11 июнь 2019 7 818

Як приготувати пишний бісквіт на кефірі

Ця випічка вважається економ-варіантом серед всіх різновидів бісквітів. Кефір (або будь-який інший кисломолочний продукт), що входить до складу тіста, значно збільшує вихід готового виробу, при цьому вартість інгредієнтів значно нижче, ніж у масляних або яєчних аналогів.

Різноманіття варіантів цієї випічки (бісквіт шоколадний, кавовий, класичний або навіть без яєць) створюють широке поле для прояву кулінарної фантазії й створення різноманітних тортів. А можливість приготувати такий десерт не тільки в духовці, але і в мультиварці роблять процес максимально простим.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
яєць - 4 шт.
цукрового піску - 190 г
кефіру будь-якої жирності - 200 мл
борошна - 280 р
гашеного соди - 10 г
розтопленого вершкового масла - 80 г
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 262 Ккал

Що може бути простіше і смачніше, ніж класичний бісквіт на кефірі в духовці? Він наповнить будинок смачним ароматом випічки і прикрасить будь-яке домашнє застілля. Прості інгредієнти, нескладний процес приготування і варіативність подачі роблять його дуже популярним.

Алгоритм випічки:

  1. У чистій сухій мисці міксером збити яйця, поступово підсипаючи до них цукор. Збивати потрібно близько 10 хвилин до отримання пишної маси;
  2. Коли яйця будуть збиті, не вимикаючи міксер, але перевівши його на низькі обороти, влити в миску кефір, вершкове масло;
  3. Як тільки маса стане однорідною, змінити встановити на міксер насадку для тіста, акуратно просіяти на рідкі інгредієнти борошно і вимісити тісто за допомогою міксера;
  4. В останню чергу в тісто відправляється гашене сода;
  5. Дно рознімної форми застелити пергаментом, а боки добре промазати маслом і посипати борошном. Перекласти тісто у форму і розрівняти лопаткою;
  6. Ставити форму з тестом необхідно спочатку в духовку, розігріту до 250 градусів, а коли випічка підніметься, знизити температуру до 180-200 градусів. Час, який випічка повинна провести в духовці становить від 30 до 40 хвилин, в залежності від використовуваної форми (метал або силікон) і потужності духовки.

Простий рецепт шоколадного бісквіта

Цей бісквіт може стати основою шоколадного торта або виступити в якості самостійного частування, в такому разі його можна просочити мандариновим або будь-яким іншим сиропом, а зверху покрити шоколадним ганашем. Завдяки тому, що для тесту використовується какао-порошок, шоколад, випічка виходить ще й досить економічною.

Для шоколадного пирога або коржів для торта використовуються наступні інгредієнти:

  • 4 курячих яйця;
  • 300 г цукру;
  • 300 мл кефіру;
  • 3 г ваніліну;
  • 10 г соди;
  • 90 г какао-порошку;
  • 250 г борошна.

Час, витрачений на всі кулінарні процеси, в середньому дорівнює 60 хвилин.

Калорійність готової випічки складе 237,4 ккал/100 р.

Хід роботи:

  1. Ванілін, борошно і какао-порошок змішати разом і просіяти через сито два рази;
  2. В кефірі кімнатної температури розмішати соду і дати йому деякий час постояти, щоб відбулася реакція;
  3. Тим часом, використовуючи міксер, збити до збільшення в об'ємі і освітлення кольору маси яйця і цукровий пісок;
  4. В яєчно-цукрову суміш спочатку влити кефір із содою, а потім невеликими порціями всипати просіяні сухі інгредієнти. Ложкою або спеціальною насадкою міксера замісити тісто;
  5. Тістом заповнити підготовлену форму для випікання і відправити її в розігріту духовку. Випічка повинна провести близько 40 хвилин при 200 градусах. Готовність перевірити дерев'яною шпажкою або зубочисткою.

Читайте як приготувати смачний домашній пиріг з куркою і сиром.

Візьміть на замітку цікавий і простий рецепт язичків з листкового тіста з начинкою і без.

Салат з оливками — візьміть на замітку кілька рецептів смачної закуски з південної кухні.

Пишний бісквіт на кефірі без яєць

Саме слово «бісквіт» викликає в голові асоціативний ряд – яйця, цукор, міксер, збивання... І коли з цього ланцюжка випадає, здавалося б, головний інгредієнт (яйця), здається, що бісквіт вже не вийде.

Але не все так сумно, як може здатися. Яйця в бісквіті відмінно можна замінити кількома столовими ложками рослинного масла, а урізноманітнити та зробити більш цікавим смак цього пісного страви зможуть екстракт ванілі і сухофрукти.

Для пісного бісквіта без яєць знадобляться:

  • 200 мл кефіру;
  • 100 г цукру;
  • 70 мл рослинного масла без запаху;
  • 30 г картопляного крохмалю;
  • 5 г соди;
  • 200 г борошна.

Часу на приготування цієї пісної випічки піде стільки ж скільки і для звичайного бісквіта – до 60 хвилин.

Калорійність в розрахунку на 100 грамів готового пирога – 315,2 кілокалорії.

Послідовність кулінарних процесів:

  1. Кефір, цукор і соняшникову олію кімнатної температури спочатку змішати, а потім добре збити міксером;
  2. Окремо змішати соду, борошно і картопляний крохмаль, просіяти кілька разів, щоб додатково збагатити тісто киснем;
  3. До рідкої складової потихеньку ввести суху суміш і замісити густу тягучу масу;
  4. Змащену маслом і посипану борошном форму для випічки заповнити тестом не більше, ніж на половину. Відправити бісквіт випікатися при 180 градусах. Час її перебування в духовці залежить від її потужності, але не може бути більше 1 години.

Рецепт випічки на основі кави в мультиварці

Цей ніжний і соковитий кавовий бісквіт за смаком нагадує десерт Тірамісу. А оскільки він готується з використанням можливостей такого дива сучасної техніки, як мультиварка, то складність рецепта стає мінімальною.

Від господині потрібно лише змішати всі інгредієнти для тіста, перекласти їх у чашу мультиварки, включити потрібну програму, а все інше зробить розумна помічниця.

Інгредієнти, який увійдуть до складу кавового бісквіта:

  • 2 курячих яйця;
  • 200 г цукру;
  • 100 г вершкового масла;
  • 100 мл жирного кефіру;
  • 15 г розчинної кави;
  • 5 г гашеного соди;
  • 130 г борошна.

З урахуванням часу, який необхідно кави, щоб повністю розчинитися в кефірі, час приготування складе близько 1,5 години.

Калорійність кавового пирога – 311,0 ккал/100 р.

Порядок приготування:

  1. Важливий момент: напередодні приготування кавового пирога необхідно заздалегідь дістати вершкове масло з холодильника. Щоб досягти потрібної консистенції, воно повинно провести ніч при кімнатній температурі;
  2. Розчинна кава всипати в теплий кефір, розмішати і відставити в сторону до повного розчинення. Це займе 20-30 хвилин;
  3. Яйця збити міксером з цукром на високих обертах, коли всі крупинки розійдуться, покласти масло і продовжити збивання;
  4. Потім влити кефір з розчинився кави, просіяти борошно і останній інгредієнт – гашене сода. Добре розмішати міксером масу;
  5. Перекласти тісто в змащену чашу мультиварки і спекти до готовності використовуючи опції «Випічка», «Кекс» або «Пароварка». Тривалість програми випічки становить 60 хвилин, але якщо по її закінченні корж залишиться вологим, його можна довести до готовності протягом 10 хвилин, використовуючи підігрів;
  6. Готовий бісквіт можна розрізати навпіл і просочити збитою сметаною з цукром і розчинною кавою.

Корисні поради

У рецептах кефірних бісквітів кефір можна замінити будь-яким іншим кисломолочним продуктом: ряжанка, йогурт, кисле молоко, сметана або просто кисле молоко.

Щоб вершкове масло при його додаванні в тісто не відшарувалося, воно має бути такої ж температури, як і інші інгредієнти, і вводити його потрібно поступово невеликими порціями.

Додатково в тісто бісквіта на кефірі можна покласти сухофрукти, цукати, свіжі ягоди і фрукти, шматочки шоколаду, цедру лимона або апельсина. Все це зробить десерт більш оригінальним і смачним.

Перед прикрасою пиріг обов'язково повинен охолонути. Для солодкого декорування можна використовувати цукрову або шоколадну глазур, джем або варення, цукрову пудру, свіжі фрукти і ягоди, згущене молоко, будь-які види крему (заварний, сметанний, сирний або йогуртовий).

Що ще почитати: