05 март 2019 4 325

Як приготувати філе тріски в духовці

Рибні страви — прикраса будь-якого столу. Вони цілком можуть суперничати з стравами з м'яса. Крім того, риба готується значно швидше. Звичайно, мало охочих її чистити і чистити, але, на щастя, тепер можна купити вже оброблену рибу і навіть філе.

З риби можна приготувати безліч цікавих страв. Але найзручніший спосіб — це приготування в духовці.

Зрозуміло, для цього рибу краще брати м'ясисту і велику. Хороша буде тріска, запечена. Хоча ця риба трохи суховата, але правильне її приготування допоможе стати страві соковитості.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
філе тріски - 1 кг
сіль - 10 грам
чорний перець - одна щіпка
цибуля ріпка - 2 штуки середнього розміру
олія соняшникова - 2 столових ложки
спеції - за бажанням
болгарський перець або помідор - 1 штука
зелень - за бажанням
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 60 Ккал

Це найпростіший рецепт, його зрозуміє навіть той, хто ніколи не готував рибу.

Як запікати філе тріски в духовці? Рибу промити і трохи обсушити паперовими рушниками. Натерти добре і рівномірно з усіх сторін сіллю і перцем. Можна додати інші спеції, хмелі-сунелі, суміш перців, готові приправи для рибних страв, насіння кропу, тміну.

Якщо вживаються різні види приправ, краще змішати їх разом і натирати філе готовою сумішшю, тоді вони розподіляться рівно по всій поверхні.

У глибокий лист налити олію рафіновану так, щоб воно покривало всі дно. Тепер викласти туди підготовлену рибу.

Цибулю очистити і порізати бажано кільцями, але можна і півкільцями. Зверху на філе рясно посипати весь цибулю, накрити їм рибу.

Духовку прогріти до 200 градусів і відправити в неї лист. Через 5 хвилин, коли риба схопиться невеликий скоринкою, зменшити температуру до 170 градусів, вміст дека рясно скропити кип'яченою водою і знову поставити в духову шафу.

Добре накрити приготоване блюдо наприклад емальованому мискою або плоским пекарським листом. При такому приготуванні тріска буде соковитою, але це не вплине на рум'яну печену скоринку. Після цього запікати 15-20 хвилин. Періодично поливати рибу соком з дна дека.

При подачі на стіл прикрасити болгарським перцем або помідором, нарізаним кільцями і посипати зеленню.

Читайте, як зробити смачна заливне з курки, до того ж красиве і незвичайне.

Приготуйте смачні смажені шампіньйони з цибулею — це прекрасна заміна м'яса особливо в пост.

Читайте як приготувати пряну лобіо з червоне квасолі по-грузинськи.

Тріска під сирною шубою

Святковий варіант запікання риби. Для нього знадобляться наступні продукти:

  • філе тріски — 1 кг;
  • цибуля — 1 головка;
  • печериці варені — 1 банка (300 мл);
  • сир твердий — 80 грам;
  • майонез — 3 столових ложки;
  • яйце сире — 1 штука;
  • сіль — дві щіпки;
  • спеції — за смаком;
  • масло рослинне — 2 ст. л. для дека, 2 для обжарювання).

Час приготування — 1 годину.

Калорійність — 165 ккал.

Рецепт приготування філе тріски під сиром в духовці виконується наступним чином. Рибу приготувати звичайним способом, тобто промити і обсушити. Натерти спеціями і сіллю.

Очищений лук нашаткувати півкільцями. Обсмажити на розпеченій сковороді до прозорості. Гриби, якщо цілі, дрібно нарізати і, додавши в готовий цибулю, обсмажити ще пару хвилин.

Тріску укласти на змащене деко, зверху викласти гриби з цибулею так, щоб вийшов шар.

Майонез змішати з яйцем. Сир потерти на тертці, краще дрібної. Покрити рибу шаром сиру, а зверху залити майонезно-яєчною сумішшю.

Духовку прогріти до 180 градусів і помістити туди лист з підготовленим філе. Запікати при зазначеній температурі 20 хвилин. Сир під заливкою розплавиться, а сама заливка загусне і схопиться скоринкою. Вийде риба під шубою.

Подавати таке філе тріски краще цілком на великому блюді. Навколо риби викласти відварену круглу картоплю, прикрасити зеленню.

Риба з овочами у фользі

Запікають також в духовці за допомогою алюмінієвої фольги. Звично робити таким способом м'ясо, шинку. Але і риба цілком підходить для такого приготування. У фользі тріска вийде більш соковитою і пропареної.

Отже, потрібно підготувати:

  • філе тріски — 1 кг;
  • морква свіжа — 2 середніх кореня;
  • помідор — 2 дрібних;
  • перець болгарський — 2 середніх, м'ясистих;
  • цибуля ріпчаста — 1 штука;
  • баклажан — 1 штука;
  • часник — 3 зубчики;
  • сіль — 5 г;
  • спеції за смаком;
  • майонез — 2 столові ложки.

Час приготування — 40 хвилин.

Калорійність — 75 ккал.

