30 март 2019 1 485

Рецепт класичного заварного крему — смак, знайомий з дитинства

Важко знайти більш популярний вид крему для випічки, ніж заварний. Профітролі і еклери, листкові трубочки і нескінченна безліч тортів мають в своєму складі цей крем, незліченна кількість варіацій його приготування відомо по всьому світу: французька патисьер, англійська кастард...

А для тих, чиє дитинство торкнулося радянські часи, основний асоціацією з заварним кремом, безумовно, стане його варіант, який використовувався в приготуванні домашнього маминого «Наполеона».

Традиційний класичний рецепт заварного крему і сьогодні користується великою популярністю серед тих господинь, хто віддає перевагу домашньому, якісному приготування десертів.

Класичний покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
молока - 0,5 літра
яєчних жовтків - 4 шт.
цукру - 200 грам
борошна - 50 грам
ваніліну - 1 грам
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 189 Ккал

Приготування:

  1. Яєчні жовтки слід збити міксером разом з усіма сипучими інгредієнтами (борошно, цукор і ванілін);
  2. Закип'ятити молоко;
  3. Акуратно, постійно помішуючи, з'єднати нагріте молоко з приготовленої в пункті 1 сумішшю;
  4. Отриману масу варити до закипання при середньому нагріві конфорки. Для отримання більш густої консистенції крему можна варити його довше (протягом 5-10 хвилин), зменшивши при цьому температуру нагрівання;
  5. Гарячий крем, щоб уникнути появи грудочок, пропустити через сито, друшляк або марлю;
  6. Остудити попередньо накритий целофаном крем в холодному місці. Плівка повинна прилягати до його поверхні для запобігання утворення застиглої скоринки.

Пропонуємо відволіктися від читання і подивитися відео, в якому розглянуто приготування класичного заварного крему покроково:

Рецепт класичного заварного крему від Юлії Висоцької

Рецепт заварного крему, представлений сучасним авторитетом домашньої кулінарії, ведучою Юлією Висоцької, трохи відрізняється від вищеописаного класичного.

Склад інгредієнтів зазнав змін в кількості використаного молока, ванілін пропонується замінити цедрою лимона. Однак, як відомо, в кулінарії дрібниці часто відіграють вирішальну роль.

Для приготування крему за рецептом Ю. Висоцької потрібно:

  • 1 літр молока;
  • 4 яєчних жовтка;
  • 200 грам цукру;
  • 50 грам борошна;
  • Цедра одного лимона або паличка ванілі.

Приготування:

  1. Яєчні жовтки разом з цукром збивати до того моменту, коли піна посвітлішає;
  2. Поступово, не перестаючи збивати, до отриманої маси додати борошно;
  3. Молоко перемішати, додавши цедру або ванілін, довести до кипіння;
  4. Обережно, помішуючи, через сито ввести молоко в яєчно-борошняну масу;
  5. Отриману суміш знову помістити на конфорку і при самому маленькому вогні довести до кипіння;
  6. Варити крем близько трьох-чотирьох хвилин, безперервно помішуючи, що захистить його від пригорання;
Під час остигання періодично перемішувати крем, щоб уникнути появи плівки на поверхні.

До вживання або використання у складі страв крем слід тримати в холодильнику під плівкою.

Корисні поради кондитерів

Приготування заварного крему, як і всіх інших страв, безумовно, є тонкощі, які кожна господиня відкриває для себе з появою досвіду готування конкретного блюда. Тим не менш, перелічимо ті факти, які важливо знати заздалегідь:

  • Каструля з подвійним дном забезпечить більш рівномірне нагрівання, що дозволить приготувати бездоганний крем;
  • З тією ж метою розмішувати крем під час варіння варто рухами за типом вісімки або нескінченності;
  • Досвідчені господині радять при виготовленні заварного крему користуватися дерев'яною лопаткою замість звичайної ложки;
  • Запобігти згортання крему можливе при приготуванні його на водяній бані;
  • Кількість використовуваного молока зумовлює майбутню густоту крему;
  • Для досягнення максимальної м'якості смаку, однорідності і ніжності структури борошно можна замінити крохмалем;
  • Урізноманітнити смак заварного крему допоможе додавання лікеру або іншого алкогольного напою, що володіє приємним ароматом. Крім того, можна додати в крем розтоплений шоколад. Всі добавки краще зробити в кінці готування.

Увагу ласунам! На нашому сайті традиційні оладки стають чудовими панкейками. Різноманітність рецептів ніжних та запашних панкеек з фото. Ці млинці зведуть з розуму, звичайно ж, в хорошому сенсі, будь-яку господарку, так як вже дуже вони смачні!

Відмінна добірка рецептів випічки для мультиварки знаходиться тут. Зебра, Шарлотка, бісквіт і не тільки — все для вас!

Тут шукайте рецепти тортика «Трухлявий пень». Ви зможете своїми руками створити цей шедевр! Повірте, слідуючи покроковим інструкціям, це легко.

Приготування торта «Наполеон» — класика поза конкуренцією

«Наполеон» абсолютно заслужено відносять до класики домашній кулінарії. Однак не кожен відразу візьметься за його приготування – адже на це потрібно затратити мінімум 4 години.

Тим не менш, найпростіший склад інгредієнтів і чудовий ніжний смак цього десерту знову і знову змушують господинь звертатися до старого перевіреного рецепту.

Для тіста знадобляться наступні продукти:

  • 400 грам вершкового масла або маргарину (можна поєднувати обидва продукту в будь-яких пропорціях);
  • 700 грам борошна;
  • 2 яйця;
  • Столова ложка оцту (9%);
  • 150 мілілітрів води;
  • Щіпка солі.

Приготування:

  1. З'єднати оцет з прохолодною кип'яченою водою;
  2. Яйця збити, додавши дрібку солі;
  3. Змішати обидві отримані рідини;
  4. У широкої та плоскої ємності (можна просто на столі) змішати борошно з вершковим маслом до утворення крихти;
  5. У центрі отриманої в попередньому пункті маси зробити ямку, в яку дуже повільно влити рідку частину тіста, одночасно перемішуючи. Замісити тісто руками;
  6. Розділити отримане тісто на 12 частин, загорнути їх в целофан і тримати в холоді протягом кількох годин. За час перебування тесту в холоді можна приготувати заварний крем по одному з вищенаведених рецептів;
  7. По закінченні відведеного часу розкачати кожен шматочок тесту безпосередньо на деку (проклавши пергаментний папір), а потім за допомогою круглої форми по діаметру майбутнього торта вирізати з тіста круг. Залишилися краї тесту будуть випікатися разом з основним коржем;
  8. Корж максимально поколоти виделкою, випікати близько 10 хвилин до рум'яної скоринки;
  9. Випекти інші 11 коржів;
  10. Викласти коржі один на інший, просочуючи заварним кремом і помістити на ніч (або на більш, ніж 10 годин) холодильник;
  11. Коли торт вирівняється і просяде, підкласти з боків шматки пергаментного паперу для захисту страви від надлишків крему і обсипання;
  12. Рясно промазати верхню і бічні поверхні кремом, обсипати подрібненими залишками коржів.

Класичний «Наполеон» готовий!

Так, рецепт не з легких, тому дивіться всі етапи ще й у відео-сюжеті:

Медовик з заварним кремом затребуваний завжди!

Медовик – ще один традиційний рецепт і чудовий, улюблений багатьма смак.

Класичний рецепт, створений ще за часів Олександра Першого, передбачає наявність великої кількості коржів, а головним секретом смачного медовика у всі часи вважалося використання правильного (світлого і свіжого) меду.

Склад інгредієнтів нехитрий:

  • 350 грам борошна;
  • 50 грам вершкового масла;
  • 2 курячих яйця;
  • Стакан цукру;
  • 2 столові ложки меду;
  • Пакетик розпушувача для тіста.

Приготування:

  1. Суміш з цукру, меду і вершкового масла довести до повного розчинення кристалів, нагрівання на водяній бані;
  2. Після того, як маса трохи охолоне, слід додати розпушувач, акуратно ввести яйця і порційно вмішати муку;
  3. Отримане м'яке тісто, попередньо витримавши півгодини в морозилці, необхідно розділити на 10 частин кулястої форми;
  4. Остудити кульки, загорнуті в целофанову плівку, в холодильнику до стану, коли тісто піддається розкочування. Не варто додавати більшу кількість борошна – це може привести до зайвої жорсткості коржів;
  5. Розкачати кожну частину тіста до необхідного діаметра і випікати приблизно по 3 хвилини. Готові коржі класичного медовика мають світлий відтінок;
  6. Один з коржів, самий темний, доцільно подрібнити на крихти і надалі використовувати в якості обсипання;
  7. Збірка торта полягає в прослаивании коржів і бічних поверхонь заварним кремом. Потім торт обсипається крихтою.
  8. Просочення торта в холодильнику займе близько 12 годин.

Рекомендуємо ознайомитися з технікою готування цього медового десерту в черговий відеозапису:

Дивовижний торт Рижик з медовим смаком

Рижик – один з численних варіантів медового торта.

Відрізняється від інших тим, що коржі випікаються з заварного тіста.

Інгредієнти:

  • 500 грам борошна;
  • 200 грам цукру;
  • 3 курячих яйця;
  • 2 столові ложки меду;
  • 60 грам маргарину;
  • 2 чайні ложки соди;
  • 2 чайні ложки горілки.

Приготування:

  1. Збити яйця, поступово додаючи цукор;
  2. Розтопити мед і маргарин;
  3. З'єднати отримані в попередніх пунктах рідини і додати до нього певну кількість горілки;
  4. Варити цю масу необхідно на паровій бані до придбання коричневого відтінку (від 20 до 30 хвилин);
  5. Після зняття з пари до гарячої суміші додається просеянная борошно;
  6. Тісто замішується руками і ділиться на необхідну кількість частин (10-12);
  7. Розкачувати тісто слід ще теплим і максимально тонко;
  8. Випікаються коржі швидко – протягом декількох хвилин кожний;
  9. Один з коржів або залишки тіста, обрізаного з країв і випеченого, необхідно подрібнити в крихту для обсипання торта;
  10. Заварним кремом, приготовленим по одному з вищеописаних рецептів, рясно промазати коржі і бічну поверхню торта, обсипати торт крихтою;
  11. Кілька годин потримати торт в холодильник для просочення.
Різноманітність рецептів з використанням класичного заварного крему не обмежується тортами. Його ніжний смак гармонійно доповнить не тільки випічку, але і ряд інших десертів. Крім того, якщо заварний крем заморозити, вийде відмінний варіант домашнього морозива.

А зараз дивіться рецепт приготування чудових еклерів з заварним кремом.

Обов'язково спробуйте приготувати, часу піде не так багато, але зате вся родина буде задоволена!

Що ще почитати: