Як приготувати традиційні налисники з сиром
Налисники з сиром є традиційною стравою української кухні і, більш того, її гордістю. Ні одна важлива подія, будь то весілля, хрестини чи іншої званий обід не обходяться без нього. У таких ситуаціях їх подають після основних страв, але до десерту, так що налисники це свого роду підготовка до завершення трапези.
У повсякденному ж житті вони, звичайно ж, можуть поїдати за настроєм, тут немає ніяких ритуалів. Так, на перший погляд може здатися, що це просто млинці з сиром. А ось не зовсім!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
молока - | літр |
просіяного борошна - | 6 ст. ложок |
цукру - | стакан |
курячих яєць - | 6 середніх |
сиру - | 1 кг |
вершкового масла - | пачка |
сметани - | 200 мл |
родзинок - | 100 г |
соняшникової рафінованої олії - | 2 ст. ложки |
солі - | щіпка |
ванілі - | щіпка |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 190 Ккал |
Насправді налисники готують з різними начинками: від м'ясного фаршу на свята до капусти в будні, але найбільш класичними і національними вважаються сирні. Приготуємо традиційні налисники з сиром по-українськи.
Спочатку готується тісто, від якості якої багато в чому залежить смак налисників:
- 4 яйця розтерти з третиною склянки цукру, додати сіль, трохи молока, всю муку і замісити тісто, яке повинно вийти по густоті, як на типові оладки;
- Залишити тісто настоюватися у теплому місці приблизно на півгодини. Потім влити туди молоко, що залишилося і добре перемішати тісто так, щоб не залишилося грудочок;
- Влити в тісто олію, щоб не змащувати кожен раз сковорідку. Випекти з нього тонкі млинчики, які повинні бути досить таки блідими.
Для приготування начинки до налистникам краще всього брати домашній жирний сир:
- Розтерти сир з цукром (двома третинами склянки), вбити 2 яйця (або одні жовтки, так буде більш автентично), додати ваніль і родзинки, все вимішати;
- Якщо маса вийде рідкуватий, то краще відкинути на сито, дати стекти рідині);
- Викладати на кожен млинець начинку по столовій ложці, розмазуючи по ньому;
- Згорнути млинці трубочками і розрізати кожну на два або навіть три шматочки.
Залишається викласти налисники в глибоку і жаростійкий (краще всього керамічну форму, перекладаючи їх шматочками вершкового масла. Закрити кришкою і відправити в духовку на слабкий вогонь приблизно на годину. За цей час налисники распарятся і вберуть в себе вершкове масло, але не пересушаться. Готові їх належить подавати зі сметаною.
Грибний соус з печериць з грибами — відмінне доповнення до будь-якої страви.
М'ясні їжачки в томатному соусі, приготовані в мультиварці — дуже просте і смачне блюдо.
Як приготувати скумбрію на грилі читайте в нашій статті.
Налисники з сиром та родзинками, запечені в духовці
Млинцеве тісто на молоці вважається примхливим – не у всіх господинь відразу виходить на ньому піч. Більш безпрограшний варіант – млинці, приготовані на кефірі і окропі.
Необхідні інгредієнти (для тіста, начинка – як і в попередньому рецепті):
- 2 склянки кефіру;
- 2 склянки окропу;
- 4 середніх курячих яйця;
- 2 ст. ложки цукру;
- 4 ст. ложки соняшникової рафінованої олії;
- 0,5 кг просіяного пшеничного борошна;
- щіпка солі;
- щіпка соди.
Час приготування страви: близько години плюс ще годину на радість.
Калорійність: приблизно 190 Ккал/100 гр.
Розглянемо докладно, як приготувати налисники з сиром та родзинками, запечені в духовці. Як вже було зазначено, начинка для налисників готується як у традиційному рецепті цієї страви, тоді як кефірний тісто готується вже дещо іншим способом:
- Розтерти яйця з цукром, сіллю, содою і рослинним маслом. Додати кефір і добре збити всю масу разом – найзручніше це робити за допомогою міксера;
- Всипати все борошно і добре вимісити до утворення густої маси без грудочок;
- Влити склянку крутого окропу, не перестаючи перемішувати або збивати тісто.
З отриманого тесту треба випекти млинці (бажано робити це на чавунній сковороді без змазування її маслом) середнього ступеня рум'яності.
Далі налисники з них робляться колишнім способом: кожен млинець змащується начинкою з сиру і родзинок з ваніллю, розрізається на дві-три частини і вкладається в глибоку посуд з вершковим маслом.
Потім підготовлені налисники відправляються запікатися в духовку на годину при маленькій температурі. Подавати їх так само належить зі сметаною – поки ще гарячі!
До речі, налисники можна запекти відразу зі сметаною – промазуючи їх в процесі кладки. Так вийде вже полтавський варіант страви. А в начинку можна додати мак і курагу.