Як готувати листкові та вафельні трубочки з кремом
Справжні кулінарні шедеври радянського часу зараз навряд чи повторить хоча б одна кондитерська, оскільки замість простих і смачних рецептів повсюдно поширені іноземні десерти.
Але завжди можна поностальгувати в домашніх умовах і легко «відтворити» своїми руками шедеври того часу. Тим більше, що для цього знадобиться зовсім небагато часу і сил.
Приготувати вдома смачні листкові трубочки з білковим кремом усередині під силу кожній господині, крім того, можна не відмовляти собі в експериментах і пробувати інші начинки.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Для тіста: - | |
борошно - | 500 г |
масло вершкове або маргарин - | 200 г |
сметана - | 300 г |
яєчні жовтки - | 2 шт. |
лимонна кислота - | щіпка |
сіль - | щіпка |
Для крему: - | |
цукор-пісок - | 350 г |
білки яєчні - | з 6-7 яєць |
вода - | 100 мл |
ванільна пудра - | щіпка |
лимонна кислота - | щіпка |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 455 Ккал |
В домашніх умовах приготування трубочок може зайняти досить багато часу, якщо слідувати всієї технології, але якщо знати декілька хитрощів, то дуже смачні трубочки вийдуть за 1 годину.
З цієї кількості продуктів вийде приблизно кілограм тіста і 500 грам крему для наповнення трубочок. Тісто можна приготувати самостійно за 20 хвилин ось таким способом:
Масло вершкове (обов'язково холодне) нарізати невеликими кубиками, змішати з невеликою кількістю борошна з дрібкою солі і лимонної кислотою. Додати сметану, яєчні жовтки, додати решту борошна, замісити круте тісто.
У тесті повинні залишитися невеликі острівці масла – це нормально, головне, щоб тісто можна було рівномірно розкачати.
Готове тісто слід готувати при температурі не вище 20°С, після приготування загорнути в плівку і залишити в холодильнику для охолодження. Це дозволить надалі краще розкачати тісто і трубочки не буде «рватися».
В принципі, тісто можна брати і покупне, якщо немає часу і сил робити його самостійно, але це не гарантує гарних готових трубочок. Домашнє тісто пухкішим і м'якше магазинного, що ідеально підходить для штучних виробів.
У приготуванні крему важливі 2 етапи — це варіння сиропу і збивання білків. Для сиропу треба взяти каструлю з товстим дном, підготувати поруч ложку і невелику ємність з холодною кип'яченою водою для визначення готовності сиропу.
Цукор змішати з водою і поставити на вогонь. Уважно стежити за тим, щоб на стінках посуду не було частинок цукру, інакше сироп не вийде. Уварюють сироп на великому вогні не більше 3-5 хвилин.
Щоб перевірити готовність сиропу, потрібно взяти трохи сиропу на ложку і помістити в підготовлену холодну воду. Якщо у воді утворюється м'який кульку — сироп готовий.
Одночасно з тим, як сироп починає кипіти на вогні, потрібно збивати білки.
Білки до потрібної, стійкої консистенції збиваються близько 10 хвилин. Коли білки добре збільшаться і придбають білий колір – можна додати трохи лимонної кислоти, а потім вливати гарячий сироп тонкою цівкою, не перестаючи збивати білки до однорідної консистенції. В кінці збивання додати ванільну пудру для ароматизації.
Для того, щоб надати крему «родзинку» і своєрідну кислинку, в нього можна додати трохи коханої джему або варення з улюблених фруктів і ягід. Найкраще підійде яблучний джем – він не зіпсує колір крему і додасть аромату.
Завершальний етап
Готове листкове тісто розкачати в пласт товщиною 4-5 мм і нарізати на невеликі смужки шириною 4 див
Ріжки для трубочок попередньо злегка збризнути водою або жиром, а потім, починаючи з вузької частини, намотати смужки тіста так, щоб кожен новий «моток» тесту злегка заходив на попередній, приблизно на півсантиметра.
Якщо немає металевих трубочок, конуси можна самостійно зробити з цупкого паперу або картону. Некрасиві і нерівні залишки тесту не варто викидати: з них вийде крихта для оформлення відкритої частини майбутнього тістечка.
Трубочки з листкового тіста перед відправкою в піч за бажанням можна змастити яєчним жовтком для надання їм золотистого кольору.
Випікати при температурі 180°С приблизно 20 хвилин. Готові трубочки повинні легко зніматися з «каркаса». Випечені обрізки подрібнити в крихту.
Готові трубочки охолодити до температури 20°С. Білковий крем набрати в кондитерський мішок і відсадити всередину готових трубочок. Відкриту частину трубочок прикрасити вийшла листкової крихтою.
Вафельні трубочки будинку
Для цього рецепта знадобиться вафельниця, оскільки готові вафельні трубочки рідко де можна знайти, та й домашні вафлі часто набагато м'якше і смачніше.
Для тіста:
- маргарин – 150 гр;
- цукор-пісок – 150 гр;
- яйця – 4 шт.;
- борошно – 150 гр;
- крохмаль – 50 гр (необов'язково);
- молоко – 100 мл (можна замінити водою).
Для заварного крему:
- молоко – 400 мл;
- борошно – 50 гр;
- цукор-пісок – 200 гр;
- яйця – 2 шт;
- масло вершкове – за смаком (приблизно 20-30 гр).
Час приготування: 40 хвилин.
Калорійність: 400 ккал на 100 гр продукту.
Тісто для вафель повинне вийти рідким, як кефір по консистенції. Для цього розтоплений маргарин слід збивати разом з цукром до повного його розчинення. Поступово у взбиваемую масу додати попередньо відокремлені від білків, жовтки яєць, борошно і крохмаль.
Білки збити окремо, додати в готову масу з масла і цукру і перемішати (не збивати!).
Готове тісто рівним шаром нанести на нижню сторону розігрітій вафельниці лист і випікати протягом 3-4 хвилин до рум'яного кольору. Готові гарячі листи загорнути в трубочки і дати охолонути.
Заварний крем готувати поки остигають трубочки. Для кращого аромату можна попередньо прогріти борошно. З'єднати її зі злегка збитими яйцями, перемішати до однорідної маси. Молоко, кип'ятиться з цукром, влити в яєчно-борошняну масу. Уварити на водяній бані до густоти (близько 10 хвилин). У готовий крем додати вершкове масло, перемішати і швидко охолодити.
Важливо! Заварний крем швидко псується і слабо тримає форму, тому його не можна використовувати в теплому вигляді.
Готові вафельні трубочки начинити заварним кремом і подавати на стіл.
Стейк з мармурової яловичини — вишукане блюдо, яке відрізняється ніжністю й чудовим смаком.
Як приготувати смачне тісто для піци, доповніть його різною начинкою — і страва для дружньої вечірки готово.
Як смачно відварити свинячий мову, щоб він залишався ніжним.
Інші види крему для трубочок
Нарівні з білковим кремом, листкові трубочки нерідко начиняють та іншими видами крему, а для вафельних трубочок чудово підійде варена згущене молоко, яку легко можна знайти в будь-якому гіпермаркеті. Так, ще крем можна приготувати для домашніх вафельних трубочок? Пропонуємо розглянути варіанти.
Вершковий
Відмінно для трубочок підійде універсальний вершковий крем, який використовується для бісквітних тортів. Він також є одним з найбільш простих у приготуванні кремів.
- масло вершкове – 250 гр;
- цукрова пудра – 150 гр;
- молоко згущене – 100 гр;
- ванільна пудра і коньяк або вино – за смаком.
Час приготування: 20 хвилин.
Калорійність: 220 ккал на 100 гр продукту.
Масло вершкове розрізати на шматки і збивати 5-7 хвилин. У цей час окремо з'єднати згущене молоко і цукрову пудру, потім поступово додати розм'якшене масло. Міксер не вимикати до тих пір, поки в кремі не розчиниться вся цукрова пудра – її кристали не повинні відчуватися мовою.
В кінці збивання додати ванільну пудру, коньяк або вино для ароматизації. При бажанні в крем можна додати трохи підсмажених подрібнених горіхів (будь-яких), варення, какао-порошку для кольору і шоколадного смаку.
Готовим кремом начинити холодні трубочки і посипати цукровою пудрою. Можна зробити і іншим способом: спочатку відсадити всередину трубочок трохи варення, а потім крем.
Ось з такого простого набору продуктів можуть вийти прекрасні трубочки з кремом в домашніх умовах.
Начинка з вареного згущеного молока
Крем з вареного згущеного молока чудово підійде для вафельних трубочок, і ось що потрібно для його приготування:
- згущене молоко варене – 380 гр;
- вершкове масло – 150 гр.
Час приготування: 15 хвилин.
Калорійність: 528 ккал на 100 гр продукту.
У взбиваемое розм'якшене вершкове олію слід додавати невеликими порціями варене згущене молоко і збивати до тих пір, поки крем не придбає однорідну, м'яку консистенцію.
Щоб зробити крем трохи смачніше, можна додати горіхів, ваніліну або інших добавок.
Шоколадна начинка
Як варіант, для домашніх вафельних і листкових трубочок можна приготувати шоколадний крем. Для цієї начинки можна взяти будь-який вид шоколаду, будь то молочний або гіркий шоколад.
- вершки 30% жирності – 150 мл;
- шоколад (плитка) – 250 гр.
Час приготування: 15 хвилин.
Калорійність: 505 ккал на 100 гр продукту.
У розігріті вершки (бажано в мікрохвильовій печі), додати шматочки шоколаду і розмішувати гарячі вершки до повного розчинення в них шоколаду. Отриману масу швидко остудити в холодильнику, а потім збити міксером до освітлення крему. Готовим кремом наповнити вафельні трубочки, з боків трубочки прикрасити горіхами, цукровою пудрою, кокосовою стружкою і т. д.
Ну і, звичайно, ніхто не заважає експериментувати з начинками для трубочок в домашніх умовах. Та вафельні, і листкові трубочки смачні навіть з простим джемом всередині, або з будь-сирною масою в якості начинки.