Як робити в'ялені помідори в домашніх умовах
В'ялені томати – продукт, який використовується в кулінарії не так давно, але вже користується досить великою популярністю. Не повірите, але в'ялити помідори можна і вдома, а значить, ви будете впевнені в їхній натуральності та якості. Хочеться спробувати? Давайте з нами! Приєднуйтесь!
Які помідори можна в'ялити?
Щоб одержати смачні в'ялені помідори, мало купити парочку кілограмів і відразу взятися за справу. Для цього потрібно ще й знати, які сорти/види/розміри/кольору підійдуть. Саме тому, ви повинні прочитати цю статтю і тільки після цього вирушати за покупками.
Найперший ознака відповідних помідор – рівень їх стиглості. Вибирайте ті, що вже добре дозріли. М'ясисті помідори середнього розміру з щільною шкіркою ідеально підійдуть для в'ялення. Якщо є можливість взяти ті, що вирощені під прямими променями сонця, віддайте їм перевагу. Помідори, народжені в парнику, не так яскраво пахнуть, як «вуличні». Якщо вибирати сорт, то нехай це буде сливовидный – сливка/черрі або просто ті, що за розміром схожі на дані сорти.
Щоб швидше висушити помідори, не беріть перезрілі, адже у них більше соку і, відповідно, їм знадобиться більше часу для засушування. Беріть тверді плоди, з гладкою шкіркою і без пошкоджень.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
помідор - | 2 кг |
солі - | 15 грам |
чорного перцю - | 15 грам |
цукрового піску - | 25 грам |
і меленого сушеного збору трав - | 50 грам |
часнику - | 6 часточок |
оливкової олії - | 50-80 мл |
Час приготування: 330 хвилин | Калорійність на 100 грам: 325 Ккал |
Як підсушити томати в духовці:
- Плоди вимити і трохи обсушити. Вирізати серцевини;
- Нарізати помідори половинками, якщо вони не дуже великого розміру, і четвертинками, якщо вони крупніше;
- Деко застелити пергаментом і викласти скибочки помідор один біля одного. Можна навіть один на одного;
- Зібрати в піалі цукровий пісок із сіллю і мелений чорний перець. Перемішати суміш сипучих компонентів;
- Отриманої сухою сумішшю посипати томати так, щоб кожен скибочку отримав свою «частку»;
- Посипати помідори сушеними спеціями;
- Зубчики часнику очистити від шкірки і рівномірно розкласти їх по листу;
- Збризнути все оливковою олією;
- Духовку розігріти до 125 градусів і сушити плоди 4-5 годин;
- В обов'язковому порядку використовувати режим конвекції або покласти палицю в двері духовки, щоб повітря могло проникати всередину;
- Готові томати остудити, а потім викласти в сухі, вимиті банки, чергуючи шари: томат-подрібнений часник + трави;
- В кінці баночки залити олією оливи, заповнивши порожні місця;
- Зберігати можна кілька тижнів в холодильнику.
В'ялені помідори в мікрохвильовці
- 50 мл рослинного масла;
- 5 грам прованських трав;
- 5 часточок часнику;
- 10 томатів;
- 2 грами морської солі.
Часу на приготування – 30 хвилин.
Калорійність в 100 грамах – 41 кал.
Приготування томатів:
- Плоди вимити й обсушити;
- Кожен помідор розрізати на чотири частини, витягуючи перетинки, насіння і сік;
- Плоди викласти на блюдо, яке поміститься в мікрохвильову піч;
- З'єднати трави з сіллю і перемішати;
- Отриманим сухим збором посипати помідори;
- Прибрати помідори в мікрохвильову піч при високій потужності на п'ять хвилин;
- По закінченню часу помідори дістати і остудити, слив зайвий сік (якщо він утворився);
- Остиглі томати відправити в мікрохвильовку ще на п'ять хвилин;
- Вийняти і остудити помідори, злити сік, а потім знову відправити на п'ять хвилин в останній раз;
- З часнику зняти шкірку і порізати слайсами;
- Охолоджені плоди після третього разу викласти в заздалегідь вимиті банки, чергуючи шари томатів часниковим шаром. Залити олією і зберігати в холодному місці.
В'ялені овочі в домашніх умовах в електросушарці
- 4 кг стиглих томатів;
- 15 грам морської солі;
- 10 грам прованських трав;
- 1,5 головки часнику;
- 250 мл оливкової олії.
Часу на в'ялення – 10 годин.
Калорійність в 100 грамах – 233 калорії.
Як просушити помідори:
- Томати вимити і порізати половинками;
- Вирізати серцевини і вийняти серединки з допомогою ложки (перетинки/сік/кісточки);
- Викласти плоди плоскою стороною вниз на паперові рушники на п'ятнадцять хвилин;
- Сушарку закрити кришкою, ще не вставляючи піддони і прогріти протягом п'яти хвилин;
- Викласти плоди на чотири піддону плоскими сторонами вгору;
- Посолити всі помідори і присипати їх травами;
- Викласти піддони в сушку один на інший і поставити 70 градусів;
- Вказати таймер на дев'ять годин і закрити сушку кришкою;
- Протягом дев'яти годин піддони міняти місцями. Приблизно кожні дві години;
- Часник очистити і порізати слайсами;
- Розігріти сковороду з усім маслом і всипати туди часник. Довести до моменту «кипіння» і зняти.
- На дно стерилізованою банки (банок) влити олію, а потім викласти шар томатів та часнику. Далі знову томати — часник. Чергувати до самого верху.
- Дати настоятися хоча б три години і можна їсти.
Як зробити в'ялені помідори в олії
- 1500 грам томатів;
- 10 грам солі;
- 250 мл рослинного масла;
- 3 зубчики часнику;
- 10 грам сухого меленого розмарину;
- 3 листків лавра;
- 10 грам прованських трав.
Часу на приготування – 3 години.
Калорійність на 100 грам – 213 калорій.
Як завялить томати в олії в домашніх умовах:
- Помідори промити і висушити. Порізати їх на середні шматочки;
- Викласти плоди на деко, так як будемо сушити в духовці;
- Посолити всі помідори;
- Духовку розігріти на 150 градусів;
- Відправити лист з помідорами в духовку на три години;
- Вимкнувши духовку, залишити помідори всередині;
- Часник почистити і порізати слайсами;
- Викласти томати у вимиті банки, чергуючи їх часником, лавровим листом і травами;
- Масло нагріти майже до закипання і залити томати;
- Укутати банки до охолодження, зберігати кілька місяців.
Як приготувати в'ялені овочі за рецептом Юлії Висоцької
- 10 помідор середнього розміру;
- 50 мл оливкової олії;
- 10 часточок часнику;
- 10 гілочок розмарину;
- 5-10 грам солі.
Час приготування – 6 годин і 30 хвилин.
Калорійність продукту – 154 калорій.
Як приготувати помідори в олії:
- Томати розрізати на половинки, вимивши їх попередньо;
- Витягнути серединки ложкою і вирізати серцевини;
- Розігріти духовку на 40 градусів;
- Томати викласти на деко і посолити;
- Відправити лист з помідорами в духовку до тих пір, поки ті завялятся (близько шести годин);
- Над листом обов'язково повинна бути решітка;
- Готові плоди витягнути і остудити;
- Часник позбавити від шкірки і порізати пластинами;
- Гілочки розмарину порізати на дві частини;
- У заздалегідь вимиті банки налити на дно невелику кількість масла, а потім викладати шар томатів – пол гілочки розмарину і кілька платівок часнику;
- Чергувати шари до самого верху, а потім залити олією;
- Прибрати настоюватися хоча б на два тижні.
Як заготовити помідори черрі
- 800 грам черрі;
- 400 мл олії оливи;
- 4 зубчики часнику;
- 15 грам прованських трав;
- 15 грам цукрового піску;
- 15 грам солі.
Часу на приготування – 4 години і 20 хвилин.
Калорійність – 228 калорій.
Як завялить черрі:
- Помідори добре промити і обсушити їх;
- Черрі розрізати на половинки;
- З кожної половинки вийняти насіння, сік і вирізати серединки;
- Томати черрі щільно укласти на лист духовки, застеливши його папером для випічки;
- Цукровий пісок, сіль і трави з'єднати і присипати сумішшю помідори;
- Духовку розігріти на 95 градусів і сушити черрі чотири години;
- Готові плоди остудити;
- Часник позбавити від шкірки, порізати пластинами;
- На дно заздалегідь простерилізованій банки налити трохи олії, викласти томати і чергувати їх часником;
- В кінці залити помідори з часником маслом до самого верху;
- Зберігати банки з черрі в холодильнику.
Торт з маком — неймовірно смачний десерт, готуючи який можна експериментувати створюючи нові смакові дуети. Спробуйте приготувати це ласощі.
Рецепт з фото смачного наваристого супу з печерицями — приготуйте за нашим рецептом.
Приготуйте неймовірно смачні гарячі бутерброди зі шпротами в духовці.
З чим їдять і куди додають в'ялені помідори
В'ялені помідори – продукт, який вважають пікантним і все частіше його додають в страви. Куди ж їх можна додавати, з чим їх їсти і як буде смачніше?
В'ялені томати давно стали класичної добавкою в різноманітні салати і начинки для піци. Але, крім цього, вален помідори можна їсти і просто так, наприклад, на брускетті. Що це таке?
Це хліб, але найчастіше шматочок багета, підсушений на сковороді — гриль. На нього викладають будь-яку начинку і подають як закуску. У класичному варіанті до томатів дають сир, зелень, а саму брускетту змащують соусом або просто збризкують маслом оливи.
Такі помідори, в тому числі, можна додати в випічку. Їх просто необхідно подрібнити і можна додавати в хліб, булочки, кекси і так далі.
Різні види пасти також можна урізноманітнити в'яленими помідорами. Їх можна додати і в соуси, до заправки або подати з м'ясом/рибою.
Як зберігати овочі в домашніх умовах
Деякі кажуть, що в'ялені томати можуть зберігатися тільки в холодильнику або в іншому холодному місці. Інші ж кричать про те, що їх спокійно можна зберігати в умовах кімнатної температури. Як же все-таки правильніше або де краще зберігати в'ялені томати?
При приготуванні томатів, витягайте вологі серединки (сік/насіння). Так помідори краще просушатся і довше зможуть простояти при високій температурі.
Помідори потрібно добре просушити, щоб серединки не залишалися вологими. При заливці в банки використовуйте гаряче масло, тільки що зі сковороди/сотейника. Краще навіть заливати його в гарячі, щойно простерилізовані банки. Відразу закручувати і в ковдру.
Кращий спосіб сушіння томатів – сонце. Це натуральний метод, який точно знає, як повинні просушитись томати. Просушивши томати на сонці, ви зможете довше зберігати банки при кімнатній температурі. Але також варто врахувати, що така сушка є самою довгою.
В'ялені томати можна приготувати різними способами. Вони смачні і додати їх можна практично в усі страви, урізноманітнивши свій раціон. Приготувати таке ласощі зовсім не складно, якщо врахувати кілька правил.
Такі помідори сподобаються не тільки вам, але і вашим рідним і близьким. Спробуйте приготувати кожен рецепт і знайти той спосіб, який підійде вам найбільше. Бажаємо удачі і приємного апетиту!