Як приготувати фаршировану рибу по-єврейськи
Фарширована риба по-єврейськи — це святкове частування, яке не тільки красиво виглядає, але і дуже цікаве на смак. От якщо вам набридли стандартні способи приготування риби і хочеться скуштувати чогось смачного і незвичайного, то можна приготувати це блюдо.
Нехай вас не бентежить те, що воно здається таким складним у приготуванні, це зовсім не так. А переконатися в цьому вам допоможуть наші покрокові рецепти.
Секрети і традиції приготування
Фарширована риба ще з давніх часів посідає головне місце на столі європейських євреїв, але при цьому вона і в наші дні не втратила своєї популярності в багатьох єврейських містах. Адже не дарма це частування відомо у всьому світі своїм чудовим смаком.
Але все-таки, перш ніж приступити до приготування цього частування обов'язково потрібно знати кілька секретів і традицій його приготування:
- у відповідності з традиціями єврейської кулінарії готують цю страву в основному з коропа. У рідкісних випадках може використовуватися щука, кефаль, сиг;
- в Ізраїлі пізніше з'явився рецепт фаршированої риби, яку готували з лосося. Цей вид риби часто використовують і сьогодні;
- при приготуванні може залишитися зайвий фарш. Його часто застосовують для приготування котлет, які подають разом з фаршированою рибою;
- перед приготуванням рибу потрібно ретельно підготувати, очистити, розпотрошити. Далі з неї акуратно знімається шкіра, важливо зберегти її цілісність, тому що саме шкіра буде застосовуватися для фарширування;
- подавати можна з відварними овочами, картоплею, різними соусами.
Пиріг з листкового тіста з сиром — ми пропонуємо вам кілька рецептів як закусочних так і десертних.
Смачний рецепт пісного пирога з ягодами на сторінках нашого порталу.
Як приготувати курку з овочами в мультиварці читайте покрокові рекоментации і фото підказки в нашій статті.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
риби короп - | 1200 г (1 шт) |
яєць - | 2 шт. |
солі, перцю - | за смаком |
крекеру з цибульним смаком - | 40 г |
лука - | дві головки |
Для цибульного повидла: - | |
лука - | 400 г |
соняшникової олії - | 3 великі ложки |
води - | 3 великі ложки |
харчової соди - | одна неповна чайна ложка |
Для овочевої подушки: - | |
лука - | 200 г |
моркви - | 300 г |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 грам: 215 Ккал |
Як потрібно готувати:
- Для приготування потрібно використовувати карпа. Бажано щоб він був великий з вагою більше 1 кілограма;
- Потім потрібно очистити з поверхні риби луску, вирізаємо зябра і очі;
- Зрізаємо голову з боку черевця, але не до кінця;
- Після того як ніж торкнеться хребта виймаємо ніж, голову різко піднімаємо вгору, але не відриваємо. При цьому хребет повинен змінитись;
- Далі починаємо акуратно знімати шкіру. Краще всього невеликим ножем з гострим кінцем надрізати шкіру над м'ясом, щоб в ці отвори можна було помістити пальці. Робимо надрізи з обох сторін;
- Обережно пальцями відокремлюємо шкіру з двох сторін і починаємо її знімати як панчоха;
- У місцях, де є плавці потрібно відрізати шкіру спеціальними ножицями;
- Як тільки шкіра досягне області хвоста, перерезаем хребет і знімаємо шкіру разом з хвостом;
- У результаті повинно вийти окремо шкіра з головою і хвостом, м'ясо з кістками;
- Всі нутрощі потрібно вийняти, вони не знадобляться;
- М'ясо потрібно відділити від хребта, а також з нього слід вийняти реберні кістки великого розміру;
- У підсумку виходить м'ясо, кістки і шкіра;
- Родзинка цієї страви полягає у використанні повидла з лука. Для цього потрібно очистити цибулю і нарізати півкільцями;
- Викладаємо шматочки цибулі в ємність, підливаємо воду, соняшникова олія і засипаємо харчову соду;
- Ставимо ємність з усіма компонентами на вогонь, відварюємо до закипання, зменшуємо вогонь. Далі потрібно варити на невеликому вогні до загусання, повидло за кольором має стати схожим на варення з яблук;
- Викладаємо крекер зі смаком цибулі в ємність блендера і перемелюємо до дрібної крихти;
- У чашу блендера викладаємо філе коропа, додаємо до нього жовтки курячих яєць;
- Ретельно подрібнюємо рибу до однорідного стану. Якщо ви будете її пропускати через м'ясорубку, то робити це потрібно три рази. В рибі є багато дрібних кісточок, важливо їх перемолоти як можна ретельніше;
- Викладаємо в рибний фарш повидло з лука;
- Перекладаємо перемелений крекер, додаємо сіль, чорний перець;
- Всі компоненти ретельно розмішуємо у блендері до утворення однорідної рибного фаршу;
- Викладаємо фарш в окрему ємність;
- Залишився яєчний білок потрібно збити до стану стійкої піни;
- Викладаємо по частинах білкову піну до фаршу з риби;
- Під рибу потрібно зробити подушку з овочів. Очищаємо цибулю від лушпиння і ріжемо кільцями;
- Викладаємо кільця цибулі на змащену маслом поверхню листа;
- Морквину споліскуємо, очищаємо і шаткуємо кружечками, кладемо поверх кілець цибулі;
- По боках викладаємо хребет з реберними кістками, накриваємо все марлевою тканиною;
- Шкіру коропа потрібно заповнити рибним фаршем, але не дуже туго, інакше в процесі приготування шкіра може лопнути;
- Викладаємо коропа на марлю, заливаємо в деко теплу воду з невеликою кількістю води. Рідина повинна доходити до половини висоти риби;
- Закриваємо верх фольгою, ставимо на вогонь;
- Вогонь потрібно зменшити на найповільніший. Після закипання вода повинна слабо кипіти і не сильно булькати;
- Після закипання готуємо протягом 1,5 години;
- Після цього рибу потрібно залишити остигати прямо в листі;
- Теплого карпа викладаємо на велику плоску тарілку, верх можна трохи надрізати упоперек;
- Прикрашаємо на свій розсуд і подаємо на стіл з будь-яким соусом і овочами.
Риба, фарширована шматочками за старовинним рецептом
Компоненти для приготування:
- один короп на 2 кілограми;
- 300 грам цибулі;
- 200 грам моркви;
- шматочок коров'ячого масла на 30 грам;
- 3 шматочки білого хліба або батона;
- одне куряче яйце;
- два листочків лаврушки;
- сіль на свій смак;
- перець чорний в горошинах – половина маленької ложки;
- суміш перців.
Період приготування – 3 години.
Калорійність – 220 ккал.
Приступаємо до приготування:
- Для початку потрібно підготувати карпа. Зчищаємо всю луску, розрізаємо черевце і виймаємо серединку;
- Гарненько промиваємо зверху і всередині прохолодною водою;
- Всі плавці обов'язково зрізаються;
- Нарізаємо впоперек на шматочки з розмірами завширшки по 2 см;
- З кожного шматочка слід вирізати філе, яке знаходиться між шкірою і хребтом;
- При вирізуванні м'ясо не пошкодите шкіру, вона буде потрібна для фарширування;
- З голови видаляємо зябра, вирізаємо очей;
- Для приготволения фаршу будемо використовувати тільки м'якоть батона або хліба без скоринки;
- Викладаємо м'якоть в ємність, заливаємо теплим молоком, залишаємо розмокати;
- Одну головку потрібно очистити від лушпиння і порізати середніми кубиками;
- У жаровню викладаємо коров'яче масло, ставимо на вогонь і розігріваємо;
- Як тільки масло все розтопитися, засипаємо на нього цибулю, перемішуємо і засмажуємо;
- У блендер потрібно викласти шматочки риби, вимочений батон або хліб, обсмажений цибулю, додаємо яйце;
- Всі компоненти потрібно перемолоти до однорідності;
- Рибу з іншими компонентами можна пропустити через м'ясорубку кілька разів;
- Потім у готовий фарш викладаємо сіль, суміш перців і ще раз перемішуємо;
- Готовий Фарш викладаємо всередину шкіри з хребтом. В результаті повинні вийти шматочки риби фаршировані начинкою;
- Залишився цибулю нарізаємо прямо в лушпинні на великі кільця, викладаємо на дно широкої ємності;
- Морквину споліскуємо, очищаємо від шкірки і рубаємо кружечками;
- Викладаємо на дно каструлі до цибулі;
- Додаємо до овочевій подушці лаврушку, горошини перцю;
- Поверх овочів викладаємо фаршировані шматочки коропа;
- Заливаємо в ємність гарячу воду, вона повинна трохи покривати карпа;
- Поміщаємо ємність на вогонь і залишаємо отвариваться. Обов'язково потрібно зверху шумівкою зняти піну;
- Після закипання зменшуємо вогонь і відварюємо протягом 2 годин;
- Як тільки короп буде готовий, викладаємо шматочки на плоску тарілку, при цьому формуємо цілу рибу;
- Прикрашаємо зеленню, свіжими овочами;
- Подаємо на стіл з картоплею або тушкованими овочами.
Корисні поради
- шкіру з риби знімаємо акуратно, при цьому її потрібно піддягати гострим ножем. Вона повинна бути цілою, без пошкоджень;
- залишки фаршу можна використовувати для приготування котлет, які можна відварити з рибою;
- подавати страву краще з гарніром з відвареної картоплі або тушкованих овочів.
Фарширована риба по-єврейськи виходить дуже смачною і ароматною. Звичайно, при приготуванні з цим блюдом доведеться трохи повозитися, але воно цього варто. В результаті ви отримаєте відмінне частування, яке підійде для сімейної вечері або для прикраси будь-якого святкового столу.