12 март 2019 17 200

Рецепти маринаду для запікання свинини в духовці

Що найважливіше в приготуванні м'яса? Температура? Спосіб приготування? Ні, найважливіше – це вибір правильного маринаду і його правильне приготування.

Саме маринад допомагає розкрити всі найкращі сторони м'яса і максимально повно відчути його смак.

Незалежно від способу приготування або виду м'ясного продукту, маринад – це те, чого необхідно приділити максимальну увагу. Розглянемо рецепти смачного маринаду для запікання свинини в духовці.

Пряний маринад
Інгредієнти Кількість
масло (рослинне) - 30 мл
хмелі-сунелі - 1 ч. л.
цибулю - 500 г
червоні і чорні мелені перці - по ½ ч. л.
сіль і лавровий лист - за смаком
Час приготування: 300 хвилин Калорійність на 100 грам: 50 Ккал

Це найпростіший варіант маринаду. Він не вимагає зайвих зусиль і не перебиває справжній смак страви. Свинина виходить дуже смачною і ніжною, ідеально підходить до будь-якого заходу і гарніру. Рецепт розрахований на кілограм м'яса.

  1. Очищений цибулю нарізати дрібними кільцями;
  2. Додати до цибулі всі інші інгредієнти;
  3. Маринад добре перемішати і покласти в нього м'ясо;
  4. Найкраще маринувати цілу ніч, але достатньо і 5 годин;
  5. Запікати в духовці, тільки помістивши в кулінарний рукав.

Соєвий маринад для свинини

На основі цього соусу існує маса маринадів для будь-якого м'яса. Він відмінно підходить і для свинини в духовці. При бажанні соєвий соус можна замінити хересом або вином, але для початку обов'язково варто спробувати оригінальний маринад. Перевага його в тому, що не треба в ньому довго вимочувати – достатньо однієї години.

Склад:

  • цибулина ріпчаста – ½ кг;
  • цукор – 50 гр;
  • мелений перець – ½ ч. л;
  • часниковий порошок – 1 ч. л;
  • соус соєвий 100 мл;
  • масло рослинне – 50 мл;
  • лаврушка.

Час маринування: 60 хвилин.

Калорійність: 89 ккал.

  1. Цибулю почистити від лушпиння і нарізати кільцями;
  2. До овочів додати соєвий соус, масло і всі спеції. Можна не солити, оскільки соєвий соус солоний;
  3. Помістити м'ясо в маринад так, щоб він повністю покрив його, а цибулю повністю закрив його;
  4. Всі разом відправити в холодильник, попередньо обернувши харчовою плівкою;
  5. За годину два-три рази перевернути і помасажувати свинину;
  6. При запіканні можна помістити в рукав всі разом із залишками маринаду і овочів.

Лимонно-коньячний

Багато люблять додавати в маринад алкоголь. Він і справді відмінно вбирається, і робить навіть саме сухе м'ясо соковитим. Однак свинина сама по собі наповнена соками і коньяк з лимоном лише підкреслюють її смак. Кількість продуктів розрахована на кілограм.

Склад:

  • імбир – 10 гр;
  • лимонна есенція – 10 мл;
  • коньяк – 45 мл;
  • гірка гірчиця – 30 гр;
  • часник – 3 шт. (зубков);
  • спеції за бажанням.

Час маринування: мінімум 1 годину.

Калорійність: 98 ккал.

  1. Свинину краще всього порізати. Такий маринад відмінно підійде для майбутнього шашлику або запікання в духовці порціонних шматочків;
  2. Імбир натерти на тертці (якщо це корінь). Можна при бажанні замінити його меленим імбиром;
  3. У глибокому посуді змішати коньяк, імбир і гірчицю. Додати до них і лимонний сік;
  4. Часник очистити від лушпиння і потерти на тертці;
  5. До рідких інгредієнтів додати часник і залишилися спеції. Добре перемішати;
  6. Помістити в маринад шматочки м'яса і залишити на 1 годину маринуватися в прохолоді.

Як запекти м'ясо свинини в брусничним маринаді

Свинина дуже добре поєднується з ягодами: брусницею, чорницею або журавлиною. Кожна ягода надає страві особливий індивідуальний смак. Брусниця робить свинину гіркувато-солодким і це дуже смачно!

Продукти:

  • брусниця – 0,2 кг;
  • свиняча шия – до 3 кг;
  • перець-горошок — 2 ч. л;
  • часник – 4 зубки;
  • сіль – 1 ст. л.

Необхідний час: маринувати не менше 2 годин, запікати 2 години.

Калорійність: 389 ккал.

  1. Ягоду заздалегідь розморозити і добре розім'яти в пюре;
  2. Часник взяти великий, так щоб зубчики були великими і подрібнити їх;
  3. До товченої ягоді додати перець з сіллю і часник. Добре розмішати;
  4. М'ясо промити і видалити шматки жиру, якщо вони є;
  5. Злегка підсушити і глибоко його надрізати;
  6. Полити Маринадом м'ясо і постаратися наповнити їм розрізи;
  7. Обернути все разом в плівку так, щоб вона щільно прилягала до шиї і помістити в холодильник;
  8. Час маринування кожен вибирає своє, але краще, щоб це була вся ніч;
  9. Спочатку нагріти духовку на повні 200°С;
  10. Вийняти Свинину з плівки і перекласти у фольгу так, щоб верх був відкритим;
  11. Помістити в духовку і 10 хвилин запікати при 200 градусах, потім знизити до 170 градусів і залишити запікатися на 2 години;
  12. Їсти з будь-яким гарніром, додатково можна приготувати брусничний соус.

Рецепт запеченої свинини одним шматком в гірчичному соусі

Для будь-якого застілля завжди готується м'ясо. Бажано, щоб воно було соковите і смачне, тому часто вибір падає на свинину. Ідеальний варіант – це запікання цілого шматка в гірчичному маринаді. Таке блюдо по праву стане окрасою всього столу!

Інгредієнти:

  • свинина – 1,1 кг;
  • часник – 2 зубки;
  • соняшникову олію і французька гірчиця в зернах – по 100 мл;
  • сіль і мелений перець – по 1 ч. л;
  • м'ясна приправа – 5 гр.

Потрібний час: 120 хвилин.

Калорійність: 410 ккал.

  1. М'ясо заздалегідь розморозити, помити і обсушити серветкою;
  2. В гірчицю додати сіль з перцем і приправу для м'яса;
  3. Часник очистити і подрібнити на тертці;
  4. До маринаду додати масло і добре перемішати;
  5. М'ясо посолити і укласти в глибоку миску. Додати маринад і добре обмазати його з усіх боків;
  6. Ідеально, коли м'ясо маринується ніч, але однієї години теж буде достатньо;
  7. За весь час поки м'ясо маринується його варто перевертати, щоб маринад вбрався з усіх сторін;
  8. Перекласти шматок м'яса в кулінарний рукав (можна використовувати фольгу) і затягнути, міцно перев'язавши;
  9. При бажанні можна зробити прокол, щоб повітря виходило;
  10. Запікати м'ясо при 180-200°С не більше 50 хвилин;
  11. Є приготоване м'ясо можна гарячим, можна охолодженим. Воно буде однаково смачним.

Читайте як приготувати перлову кашу з м'ясом в мультиварці або в горщиках.

Візьміть на замітку рецепт холодцю пирога з картоплею — простий рецепт ароматної, домашньої випічки.

На сніданок можна приготувати хрусткі грінки з яйцем — візьміть на замітку рецепт з нашої колекції.

Як замаринувати реберця і запекти їх в духовці

Свинячі реберця ідеально підійдуть для парубочого або сімейного вечері. Завдяки томатного соусу вони стануть гострими і обов'язково сподобаються чоловікам.

Інгредієнти:

  • реберця – одне кіло;
  • вершкове масло – 50 гр;
  • цукор – 80 гр;
  • цибулина;
  • томати у власному соку – 200 гр (близько 1 склянки);
  • гірчиця – 1 ст. л;
  • оцтова кислота 9% – 60 мл;
  • сіль, перець за смаком;
  • гострий перець – 1,5 ст. л.

Час приготування: 2 години.

Калорійність: 400 ккал.

  1. Реберця заздалегідь вимити і висушити, нарізавши на порційні шматки;
  2. Посолити м'ясо і поперчити, залишивши на півгодини;
  3. Для запікання необхідно використовувати форму з гратами, щоб сік стікав в форму і робив м'ясо рум'яним;
  4. Реберця викласти на решітку і запікати годину при 200 градусах. Періодично зливати сік з форми або поливати їм реберця;
  5. У сковорідці розпустити вершкове масло і спасерувати в ньому нарізану кубиками цибулю;
  6. Коли цибуля стане золотистою, додати до нього томати, оцет з цукром і всі інші інгредієнти;
  7. Необхідно закип'ятити соус на великому вогні, а потім варити півгодини на повільному не забуваючи помішувати;
  8. Коли реберця запекутся, дістати їх і добре обмазати соусом;
  9. Повернути їх на решітку і на кожен шматочок викласти залишки соусу;
  10. Запікати ще 20 хвилин.

Корисні поради

Щоб м'ясо вийшло особливо смачним, необхідно використовувати декілька хитрощів:

  1. Для запікання краще всього підходить лопатка, шия або окіст свині;
  2. Маринад необхідно готувати в емальованій посуді, а запікати м'ясо – в жароміцної;
  3. Свинину завжди треба запікати у фользі або рукаві, інакше весь сік буде просто випливати і м'ясо вийде жорстким;
  4. Якщо м'ясо запікається у фользі або в рукаві герметично, його не можна солити перед запіканням. Краще всього зробити це після;
  5. Реберця краще вибирати м'ясисті, з великою кількістю м'яса.

Запекти м'ясо дуже просто, головне підібрати до нього хороший маринад і витримати його в ньому максимально довго.

Що ще почитати: