Як смачно приготувати скумбрію на мангалі
Риба, приготована над гарячим вугіллям, цілком може стати вечерею, якого в домашніх умовах ні на яких сучасних електричних плитах не приготувати.
Рецепти маринаду для скумбрії
Маринуйте скумбрію 20-30 хвилин, всі представлені рецепти розраховувалися на 1,5 кг риби.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
рафінована олія оливкова - | ¼ Звичайного склянки |
соку лимона - | 30 мл |
лимон - | цілий скибочка |
рубана зелень петрушки - | 2 ст. ложки |
часник (зубчик) - | 2 штуки |
білий перець мелений, сіль - | за смаком |
Час приготування: 10 хвилин | Калорійність на 100 грам: 25 Ккал |
Змішати оливкову олію з лимонним соком, додати цілий гурток лимона, подрібнений часник, зелень, спеції, перемішати. Отриманим маринадом залити підготовлену скумбрію. Залишити на 20-30 хвилин.
«Італійський»
Необхідні інгредієнти:
- очищений часник (зубчик) – 3 штуки;
- діжонська гірчиця – 30 грам;
- суміш італійських трав сушена – 1 ст. ложка;
- біле вино – ¼ склянки;
- рафінована оливкова олія – 200 грам;
- цукор – 25 грам;
- мелений перець, сіль додаються за смаком.
Маринад можна зробити за 10 хвилин.
Розтерти зубчики часнику з цукром або натерти його на тертці, можна просто подрібнити ножем. Поєднати в мисці масло з вином і гірчицею, збити гарненько. Потім додати суміш італійських трав і часник, перемішати і ще раз збити. Підготовлену скумбрію залити італійським маринадом.
«Кокосовий»
Необхідний набір інгредієнтів:
- 20 мл соєвого соусу;
- 200 мл кокосового молочка;
- 75 г цукру (краще коричневого);
- часник очищений – 3 зубчики;
- натертий імбир – 3 ст. ложки;
- перчик чилі;
- додати за смаком сіль.
Приготування займе 10 хвилин.
Зубчики часнику подрібнити, змішати з коричневим цукром і добре розтерти. У широкій мисці змішати кокосове молочко з соєвим соусом, натертим імбиром, подрібненим перцем, розтертим часником, перемішати і збити віночком.
Скумбрію складіть у посуд, посоліть, додайте маринад і перемішайте. Посуд прикрити кришкою і на 30 хвилин поставити в прохолодне місце, щоб риба промаринувалася.
Страви з курки в мультиварці — читайте то можна приготувати з птиці для повноцінного обіду.
Тріска в клярі — рецепт який стане вашим улюбленим рибним блюдом, пробуйте!
Спробуйте приготувати неймовірно смачну курку фаршировану млинцями на нашу фото-рецептом.
Скумбрія на мангалі на решітці
Начинка із зелені і цедри надає скумбрії аромат і вишуканий смак.
Вимагається:
- 3 невеликі скумбрії;
- лимон і ріпчаста цибуля – 2 штуки;
- чорний перець, сіль – за смаком;
- 2 пучка улюбленої зелені (на вибір: кріп, петрушка, базилік або чебрець);
На весь процес знадобиться: 40 хвилин. Порція містить 199 ккал.
Рецепт покроково:
Крок 1. Скумбрію гарненько промийте, видаліть скелет. Рибу по спинці не розрізайте, залиште цілим шматком.
Крок 2. Лимон очистіть від шкірки, цедру подрібніть.
Крок 3. Видавіть з одного лимона сік, другий наріжте тоненькими скибочками.
Крок 4. Кожну тушку протріть лимонним соком, зробіть це зсередини і зовні.
Крок 5. Зелень, цибулю подрібніть, додайте цедру, приправте сіллю. Отриманою сумішшю наповніть тушки скумбрії. На шкірі зробіть неглибокі надрізи і вкладете в них тонкі скибочки лимона. Покладіть рибу в прохолодне місце на 30 хвилин.
Крок 6. Смажте скумбрію на решітці мангалу, кілька разів перевертайте решітку. З кожної сторони готуйте 10 хвилин.
Риба запечена у фользі
Особливий колорит надають цій страві аромати імбиру і сухого вина, а також лимонний сік. Чудовий смак поєднується з простотою приготування.
Вимагається:
- скумбрія – 4 невеликі тушки;
- корінь імбиру (свіжий) – 1 шматочок;
- 0,4 кг томатів (плотненьких);
- 0,1 кг цибулі:
- пучок зеленої цибулі;
- лимони (дрібні плоди) – 2 штуки;
- приправляти чорним перцем, сіллю за смаком;
- 80 г сухого вина.
Час, необхідний для готування: 75 хвилин. Порція містить 210 ккал.
Як приготувати:
- Лимони помити, не знімаючи цедру нарізати кружечками;
- Помідори промити, нарізати гострим ножем кружечками, цибулину нашаткувати кільцями;
- Розкласти на робочій поверхні чотири прямокутника фольги для гриля і на кожен прямокутник викласти овочі, зверху скумбрію разом з кружечками лимона, посипати натертим імбиром, збризнути сухим вином. За смаком приправити спеціями;
- Підняти кути фольги і загорнути рибу. Мішечки з фольги повинні бути просторими. Перекласти їх на ґрати, смажити на мангалі протягом приблизно 20 хвилин до повної готовності скумбрії;
- Викласти рибу на тарілки разом з фольгою, прикрасити зеленою цибулею.
Рецепт приготування соковитого шашлику зі скумбрії
Якщо до риби додати нарізані кружальцями овочі, вийде дуже смачний і ситний гарнір.
Знадобиться:
- 2 скумбрії;
- ріпчасту цибулю і моркву – по 2 штуки;
- сметана або майонез – на свій розсуд;
- використовувати чорний перець і сіль за смаком.
Час готування загальна: 40 хвилин, вміст калорій у розрахунку на 100 грам: 199 ккал.
Як приготувати:
- Підготовлений для смаження рибу нарізати на шматки вагою по 40 грам, обмити водою, натерти чорним перцем і сіллю, полити соком лимона і залишити маринуватися приблизно на 20 хвилин;
- Скумбрію змастити сметаною (майонезом) нанизати на металеві шампури, упереміж з кільцями ріпчастої цибулі і моркви. Обсмажити над розжареним в мангалі вугіллям (важливо, без полум'я) протягом 8-10 хвилин;
- Під час смаження шматки скумбрії періодично змащувати сметаною. Шампури повертати, щоб риба рівномірно присмажився;
- Перед тим, як подати скумбрію на стіл зніміть її з шампурів, викладіть на тепле блюдо, навколо розкладіть гарнір з моркви і цибулі, обсмажених на шампурах.
Корисні поради
Перед тим, як помістити скумбрію на решітку або нанизати на шампури її треба помістити в маринад з мінімальною кількістю кислоти, пряних трав, соєвого соусу. Не додавайте в маринад багато соняшникової або оливкової олії, потрапляючи на вугілля, воно спалахує вогнем.
Під час готування на решітці мангалу поверхню риби трохи обвуглюється. Доречно залишити трохи маринаду, щоб змастити готову скумбрію, надавши їй свіжий і гарний вигляд.
Підвівши підсумок, хочеться сказати, що приготування шашлику з скумбрії над розжареним вугіллям вимагає деякої вправності.
По-перше, потрібно замаринувати рибу. Для цього підійдуть маринади з лимонного соку, вина, італійських спецій, соєвого соусу і кокосового молочка. Вони додадуть скумбрії абсолютно особливий смак.
По-друге, розпалити вугілля, дочекатися, коли вони прогорять і покриються білим попелом. Потім смажити цілі тушки на решітці мангалу, таким же способом готувати рибу у фользі. Подавати цілком, можна посипати зеленню.