30 март 2019 1 523

Як приготувати томатний сік на зиму в домашніх умовах

Як приємно зимовим морозним днем випити свіжий, а головне натуральний томатний сік.

І мова йде зовсім не про магазинному соку, в якому міститься високий рівень консервантів та інших шкідливих речовин.

Цей напій не порівняєш з домашнім з натуральних овочів, які вирощені у себе в городі.

Давайте приготуємо смачний томатний сік на зиму з помідорів з дачі або з власного городу. Тим більше це зовсім нескладно!

Класичний спосіб

Компоненти для готування:

  • Півтора кілограма помідорів хорошою стиглості;
  • Сіль на свій смак.

Як готувати томатний сік на зиму в домашніх умовах:

  1. Викладаємо помідори у велику ємність або тазик, ретельно перебираємо;
  2. Далі заливаємо їх прохолодною водою, промиваємо бруду і пилу, видаляємо всі плодоніжки;
  3. Банки, в яких в подальшому буде зберігатися сік, потрібно також ретельно промити і очистити від бруду;
  4. Після промивання скляну ємність необхідно простерилізувати на пару або в духовці. На свій розсуд;
  5. Готуємо соковижималку, вона повинна бути чистою;
  6. Промиті помідори нарізаємо середніми шматочками, щоб з них можна було зручно пропускати через соковижималку;
  7. Далі робимо сік з томатів. У результаті повинна вийти однорідна суміш без шкірки і насіння;
  8. Потім рідку томатну суміш перелити в алюмінієву тару, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння;
  9. Періодично все перемішуємо, щоб не підгоріло;
  10. Приблизно через 5 хвилин після початку кипіння, додаємо в суміш сіль, добре перемішуємо і проварюємо хвилин 15;
  11. Далі знімаємо гарячий сік з плити і відразу ж переливаємо його в простерилізовані скляні банки;
  12. Закатуємо баночки з соком кришками, ставимо верх дном на підлогу в темне місце;
  13. Закутуємо все теплим матеріалом, залишаємо стояти до порожнього охолодження;
  14. Після охолодження можна прибрати на зберігання в прохолодне місце, наприклад в льох або підвал.

Томатний сік на зиму: рецепт з оцтом

Складові компоненти:

  • Помідори хорошою стиглості – 11 кілограм;
  • Цукровий пісок – 500 грам;
  • 275 грам столового оцту 9 %-го;
  • Сіль – 175-180 грам;
  • Духмяний перець в горошинах – 30 штучок;
  • Гвоздика – 7-10 штучок;
  • Гірчиця – 3,5 маленької ложечки;
  • Перець червоний мелений — щіпка;
  • 2-3 часникових зубця;
  • Щіпка мускатного горіха.

Як робити томатний сік з оцтом на зиму:

  1. Помідори засипаємо у велику ємність, можна в тазик і гарненько перебираємо;
  2. Заливаємо томати прохолодною водою, промиваємо їх від бруду і пилу і видаляємо всі плодоніжки;
  3. Нарізами помідори на невеликі шматочки, щоб їх можна було зручно пропускати через соковижималку;
  4. Далі пропускаємо томати через соковижималку. В результаті повинен вийти однорідний томатний сік без шкірки і насіння;
  5. Перелити сік у велику емальовану ємність, ставимо на плиту і розігріваємо;
  6. Як тільки суміш закипить, зменшуємо вогонь і залишаємо кипіти хвилин 30-40;
  7. Після цього засипаємо в суміш сіль та цукровий пісок, проварюємо 10 хвилин до розчинення сухих компонентів;
  8. З часнику зчищаємо лушпиння, нарізаємо дрібними шматочками;
  9. Засипаємо в томатну суміш шматочки часнику, кладемо гвоздику, запашний перець, гірчицю, гострий червоний перець, мускатний горіх, вливаємо оцет. Все змішуємо, проварюємо ще близько 15-20 хвилин;
  10. Тим часом гарненько промиваємо баночки, чистимо їх миючим розчином або порошком харчової соди від бруду і пилу. Споліскують кілька разів прохолодною водою;
  11. Тару потрібно простерилізувати над парою або в духовій шафі;
  12. Заливаємо в простерилізовані банки томатний сік до самого верху;
  13. Закриваємо тару щільно кришками, щоб рідина не протікала;
  14. Перевертаємо верх дном і ставимо на підлогу, закриваємо теплим пледом. Залишаємо до повного охолодження;
  15. Готовий сік зберігаємо в прохолодному місці при температурі не більше +20 градусів.
Дуже прості рецепти салатів із зелених помідорів на зиму. Впорається навіть початківець кулінар-аматор!

Про те, як готувати салат з огірків по-корейськи на зиму, читайте в наступній статті нашого сайту.

А ви знаєте, що існує варення з м'яти? Хочете спробувати зварити його? Тоді ось рецепти. Ми впевнені, результат вас порадує!

Як приготувати томатний сік на зиму з солодким перцем

Складові інгредієнти:

  • 5 кілограм помідорів хорошою стиглості;
  • Перець солодкий – близько 1 кілограма;
  • Сіль на свій смак;
  • Цукровий пісок на свій розсуд.

Приступаємо до консервування соку на зиму:

  1. Для початку готуємо скляну тару для консервування і подальшого зберігання заготовок. Підійдуть літрові баночки, їх потрібно ретельно промити, почистити миючим розчином або харчової собою;
  2. Споліскуємо банки прохолодною водою кілька разів;
  3. Далі їх слід простерилізувати 15 хвилин над парою над чайником в духовці;
  4. Потім готуємо помідори. Викладаємо їх у велику ємність, перебираємо, видаляємо всі плодоніжки;
  5. Заливаємо овочі прохолодною водою, змиваємо з них весь бруд і пил;
  6. Розрізаємо овоч і на кілька частин, щоб з них у подальшому було зручніше зробити сік;
  7. Томати можна пропустити через м'ясорубку або соковижималку. Кому як зручніше. Якщо томати пропускаються через м'ясорубку, не забудьте використовувати спеціальну насадку, в якій будуть залишатися насіння і шкірки;
  8. Далі перець промиваємо, розрізаємо на дві частини, вичищаємо насіння і добре промиваємо;
  9. Очищений перець нарізаємо у вигляді кубиків або соломкою, на свій розсуд;
  10. Потім переливаємо томатний сік у ємність з алюмінію, засипаємо туди перець і ставимо на плиту;
  11. Проварюємо до кипіння і додаємо трохи солі і цукрового піску;
  12. Залишаємо кип'ятитися на повільному вогні протягом години і знімаємо з вогню;
  13. Потім гарячу суміш розливаємо по банках, ставимо на підлогу верх дном, закриваємо ковдрою;
  14. Після повного охолодження, приблизно через добу банки можна прибрати на зберігання в підвал або льох.

Поради та хитрості

  • Для того, щоб томатний сік вийшов солодким, краще використовувати перезрілі овочі. Недоспілі овочі зроблять напій кислим , який підійде тільки для заправок;
  • Якщо після варіння залишаться відходи, то їх можна залишити для приготування соусів;
  • Якщо сік вийде густим, то його можна використовувати в якості засмажки для борщу;
  • Сіль та цукровий пісок слід додавати на свій розсуд. Комусь подобається напій якнайсолодше, комусь, навпаки, солоний;
  • Обов'язково перед заливанням тару стерилізуйте, щоб надалі сік не спухло і не покрився цвіллю.
Зберігати сік слід в прохолодному місці протягом 3 років.

Тепер ви знаєте, як закрити томатний сік на зиму. Обов'язково приготуйте його в домашніх умовах, адже цей напій завжди виходить дуже смачним і корисним. Він сподобається всім без винятку.

Його оцінять як дорослі, так і діти. Тим більше в зимовий період так не вистачає вітамінів і овочів, а цей напій доведеться як не можна до речі!

Що ще почитати: