27 март 2019 1 866

Як смачно приготувати фаршировану щуку

Щука – дуже смачна і в той же час корисна риба, яку можна готувати різними способами. Вона відмінно поєднується з овочами, її часто використовують для приготування наваристої юшки, а також фарширують.

Сьогодні варто приділити підвищену увагу приготуванню саме фаршированої щуки. У цьому вигляді вона виходить неповторно смачною, соковитою і ароматною. Звичайно, приготування в такому виконанні цієї риби вимагає чимало праці, але воно цього варто.

Як правильно підготувати рибу

Перш ніж приступати до приготування фаршированої щуки, варто для початку її вибрати і підготувати. Один важливий нюанс — для приготування варто використовувати рибу не великого розміру, а краще всього середнього.

Великі особини мають жорсткими і сухим м'ясом, тому при приготуванні вони вийдуть не такими соковитими. Середня вага щуки має становити 1,2 – 1,7 кілограма.

Далі приступаємо до підготовки до фарширування риби:

  • першим ділом рибу потрібно очистити і добре промити;
  • в першу чергу видаляються зябра, потім щука ретельно промивається проточною водою;
  • гострим лезом ножа зрізається голова, зрізати стоїть ближче до основи;
  • далі однією рукою потрібно притримувати область хребтової кістки, яка відкривається після зрізання голови риби, а за допомогою другої руки акуратно знімається шкірка у напрямку до хвоста риби;
  • як тільки ви дістанетеся до області плавців, їх потрібно зрізати ножицями або ножем з внутрішньої частини шкури. Робити це потрібно акуратно, щоб не пошкодити цілісність шкурки;
  • після того, як ви дістанетеся до хвоста, його потрібно зрізати ножем ближче до основи;
  • в результаті повинен вийти своєрідний чохол, його слід вивернути і вже після цього можна використовувати для фарширування.
Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
щуки - 800 грам
цибулі середнього розміру - 2 головки
моркви - 2 шт.
свіжого сала - 100 грам
яєць - 1 шт.
насіння фенхеля - щіпка
білого перцю - щіпка
масла вершкового - 50 грам
солі - 2 маленькі ложки
хліба - два шматочка
молока - стакан
рослинної олії - 50 мл
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 160 Ккал

Приступаємо до приготування фаршированої щуки, запеченої в духовці:

  1. Для початку свіжа щука очищається від луски, зябра вирізаються спеціальними ножицями і ретельно промивається;
  2. Потім потрібно зрізати голову і разом з нею виймаються всі нутрощі;
  3. Після цього щуку слід покласти на обробну дошку і злегка відбити з двох сторін качалкою. Це потрібно для того, щоб м'ясо відійшло від шкіри;
  4. Зверху акуратно зрізаємо шкірку і починаємо її знімати як панчоха до області хвоста;
  5. Як тільки ви дійде до хвоста, його треба зрізати з внутрішньої сторони разом зі шкірою;
  6. З поверхні вивернутою шкіри слід зняти залишки риби за допомогою маленької ложки;
  7. З хребта також потрібно відокремити м'ясо і викласти все в миску;
  8. Морква промиваємо, чистимо з поверхні шкірку;
  9. Ріжемо моркву на невеликі шматочки;
  10. З одного головки цибулі чистимо шкірку і нарізаємо невеликими кубиками;
  11. У сковороду підливаємо масло, ставимо на вогонь і розігріваємо;
  12. У гаряче масло викладаємо овочі і обсмажуємо протягом декількох хвилин, постійно помішуючи. Додаємо в зажарку щіпку фенхелю;
  13. Свиняче сало нарізаємо середніми шматочками, воно додасть щуку соковитість;
  14. Очищаємо другу головку цибулі і нарізаємо великими шматочками;
  15. Потім м'ясо щуки, зажарку, сало і сиру цибулину прокручуємо кілька разів м'ясорубкою. Добре якщо у вас є електрична м'ясорубка, процес пропускання буде набагато зручніше та швидше;
  16. Шматочки хліба заливаємо молоком і залишаємо на пару хвилин, щоб м'якоть повністю просочилася;
  17. Далі хліб віджимаємо і також пропускаємо через м'ясорубку;
  18. Далі у готовий фарш додаємо яйце, білий перець і сіль;
  19. Гарненько все перемішуємо до отримання однорідної суміші;
  20. Далі викладаємо начинку в панчоху з шкіри. Не варто набивати його сильно, інакше шкірка може лопнути;
  21. На поверхню листа слід постелити фольгу;
  22. Збризкуємо фольгу рослинним маслом і викладаємо фарширований панчіх з щучої шкіри, приставляючи голову;
  23. Поверхня риби потрібно ретельно змастити вершковим маслом;
  24. Далі акуратно загортаємо рибу у фольгу;
  25. Розжарюємо духовку до 180-200 градусів і ставимо деко з щукою;
  26. Запікаємо рибу протягом 35-40 хвилин;
  27. Після цього готову фаршировану щуку слід залишити на ніч, щоб вона охолола;
  28. Охолоджену рибу можна подавати на стіл з соусом і овочевий нарізкою.

Щука по-єврейськи

Готувати будемо з наступних компонентів:

  • одна велика щука на 700 грам;
  • дві морквини;
  • дві головки цибулі;
  • дві великі ложки манки;
  • 2 великі ложки рослинного масла;
  • сіль – ½ ч. ложки;
  • перець чорний мелений на свій смак.

Час приготування – 1 годину.

Калорійність – 180 ккал.

Як потрібно готувати:

  1. Для початку потрібно очистити щуку від луски і ретельно промити;
  2. Далі зрізаємо голову і виймаємо нутрощі;
  3. Зрізаємо з поверхні риби шкіру, її слід зрізати смужками;
  4. М'ясо слід обережно відділити від хребта, дрібні кісточки можна вийняти пінцетом;
  5. Кладемо м'ясо в блендер і подрібнюємо його до стану ніжного фаршу;
  6. Підсипаємо до рибного фаршу сіль і пару великих ложок манки;
  7. Обов'язково для запаху підсипаємо чорний перець і гарненько змішуємо;
  8. Залишаємо постояти близько 20-25 хвилин, за цей період манна крупа розбухне;
  9. Морквяні коренеплоди промиваємо, видаляємо з поверхні шкірку;
  10. Нарізаємо коренеплоди невеликими скибочками;
  11. Лук очищаємо і ріжемо кільцями;
  12. Наливаємо в казанок рослинне масло і ставимо на вогонь;
  13. На дно викладаємо шматочки моркви, зверху морквини викладаємо кільця цибулі;
  14. З рибного фаршу потрібно зробити котлети овальної форми;
  15. Обертаємо котлети шкірою щуки та викладаємо їх в казан;
  16. Прикриваємо казан кришкою і залишаємо запікатися на невеликому вогні;
  17. Час запікання становить близько 30 хвилин;
  18. Після цього викладаємо готову рибу на тарілку, прикрашаємо зеленню і посипаємо тертим сиром.

В'ялені помідори в домашніх умовах — візьміть на замітку рецепт, це прекрасна можливість заготівлі овочів на зиму.

Візьміть на замітку рецепт класичного борщу з м'ясом. Як приготувати блюдо смачно і правильно.

Дізнайтеся, як правильно готувати курку на пляшці. Цей рецепт вражає своєю простотою, але в той же час м'ясо виходить неймовірно ніжним.

Рецепт щуки, фарширований грибами і картоплею в мультиварці

Для приготування потрібні такі компоненти:

  • щука – 1 штука на 700-800 грам;
  • картопля — 3 штуки;
  • печериці – 200 грам;
  • цибуля – 2 головки;
  • часник – 4 зубчики;
  • масло вершкове – 50 грам;
  • один морквяний коренеплід;
  • половина лимона;
  • шматочок свинячого сала – 100 грам;
  • хліб або батон (м'якоть) – 2 шматочки;
  • сіль, спеції.

Час приготування – 2 години.

Калорійність – 165 ккал.

Приступаємо до приготування:

  1. Для початку очищаємо тушку щуки від луски і добре промиваємо;
  2. Потім потрібно зрізати голову і видаляємо її разом з нутрощами;
  3. Промиваємо тушку ще раз і починаємо акуратно панчохою знімати з неї шкірку, що все слід робити акуратно, щоб не пошкодити шкірку;
  4. Потім відокремлюємо м'ясо від хребта. Виймаємо за допомогою пінцета дрібні кісточки;
  5. Філе можна нарізати дрібними шматочками або перемолоти в блендері;
  6. З картоплі чистимо шкірку і промиваємо. Розрізаємо бульби невеликими кубиками;
  7. З лука знімаємо шкірку;
  8. Морквину споліскуємо і очищаємо;
  9. Морква разом з цибулею викладаємо в блендер і подрібнюємо до стану кашки;
  10. Гриби промиваємо та нарізаємо тонкими пластинками;
  11. Свиняче сало слід нарізати дрібними кубиками;
  12. З зубців часнику знімаємо шкірку і нарізаємо часточки дрібними шматочками;
  13. М'якушка хліба слід замочити в гарячій воді або молоці;
  14. Викладаємо в рибний фарш овочі, гриби, сало, м'якушка, часник, приправляємо сіллю, спеціями;
  15. Розмішуємо фарш протягом декількох хвилин, він повинен стати однорідним;
  16. Викладаємо фарш в панчоху з шкіри щуки, сильно не варто набивати, інакше шкірка може лопнути;
  17. Голову щуки можна пришити до начиненою шкірі;
  18. Ємність мультиварки змащуємо маслом і викладаємо в неї фаршировану рибу;
  19. Вибираємо режим «випічка» і залишаємо готуватися протягом 60 хвилин;
  20. Готову щуку слід подавати з відварною картоплею, додатково її можна посипати тертим сиром.

Корисні поради кулінарів

  • щуку слід використовувати невелику — на 700-800 грам;
  • запікати можна додатково з рибою будь-які овочі – картопля, перець, помідори;
  • начинку можна пропустити через м'ясорубку або подрібнити ножем на дрібні шматочки.

Приготування фаршированої щуки – це досить складний процес, але він цього вартий. У результаті виходить відмінне блюдо, яке стане чудовою прикрасою будь-якого обіднього столу. А за смаком просто не передати словами, тому його обов'язково треба приготувати!

Що ще почитати: