05 июнь 2019 2 290

Рецепти приготування запеченої пікші в духовці

Пікша – крупна риба, з якої виходять різні смачні і незвичайні страви. Найбільш поширеними варіантами готування є: смаження на грилі, запікання в духовці, готування дивовижних салатів і приготування рибного паштету. Далі розглянемо рецепти запеченої пікші в духовці докладно.

Рецепт запеченої пікші під неймовірно смачним соусом
Інгредієнти Кількість
ціла пікша - 4-5 штук
соєвий соус - 150 мл
кетчуп (бажано домашній) - 6 столових ложок
сметана нежирна - 200 мл
майонез - 200 г
мелений перець, часник, сіль - за смаком
лавровий лист - 5 штук
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 182 Ккал

Процес приготування риби в духовці:

  1. Чистимо і дістаємо тельбухи з розмороженої пікші;
  2. Добре промиваємо і розрізаємо на порційні шматки;
  3. Просушуємо з допомогою паперового рушника;
  4. Соєвий соус змішати з часником;
  5. Даємо рибі промаринуватися протягом 15-20 хвилин;
  6. Деко змащуємо маслом і наливаємо трохи води;
  7. Викладаємо мариновану пікшу на деко;
  8. Зверху накладаємо лаврові листочки, часник і насипаємо перець;
  9. Ставимо рибу в духовку, температура якої 180°C, на 30 хвилин;
  10. Збиваємо сметану з майонезом;
  11. Додаємо кетчуп і добре перемішуємо;
  12. На середині готовності заливаємо отриманою сумішшю пікшу і залишаємо до готовності в духовці.

Для придбання цього непередаваного смаку можна дати рибці настоятися 15 хвилин. Подавати страву рекомендується з овочами або з картоплею.

Ароматна риба у фользі в духовці

Необхідні продукти:

  • ціла пікша – 2 штуки;
  • невеликий цибуля ріпчаста – 2 штуки;
  • лимон – 1 штука;
  • соняшникова олія – за смаком;
  • спеції, сіль – за бажанням.

На приготування риби піде 45 хвилин.

Калорійність готового продукту на 100 г складає 127 ккал.

Спосіб приготування:

  1. Очищаємо розморожену рибу від луски;
  2. Дістаємо всі нутрощі й нарізаємо на невеликі шматочки;
  3. Промиваємо рибу в холодній воді;
  4. Висушуємо за допомогою паперового рушника;
  5. Виживаємо з лимона сік;
  6. Змішуємо сіль, спеції і лимонний сік;
  7. Обмазуємо пікшу сумішшю;
  8. Розстилаємо фольгу і наливаємо шар рослинної олії;
  9. Чистимо цибулю та нарізаємо невеликими кільцями;
  10. В один ряд викладаємо шматочки риби;
  11. Накриваємо рибу цибульним шаром;
  12. Загортаємо фольгою пікшу;
  13. Ставимо запікатися в духовку на 30 хвилин з температурним режимом 200°C.

Перед подачею на стіл рекомендується посипати зеленню рибу. Вживати можна як з гарніром, так і без нього.

Екзотичне блюдо з білим вином і вершками

Необхідні продукти:

  • філе пікші – 800 г;
  • вершкове масло розтануло – 100 г;
  • сік з лимона – 30 мл;
  • свіжий часник – 1 штука;
  • тархун – 25 мл;
  • біле вино – 50 мл;
  • вершки – 50 г;
  • петрушка, сіль, перець – за бажанням.

Приготування страви займе 45 хвилин.

Калорійність на 100 г продукту становить 151 ккал.

Процес приготування:

  1. Очищаємо і промиваємо рибне філе;
  2. Посипаємо зверху сіллю і перцем;
  3. Змішуємо вершкове масло з часником і соком лимона;
  4. Викладаємо рибу на фольгу;
  5. Додаємо масло, петрушку;
  6. Загортаємо все в конверт, щоб 1 край залишився відкритим;
  7. В отвір заливаємо вино, вершки і щільно закриваємо;
  8. Запікаємо в духовці при температурному режимі 180°C 30 хвилин.

Вийшло смачне блюдо подаємо до столу разом з відвареною картоплею.

Запечена риба з картоплею

Необхідні інгредієнти:

  • охолоджена ціла пікша – 2 штуки;
  • картопля – 6-7 штук;
  • ріпчасту цибулю невеликий – 2 штуки;
  • сметана – 350-400 мл;
  • кріп – за смаком;
  • сік з лимона – 25 мл;
  • рослинна олія – за смаком;
  • сухі спеції – за бажанням.

Час приготування смачної страви – 80 хвилин.

Калорійність страви на 100 г складає 191 ккал.

Покроковий рецепт пікші, запечена з картоплею в духовці:

  1. Варимо картоплю до напівготовності. Якщо картопля молода, то можна класти запікати в сирому вигляді;
  2. Розігріваємо духовку до температури 180°C;
  3. Відрізаємо голову і потрошимо пікшу;
  4. Промиваємо рибу і просушуємо її паперовим рушником;
  5. Розрізаємо на великі порційні шматки;
  6. Нарізаємо невеликими півкільцями ріпчасту цибулю;
  7. Змащуємо деко або форму для запікання олією;
  8. Викладаємо туди промиту рибу, зверху посипаємо нарізаною цибулею;
  9. Змішуємо сметану, порізаний кріп, спеції і сіль. Якщо сметана густа, то необхідно долити трохи холодної води;
  10. Нарізаємо картоплю великими скибочками або шматками;
  11. Викладаємо картоплю навколо риби;
  12. Готові для запікання продукти поливаємо сметано-кроповим соусом;
  13. Посипаємо зверху невеликою кількістю спецій;
  14. Ставимо запікати в духовку на 40-50 хвилин з температурним режимом 180°C.

Готовність страви необхідно перевіряти по м'якості картоплі. Перед подачею слід рибу з картоплею посипати свіжим кропом і полити лимонним соком.

Незвичайна пікша з овочами в духовці

Необхідні інгредієнти:

  • ціла пікша – 2 штуки;
  • свіжий помідор – 2 штуки;
  • невеликий баклажан – 2 штуки;
  • цибуля ріпчаста невеликий – 2 штуки;
  • твердий сир (добре плавящийся) – 150 г;
  • сік з лимона — 50 мл;
  • оливкова олія – 6 столових ложок;
  • кріп, сіль, спеції – за бажанням.

Готування риби займе 1 годину.

Калорійність страви з овочами буде становити 127 ккал/100 р.

Рецепт приготування риби пікші з овочами в духовці по крокам:

  1. Розморожену пікшу чистимо від нутрощів, луски, плавників;
  2. Добре промиваємо рибу, висушуємо за допомогою паперового рушника;
  3. Просушену пікшу посипаємо сіллю, спеціями і скроплюємо лимонним соком;
  4. Залишає маринуватися на 15-20 хвилин;
  5. Кріп дрібно нарізаємо і заповнюємо нею черево;
  6. Нарізаємо невеликими шматочками помідори, баклажани і цибулю;
  7. Обсмажуємо цибулю на оливковій олії до золотистої скоринки;
  8. Додаємо інші овочі в сковороду і тушкуємо протягом 15 хвилин;
  9. Перекладаємо овочі на деко або у форму для запікання;
  10. Зверху викладаємо рибу;
  11. Запікаємо протягом 40 хвилин при температурі 200°C;
  12. За 10 хвилин до кінця таймера посипаємо блюдо натертим сиром і продовжуємо запікати.

Подавати до столу необхідно з вареною картоплею або «в мундирі». Такий рецепт відмінно підійде до святкового столу.

Читайте як приготувати ароматні й соковиті яловичі реберця в духовці.

Сендвіч з куркою — візьміть на замітку рецепти цієї простої і улюбленої закуски.

Пісні рецепти пирогів з капустою — читайте покрокові підказки і фото.

Запечена риба з грибами

Необхідні продукти:

  • філе пікші – 700 г;
  • печериці – 500 г;
  • твердий сир (який добре плавиться) – 300 г;
  • невеликий ріпчаста цибуля – 4 штуки;
  • майонез – 150 мл;
  • сік з лимона – 50 мл;
  • сіль, спеції, рослинна олія – за бажанням.

Всі приготування пікші з грибами займе 45 хвилин.

Калорійність страви на 100 г буде 132 ккал.

Риба пікша з грибами в духовці готується наступним чином:

  1. Добре промиваємо розморожене філе;
  2. Висушуємо за допомогою паперового рушника і ділимо на 2 однакові частини;
  3. Нарізаємо цибулю невеликими кільцями;
  4. Подрібнюємо вимиті гриби;
  5. Обсмажуємо цибулю з грибами до повної готовності;
  6. Остиглу масу покриваємо зверху натертим сиром;
  7. Рибу викладаємо, солимо, перчимо і збризкуємо соком з лимона;
  8. Зверху однієї частини пікші викладаємо готові овочі;
  9. Накриваємо все другою частиною риби;
  10. Ретельно обмазуємо майонезом;
  11. Кладемо все разом в рукав і запікаємо протягом 25-30 хвилин при температуре180-200°C.

Простий маловитратний рецепт приготування цієї страви підійде для простого обіду або для святкового столу. Зверху для прикраси можна посипати зеленню.

Поради від кращих кулінарів

  • приготування риби повинно відбуватися на слабкому вогні або на невеликій температурі. При виникненні рибного запаху занадто рано слід зменшити жар;
  • для збереження апетитного рибного аромату необхідно готувати рибу в соусі, бульйоні або у невеликій кількості жиру;
  • не слід варити рибу, якщо хочете насолодитися справжнім рибним смаком;
  • потрібно перед приготуванням замаринувати і скропити соком лимона для додання надзвичайного смаку рибі;
  • не можна солити заздалегідь рибний продукт, так як він стане несмачним і без соку;
  • якщо риба пікша вийшла сухуватою, то необхідно додати гарнір з гороху, грибів, зелених бобів, цибулі, сиру і томатного соусу;
  • жирноватая риба відмінно поєднується зі спеціями кислих плодів, особливо лимона;
  • салати і гарнір потрібно робити заздалегідь, щоб подавати рибу теплою, відразу після приготування;
  • перед подачею на стіл необхідно переконатися, що риба не містить великих кісток, якими можна вдавитися;
  • починати нарізати пікшу найкраще з хвостової частини, щоб вийшли плоскі широкі шматки, які будуть добре прогріватися;
  • панірування для риби використовують для того, щоб вона не втрачала велику кількість рідини і харчових речовин.

Пікша – дієтичний продукт, що підходить для будь-якого застілля. Завдяки своїм унікальним властивостям, ця риба, особливо запечена в духовці, виходить корисною і смачною одночасно.

Що ще почитати: