Рецепти маринаду для запікання свинини в духовці
Що найважливіше в приготуванні м'яса? Температура? Спосіб приготування? Ні, найважливіше – це вибір правильного маринаду і його правильне приготування.
Саме маринад допомагає розкрити всі найкращі сторони м'яса і максимально повно відчути його смак.
Незалежно від способу приготування або виду м'ясного продукту, маринад – це те, чого необхідно приділити максимальну увагу. Розглянемо рецепти смачного маринаду для запікання свинини в духовці.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
масло (рослинне) - | 30 мл |
хмелі-сунелі - | 1 ч. л. |
цибулю - | 500 г |
червоні і чорні мелені перці - | по ½ ч. л. |
сіль і лавровий лист - | за смаком |
Час приготування: 300 хвилин | Калорійність на 100 грам: 50 Ккал |
Це найпростіший варіант маринаду. Він не вимагає зайвих зусиль і не перебиває справжній смак страви. Свинина виходить дуже смачною і ніжною, ідеально підходить до будь-якого заходу і гарніру. Рецепт розрахований на кілограм м'яса.
- Очищений цибулю нарізати дрібними кільцями;
- Додати до цибулі всі інші інгредієнти;
- Маринад добре перемішати і покласти в нього м'ясо;
- Найкраще маринувати цілу ніч, але достатньо і 5 годин;
- Запікати в духовці, тільки помістивши в кулінарний рукав.
Соєвий маринад для свинини
На основі цього соусу існує маса маринадів для будь-якого м'яса. Він відмінно підходить і для свинини в духовці. При бажанні соєвий соус можна замінити хересом або вином, але для початку обов'язково варто спробувати оригінальний маринад. Перевага його в тому, що не треба в ньому довго вимочувати – достатньо однієї години.
Склад:
- цибулина ріпчаста – ½ кг;
- цукор – 50 гр;
- мелений перець – ½ ч. л;
- часниковий порошок – 1 ч. л;
- соус соєвий 100 мл;
- масло рослинне – 50 мл;
- лаврушка.
Час маринування: 60 хвилин.
Калорійність: 89 ккал.
- Цибулю почистити від лушпиння і нарізати кільцями;
- До овочів додати соєвий соус, масло і всі спеції. Можна не солити, оскільки соєвий соус солоний;
- Помістити м'ясо в маринад так, щоб він повністю покрив його, а цибулю повністю закрив його;
- Всі разом відправити в холодильник, попередньо обернувши харчовою плівкою;
- За годину два-три рази перевернути і помасажувати свинину;
- При запіканні можна помістити в рукав всі разом із залишками маринаду і овочів.
Лимонно-коньячний
Багато люблять додавати в маринад алкоголь. Він і справді відмінно вбирається, і робить навіть саме сухе м'ясо соковитим. Однак свинина сама по собі наповнена соками і коньяк з лимоном лише підкреслюють її смак. Кількість продуктів розрахована на кілограм.
Склад:
- імбир – 10 гр;
- лимонна есенція – 10 мл;
- коньяк – 45 мл;
- гірка гірчиця – 30 гр;
- часник – 3 шт. (зубков);
- спеції за бажанням.
Час маринування: мінімум 1 годину.
Калорійність: 98 ккал.
- Свинину краще всього порізати. Такий маринад відмінно підійде для майбутнього шашлику або запікання в духовці порціонних шматочків;
- Імбир натерти на тертці (якщо це корінь). Можна при бажанні замінити його меленим імбиром;
- У глибокому посуді змішати коньяк, імбир і гірчицю. Додати до них і лимонний сік;
- Часник очистити від лушпиння і потерти на тертці;
- До рідких інгредієнтів додати часник і залишилися спеції. Добре перемішати;
- Помістити в маринад шматочки м'яса і залишити на 1 годину маринуватися в прохолоді.
Як запекти м'ясо свинини в брусничним маринаді
Свинина дуже добре поєднується з ягодами: брусницею, чорницею або журавлиною. Кожна ягода надає страві особливий індивідуальний смак. Брусниця робить свинину гіркувато-солодким і це дуже смачно!
Продукти:
- брусниця – 0,2 кг;
- свиняча шия – до 3 кг;
- перець-горошок — 2 ч. л;
- часник – 4 зубки;
- сіль – 1 ст. л.
Необхідний час: маринувати не менше 2 годин, запікати 2 години.
Калорійність: 389 ккал.