Як приготувати філе тріски з овочами у фользі в духовці? Підготовлену тріску натерти сіллю і спеціями і викласти на лист фольги, настеленої на деко. Фольгу краще розстелити матовою стороною всередину, щоб при загортанні блискуча сторона виявилася зверху.

Цибулю, нарізану кільцями, і моркву, натерту на корейській шатківниці, обсмажити на соняшниковій олії і викласти на рибу зверху шаром. Далі покласти кільця баклажани, помідори і перці.

Очищений часник подрібнити ножем і змішати з майонезом. Цією сумішшю добре змастити верхній шар овочів. Тепер загорнути краї фольги наверх і закріпити їх так, щоб риба з овочами виявилася упакованої в конверт.

Поставити лист з підготовленою рибою у фользі в гарячий жарова шафа, приблизно 180-190 градусів. І готувати приблизно півгодини.

Після готовності акуратно розпакувати фольгу, тріску разом з верхніми шарами овочів викласти на блюдо.

Філе тріски в духовці під сметаною

Для приготування цього варіанту запеченої риби знадобиться:

  • філе тріски — 1 кг;
  • сметана нежирна — третину склянки;
  • сік лимона — 1 чайна ложка;
  • гірчиця готова — за бажанням;
  • молоко або нежирні вершки — чверть склянки;
  • цибуля — 2 великих головки;
  • масло рослинне — 50 грам;
  • сіль, спеції, зелень.

Час приготування — 40 хвилин.

Калорійність — 140 ккал.

Рибу приготувати як завжди. Цибулю порізати широкими кільцями і трохи припустити на сковороді. Укласти їх на дно глибокого дека або плоскою жаровні. Зверху покласти шматки риби.

Тепер необхідно приготувати соус. Для цього сметану змішати з гірчицею і вершками, додати спеції і лимонний сік. Як слід перемішати і залити тріску так, щоб вона виявилася покритою на три чверті.

У духовку, розігріту до 190 градусів, поставити ємність з рибою. Як тільки соус закипить, зменшити вогонь до 170 градусів, можна прикрити поверхню фольгою і залишити нудитися на 20 хвилин. Філе тріски в сметані в духовці готово. Подавати на блюді, прикрасити зеленню.

Рибне філе з картоплею

Це зовсім самостійне блюдо, оскільки виходить риба з гарніром. Для приготування філе тріски з картоплею в духовці будуть потрібні:

  • філе тріски — 1 кг;
  • картопля сира — 6 бульб;
  • цибуля ріпка — 2 головки;
  • сіль — 2 чайні ложки;
  • спеції, зелень — за смаком;
  • майонез — 4 столових ложки.

Час приготування — 1 годину.

Калорійність — 160 ккал.

Ємність, у якій буде запікатися риба, добре змастити рослинним маслом. Цибулю нарізати великими півкільцями і покласти на дно ємності. Картоплю нарізати упоперек кільцями не товстими, як для смаження. Укласти його на цибулю шаром. Присолити, посипати спеціями, скропити олією і добре намазати майонезом.

Підготовлене філе розділити на порційні шматки. Укласти ці шматки на картоплю, приправити сіллю і спеціями. Так само, як і картоплю, рясно змастити майонезом.

Поставити лист в гарячу духовку на 200 градусів. Через 5 хвилин, зменшити вогонь до 170 градусів і залишити запікатися на 30 хвилин.

Готовність перевіряти по картоплі. Саме вона готується в духовці довше всього.

Подавати на стіл на великому блюді, в середину якого укласти шматки філе, а по периметру картоплю.

Корисні поради

Рибу готувати зовсім не складно, особливо якщо пам'ятати кілька правил. Філе перед приготуванням потрібно добре обсушити рушником або серветкою, щоб дати стекти зайвій воді. Інакше під час запікання рідина виділиться з риби, риба стане сухою (а тріска і без того не дуже соковита), а крім цього, і не запечеться, а вийде вареної.

Ставити філе потрібно в гарячу духовку, щоб зверху швидко утворилася невелика скоринка. Тоді природні соки залишаться всередині, і риба буде соковитою.

Сир ніколи не варто сипати на самий верх страви. Завжди спочатку кладеться сир, а зверху нього майонез, сметану або іншу заливку. Тільки тоді на готовій страві вийде запечена, але не суха, скоринка з розплавленого сиру.

При приготуванні таких сортів риби, як тріска, овочі краще всього спочатку обсмажити на маслі і додати їх разом з цим жиром.

І головне, філе краще купувати не заморожене, а охолоджене, в ньому менше рідини, і риба вийде при запіканні рум'яної, але соковитою. В ідеалі, звичайно, краще всього відділити філе від кісток самостійно. В трісці мало кісток, і процес цей складний, досить відокремити м'ясо від ребер і хребта.

Дотримуючи ці нехитрі секрети, можна смачно приготувати філе тріски в духовці, так і з будь-якої іншої риби приготувати соковите, оригінальне і дуже смачне блюдо. Не варто лякатися рибного дня. Тріска, хоч і досить суха риба, але при цьому дуже м'ясиста, філе її велике, не плоске.

Що ще почитати: