарели);
Час приготування: 75 хвилин.
Калорійність: 289 Ккал/100 г.
Рецепт пирога зі шпинатом і сиром покроково:
- Листкове тісто дістаємо з упаковки і даємо можливість повністю розморозитися;
- Шпинат (якщо він свіжий) промиваємо під прохолодною водою і ретельно просушуємо;
- Готуємо начинку: на добре розігрітій оливковій олії обсмажуємо до м'якості дрібно нарізаний лук;
- Додаємо до цибулі шпинат і пропарюють протягом 2-3 хвилин, щоб він просочився маслом. У начинці не повинно бути зайвої рідини. Остуджуємо;
- Коли начинка охолоне, приправляємо її спеціями і сіллю, додаємо яйця;
- Малосольный сир кришимо руками або за допомогою вилки і кладемо в начинку. Добре перемішуємо. Якщо потрібно, підсолюємо і приправляємо чорним меленим перцем;
- З'єднуємо всі інгредієнти і перемішуємо. Начинка готова;
- Глибокий металевий лист або скляну (можна і керамічну форму змащуємо топленим вершковим маслом. На дно форми кладемо тонко розкатаний лист тіста;
- Далі викладаємо тонкий шар начинки і накриваємо шаром тесту. Змащуємо його щедро топленим маслом;
- Знову викладаємо шар начинки і шар тіста і змащуємо маслом і так робимо до тих пір, поки не закінчиться тісто;
- Відправляємо пиріг випікатися в духовку, розігріту до 190С, протягом 45-40 хвилин.
Листкова випічка зі шпинатом
Рецепт пирога для справжніх гурманів, так як в його склад входить не тільки шпинат, але і кедрові горішки, що створює неповторну палітру смаку.
Необхідні інгредієнти:
- 300 грамів шпинату;
- 450 г листкового тіста (половина великої упаковки);
- 4 курячих яйця;
- 2 середні цибулини;
- 1 пучок зеленого цибулі-порею;
- 60 грамів кедрових горіхів;
- 50 грамів вершкового масла;
- 30 грамів білих сухарів;
- 40 грамів солі;
- 3 зубчики часнику;
- мускатний горіх (кількість за смаком).
Час приготування: 85 хвилин.
Калорійність: 274 Ккал/100 г.
Поетапно весь процес готування пирога:
- Листкове тісто розморожуємо і ділимо на 2 частини;
- Кедрові горішки підсушуємо на гарячій сковороді до появи характерного, приємного аромату;
- На сковороду кладемо вершкове масло розтоплюємо і обсмажуємо в ньому дрібно нарізану цибулю і порубаний часник;
- Шпинат добре миємо під проточною водою і обсушуємо на паперовому рушнику;
- Готуємо начинку пирога. У глибоку миску кладемо: нарізаний шпинат, обсмажені цибулю і часник, нарізаний зелений лук-порей, злегка збиті яйця, панірувальні сухарі, приправу і горішки. Добре перемішуємо, якщо потрібно — приправляємо спеціями і сіллю;
- Деко змащуємо розтопленим маслом за допомогою силіконової пензлика і викладаємо шар тіста. Зверху кладемо начинку і накриваємо залишилися тестом;
- Верх майбутнього пирога змащуємо топленим вершковим маслом, проколюємо виделкою в декількох місцях і випікаємо протягом 45 -50 хвилин;
- Пиріг готовий – трохи охолодити його і подаємо до столу.
Шпинатний пісний пиріг
Під час посту теж можна їсти смачні, ароматні страви. Даний рецепт – відмінний варіант пирогів, якими можна ласувати в пост.
Необхідні інгредієнти:
- 1 кілограм дріжджового тіста (несолодкого);
- 1 упаковка замороженого шпинату;
- 1 цибулина;
- рослинне масло.
Час приготування: 60 хвилин.
Калорійність: 208 Ккал/100 г.
Рецепт приготування пісного пирога зі шпинатом по кроках:
- Лук очищаємо, нарізаємо півкільцями або кубиками і обсмажуємо в невеликій кількості олії до прозорості;
- Додаємо шпинат і ще трохи протушиваем, поки не випарується рідина. Приправляємо сіллю і спеціями;
- Поки остигає начинка, половину тіста розкочуємо в тонкий пласт. Переміщаємо його на трохи змащене олією деко;
- Викладаємо начинку. Накриваємо залишилися тестом і ретельно защипуємо краю по периметру пирога;
- Випікаємо пиріг протягом 40 хвилин у добре розігріте духовці.
Рецепт пирога з начинкою з шпинату і сиру
Необхідні інгредієнти:
- 400 г листкового бездріжджового тіста;
- 400 грамів сиру;
- 1 яйце;
- 500 грамів шпинату;
- 30 мілілітрів оливкової олії;
- 2 щіпки солі.
Час приготування: 65 хвилин.
Калорійність: 247 Ккал/100 г.
Відмінний варіант закуски і випічки – він сподобається навіть маленьким дітям, які не люблять сир. Його можна замінити при бажанні на будь-який інший сир: фету, моцарелу або бринзу.
- Шпинат ретельно промиваємо, обсушуємо й нарізаємо тонкими смужками;
- У глибокій мисці змішуємо яйце, шпинат, сир. Добре приправляємо спеціями за смаком і солимо;
- Листкове тісто розморожуємо при кімнатній температурі і розкачуємо на два тонких пласта;
- Форму змащуємо маслом і викладаємо тісто таким чином, щоб її краї звисали;
- Заповнюємо форму начинкою, рівномірно розподіляючи її по всьому об'єму;
- Закриваємо начинку тістом, але так, щоб краї були внапуск. Даємо майбутнього пирога настоятися протягом 20 хвилин;
- Відправляємо форму в духовку на 35-40 хвилин. Температура в духовій шафі повинна бути високою, не нижче 200С.
Поради початківцям кулінарам
Пиріг зі шпинатом – дуже смачне, вишукане і в той же час просте у приготуванні блюдо. Але потрібно знати декілька нескладних кулінарних прийомів.
Для пирога можна використовувати не тільки свіжий, але і заморожений шпинат. Останній варіант потрібно обов'язково злегка розморозити.
Випічка з листкового тіста потрібно обов'язково проколоти виделкою перед випіканням.
Начинка для будь-якого пирога повинна бути теплою, ні в якому разі не гарячою, щоб тісто не порвалося до приготування.
У пироги зі шпинатом можна додавати будь-які інгредієнти в якості доповнення: сири, горіхи, овочі, приправи і спеції.
Приємного апетиту!