- Ягоду заздалегідь розморозити і добре розім'яти в пюре;
- Часник взяти великий, так щоб зубчики були великими і подрібнити їх;
- До товченої ягоді додати перець з сіллю і часник. Добре розмішати;
- М'ясо промити і видалити шматки жиру, якщо вони є;
- Злегка підсушити і глибоко його надрізати;
- Полити Маринадом м'ясо і постаратися наповнити їм розрізи;
- Обернути все разом в плівку так, щоб вона щільно прилягала до шиї і помістити в холодильник;
- Час маринування кожен вибирає своє, але краще, щоб це була вся ніч;
- Спочатку нагріти духовку на повні 200°С;
- Вийняти Свинину з плівки і перекласти у фольгу так, щоб верх був відкритим;
- Помістити в духовку і 10 хвилин запікати при 200 градусах, потім знизити до 170 градусів і залишити запікатися на 2 години;
- Їсти з будь-яким гарніром, додатково можна приготувати брусничний соус.
Рецепт запеченої свинини одним шматком в гірчичному соусі
Для будь-якого застілля завжди готується м'ясо. Бажано, щоб воно було соковите і смачне, тому часто вибір падає на свинину. Ідеальний варіант – це запікання цілого шматка в гірчичному маринаді. Таке блюдо по праву стане окрасою всього столу!
Інгредієнти:
- свинина – 1,1 кг;
- часник – 2 зубки;
- соняшникову олію і французька гірчиця в зернах – по 100 мл;
- сіль і мелений перець – по 1 ч. л;
- м'ясна приправа – 5 гр.
Потрібний час: 120 хвилин.
Калорійність: 410 ккал.
- М'ясо заздалегідь розморозити, помити і обсушити серветкою;
- В гірчицю додати сіль з перцем і приправу для м'яса;
- Часник очистити і подрібнити на тертці;
- До маринаду додати масло і добре перемішати;
- М'ясо посолити і укласти в глибоку миску. Додати маринад і добре обмазати його з усіх боків;
- Ідеально, коли м'ясо маринується ніч, але однієї години теж буде достатньо;
- За весь час поки м'ясо маринується його варто перевертати, щоб маринад вбрався з усіх сторін;
- Перекласти шматок м'яса в кулінарний рукав (можна використовувати фольгу) і затягнути, міцно перев'язавши;
- При бажанні можна зробити прокол, щоб повітря виходило;
- Запікати м'ясо при 180-200°С не більше 50 хвилин;
- Є приготоване м'ясо можна гарячим, можна охолодженим. Воно буде однаково смачним.
Читайте як приготувати перлову кашу з м'ясом в мультиварці або в горщиках.
Візьміть на замітку рецепт холодцю пирога з картоплею — простий рецепт ароматної, домашньої випічки.
На сніданок можна приготувати хрусткі грінки з яйцем — візьміть на замітку рецепт з нашої колекції.
Як замаринувати реберця і запекти їх в духовці
Свинячі реберця ідеально підійдуть для парубочого або сімейного вечері. Завдяки томатного соусу вони стануть гострими і обов'язково сподобаються чоловікам.
Інгредієнти:
- реберця – одне кіло;
- вершкове масло – 50 гр;
- цукор – 80 гр;
- цибулина;
- томати у власному соку – 200 гр (близько 1 склянки);
- гірчиця – 1 ст. л;
- оцтова кислота 9% – 60 мл;
- сіль, перець за смаком;
- гострий перець – 1,5 ст. л.
Час приготування: 2 години.
Калорійність: 400 ккал.
- Реберця заздалегідь вимити і висушити, нарізавши на порційні шматки;
- Посолити м'ясо і поперчити, залишивши на півгодини;
- Для запікання необхідно використовувати форму з гратами, щоб сік стікав в форму і робив м'ясо рум'яним;
- Реберця викласти на решітку і запікати годину при 200 градусах. Періодично зливати сік з форми або поливати їм реберця;
- У сковорідці розпустити вершкове масло і спасерувати в ньому нарізану кубиками цибулю;
- Коли цибуля стане золотистою, додати до нього томати, оцет з цукром і всі інші інгредієнти;
- Необхідно закип'ятити соус на великому вогні, а потім варити півгодини на повільному не забуваючи помішувати;
- Коли реберця запекутся, дістати їх і добре обмазати соусом;
- Повернути їх на решітку і на кожен шматочок викласти залишки соусу;
- Запікати ще 20 хвилин.
Корисні поради
Щоб м'ясо вийшло особливо смачним, необхідно використовувати декілька хитрощів:
- Для запікання краще всього підходить лопатка, шия або окіст свині;
- Маринад необхідно готувати в емальованій посуді, а запікати м'ясо – в жароміцної;
- Свинину завжди треба запікати у фользі або рукаві, інакше весь сік буде просто випливати і м'ясо вийде жорстким;
- Якщо м'ясо запікається у фользі або в рукаві герметично, його не можна солити перед запіканням. Краще всього зробити це після;
- Реберця краще вибирати м'ясисті, з великою кількістю м'яса.
Запекти м'ясо дуже просто, головне підібрати до нього хороший маринад і витримати його в ньому максимально довго.