Рецепти приготування запеченої пікші в духовці
Пікша – крупна риба, з якої виходять різні смачні і незвичайні страви. Найбільш поширеними варіантами готування є: смаження на грилі, запікання в духовці, готування дивовижних салатів і приготування рибного паштету. Далі розглянемо рецепти запеченої пікші в духовці докладно.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
ціла пікша - | 4-5 штук |
соєвий соус - | 150 мл |
кетчуп (бажано домашній) - | 6 столових ложок |
сметана нежирна - | 200 мл |
майонез - | 200 г |
мелений перець, часник, сіль - | за смаком |
лавровий лист - | 5 штук |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 182 Ккал |
Процес приготування риби в духовці:
- Чистимо і дістаємо тельбухи з розмороженої пікші;
- Добре промиваємо і розрізаємо на порційні шматки;
- Просушуємо з допомогою паперового рушника;
- Соєвий соус змішати з часником;
- Даємо рибі промаринуватися протягом 15-20 хвилин;
- Деко змащуємо маслом і наливаємо трохи води;
- Викладаємо мариновану пікшу на деко;
- Зверху накладаємо лаврові листочки, часник і насипаємо перець;
- Ставимо рибу в духовку, температура якої 180°C, на 30 хвилин;
- Збиваємо сметану з майонезом;
- Додаємо кетчуп і добре перемішуємо;
- На середині готовності заливаємо отриманою сумішшю пікшу і залишаємо до готовності в духовці.
Для придбання цього непередаваного смаку можна дати рибці настоятися 15 хвилин. Подавати страву рекомендується з овочами або з картоплею.
Ароматна риба у фользі в духовці
Необхідні продукти:
- ціла пікша – 2 штуки;
- невеликий цибуля ріпчаста – 2 штуки;
- лимон – 1 штука;
- соняшникова олія – за смаком;
- спеції, сіль – за бажанням.
На приготування риби піде 45 хвилин.
Калорійність готового продукту на 100 г складає 127 ккал.
Спосіб приготування:
- Очищаємо розморожену рибу від луски;
- Дістаємо всі нутрощі й нарізаємо на невеликі шматочки;
- Промиваємо рибу в холодній воді;
- Висушуємо за допомогою паперового рушника;
- Виживаємо з лимона сік;
- Змішуємо сіль, спеції і лимонний сік;
- Обмазуємо пікшу сумішшю;
- Розстилаємо фольгу і наливаємо шар рослинної олії;
- Чистимо цибулю та нарізаємо невеликими кільцями;
- В один ряд викладаємо шматочки риби;
- Накриваємо рибу цибульним шаром;
- Загортаємо фольгою пікшу;
- Ставимо запікатися в духовку на 30 хвилин з температурним режимом 200°C.
Перед подачею на стіл рекомендується посипати зеленню рибу. Вживати можна як з гарніром, так і без нього.
Екзотичне блюдо з білим вином і вершками
Необхідні продукти:
- філе пікші – 800 г;
- вершкове масло розтануло – 100 г;
- сік з лимона – 30 мл;
- свіжий часник – 1 штука;
- тархун – 25 мл;
- біле вино – 50 мл;
- вершки – 50 г;
- петрушка, сіль, перець – за бажанням.
Приготування страви займе 45 хвилин.
Калорійність на 100 г продукту становить 151 ккал.
Процес приготування:
- Очищаємо і промиваємо рибне філе;
- Посипаємо зверху сіллю і перцем;
- Змішуємо вершкове масло з часником і соком лимона;
- Викладаємо рибу на фольгу;
- Додаємо масло, петрушку;
- Загортаємо все в конверт, щоб 1 край залишився відкритим;
- В отвір заливаємо вино, вершки і щільно закриваємо;
- Запікаємо в духовці при температурному режимі 180°C 30 хвилин.
Вийшло смачне блюдо подаємо до столу разом з відвареною картоплею.
Запечена риба з картоплею
Необхідні інгредієнти:
- охолоджена ціла пікша – 2 штуки;
- картопля – 6-7 штук;
- ріпчасту цибулю невеликий – 2 штуки;
- сметана – 350-400 мл;
- кріп – за смаком;
- сік з лимона – 25 мл;
- рослинна олія – за смаком;
- сухі спеції – за бажанням.
Час приготування смачної страви – 80 хвилин.
Калорійність страви на 100 г складає 191 ккал.
Покроковий рецепт пікші, запечена з картоплею в духовці:
- Варимо картоплю до напівготовності. Якщо картопля молода, то можна класти запікати в сирому вигляді;
- Розігріваємо духовку до температури 180°C;
- Відрізаємо голову і потрошимо пікшу;
- Промиваємо рибу і просушуємо її паперовим рушником;
- Розрізаємо на великі порційні шматки;
- Нарізаємо невеликими півкільцями ріпчасту цибулю;
- Змащуємо деко або форму для запікання олією;
- Викладаємо туди промиту рибу, зверху посипаємо нарізаною цибулею;
- Змішуємо сметану, порізаний кріп, спеції і сіль. Якщо сметана густа, то необхідно долити трохи холодної води;
- Нарізаємо картоплю великими скибочками або шматками;
- Викладаємо картоплю навколо риби;
- Готові для запікання продукти поливаємо сметано-кроповим соусом;
- Посипаємо зверху невеликою кількістю спецій;
- Ставимо запікати в духовку на 40-50 хвилин з температурним режимом 180°C.
Готовність страви необхідно перевіряти по м'якості картоплі. Перед подачею слід рибу з картоплею посипати свіжим кропом і полити лимонним соком.
Незвичайна пікша з овочами в духовці
Необхідні інгредієнти:
- ціла пікша – 2 штуки;
- свіжий помідор – 2 штуки;
- невеликий баклажан – 2 штуки;
- цибуля ріпчаста невеликий – 2 штуки;
- твердий сир (добре плавящийся) – 150 г;
- сік з лимона — 50 мл;
- оливкова олія – 6 столових ложок;
- кріп, сіль, спеції – за бажанням.
Готування риби займе 1 годину.
Калорійність страви з овочами буде становити 127 ккал/100 р.
Рецепт приготування риби пікші з овочами в духовці по крокам:
- Розморожену пікшу чистимо від нутрощів, луски, плавників;
- Добре промиваємо рибу, висушуємо за допомогою паперового рушника;
- Просушену пікшу посипаємо сіллю, спеціями і скроплюємо лимонним соком;
- Залишає маринуватися на 15-20 хвилин;
- Кріп дрібно нарізаємо і заповнюємо нею черево;
- Нарізаємо невеликими шматочками помідори, баклажани і цибулю;
- Обсмажуємо цибулю на оливковій олії до золотистої скоринки;
- Додаємо інші овочі в сковороду і тушкуємо протягом 15 хвилин;
- Перекладаємо овочі на деко або у форму для запікання;
- Зверху викладаємо рибу;
- Запікаємо протягом 40 хвилин при температурі 200°C;
- За 10 хвилин до кінця таймера посипаємо блюдо натертим сиром і продовжуємо запікати.
Подавати до столу необхідно з вареною картоплею або «в мундирі». Такий рецепт відмінно підійде до святкового столу.
Читайте як приготувати ароматні й соковиті яловичі реберця в духовці.
Сендвіч з куркою — візьміть на замітку рецепти цієї простої і улюбленої закуски.
Пісні рецепти пирогів з капустою — читайте покрокові підказки і фото.
Запечена риба з грибами
Необхідні продукти:
- філе пікші – 700 г;
- печериці – 500 г;
- твердий сир (який добре плавиться) – 300 г;
- невеликий ріпчаста цибуля – 4 штуки;
- майонез – 150 мл;
- сік з лимона – 50 мл;
- сіль, спеції, рослинна олія – за бажанням.
Всі приготування пікші з грибами займе 45 хвилин.
Калорійність страви на 100 г буде 132 ккал.
Риба пікша з грибами в духовці готується наступним чином:
- Добре промиваємо розморожене філе;
- Висушуємо за допомогою паперового рушника і ділимо на 2 однакові частини;
- Нарізаємо цибулю невеликими кільцями;
- Подрібнюємо вимиті гриби;
- Обсмажуємо цибулю з грибами до повної готовності;
- Остиглу масу покриваємо зверху натертим сиром;
- Рибу викладаємо, солимо, перчимо і збризкуємо соком з лимона;
- Зверху однієї частини пікші викладаємо готові овочі;
- Накриваємо все другою частиною риби;
- Ретельно обмазуємо майонезом;
- Кладемо все разом в рукав і запікаємо протягом 25-30 хвилин при температуре180-200°C.
Простий маловитратний рецепт приготування цієї страви підійде для простого обіду або для святкового столу. Зверху для прикраси можна посипати зеленню.
Поради від кращих кулінарів
- приготування риби повинно відбуватися на слабкому вогні або на невеликій температурі. При виникненні рибного запаху занадто рано слід зменшити жар;
- для збереження апетитного рибного аромату необхідно готувати рибу в соусі, бульйоні або у невеликій кількості жиру;
- не слід варити рибу, якщо хочете насолодитися справжнім рибним смаком;
- потрібно перед приготуванням замаринувати і скропити соком лимона для додання надзвичайного смаку рибі;
- не можна солити заздалегідь рибний продукт, так як він стане несмачним і без соку;
- якщо риба пікша вийшла сухуватою, то необхідно додати гарнір з гороху, грибів, зелених бобів, цибулі, сиру і томатного соусу;
- жирноватая риба відмінно поєднується зі спеціями кислих плодів, особливо лимона;
- салати і гарнір потрібно робити заздалегідь, щоб подавати рибу теплою, відразу після приготування;
- перед подачею на стіл необхідно переконатися, що риба не містить великих кісток, якими можна вдавитися;
- починати нарізати пікшу найкраще з хвостової частини, щоб вийшли плоскі широкі шматки, які будуть добре прогріватися;
- панірування для риби використовують для того, щоб вона не втрачала велику кількість рідини і харчових речовин.
Пікша – дієтичний продукт, що підходить для будь-якого застілля. Завдяки своїм унікальним властивостям, ця риба, особливо запечена в духовці, виходить корисною і смачною одночасно.