Як приготувати холодець з щуки з желатином і без нього
Заливне з щуки має ідеально ніжним смаком, крім того, бульйон з цієї риби виходить прозорим. Саме ж м'ясо відрізняється малим вміст кісток, має білий колір і чудово виглядає в готовому вигляді. Сьогодні ми розповімо вам декілька рецептів заливного з щуки.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
щука - | близько 1 кг |
яйця відварні - | 2 штуки |
морква і цибуля - | по 1 штуці |
вода - | 2 літра |
желатин - | 2 ст. ложки |
сіль і спеції - | за смаком |
петрушка і кріп - | по невеликому пучку |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 120 Ккал |
Тушку заливаємо водою і ставимо на вогонь. Даємо закипіти і зменшуємо потужність конфорки до мінімуму. Кладемо сіль, спеції, моркву і цибулину в лушпинні для золотистого відтінку.
Готову рибу викладаємо на блюдо і розбираємо, видаляючи кісточки. Морква ріжемо кружальцями, яйця — аналогічно.
Відливаємо частину бульйону склянку і насипаємо туди желатин. Суміш ретельно розмішуємо і доводимо до кипіння. Змішуємо з іншою рідиною.
На дно блюда кладемо яйця, моркву, дрібно нарізану зелень, рибу. Заливаємо бульйоном, даємо охолонути до кімнатної температури і поміщаємо в холодильник.
Покроковий рецепт
Продукти:
- вода — 1,5 літра;
- щука — 1 кг;
- морква — 1 штука;
- цибулина — 1 штука;
- лавровий лист — 2 штуки;
- спеції за смаком;
- сіль — за смаком;
- желатин — 3 ст. ложки.
Витрачений час — 2 години. Калорійність на 100 грамів — 98 ккал.
Після підготовки всіх продуктів починаємо готувати холодець:
Рибу, якщо треба, потрошимо і ретельно миємо. Плавники і голову відрізаємо. Заливаємо тушку водою і ставимо на вогонь. Кладемо цілу цибулину з лушпинням і моркву. Оскільки мова йде про рибу, то вона звариться досить швидко. Незадовго до готовності кладемо спеції і лавровий лист.
Щуку розбираємо і відокремлюємо від кісток, моркву ріжемо кружальцями.
Бульйон проціджуємо, а потім відливаємо частина в склянку. Доводимо до кипіння і додаємо желатин, постійно помішуючи. Розчиняємо отриману суміш в іншому бульйоні.
У загальне блюдо або в порційні форми кладемо шматочки риби і морквини, заливаємо бульйоном. Даємо охолонути, а потім поміщаємо в холодильник. Заливне швидко застигає і подавати його можна вже через годину.
Як приготувати холодець з щуки без желатину
Заливне цілком можна приготувати і без желатину, якщо раптом його не виявилося вдома.
Інгредієнти:
- риба щука — 1 тушка вагою до 1 кг;
- морква — 1 штука;
- цибулина — 1 велика;
- сіль за смаком;
- перець горошком — 3 штучки;
- половинка лимона;
- вода для бульйону — 1,5 літра.
Витрачений час — 2 години. Калорійність на 100 грамів — 110 ккал.
Починаємо приготування заливного:
Видаляємо зябра з щуки, кладемо рибу в каструлю і заливаємо водою. Цибулину добре миємо й відправляємо туди ж (лушпиння додасть золотистий відтінок). Моркву чистимо, ріжемо навпіл і варимо разом з іншими продуктами близько 30 хвилин. Не переваріть, адже м'ясо щуки дуже ніжне. Оскільки кістки і плавники з головою ми залишаємо, то холодець відмінно застигне.
Готову щуку відокремлюємо від кісток, бульйон солимо й додаємо спеції.
Лимон ріжемо тонкими півкільцями. На дно посуду викладаємо скибочку лимона, рибу і кружечки моркви. Заливаємо водою і даємо охолонути. Для остаточного застигання прибираємо заливне в холодильник.
Кабачкові млинці — кілька простих і оригінальних рецептів на кожен випадок.
Читайте як приготувати яблучне пюре для грудничка в нашій статті.
Спробуйте приготувати ковбаски до пива за нашим рецептом.
Рецепт приготування заливний фаршированої щуки
Якщо ви хочете здивувати гостей незвичайним блюдом, то пропонуємо приготувати холодець з фаршированої щуки. Це досить трудомістко, але смак варто того.
Інгредієнти:
- риба (щука) — тушка вагою до півтора кг;
- желатин — 2 столових ложки;
- вода — 2 літри;
- морква — 1 штука;
- цибулина — 2 штуки;
- сіль за смаком;
- перець — 3 горошини;
- черствий білий хліб — приблизно 200 грамів.
Витрачений час — 2 години. Калорійність на 100 грамів — 144 ккал.
Знімаємо з тушки шкіру, намагаючись не пошкодити її. Прибираємо голову, кістки і хребет з зябрами. Шкіру залишаємо. Отримане філе перемелюємо в блендері або м'ясорубці, додаємо вимочений у воді хліб, 1 очищену цибулину і половинку морквини. Солимо і перчимо.
На шкіру розкладаємо суміш і туго загортаємо її. Можна закріпити чистою марлею або зубочистками.
У воду кладемо фаршировану тушку, що залишилася цибулину з лушпинням і моркву. Варимо близько 30 хвилин.
Викладаємо щуку на тарілку і нарізаємо на зручного розміру шматочки. У склянці бульйону розчиняємо желатин і доводимо до кипіння. Змішуємо з іншою рідиною.
На блюді розкладаємо рибу, моркву кружечками і заливаємо желе. Даємо охолонути до кімнатної температури і переміщаємо в холодильник.
Корисні поради
Щоб отримати смачну страву, слід знати декілька хитрощів:
- Щука вариться тільки на повільному вогні і заливається холодною водою. Ще смачніше буде готовий бульйон, якщо його тушкувати близько півгодини. Особливо це стосується рибки з кістками і головою. Збільшення часу варіння буде сприяти швидкому і краще застигання;
- Додати в готовий холодець можна не тільки моркву, але і зелень, зерна граната, відварене яйце, порізаний кружальцями, солодкий болгарський перець, гриби, горошок, зерна кукурудзи;
- Уважно читайте інструкцію з приготування желатину на упаковці. Продукцію деяких виробників потрібно попередньо замочувати у холодній воді;
- Можна готувати холодець з декількох сортів риби. Наприклад, додати горбушу. Вона додасть більш яскравий смак і поліпшить зовнішній вигляд страви.
Тепер ви знаєте, як приготувати смачний холодець з щуки. Як бачимо, ця рибка годиться не тільки для котлет. Таке блюдо можна готувати, нескінченно додаючи нові інгредієнти.