03 март 2019 1 366

Рецепти горбуші під різними видами маринаду

При смаженні або запіканні без соусів риба може виходити сухуватою. Щоб філе було соковитим і м'яким, у процесі готування краще використовувати маринад. Він не тільки допомагає горбуші або іншої риби залишитися м'якою, але і надає страві різні відтінки смаку. Таким чином можна зробити готове філе більш гострим або надати страві кисло-солодкий присмак.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
горбуші - 700 г
моркви - 3 шт.
лука - 2 шт.
води і оцту 3% - по 50 мл
лаврового листа - 2 шт.
томатної пасти - 3 ст. л.
рослинної олії - для смаження
солі - 4 р
цукру - ½ Ч. л.
свіжого лимонного соку - 2 ч. л.
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 117 Ккал

Найпростіший маринад з цибулею, морквою і томатною пастою допоможе приготувати смачне друге страву з горбуші, яке гармонійно поєднується з овочами або будь-яким гарніром.

Як готувати горбушу під маринадом:

  1. Рибу очищають від луски, миють, висушують серветкою. Потім ріжуть на шматки потрібного розміру (як більше подобається);
  2. Шматки горбуші збризкують соком лимона, обертають харчовою фольгою (якщо вони великі, то можна обернути кожен, якщо маленькі, то в один аркуш загортають відразу кілька);
  3. Запікають рибу В духовці 15 хвилин (температурний режим – 180 градусів);
  4. Очищені і помиті цибулю і моркву готують для маринаду – цибулю ріжуть великими шматочками, а морква – натирають за допомогою великої терки;
  5. Обсмажують шматочки цибулі з морквою на олії, заливають томатну пасту і готувати ще 5 хвилин;
  6. Додають воду до овочів, роблять вогонь мінімальним, тушкують 5 хвилин;
  7. Заливають оцет, висипають всі підготовлені спеції, готують 10 хвилин (потрібно періодично помішувати маринад в процесі гасіння);
  8. У глибокій тарілці заливають рибу получившимся маринадом (він буде досить густим, але з часом шматочки філе просочаться міститься в ньому рідиною);
  9. Спочатку потрібно почекати, поки страва охолоне, потім поставити ємність в основний відсік холодильника на годину. Розігрівати страву перед вживанням можна в гарячій духовці або мікрохвильовій печі. При цьому потрібно видалити лавровий лист і перець, щоб вони не заважали їсти рибу.

Салат з свинячим серцем — дієтичне блюдо, яке можна готувати в декількох варіантах.

Перегляньте наші фото-рецепти полуниці з шоколадом. Цей вишуканий десерт стане справжнім хітом.

Як запекти курку в рукаві читайте в нашій статті.

Маринад для шашлику з горбуші

З риби виходить дуже смачний шашлик, і готується він швидко, на відміну від м'ясного. Шматочки риби не нанизують на шампури, так як вона дуже м'яка, а загортають у фольгу і кладуть на решітку над вугіллям, або ж готують страву за допомогою гриля.

Продукти:

  • 100 г горбуші;
  • 50 мл 3% оцту;
  • 1 цибулина;
  • ½ Лимона (використовують тільки вичавлений з нього сік);
  • сіль і перець;
  • 50 г кропу.

На готування доведеться витратити 1,5 ч.

Калорійність на 100 г: 187 ккал.

Цибулю розрізують на кільця, відокремлюють їх один від одного. Кріп дрібно ріжуть, додають його разом з сіллю і перцем до цибулі (кількість спецій визначають у відповідності з уподобаннями).

Заливають продукти оцтом, соком лимона, перемішують. Горбушу чистять, миють, дають висохнути. Видаляють кістки і розрізають на шматочки, які кладуть в посуд з маринадом.

Цю посуд ставлять в основне відділення холодильника на 20 хвилин. Потім рибу разом з кільцями цибулі готують в духовці на сковороді, грилі або над вугіллям. У процесі її збризкують маринадом.

Маринад для приготування рибки на грилі

Цей пікантний маринад відмінно підійде для смаження горбуші на грилі.

Продукти:

  • 1,5 кг рибного філе;
  • 2 шт. болгарського перцю;
  • 2 ст. л. меду одного з рідких сортів;
  • 1 лимон;
  • 1 перець чілі;
  • 1,5 ч. л. улюблених спецій або спеціальної приправи для риби;
  • 300 мл білого вина (необов'язково. Можна не використовувати, якщо алкоголь не вітається);
  • 20 мл винного оцту;
  • 1 ст. чистою, але не кип'яченої (мінеральної, відфільтрованої або криничної води;
  • 50 мл раст. масла.

Час, необхідний для приготування: 1 ч.

Калорійність на 100 г: 80 ккал.

Філе промивають, сушать, використовуючи серветку або рушник з паперу. Видаливши кістки, ріжуть горбушу на великі шматки.

Лимон миють, натирають і відкладають його цедру, вичавлюють сік. Половину вичавленого соку змішують з однією столовою ложкою меду, спеціями, маслом, чайною ложкою цедри (решта теж ще стане в нагоді). В отриманий маринад опускають шматки риби на півгодини. Краще відправити її на цей час в холодильник.

Залишилися мед, цедру змішують з вином, водою, сіллю. Переливають суміш в ємність, з якої їй буде легко поливати рибу за час готування (пляшка, можливо з пульверизатором або дірками в кришечці). Туди ж опускають розрізаний навпіл перчик чилі (без кісточок). Рибу викладають на гриль (можна нанизати шматочки на тонкі шпажки або викласти на фольгу, якщо решітка дуже рідкісна). Періодично перевертаючи горбушу, її готують 15 хвилин, поливаючи при цьому рідиною з пляшки.

Маринад для солоної горбуші

Засолити і замаринувати горбушу можна в домашніх умовах. Для цього підійде як ціла риба, так і шматки філе.

Продукти:

  • 1 кг замороженої горбуші;
  • 1 ст. л. яблучного оцту;
  • по 1 ст. л. цукру, насіння гірчиці та солі;
  • 5 ст. л. раст. масла;
  • чорний перець і сухі подрібнені трави – у відповідності з уподобаннями.

Час приготування: 1 год і двоє діб на засолювання.

Калорійність на 100 г: 169 ккал.

Рибу очищають, миють, ріжуть на шматки. Чекати, поки вона повністю розморозиться, не потрібно. Оттаявшая вода стане частиною маринаду. Посипають рибу сумішшю гірчиці, цукру, перцю, трав і солі, перемішують. На дно алюмінієвої каструлі виливають масло, оцет, потім щільно укладають шматки риби, заливаючи все це рідиною, що залишилася з посуду, де горбушу змішували з приправами.

Рибу в каструлю накривають плоскою тарілкою (такого розміру, щоб вона пройшла в каструлю і не було великого вільного відстані між її краями і стінками). На тарілку ставлять що-небудь важке (в два рази важче маси риби), наприклад, банку з водою. Рідина повинна повністю закривати шматочки горбуші.

На добу каструлю ставлять на прохолодний балкон (якщо на вулиці не жарко) або в льох (але не в холодильник, інакше процес засолювання не почнеться). У холодильнику риба досаливается все в тому ж стані – у каструлі з вантажем – другу добу (але можна залишити в підвалі або на балконі, якщо там досить холодно). Після закінчення двох днів, рибу дістають, зливають маринад, викладають її на друшляк, щоб стекли залишки рідини. Солону рибу зберігають у холодильнику або морозилці.

Горбуша в маринаді – дуже корисне і не занадто калорійне блюдо. Більшість рецептів прості у виконанні і з ними впорається навіть не найдосвідченіший в кулінарії людина.

Що ще почитати: