Як смачно приготувати горбушу в духовці
Риба горбуша – це один з видів лососевих. Свою незвичайну назву вона отримала з-за горба, що знаходиться на передній частині хребта. Кулінари здебільшого віддають перевагу саме цьому сорту: за характеристиками він не поступається сьомзі або кете, але ціна на горбушу істотно нижче. Саме основне в якісному смачно приготованому блюді – правильність вибору продуктів.
Варто відзначити, що краще брати охолоджену рибу. Якщо вона буде використовуватися для запікання, беріть без голови потрошенную. Загляньте їй в черевну порожнину – вона повинна бути рожевою, а не жовтому. Плавці та хвіст — не пересушеними і без пошкоджень.
Це показник того, що морепродукт не перемораживали по кілька разів. Луска повинна бути гладкою і не відставати від м'яса. Якщо зябра темного коричневого кольору, то риба стара. Вона буде сильно гірчити, і ні один соус або спеції не переб'ють цей присмак.
Під час приготування не можна перетримувати рибу в духовці, вона вийде сухою. І дозуйте кількість приправ – риба не любить багато спецій.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Горбуша - | 1 кг |
Цибулю - | 2 шт. |
Лід - | кілька шматків |
Майонез - | 3 ст. л. |
Вершки - | 100 мл |
Кінза - | пучок |
Рибні приправи - | упаковка |
Сіль - | за смаком |
Печериці - | 300 г |
Оливкова олія - | 2 ст. л. |
Час приготування: 65 хвилин | Калорійність на 100 грам: 157 Ккал |
Розбираємо рибу на невеликі стейки, знімаємо шкіру і пінцетом витягаємо кістки. Можна спростити собі завдання і купити готове філе, але страва обійдеться трохи дорожче. Занурюємо м'ясо в залізну миску і засипаємо зверху шматочками льоду. Залишаємо на п'ятнадцять хвилин.
Гриби миємо і шаткуємо слайсами, цибулю очищаємо і нарізаємо півкільцями. На оливковій олії засмажуємо підготовлені продукти. Підливаємо вершки, майонез, додаємо спеції і зелень. Все перемішуємо і готуємо п'ять хвилин.
Включаємо електродуховку на 180 °С. Рибу викладаємо на плоске блюдо, зверху заливаємо вершково-грибним соусом і запікаємо двадцять хвилин.
Рецепт горбуші, запеченої з помідорами
Горбушу перед приготуванням рекомендується маринувати або доповнювати овочами, соусом, інакше вона буде сухою. Добре поєднується ця риба з томатами, достатньо один кружечок покласти зверху, притрусити сиром – і страва готова.
Компоненти:
- Горбуша – 1 шт.;
- Помідори – 2 шт.;
- Сир – 150 г;
- Сіль, приправи – за смаком;
- Лимон – 0.5 шт;
- Цибуля – 1 шт.;
- Майонез – 100 мл
Час: 65 хвилин.
Калорійність: 134 Ккал/ 100 р.
Рибу вимиваємо, обсушуємо і нарізаємо на шматки товщиною п'ять сантиметрів. Для цієї страви нам знадобляться тільки шматочки з середини, п'ять – шість штук. Частини від голови і хвоста можна використовувати для іншої страви, наприклад, юшки.
Помідори миємо, цибулю очищаємо. Нарізаємо овочі великими товстими кільцями. Викладаємо рибу в скляну жаровню. Розрізаємо лимон, проколюємо довільно м'якоть виделкою і збризкуємо зверху рибу лимонним соком. Посипаємо трохи приправами.
Промазуємо майонезом або просто малюємо сітку, накладаємо рясно шар цибулі,
Викладіть шар помідорів і затягуємо герметично фольгою.
Готуємо в електродуховці двадцять п'ять хвилин. Виймаємо, знімаємо фольгу і притрушиваем тертим сиром. Ставимо назад у вимкнений шафа на три хвилини.
Як приготувати горбушу в сметані з зеленню
Компоненти:
- Риба – 700 г;
- Вершкове масло – 50 г;
- Сметана домашня – 150 мл;
- Зелень – пучок;
- Коріандр, перець – за смаком;
- Лимон – 1 шт.
- Оливкова олія – 1 ст. л.;
- Сир – 150 р.
Процес приготування: півтори години.
Калорійність: 143 Ккал/ 100 р.
Філе розрізаємо на полупорционные шматочки, скроплюємо оливковою олією і лимонним соком. Відправляємо промаринуватися в холодне місце на сорок хвилин.
Деко змащуємо не занадто товстим шаром сметани, зверху розподіляємо шматочки масла і щільно викладаємо рибу. Посипаємо спеціями, сіллю. Залишився кисломолочний продукт змішуємо із зеленню і покриваємо тонким шаром горбушу. Включаємо терморегулятор на 190 °С і готуємо страву двадцять хвилин. В кінці присипаємо тертим сиром.
Горбуша в фользі з грибами
З м'яса цієї риби готують салати, відварюють бульйони, смажать, але якщо хочеться зробити її головною прикрасою столу, то необхідно запекти її цілком, красиво викласти на листя зеленого салату, додати овочі і поставити біле сухе вино.
Компоненти:
- Риба горбуша – 1 шт.;
- Гриби лісові – 350 г;
- Сир – 200 г;
- Цибуля – 1 шт.;
- Листя салату – 4 шт.;
- Оливки – банку;
- Рослинне масло – 3 ст. л.;
- Сіль, приправи – за смаком.
Процес приготування: 70 хвилин.
Калорійність: 161 Ккал/ 100 р.
Рибу добре промиваємо, зчищають луску, обрізаємо хвіст і плавники спеціальними ножицями. Голову не відрізаємо. Змащуємо маслом і лимонним соком, посипаємо спеціями всередині і зовні. Залишаємо маринуватися на півгодини.
Гриби вимиваємо і занурюємо проваритися на двадцять хвилин в закипаючою воді з цибулиною. Відкидаємо на друшляк і даємо зійти воді. Перекладаємо на сковороду і злегка смажимо.
Кладемо рибу на подвійний шар фольги, черевце набиваємо грибами і брусками твердого сиру, так щоб не випадало. Накриваємо другим шаром і щільно загортаємо краю, щоб сік, що залишився всередині. Включає термостат на 190 °С. Готуємо страву півгодини.
На плоский салатник красиво розкладаємо вимиті і обсушені зелене листя, довільно розкидаємо оливки. Викладаємо зверху не поспішаючи рибу, щоб начинка не випала. Можна одну оливку вставити в око і зверху намалювати майонезом кілька поперечних смужок.
Зваріть правильно курячий суп з локшиною, а як це зробити дізнайтеся з нашої статті.
Зрази картопляні з грибами або м'ясом фаршем. Читайте як приготувати це цікаве, смачне і ситне блюдо.
Як приготувати пиріг з варенням в мультиварці — швидкий і простий рецепт, який не вимагає витрат.
Горбуша з картоплею і сиром
Приготувавши цю страву, ви відразу отримаєте і гарнір, і головне блюдо. Готується вона нехитро, за ціною виходить досить дешево.
Компоненти:
- Горбуша – 3 шт.;
- Картопля молода – 1.5 кг;
- Вершки – 100 мл;
- Олія нерафінована – 2 ст. л.;
- Спеції, сіль – за смаком;
- Сир – 250 г;
- Петрушка пучок.
Процес приготування: годину.
Калорійність: 164 Ккал/ 100 р.
Горбушу розрізаємо навпіл, відшаровуємо хребет, шкуру і не поспішаючи виймаємо всі кістки, кілька разів обмацуючи філе. Посипаємо спеціями для риби і трохи присаливаем, залишаємо охолонути на п'ятнадцять хвилин.
Картопля очищаємо, старанно вимиваємо бруд і розрізаємо на чотири частини. Набираємо масло в сотейник і засмажуємо бульби буквально кілька хвилин, щоб картопля не встигла приготуватися. Налаштовуємо терморегулятор духовки на 185 °С.
Розкладаємо на деко підсмажену картоплю, зверху – смужки риби, заливаємо вершками, посипаємо петрушкою, накриваємо фольгою і затискаємо по периметру, щоб не надходило повітря. Ставимо запікатися на тридцять хвилин.
Знімаємо фольгу засипаємо сиром і залишаємо остигати. Більше не треба ставити в електродуховку, гаряче блюдо, сир розплавиться і так.
Горбуша в духовці в рукаві
Риба, запечена в рукаві, завжди виходить дивовижно, зіпсувати її немає ні найменшої можливості. З-за того, що вона пропікається у власному соку, виходить соковитою. Додавання свіжих овочів і бобових культур зробить блюдо ще і дуже корисним.
Компоненти:
- Філе горбуші – 800 г;
- Стручкова квасоля – 300 г;
- Шпинат – 200 г;
- Цибуля – 1 шт.;
- Морква – 1 шт.;
- Перець солодкий – 1 шт.;
- Сік лимона – 1 ст. л.;
- Сир – 150 г;
- Кукурудзяна або лляне масло – для заправки.
Процес приготування: 40 хвилин.
Калорійність: 146 Ккал/ 100 р.
М'ясо риби розрізаємо на пласти товщиною два сантиметри, поливаємо соком лимона, додаємо перець і даємо просочитися. Овочі миємо і знімаємо шкірку, в перці вирізаємо серцевину, вичищаємо насіння.
Шаткуємо півкільцями і підсмажити продукти на прогрітому олії. Відрізаємо рукав, міцно зав'язуємо один край, перекладаємо засмажені овочі, зверху як на подушку кладемо рибу і посипаємо зверху сиром. Зав'язуємо другий край і кладемо на лист, запікаємо двадцять хвилин.
Шпинат моєму і просушуємо. Квасоля закладаємо на сковороду і смажимо на олії. У закипающую воду занурюємо листя шпинату і бланшируем одну хвилину. На велике блюдо розкладаємо квасоля, шпинат, зверху акуратно рибу на овочевій подушці.
Поради кулінарів на замітку
- Запікаючи горбушу в духовці, обов'язково використовуйте фольгу, тоненька металева прошарок відмінно проводить тепло і не дає рибному соку висохнути, що в свою чергу залишає всі корисні властивості;
- Горбушу краще запікати, але якщо все ж захотілося посмажити, то рясно полийте її соєвим або майонезним соусом;
- Вийде смачний і незвичайний смак, якщо стейки попередньо потримати в свіжовичавленому апельсиновому соку;
- До цієї рибі підходить свіжа зелень: кріп, кінза, петрушка, базилік.
Приємного апетиту!