31 март 2019 656

Як смачно приготувати пиріг зі шпинатом

Пироги зі шпинатом користуються великою популярністю у гурманів. Цей вид випічки присутня в кулінарії майже кожної країни.

Але батьківщиною пирога можна назвати Грецію, адже саме там вперше з'явився шпинатний пиріг з сиром «Спанакопіта».

Шпинат – надзвичайно корисний продукт. В Європі та Америці вирощують його величезна кількість, а французи навіть називають «Королем овочів».

Як не дивно, шпинат не має яскраво виражений смак, але при цьому може стати чудовою основою для різноманітних страв: закусок, салатів, соусів і пирогів.

Крім того, цей листовий овоч широко використовують в харчовій промисловості в якості барвника, консервують і маринують.

Далі представляємо на ваш суд рецепти пирогів зі шпинатом і сподіваємося, що ви візьмете їх собі на замітку.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
вершків (жирність 25%) - 100 мілілітрів
яєць - 2 шт.
пшеничного борошна - 350 грамів
розм'якшеного вершкового масла - 150 грамів
солі в тісто - 2 щіпки
розпушувача для тіста - 2 чайні ложки
шпинату - 350 грамів
курячий жовток - 1 шт.
жирного сиру - 250 грамів
зеленої цибулі-порею - 50 грамів
мускатного горіха - 15 грамів
сіль, перець - за смаком
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 286 Ккал

Пиріг зі шпинатом готується наступним чином:

  1. Вершкове масло розм'якшуємо і збиваємо міксером до білого. Додаємо до нього яйця і вершки;
  2. Висипаємо борошно на стіл гіркою, робимо поглиблення-воронку, куди насипаємо трохи солі і розпушувач для тіста;
  3. У заглиблення наливаємо вершкову суміш і відразу ж швидко замішуємо тісто;
  4. Скачуємо його у вигляді кулі, загортаємо в харчову плівку і покласти в прохолодне місце на 1 годину дозрівати;
  5. Готуємо начинку. Свіжий шпинат промиваємо під проточною водою і обсушуємо;
  6. Видаляємо у нього живці, зіпсовані місця і поміщаємо в каструлю – ставимо її на вогонь і бланшируем, поки він не стане м'яким;
  7. Викладаємо шпинат на сито і охолодити;
  8. У мисці змішуємо сир, мускатний горіх і жовток одного яйця. Приправляємо спеціями і сіллю за смаком;
  9. Тісто ділимо на 3 частини, 2 з яких дуже тонко розкачуємо на кулінарної поверхні, злегка присипаної борошном;
  10. Перекладаємо пласт на трохи змащену маслом форму або на деко;
  11. На дно форми викладаємо шар сиру, а зверху – шпинатну начинку;
  12. Тісто досить тонко розкачуємо і покриваємо верх пирога так, щоб не залишилося просвітів, і начинка не витекла. Проколюємо виделкою майбутній пиріг в кількох місцях;
  13. Випікаємо пиріг в духовці, попередньо розігрітій до 180С, протягом 1 години.

Спробуйте приготувати вишуканий пиріг з лаваша з сиром.

Візьміть на замітку рецепт пісного салату з кальмарів.

Для дитячого свята приготуйте їжачки з фаршу і рису з підливою. Рецепт з покроковим фото тут.

Пиріг зі шпинатом і сиром

Цей пиріг готується з листкового тіста, яке можна приготувати самостійно або придбати вже готове в магазині.

Необхідні інгредієнти:

  • 450 г листкового тіста (половина великої упаковки);
  • 1 кілограм шпинату;
  • 2 яйця;
  • 1 велика цибулина;
  • 30 грамів петрушки;
  • 30 грамів кропу;
  • чорний перець, сіль – на смак;
  • 60 мл рослинного масла;
  • 120 г вершкового масла;
  • 200 грамів малосольного сиру (бринзи, фета або моцарели);

Час приготування: 75 хвилин.

Калорійність: 289 Ккал/100 г.

Рецепт пирога зі шпинатом і сиром покроково:

  1. Листкове тісто дістаємо з упаковки і даємо можливість повністю розморозитися;
  2. Шпинат (якщо він свіжий) промиваємо під прохолодною водою і ретельно просушуємо;
  3. Готуємо начинку: на добре розігрітій оливковій олії обсмажуємо до м'якості дрібно нарізаний лук;
  4. Додаємо до цибулі шпинат і пропарюють протягом 2-3 хвилин, щоб він просочився маслом. У начинці не повинно бути зайвої рідини. Остуджуємо;
  5. Коли начинка охолоне, приправляємо її спеціями і сіллю, додаємо яйця;
  6. Малосольный сир кришимо руками або за допомогою вилки і кладемо в начинку. Добре перемішуємо. Якщо потрібно, підсолюємо і приправляємо чорним меленим перцем;
  7. З'єднуємо всі інгредієнти і перемішуємо. Начинка готова;
  8. Глибокий металевий лист або скляну (можна і керамічну форму змащуємо топленим вершковим маслом. На дно форми кладемо тонко розкатаний лист тіста;
  9. Далі викладаємо тонкий шар начинки і накриваємо шаром тесту. Змащуємо його щедро топленим маслом;
  10. Знову викладаємо шар начинки і шар тіста і змащуємо маслом і так робимо до тих пір, поки не закінчиться тісто;
  11. Відправляємо пиріг випікатися в духовку, розігріту до 190С, протягом 45-40 хвилин.

Листкова випічка зі шпинатом

Рецепт пирога для справжніх гурманів, так як в його склад входить не тільки шпинат, але і кедрові горішки, що створює неповторну палітру смаку.

Необхідні інгредієнти:

  • 300 грамів шпинату;
  • 450 г листкового тіста (половина великої упаковки);
  • 4 курячих яйця;
  • 2 середні цибулини;
  • 1 пучок зеленого цибулі-порею;
  • 60 грамів кедрових горіхів;
  • 50 грамів вершкового масла;
  • 30 грамів білих сухарів;
  • 40 грамів солі;
  • 3 зубчики часнику;
  • мускатний горіх (кількість за смаком).

Час приготування: 85 хвилин.

Калорійність: 274 Ккал/100 г.

Поетапно весь процес готування пирога:

  1. Листкове тісто розморожуємо і ділимо на 2 частини;
  2. Кедрові горішки підсушуємо на гарячій сковороді до появи характерного, приємного аромату;
  3. На сковороду кладемо вершкове масло розтоплюємо і обсмажуємо в ньому дрібно нарізану цибулю і порубаний часник;
  4. Шпинат добре миємо під проточною водою і обсушуємо на паперовому рушнику;
  5. Готуємо начинку пирога. У глибоку миску кладемо: нарізаний шпинат, обсмажені цибулю і часник, нарізаний зелений лук-порей, злегка збиті яйця, панірувальні сухарі, приправу і горішки. Добре перемішуємо, якщо потрібно — приправляємо спеціями і сіллю;
  6. Деко змащуємо розтопленим маслом за допомогою силіконової пензлика і викладаємо шар тіста. Зверху кладемо начинку і накриваємо залишилися тестом;
  7. Верх майбутнього пирога змащуємо топленим вершковим маслом, проколюємо виделкою в декількох місцях і випікаємо протягом 45 -50 хвилин;
  8. Пиріг готовий – трохи охолодити його і подаємо до столу.

Шпинатний пісний пиріг

Під час посту теж можна їсти смачні, ароматні страви. Даний рецепт – відмінний варіант пирогів, якими можна ласувати в пост.

Необхідні інгредієнти:

  • 1 кілограм дріжджового тіста (несолодкого);
  • 1 упаковка замороженого шпинату;
  • 1 цибулина;
  • рослинне масло.

Час приготування: 60 хвилин.

Калорійність: 208 Ккал/100 г.

Рецепт приготування пісного пирога зі шпинатом по кроках:

  1. Лук очищаємо, нарізаємо півкільцями або кубиками і обсмажуємо в невеликій кількості олії до прозорості;
  2. Додаємо шпинат і ще трохи протушиваем, поки не випарується рідина. Приправляємо сіллю і спеціями;
  3. Поки остигає начинка, половину тіста розкочуємо в тонкий пласт. Переміщаємо його на трохи змащене олією деко;
  4. Викладаємо начинку. Накриваємо залишилися тестом і ретельно защипуємо краю по периметру пирога;
  5. Випікаємо пиріг протягом 40 хвилин у добре розігріте духовці.

Рецепт пирога з начинкою з шпинату і сиру

Необхідні інгредієнти:

  • 400 г листкового бездріжджового тіста;
  • 400 грамів сиру;
  • 1 яйце;
  • 500 грамів шпинату;
  • 30 мілілітрів оливкової олії;
  • 2 щіпки солі.

Час приготування: 65 хвилин.

Калорійність: 247 Ккал/100 г.

Відмінний варіант закуски і випічки – він сподобається навіть маленьким дітям, які не люблять сир. Його можна замінити при бажанні на будь-який інший сир: фету, моцарелу або бринзу.

  1. Шпинат ретельно промиваємо, обсушуємо й нарізаємо тонкими смужками;
  2. У глибокій мисці змішуємо яйце, шпинат, сир. Добре приправляємо спеціями за смаком і солимо;
  3. Листкове тісто розморожуємо при кімнатній температурі і розкачуємо на два тонких пласта;
  4. Форму змащуємо маслом і викладаємо тісто таким чином, щоб її краї звисали;
  5. Заповнюємо форму начинкою, рівномірно розподіляючи її по всьому об'єму;
  6. Закриваємо начинку тістом, але так, щоб краї були внапуск. Даємо майбутнього пирога настоятися протягом 20 хвилин;
  7. Відправляємо форму в духовку на 35-40 хвилин. Температура в духовій шафі повинна бути високою, не нижче 200С.

Поради початківцям кулінарам

Пиріг зі шпинатом – дуже смачне, вишукане і в той же час просте у приготуванні блюдо. Але потрібно знати декілька нескладних кулінарних прийомів.

Для пирога можна використовувати не тільки свіжий, але і заморожений шпинат. Останній варіант потрібно обов'язково злегка розморозити.

Випічка з листкового тіста потрібно обов'язково проколоти виделкою перед випіканням.

Начинка для будь-якого пирога повинна бути теплою, ні в якому разі не гарячою, щоб тісто не порвалося до приготування.

У пироги зі шпинатом можна додавати будь-які інгредієнти в якості доповнення: сири, горіхи, овочі, приправи і спеції.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: