Шпинат: шкода і користь для організму
Ця рослина є важливою складовою частиною багатьох страв перської кухні, звідки і почалося поширення шпинату по всьому світу.
На сьогоднішній день вживання шпинату в їжу дуже поширене у США і багатьох країнах Європи, однак вітчизняний споживач тільки починає знайомство з цим корисною рослиною.
Харчова цінність
Як вже було сказано раніше, шпинат – продукт дуже корисний, варто відзначити суничний вигляд, що не тільки відомий своїми корисними властивостями, але і містить в собі велику кількість вітамінів і мікроелементів, так необхідних людині.
Калорійність цієї рослини дуже мала – всього 22 ккал на 100г., при цьому в ньому міститься багато білка (2.9 р.), зовсім небагато жирів (0.4 р.), і 3.6 р. вуглеводів.
У середньому пучечок цієї рослини, важить близько 50 грам.
Крім того, шпинат містить вітаміни а і С, кількість яких не змінюється навіть після теплової обробки.
Крім того, відзначається високий вміст таких вітамінів, як E, H, K, PP, і групи B.
Також він багатий на мікроелементи (селен, марганець, калій, цинк, залізо, фосфор, кальцій, магній, мідь).
За рівнем вмісту бета-каротину поступається лише моркві.
Корисні особливості
Шпинат корисний, перш за все, для серця, так як стимулює функції серцево-судинної системи.
Як вже говорилося раніше, дана рослина, містить вітаміни С і А, які є потужними антиоксидантами, скорочуючи концентрацію вільних радикалів, а також запобігають окисленню холестерину.
Крім цього, що містяться в цьому продукті вітаміни групи В позитивно впливають на роботу серцево-судинної системи в цілому.
Вхідний в його склад каротин живить стінки артерій, захищаючи їх від пошкоджень.
Що стосується шлунково-кишкового тракту, то його стан стрімко поліпшується під дією цієї рослини.
Бета-каротин і вітамін С забезпечують захист клітин товстої кишки від шкідливої діяльності вільних радикалів.
Оскільки містить харчові волокна, запобігає запори.
Також цей цінний природний продукт володіє протизапальними властивостями.
Однак цілющі властивості цієї рослини виявляються яскравіше, якщо листя вживаються у свіжому вигляді.
Зберігати їх рекомендується не більше доби і тільки при низькій температурі.
В теплі, під негативним впливом мікроорганізмів на його листках з'являються небезпечні азотистокислые речовини.
Вони небажані тим, що в складі крові вони створюють стійкі сполуки метгемоглобіну, який шкідливий, так як заважає поширенню кисню в організмі.
Застосування рослини в медицині
Шпинат дуже корисний при різних діагнозах.
Слід зауважити, що це рослина, дуже корисним тим, хто страждає від анемії.
Його так само радять до вживання при рахіті й недокрів'ї, цинзі і туберкульозі.
Цей продукт природного походження слід використовувати і в разі таких недуг як гіпертонія, хронічний запор і геморой.
Також ця рослина займає важливе місце в раціоні людей, які страждають від цукрового діабету.
Для здорових людей шпинат не менш корисний, особливо для молодого організму.
Він підвищує рівень гемоглобіну, сприяє збільшенню кількості червоних кров'яних клітин.
Ця рослина надає неоціненну підтримку організму, поповнюючи запаси вітамінів і мінеральних речовин, що істотним чином підвищує опірність організму до інфекцій.
Його рекомендують також при дисфункціях нервової системи, перевтомі, порушення процесів росту в дитячому віці.
Є легким проносним, уповільнює процеси старіння на клітинному рівні.
Він зупиняє процеси відшарування сітківки ока, покращує стан підшлункової залози.
Рекомендується людям з ослабленим здоров'ям та порушеннями метаболізму внаслідок нездорового способу життя, так як легко засвоюється.
В цій статті, Ви дізнаєтеся про всі корисні властивості олії авокадо.
Що Ви знаєте про рецепті канапе з сьомгою? Читайте тут:#deletetag#/retsepty-blyud/salaty-i-zakuski/retsepty-vkusnyh-i-prostyh-kanape-na-shpazhkah.htmlбудьте здорові, харчуйтеся правильно!
Застосування в косметології
Корисні властивості цієї рослини, ефективно застосовують в косметології та парфумерії.
Його використовують у процесі виготовлення різних лосьйонів для шкіри обличчя і тіла.
У косметології, його часто використовують як основна речовина, адже він омолоджує шкіру, роблячи її пружною.
Це властивість особливо помітно виявляє себе при регулярному використанні масок для обличчя, до складу яких входить це рослина.
Завдяки вмісту в ньому антиоксидантів і вітаміну А шкіра скидає мертві клітини, купуючи нову молодість.
Омолоджуюча маска з шпинату:
50-80 гр. шпинату варити в молоці, використовуючи емальовану каструлю на повільному вогні до консистенції кашки.
Викласти отриманий склад на шар марлі, потім на обличчя, шию і область декольте.
Потримавши 15 хвилин змити маску, використовуючи теплу воду або ромашковий чай і нанести живильний крем.
Рецепт живильної маски:
100 грамів шпинату ретельно вимити, залити 0,5 склянки окропу, довівши до м'якості.
Потім остудити, додати 1 ч. л. морквяного соку і 1 ч. л. меду.
Також можна додати 0,5 ч. л. оливкової олії.
Все перемішати і викласти між шарами марлі, потім нанести на шкіру обличчя, шию і область декольте.
Змивати маску краще трохи теплим зеленим чаєм, потім через 5 хвилин сполоснути шкіру прохолодною водою і нанести зволожуючий крем.
Застосування для схуднення
Шпинат — ідеальний продукт в дієтичному харчуванні.
У ньому зовсім небагато калорій, але при цьому є потрібні для здоров'я речовини, саме тому він так поширений у більшості дієт.
Меню для дієти на стравах зі шпинату
1 день:
- сніданок — 100 гр. нежирного сиру (2%), печені яблука з порошкової корицею;
- обід — 150 гр. печеного або відвареної картоплі (з додаванням моркви, шпинату);
- полудень — 200 гр. фруктового салату (можна використовувати знежирений йогурт в якості заправки);
- вечеря — 150 грам приготованої на пару або відвареної телятини, гарнір з тушкованої моркви, цибулі та шпинату.
2 день:
- сніданок — 200 гр. салату (зелень шпинату, варені курячі яйця, кріп, лимонний сік, невелику кількість оливкової олії)
- обід — 150 гр. кукурудзяної каші з нарізаним кропом;
- полудень — 150 гр. вареного курячого м'яса без шкірки з кропом і зеленню шпинату;
- вечеря — 200 гр. натурального йогурту без добавок 4% жирності, велике яблуко.
3 день:
- сніданок — 150 гр. салат з сирої тертої моркви з заправленою ложкою рослинної олії і лимонного соку;
- обід — 150 гр. вегетаріанського плову (готувати з нешліфованого рису, додавши дрібно нарізані листя шпинату);
- полудень — 200 гр. супу-пюре;
- вечеря — відварні морепродукти (порція морської риби нежирних сортів) з овочами і шпинатом.
При повторенні курсу слід починати заново з меню першого дня.
Шкоди та протипоказання
Крім корисних властивостей, існує і ряд протипоказань до застосування шпинату:
- камені в нирках (з-за високої концентрації щавлевої кислоти шпинат може стати причиною каменеутворення);
- нефрит;
- подагра (за пурин, що входять до складу шпинату);
- пошкодження, захворювання печінки, жовчного міхура та дванадцятипалої кишки.
Не виключена алергія на це рослина, яка проявляє себе протягом декількох годин після вживання в їжу.
Шпинат активно поглинає всі пестициди, якими обробляється при вирощуванні.
Він може негативно впливати на роботу щитовидної залози, втім теплова обробка може зменшити концентрацію зобогенных речовин.
Застосування в кулінарії
Шпинат – це пряна рослина, має кислуватий присмак і прісний запах.
Цінується він так само, в основному, великим вмістом білків в зелених листках, за змістом яких серед овочів займає третє місце.
Страви з нього надзвичайно корисні.
Існує дуже багато смачних страв з шпинату, які, як правило, дуже легкі в приготуванні.
Найбільш часто можна зустріти дві страви зі шпинату і незліченну кількість їх варіацій – це суп і пиріг.
Ось самі легкі рецепти цих страв:
Суп зі шпинатом
- 0.5 кг шпинату відварити і подрібнити у блендері, або ж використовувати готове пюре;
- Зварити яловичий бульйон, вийнявши м'ясо, порізати його на шматочки;
- У бульйон кинути картоплю, її потрібно 0, 5 кг;
- Готову картоплю товкти в пюре прямо в супі;
- Додати пюре з шпинату в суп, коли закипить, варити близько 2-х хвилин;
- До супу потрібно приготувати заправку: 1 ст. сметани, додати лимонний сік, 1 ч. л. солодкої паприки і трохи чорного меленого перцю.
Пиріг зі шпинатом
- 500 г пюре з шпинату;
- 400 г тертої бринзи і 2 яйця добре перемішати;
- Розкачати пласт дріжджового тіста, викласти на деко;
- На нього викласти начинку і покласти зверху другий лист тіста;
- Випікати протягом півгодини при 180 º.
Шпинат має досить корисними властивостями як для жінок, так і для чоловіків.
Дієти на ньому сприяють виведенню шкідливих речовин з організму, а косметика на його основі омолоджує шкіру.
При цьому не варто забувати про можливий негативний вплив компонентів рослини на організм і, перед його застосуванням, уважно ознайомитися з показаннями.
Відео десерт
У цьому відео, Ви ознайомитеся з усіма корисними властивостями, а так само покажуть кілька рецептів зі шпинатом.