Як смачно приготувати фаршировану щуку
Щука – дуже смачна і в той же час корисна риба, яку можна готувати різними способами. Вона відмінно поєднується з овочами, її часто використовують для приготування наваристої юшки, а також фарширують.
Сьогодні варто приділити підвищену увагу приготуванню саме фаршированої щуки. У цьому вигляді вона виходить неповторно смачною, соковитою і ароматною. Звичайно, приготування в такому виконанні цієї риби вимагає чимало праці, але воно цього варто.
Як правильно підготувати рибу
Перш ніж приступати до приготування фаршированої щуки, варто для початку її вибрати і підготувати. Один важливий нюанс — для приготування варто використовувати рибу не великого розміру, а краще всього середнього.
Великі особини мають жорсткими і сухим м'ясом, тому при приготуванні вони вийдуть не такими соковитими. Середня вага щуки має становити 1,2 – 1,7 кілограма.
Далі приступаємо до підготовки до фарширування риби:
- першим ділом рибу потрібно очистити і добре промити;
- в першу чергу видаляються зябра, потім щука ретельно промивається проточною водою;
- гострим лезом ножа зрізається голова, зрізати стоїть ближче до основи;
- далі однією рукою потрібно притримувати область хребтової кістки, яка відкривається після зрізання голови риби, а за допомогою другої руки акуратно знімається шкірка у напрямку до хвоста риби;
- як тільки ви дістанетеся до області плавців, їх потрібно зрізати ножицями або ножем з внутрішньої частини шкури. Робити це потрібно акуратно, щоб не пошкодити цілісність шкурки;
- після того, як ви дістанетеся до хвоста, його потрібно зрізати ножем ближче до основи;
- в результаті повинен вийти своєрідний чохол, його слід вивернути і вже після цього можна використовувати для фарширування.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
щуки - | 800 грам |
цибулі середнього розміру - | 2 головки |
моркви - | 2 шт. |
свіжого сала - | 100 грам |
яєць - | 1 шт. |
насіння фенхеля - | щіпка |
білого перцю - | щіпка |
масла вершкового - | 50 грам |
солі - | 2 маленькі ложки |
хліба - | два шматочка |
молока - | стакан |
рослинної олії - | 50 мл |
Час приготування: 150 хвилин | Калорійність на 100 грам: 160 Ккал |
Приступаємо до приготування фаршированої щуки, запеченої в духовці:
- Для початку свіжа щука очищається від луски, зябра вирізаються спеціальними ножицями і ретельно промивається;
- Потім потрібно зрізати голову і разом з нею виймаються всі нутрощі;
- Після цього щуку слід покласти на обробну дошку і злегка відбити з двох сторін качалкою. Це потрібно для того, щоб м'ясо відійшло від шкіри;
- Зверху акуратно зрізаємо шкірку і починаємо її знімати як панчоха до області хвоста;
- Як тільки ви дійде до хвоста, його треба зрізати з внутрішньої сторони разом зі шкірою;
- З поверхні вивернутою шкіри слід зняти залишки риби за допомогою маленької ложки;
- З хребта також потрібно відокремити м'ясо і викласти все в миску;
- Морква промиваємо, чистимо з поверхні шкірку;
- Ріжемо моркву на невеликі шматочки;
- З одного головки цибулі чистимо шкірку і нарізаємо невеликими кубиками;
- У сковороду підливаємо масло, ставимо на вогонь і розігріваємо;
- У гаряче масло викладаємо овочі і обсмажуємо протягом декількох хвилин, постійно помішуючи. Додаємо в зажарку щіпку фенхелю;
- Свиняче сало нарізаємо середніми шматочками, воно додасть щуку соковитість;
- Очищаємо другу головку цибулі і нарізаємо великими шматочками;
- Потім м'ясо щуки, зажарку, сало і сиру цибулину прокручуємо кілька разів м'ясорубкою. Добре якщо у вас є електрична м'ясорубка, процес пропускання буде набагато зручніше та швидше;
- Шматочки хліба заливаємо молоком і залишаємо на пару хвилин, щоб м'якоть повністю просочилася;
- Далі хліб віджимаємо і також пропускаємо через м'ясорубку;
- Далі у готовий фарш додаємо яйце, білий перець і сіль;
- Гарненько все перемішуємо до отримання однорідної суміші;
- Далі викладаємо начинку в панчоху з шкіри. Не варто набивати його сильно, інакше шкірка може лопнути;
- На поверхню листа слід постелити фольгу;
- Збризкуємо фольгу рослинним маслом і викладаємо фарширований панчіх з щучої шкіри, приставляючи голову;
- Поверхня риби потрібно ретельно змастити вершковим маслом;
- Далі акуратно загортаємо рибу у фольгу;
- Розжарюємо духовку до 180-200 градусів і ставимо деко з щукою;
- Запікаємо рибу протягом 35-40 хвилин;
- Після цього готову фаршировану щуку слід залишити на ніч, щоб вона охолола;
- Охолоджену рибу можна подавати на стіл з соусом і овочевий нарізкою.
Щука по-єврейськи
Готувати будемо з наступних компонентів:
- одна велика щука на 700 грам;
- дві морквини;
- дві головки цибулі;
- дві великі ложки манки;
- 2 великі ложки рослинного масла;
- сіль – ½ ч. ложки;
- перець чорний мелений на свій смак.
Час приготування – 1 годину.
Калорійність – 180 ккал.
Як потрібно готувати:
- Для початку потрібно очистити щуку від луски і ретельно промити;
- Далі зрізаємо голову і виймаємо нутрощі;
- Зрізаємо з поверхні риби шкіру, її слід зрізати смужками;
- М'ясо слід обережно відділити від хребта, дрібні кісточки можна вийняти пінцетом;
- Кладемо м'ясо в блендер і подрібнюємо його до стану ніжного фаршу;
- Підсипаємо до рибного фаршу сіль і пару великих ложок манки;
- Обов'язково для запаху підсипаємо чорний перець і гарненько змішуємо;
- Залишаємо постояти близько 20-25 хвилин, за цей період манна крупа розбухне;
- Морквяні коренеплоди промиваємо, видаляємо з поверхні шкірку;
- Нарізаємо коренеплоди невеликими скибочками;
- Лук очищаємо і ріжемо кільцями;
- Наливаємо в казанок рослинне масло і ставимо на вогонь;
- На дно викладаємо шматочки моркви, зверху морквини викладаємо кільця цибулі;
- З рибного фаршу потрібно зробити котлети овальної форми;
- Обертаємо котлети шкірою щуки та викладаємо їх в казан;
- Прикриваємо казан кришкою і залишаємо запікатися на невеликому вогні;
- Час запікання становить близько 30 хвилин;
- Після цього викладаємо готову рибу на тарілку, прикрашаємо зеленню і посипаємо тертим сиром.
В'ялені помідори в домашніх умовах — візьміть на замітку рецепт, це прекрасна можливість заготівлі овочів на зиму.
Візьміть на замітку рецепт класичного борщу з м'ясом. Як приготувати блюдо смачно і правильно.
Дізнайтеся, як правильно готувати курку на пляшці. Цей рецепт вражає своєю простотою, але в той же час м'ясо виходить неймовірно ніжним.
Рецепт щуки, фарширований грибами і картоплею в мультиварці
Для приготування потрібні такі компоненти:
- щука – 1 штука на 700-800 грам;
- картопля — 3 штуки;
- печериці – 200 грам;
- цибуля – 2 головки;
- часник – 4 зубчики;
- масло вершкове – 50 грам;
- один морквяний коренеплід;
- половина лимона;
- шматочок свинячого сала – 100 грам;
- хліб або батон (м'якоть) – 2 шматочки;
- сіль, спеції.
Час приготування – 2 години.
Калорійність – 165 ккал.
Приступаємо до приготування:
- Для початку очищаємо тушку щуки від луски і добре промиваємо;
- Потім потрібно зрізати голову і видаляємо її разом з нутрощами;
- Промиваємо тушку ще раз і починаємо акуратно панчохою знімати з неї шкірку, що все слід робити акуратно, щоб не пошкодити шкірку;
- Потім відокремлюємо м'ясо від хребта. Виймаємо за допомогою пінцета дрібні кісточки;
- Філе можна нарізати дрібними шматочками або перемолоти в блендері;
- З картоплі чистимо шкірку і промиваємо. Розрізаємо бульби невеликими кубиками;
- З лука знімаємо шкірку;
- Морквину споліскуємо і очищаємо;
- Морква разом з цибулею викладаємо в блендер і подрібнюємо до стану кашки;
- Гриби промиваємо та нарізаємо тонкими пластинками;
- Свиняче сало слід нарізати дрібними кубиками;
- З зубців часнику знімаємо шкірку і нарізаємо часточки дрібними шматочками;
- М'якушка хліба слід замочити в гарячій воді або молоці;
- Викладаємо в рибний фарш овочі, гриби, сало, м'якушка, часник, приправляємо сіллю, спеціями;
- Розмішуємо фарш протягом декількох хвилин, він повинен стати однорідним;
- Викладаємо фарш в панчоху з шкіри щуки, сильно не варто набивати, інакше шкірка може лопнути;
- Голову щуки можна пришити до начиненою шкірі;
- Ємність мультиварки змащуємо маслом і викладаємо в неї фаршировану рибу;
- Вибираємо режим «випічка» і залишаємо готуватися протягом 60 хвилин;
- Готову щуку слід подавати з відварною картоплею, додатково її можна посипати тертим сиром.
Корисні поради кулінарів
- щуку слід використовувати невелику — на 700-800 грам;
- запікати можна додатково з рибою будь-які овочі – картопля, перець, помідори;
- начинку можна пропустити через м'ясорубку або подрібнити ножем на дрібні шматочки.
Приготування фаршированої щуки – це досить складний процес, але він цього вартий. У результаті виходить відмінне блюдо, яке стане чудовою прикрасою будь-якого обіднього столу. А за смаком просто не передати словами, тому його обов'язково треба приготувати!