28 июнь 2019 2 389

Як смачно приготувати горбушу в духовці

Риба горбуша – це один з видів лососевих. Свою незвичайну назву вона отримала з-за горба, що знаходиться на передній частині хребта. Кулінари здебільшого віддають перевагу саме цьому сорту: за характеристиками він не поступається сьомзі або кете, але ціна на горбушу істотно нижче. Саме основне в якісному смачно приготованому блюді – правильність вибору продуктів.

Варто відзначити, що краще брати охолоджену рибу. Якщо вона буде використовуватися для запікання, беріть без голови потрошенную. Загляньте їй в черевну порожнину – вона повинна бути рожевою, а не жовтому. Плавці та хвіст — не пересушеними і без пошкоджень.

Це показник того, що морепродукт не перемораживали по кілька разів. Луска повинна бути гладкою і не відставати від м'яса. Якщо зябра темного коричневого кольору, то риба стара. Вона буде сильно гірчити, і ні один соус або спеції не переб'ють цей присмак.

Під час приготування не можна перетримувати рибу в духовці, вона вийде сухою. І дозуйте кількість приправ – риба не любить багато спецій.

Соковита горбуша в духовці
Інгредієнти Кількість
Горбуша - 1 кг
Цибулю - 2 шт.
Лід - кілька шматків
Майонез - 3 ст. л.
Вершки - 100 мл
Кінза - пучок
Рибні приправи - упаковка
Сіль - за смаком
Печериці - 300 г
Оливкова олія - 2 ст. л.
Час приготування: 65 хвилин Калорійність на 100 грам: 157 Ккал
Щоб риба вийшла м'якою, соковитою і ароматною, багато господинь знають, що попередньо її можна на пару годин в мисці з шматочками льоду залишити. Не забувайте, що страви з неї більше сорока хвилин в духовці не готують. Вона втратить свою ніжність і смакові якості.

Розбираємо рибу на невеликі стейки, знімаємо шкіру і пінцетом витягаємо кістки. Можна спростити собі завдання і купити готове філе, але страва обійдеться трохи дорожче. Занурюємо м'ясо в залізну миску і засипаємо зверху шматочками льоду. Залишаємо на п'ятнадцять хвилин.

Гриби миємо і шаткуємо слайсами, цибулю очищаємо і нарізаємо півкільцями. На оливковій олії засмажуємо підготовлені продукти. Підливаємо вершки, майонез, додаємо спеції і зелень. Все перемішуємо і готуємо п'ять хвилин.

Включаємо електродуховку на 180 °С. Рибу викладаємо на плоске блюдо, зверху заливаємо вершково-грибним соусом і запікаємо двадцять хвилин.

Рецепт горбуші, запеченої з помідорами

Горбушу перед приготуванням рекомендується маринувати або доповнювати овочами, соусом, інакше вона буде сухою. Добре поєднується ця риба з томатами, достатньо один кружечок покласти зверху, притрусити сиром – і страва готова.

Компоненти:

  • Горбуша – 1 шт.;
  • Помідори – 2 шт.;
  • Сир – 150 г;
  • Сіль, приправи – за смаком;
  • Лимон – 0.5 шт;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Майонез – 100 мл

Час: 65 хвилин.

Калорійність: 134 Ккал/ 100 р.

Рибу вимиваємо, обсушуємо і нарізаємо на шматки товщиною п'ять сантиметрів. Для цієї страви нам знадобляться тільки шматочки з середини, п'ять – шість штук. Частини від голови і хвоста можна використовувати для іншої страви, наприклад, юшки.

Помідори миємо, цибулю очищаємо. Нарізаємо овочі великими товстими кільцями. Викладаємо рибу в скляну жаровню. Розрізаємо лимон, проколюємо довільно м'якоть виделкою і збризкуємо зверху рибу лимонним соком. Посипаємо трохи приправами.

Промазуємо майонезом або просто малюємо сітку, накладаємо рясно шар цибулі,

Викладіть шар помідорів і затягуємо герметично фольгою.

Готуємо в електродуховці двадцять п'ять хвилин. Виймаємо, знімаємо фольгу і притрушиваем тертим сиром. Ставимо назад у вимкнений шафа на три хвилини.

Як приготувати горбушу в сметані з зеленню

Під час приготування горбуші практично завжди використовується майонез, але не всім це по смаку. Люди, що стежать за своїм раціоном, принципово від нього відмовляються. Для таких випадків кулінарні майстри винайшли інший рецепт – в сметані.

Компоненти:

  • Риба – 700 г;
  • Вершкове масло – 50 г;
  • Сметана домашня – 150 мл;
  • Зелень – пучок;
  • Коріандр, перець – за смаком;
  • Лимон – 1 шт.
  • Оливкова олія – 1 ст. л.;
  • Сир – 150 р.

Процес приготування: півтори години.

Калорійність: 143 Ккал/ 100 р.

Філе розрізаємо на полупорционные шматочки, скроплюємо оливковою олією і лимонним соком. Відправляємо промаринуватися в холодне місце на сорок хвилин.

Деко змащуємо не занадто товстим шаром сметани, зверху розподіляємо шматочки масла і щільно викладаємо рибу. Посипаємо спеціями, сіллю. Залишився кисломолочний продукт змішуємо із зеленню і покриваємо тонким шаром горбушу. Включаємо терморегулятор на 190 °С і готуємо страву двадцять хвилин. В кінці присипаємо тертим сиром.

Горбуша в фользі з грибами

З м'яса цієї риби готують салати, відварюють бульйони, смажать, але якщо хочеться зробити її головною прикрасою столу, то необхідно запекти її цілком, красиво викласти на листя зеленого салату, додати овочі і поставити біле сухе вино.

Компоненти:

  • Риба горбуша – 1 шт.;
  • Гриби лісові – 350 г;
  • Сир – 200 г;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Листя салату – 4 шт.;
  • Оливки – банку;
  • Рослинне масло – 3 ст. л.;
  • Сіль, приправи – за смаком.

Процес приготування: 70 хвилин.

Калорійність: 161 Ккал/ 100 р.

Рибу добре промиваємо, зчищають луску, обрізаємо хвіст і плавники спеціальними ножицями. Голову не відрізаємо. Змащуємо маслом і лимонним соком, посипаємо спеціями всередині і зовні. Залишаємо маринуватися на півгодини.

Гриби вимиваємо і занурюємо проваритися на двадцять хвилин в закипаючою воді з цибулиною. Відкидаємо на друшляк і даємо зійти воді. Перекладаємо на сковороду і злегка смажимо.

Кладемо рибу на подвійний шар фольги, черевце набиваємо грибами і брусками твердого сиру, так щоб не випадало. Накриваємо другим шаром і щільно загортаємо краю, щоб сік, що залишився всередині. Включає термостат на 190 °С. Готуємо страву півгодини.

На плоский салатник красиво розкладаємо вимиті і обсушені зелене листя, довільно розкидаємо оливки. Викладаємо зверху не поспішаючи рибу, щоб начинка не випала. Можна одну оливку вставити в око і зверху намалювати майонезом кілька поперечних смужок.

Зваріть правильно курячий суп з локшиною, а як це зробити дізнайтеся з нашої статті.

Зрази картопляні з грибами або м'ясом фаршем. Читайте як приготувати це цікаве, смачне і ситне блюдо.

Як приготувати пиріг з варенням в мультиварці — швидкий і простий рецепт, який не вимагає витрат.

Горбуша з картоплею і сиром

Приготувавши цю страву, ви відразу отримаєте і гарнір, і головне блюдо. Готується вона нехитро, за ціною виходить досить дешево.

Компоненти:

  • Горбуша – 3 шт.;
  • Картопля молода – 1.5 кг;
  • Вершки – 100 мл;
  • Олія нерафінована – 2 ст. л.;
  • Спеції, сіль – за смаком;
  • Сир – 250 г;
  • Петрушка пучок.

Процес приготування: годину.

Калорійність: 164 Ккал/ 100 р.

Горбушу розрізаємо навпіл, відшаровуємо хребет, шкуру і не поспішаючи виймаємо всі кістки, кілька разів обмацуючи філе. Посипаємо спеціями для риби і трохи присаливаем, залишаємо охолонути на п'ятнадцять хвилин.

Картопля очищаємо, старанно вимиваємо бруд і розрізаємо на чотири частини. Набираємо масло в сотейник і засмажуємо бульби буквально кілька хвилин, щоб картопля не встигла приготуватися. Налаштовуємо терморегулятор духовки на 185 °С.

Розкладаємо на деко підсмажену картоплю, зверху – смужки риби, заливаємо вершками, посипаємо петрушкою, накриваємо фольгою і затискаємо по периметру, щоб не надходило повітря. Ставимо запікатися на тридцять хвилин.

Знімаємо фольгу засипаємо сиром і залишаємо остигати. Більше не треба ставити в електродуховку, гаряче блюдо, сир розплавиться і так.

Горбуша в духовці в рукаві

Риба, запечена в рукаві, завжди виходить дивовижно, зіпсувати її немає ні найменшої можливості. З-за того, що вона пропікається у власному соку, виходить соковитою. Додавання свіжих овочів і бобових культур зробить блюдо ще і дуже корисним.

Компоненти:

  • Філе горбуші – 800 г;
  • Стручкова квасоля – 300 г;
  • Шпинат – 200 г;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Морква – 1 шт.;
  • Перець солодкий – 1 шт.;
  • Сік лимона – 1 ст. л.;
  • Сир – 150 г;
  • Кукурудзяна або лляне масло – для заправки.

Процес приготування: 40 хвилин.

Калорійність: 146 Ккал/ 100 р.

М'ясо риби розрізаємо на пласти товщиною два сантиметри, поливаємо соком лимона, додаємо перець і даємо просочитися. Овочі миємо і знімаємо шкірку, в перці вирізаємо серцевину, вичищаємо насіння.

Шаткуємо півкільцями і підсмажити продукти на прогрітому олії. Відрізаємо рукав, міцно зав'язуємо один край, перекладаємо засмажені овочі, зверху як на подушку кладемо рибу і посипаємо зверху сиром. Зав'язуємо другий край і кладемо на лист, запікаємо двадцять хвилин.

Шпинат моєму і просушуємо. Квасоля закладаємо на сковороду і смажимо на олії. У закипающую воду занурюємо листя шпинату і бланшируем одну хвилину. На велике блюдо розкладаємо квасоля, шпинат, зверху акуратно рибу на овочевій подушці.

Поради кулінарів на замітку

  1. Запікаючи горбушу в духовці, обов'язково використовуйте фольгу, тоненька металева прошарок відмінно проводить тепло і не дає рибному соку висохнути, що в свою чергу залишає всі корисні властивості;
  2. Горбушу краще запікати, але якщо все ж захотілося посмажити, то рясно полийте її соєвим або майонезним соусом;
  3. Вийде смачний і незвичайний смак, якщо стейки попередньо потримати в свіжовичавленому апельсиновому соку;
  4. До цієї рибі підходить свіжа зелень: кріп, кінза, петрушка, базилік.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: