Як замаринувати і приготувати скумбрію на грилі
Відпочинок на природі – найкраще проведення часу з сім'єю і друзями. Невід'ємним атрибутом вилазки на чисте повітря стає приготування шашлику. Однак, крім традиційного блюда, можна урізноманітнити стіл скумбрією на грилі.
У риби не тільки відмінний смак, але ще в ній міститься мінімальна кількість кісточок. Зацікавилися? В такому випадку пропонуємо почати приготування з декількох видів маринадів.
Як замаринувати рибу
Перед обсмажуванням на грилі рибу бажано замаринувати, щоб надати і без того відмінному смаку насиченість і нотки пікантності.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
лимон - | 2 шт. |
риба - | 4 шт. |
цибулина - | 2 шт. |
сіль, базилік перець - | за смаком |
Час приготування: 260 хвилин | Калорійність на 100 грам: 152 Ккал |
Технологія:
- Якщо скумбрія заморожена, то її необхідно попередньо розморозити і бажати провести цей процес в природних умовах;
- Далі очистіть рибку, відріжте голову і, зробивши глибокий надріз вздовж хребта, очистіть продукт від нутрощів;
- Після натріть тушку підготовленою сумішшю приправ;
- Очищене черевце начиніть кільцями цибулі і тонкими кружечками лимона;
- На завершальному етапі відправте рибний продукт в холодильник на 4 години.
Спосіб 2
Що необхідно:
- скумбрія – 2 тушки;
- петрушка з селерою – по одному корінця;
- лимон;
- гілочки кропу з петрушкою за смаком.
Скільки готувати: 3 години.
Кількість калорій: 60 ккал.
Технологія:
- Тушки промити, якщо потрібно розморозити в природних умовах, розрізати на шматочки і видалити нутрощі;
- Нарізати на шматочки коріння петрушки і селери. Викласти в глибоку посуд;
- Подрібнити петрушку з кропом і начинити зеленню шматочки риби;
- Далі відправляємо інгредієнт у посуд до коренів селери і кропу. Ретельно солимо і наостанок поливаємо вичавленим соком цитруса;
- Маринувати рибу 3 години в холодильнику. Якщо немає обмежень по часу краще прибрати інгредієнт на одну ніч.
Візьміть на замітку рецепт смачних і корисних оладок з вівсяних пластівців.
Читайте як приготувати вишуканий салат з селерою і куркою.
Рецепти татарської кухні — спробуйте ці страви і стати шанувальником цих духмяних і пряних східних страв.
Спосіб 3
Що необхідно:
- свіжі тушки скумбрії – 5 шт.;
- каперси – 3 ч. л.;
- цибулини – 2 головки;
- паприка мелена – 1 ч. л.;
- гілочки свіжого чебрецю – 5 шт.;
- зубчик часнику;
- соус соєвий – 50 мл;
- помідор – 1 або декілька.
Скільки готувати: 20 хвилин на підготовку + 2 години маринування.
Кількість калорій: 82 ккал.
Технологія:
- Тушки риб очистити і розпотрошити;
- Цибулини нарізати тонкими полуколечками, часник порізати навпіл, а помідори дрібним кубиком;
- У кожне распоротое рибне черевце покласти підготовлений цибулю, гілочку чебрецю і трохи каперсів;
- Поверх риби викласти залишки цибулі, помідори і часник;
- Все це полити соусом і обсипати паприкою;
- Відправити інгредієнт на 2 години маринування. Через годину переверніть рибу, щоб інгредієнт промариновался з кожної сторони.
Рецепт скумбрії на грилі
У цьому рецепті бажано використовувати не засоленість, скумбрію, а свіжу.
Що необхідно:
- лимон – 2 шт.;
- чебрець з розмарином – по 2 гілочки;
- скумбрія – 2 тушки;
- білий мелений перець за смаком;
- оливкова олія – 2 ст. л.;
- солити за смаком.
Скільки готувати: 50 хвилин.
Кількість калорій: 110 ккал.
Технологія:
- На початковому етапі необхідно випатрати тушки риб і обов'язково промити їх водою;
- Уздовж хребта зробити 4 надрізи глибиною до 1 см;
- Половину одного лимона нарізати тонкими полуколечками, а з другої частини видавити сік, який необхідно змішати з маслом і полити отриманим складом рибні тушки;
- Слідом потрібно обсипати і натерти рибу сумішшю з білого перцю і солі;
- Зроблені на першому етапі надрізи вкласти по часточці цитруса і гілочці розмарину з чебрецем. У такому вигляді риба повинна промаринуватися 30 хвилин;
- Промариновані тушки смажити з кожного боку за 8 хвилин;
- Перед подачею потрібно віджати сік з решти лимона і полити їм готову страву.
Скумбрія у фользі
Готується ця рибка на грилі різними способами. Але самим перевіреним і рекомендованим, вважається варіант з фольгою.
Що необхідно:
- лимон;
- петрушка з кропом – за смаком;
- помідор;
- скумбрія – 2 шт.;
- майонез за смаком;
- цибулина;
- сіль з перцем додаються за смаком.
Скільки готувати: 35 хвилин.
Кількість калорій: 66 ккал.
Технологія:
- Промиті і очищені тушки риби необхідно натерти сумішшю, що складається з солі і перцю, а в кінці зробити кілька надрізів упоперек;
- У кожну рибку акуратно укласти полуколечки цибулі, лимона і томата, а в распоротое черевце покласти суміш свіжої зелені;
- Поверхня скумбрії ретельно, але не у великій кількості промазати майонезом і акуратно загорнути інгредієнт у фольгу;
- Рибу смажать приблизно 15 – 20 хвилин при помірній температурі, встановленої на грилі;
- У завершенні теплової обробки фольгу потрібно розкрити і в такому стані потримати на грилі ще кілька хвилин. блюдо готове.
Скумбрія по цьому рецепту вийде соковитою, а завдяки приправ і додаткових компонентів ароматної і смачної.
Як приготувати рибу в духовці
Одне з універсальних страв, грунтуючись на цей рецепт можна приготувати у фользі (або спеціальному рукаві) в духовій шафі. У цьому випадку продукт пропечеться рівномірно, а завдяки «упаковці» збереже аромат і соковитість.
Що необхідно:
- риба (скумбрія) – 1 тушка;
- спеціальна суміш приправ для риби;
- головка цибулі;
- майонез – 3 ст. л.;
- лимон;
- перець з сіллю додати за смаком;
- томатний соус – 2 ст. л.
Скільки готувати: 45 хвилин.
Кількість калорій: 130 ккал.
Технологія:
- Тушку при необхідності потрібно розморозити, але не в НВЧ-печі, а природних умовах, інакше мікрохвилі зруйнують корисні якості продукту. Рибу почистити і видалити нутрощі. Після того як будуть зрізані всі плівки нарізати інгредієнт на однакові шматки;
- Кожен шматок обваляти в рибної суміші, поперчити і якщо необхідно злегка посолити;
- Цибулину нарізаємо не товстими кільцями, а в окремій чашці змішати соус з майонезом;
- Розігріти духовку;
- Кожен шматок рибного продукту вмочити в готовий томатно-майонезний соус і викласти на деко, який заздалегідь потрібно застелити пергаментом;
- Між шматочками розкласти кільця цибулі і все страву полити соусом;
- Запікати 30 хвилин до виникнення на поверхні хрусткої скоринки.
Страву подавати з часточками лимона.
Кулінарні поради
- Як було сказано раніше, розморожування повинна проходити в природних умовах. Однак для спрощення нарізки продукту не варто чекати повного розморожування. Обов'язково зрізайте плавники і голову, а також не забувайте видалити темну плівку, яка знаходиться в черевній порожнині. Якщо цього не зробити готову страву буде сильно гірчити;
- Якщо планується смаження цілої тушки, то процес піде близько 15 хвилин для кожної сторони. Відповідно тривалість обжарювання невеликих шматочків займе менше часу. Приблизно за 7 хвилин на кожну сторону;
- У процесі смаження скумбрії на грилі потрібно використовувати вершкове або рослинне масло. Оливкова буде чадити під час нагрівання, тому від нього краще відмовитися;
- Обов'язково маринуйте скумбрію. Під час смаження продукт видає неприємний аромат, саме тому багато хто не беруться готувати цей вид риби. Але потримавши її мінімум півгодини в маринаді специфічного запаху можна уникнути.
Приємного апетиту!