15 июнь 2019 4 983

Кілька способів приготувати дорадо на грилі

Дорадо – це морська риба, яка мешкає у великій кількості в Середземному морі, зустрічається і в Атлантичному океані. Вона має кілька назв: дорада, спар, морський цар. Характерна особливість її зовнішнього вигляду полягає в наявності золотистої смужки на поверхні її тіла, саме вона відрізняє її від інших представників роду спарус.

Але сьогодні ми поговоримо про те, як приготувати дорадо на грилі. Зазвичай вона попередньо маринують в спеціях, соку лимона — все це робить рибу ніжною і дуже соковитою. А якщо її готувати разом з овочами, то вона просочиться приємними ароматами і соками овочів.

Рецепт дорадо на грилі
Інгредієнти Кількість
риба дорадо - 3 штуки
лимон - 1 штука
оливкова олія - кілька великих ложок
сіль - за смаком
суміш спецій і приправ - за смаком
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 95 Ккал

Процес приготування буде виконуватися за наступною схемою:

  1. Прогріваємо гриль, щоб на момент обсмажування він був гарячим. Можна скористатися спеціальною сковородою.
  2. Використовувати варто рибне філе, очищене від кісток. Промиваємо рибу і протираємо серветками з паперу.
  3. Лимон промиваємо, розрізаємо і вичавлюємо з нього сік в середню чашку.
  4. Додаємо в сік лимона сіль, спеції і розмішуємо.
  5. Додаємо в маринад трохи оливкової олії і знову розмішуємо.
  6. Кожен шматочок риби натираємо з усіх боків сумішшю для маринування.
  7. Можна залишити полежати близько 15 хвилин, щоб дорадо просочилася соком лимона і маслом.
  8. Далі викладаємо шматочки на гриль і засмажуємо. Кожну сторону смажимо протягом 7-10 хвилин.
  9. Готову рибу викладаємо на тарілку, подаємо на стіл разом з соусом з томатів або вершків.

Запікання риби зі спеціями в духовці

Які інгредієнти потрібні для приготування:

  • дві середні тушки дорадо на 1,2 кілограма;
  • лайм або лимон – 1 штука;
  • половина пучка шпинату на 50 грам, можна використовувати в замороженому вигляді;
  • близько склянки вершків;
  • для запаху варто використовувати спеції: прованські трави, білий і чорний перець;
  • кухонна сіль за смаком;
  • рослинне масло.

На приготування піде близько години.

Калорійність – 90 ккал.

Як потрібно готувати дорадо на грилі в духовці:

  1. Рибу ретельно промиваємо прохолодною водою, протираємо з усіх боків паперовими серветками.
  2. На одному боці у кожної тушки виконуються невеликі надрізи.
  3. Зовні і всередині слід натерти невеликою кількістю оливкової олії.
  4. Змішуємо сіль зі спеціями і натираємо цією сумішшю тушки дорадо з усіх боків.
  5. Розрізаємо лимон або лайм на дві частини, з однієї видавлюємо сік і поливаємо їм рибу.
  6. Нарізаємо кілька часточок лимона або лайма і вставляємо їх у надрізи. Залишаємо маринуватися близько 30 хвилин.
  7. Тим часом потрібно зробити соус. Шпинат промиваємо і перемелюємо в блендері.
  8. До шпинату додаємо вершки, спеції і трохи соку лимона. Ретельно перемішуємо в блендері.
  9. Перелити все з блендера в сотейник, ставимо на невеликий вогонь.
  10. Выпариваем соус наполовину, подаємо його до готової риби.
  11. Прогріваємо духовку до 200 градусів, вона повинна бути гарячою.
  12. Мариновану рибу слід викласти в духовку на решітку для гриля, якщо її немає, то можна скористатися сковорідкою для гриля.
  13. Запікаємо філе дорадо близько 10 хвилин і перевертаємо на інший бік, готуємо ще хвилин 10.
  14. Викладаємо рибу на тарілки і поливаємо соусом. Подаємо на стіл в гарячому вигляді.

Як приготувати дорадо з лаймом на сковороді гриль

Які інгредієнти будуть потрібні для приготування:

  • дорадо – 1 штука середнього розміру;
  • лайм – 2 штуки;
  • сіль, бажано вибирати морську, — кілька щіпок;
  • оливкова олія – 2 великі ложки;
  • мелена суміш перців – щіпка;
  • 2-3 гілочки розмарину.

На приготування піде 40-50 хвилин.

Калорійність – 98 ккал.

Після того як всі компоненти будуть підготовлені, можна приступати до приготування:

  1. Насамперед варто підготувати рибу. Якщо вона заморожена, то її потрібно розморозити.
  2. Далі очищаємо її, зрізаємо плавники, видаляємо всі нутрощі.
  3. Якщо ви не хочете відрізати голову, то варто вирізати зябра, інакше смак риби буде гіркуватим.
  4. З лайма в миску потрібно вичавити сік, додати оливкову олію.
  5. Всипати сіль, спеції і добре розмішати.
  6. Готовою сумішшю необхідно змастити рибу з усіх боків. Всередину варто покласти гілочку розмарину.
  7. Її варто залишити на півгодини, щоб вона повністю просочилася, стала соковитою, ароматною.
  8. Для маринування дорадо рекомендується прибрати в холодильник.
  9. На вогонь ставимо сковорідку-гриль і прогріваємо.
  10. Викладаємо дорадо на прогріту сковороду і залишаємо обсмажуватися.
  11. Кожну сторону смажимо протягом 7-8 хвилин, за цей період риба стане м'якою, соковитою.
  12. Не перетримуйте, інакше риба стане сухою.
  13. Викладаємо дорадо на тарілку, прикрашаємо зеленню і кількома часточками лайма.

Приготування на мангалі

Перед початком приготування варто підготувати необхідні компоненти:

  • дорадо — 2-2,5 кілограма (приблизно 5 штук);
  • 100 мл оливкової олії;
  • свіжий чебрець;
  • лимон або лайм – 2 шт.;
  • кабачок або цукіні середнього розміру;
  • сіль за смаком;
  • суміш приправ.

На приготування піде 2 години.

Калорійність – 90 ккал.

Дуже смачним виходить лосось на грилі.

Спробуйте приготувати картоплю по селянськи в аерогрилі по цього рецептом.

Тут ви знайдете рецепти апетитних котлет на грилі.

Приступаємо до приготування:

  1. Першим ділом готуємо рибу. Її слід розморозити, очистити, видалити плавники, хвіст і розпотрошити.
  2. Ретельно промиваємо дорадо з усіх боків, робимо поперек невеликі надрізи.
  3. Далі готуємо маринад. Лимони розрізаємо і видавлюємо в чашку з них сік, додаємо до нього оливкову олію.
  4. Підсипаємо сіль, суміш приправ і добре розмішуємо.
  5. Натираємо рибу з усіх боків маринадом, викладаємо всередину чебрець.
  6. Кабачок або цукіні промиваємо, чистимо шкірку, видаляємо насіння.
  7. Нарізаємо кабачок невеликими шматочками і викладаємо їх до рибі. Цукіні можна помістити всередину риби.
  8. Залишаємо маринуватися близько 40-60 хвилин.
  9. Поки маринується дорадо, підготуємо мангал, його слід розпалити. Дрова повинні прогоріти, будемо готувати на вугіллі.
  10. На поверхню мангалу встановлюємо спеціальну решітку для гриля.
  11. Викладаємо на решітку рибу з цукіні і залишаємо обсмажуватися.
  12. Кожну сторону обсмажуємо близько 20 хвилин.
  13. На поверхні має утворитися рум'яна і апетитна скориночка.
  14. Після цього викладаємо готову рибу на тарілку, прикрашаємо зеленню, часточками лимона.
  15. Подаємо на стіл разом з соусом і овочами.

Корисні поради

  • обов'язково рибу потрібно розпотрошити, очистити і зрізати плавники;
  • для того щоб дорадо добре промаринувалася, на поверхні з двох сторін слід зробити кілька поперечних надрізів;
  • для маринування рекомендується використовувати оцет або сік лимона або лайма;
  • для додання додаткового аромату всередину можна покласти гілочку розмарину.

На відео — дорадо на грилі:

Ароматна морська рибка стане знахідкою для кожної господині. Її можна готувати і вдома, і на природі. Вона чудово поєднується з запеченими овочами, різними соусами і салатами. Крім цього, вона підійде навіть для дієтичного меню, риба має низьку харчову цінність, але при цьому дуже корисна. Не варто упускати це з уваги, тим більше, якщо ви хочете скинути кілька кілограмів без шкоди для здоров'я.

Що ще почитати: