Як приготувати томатний сік на зиму в домашніх умовах
Як приємно зимовим морозним днем випити свіжий, а головне натуральний томатний сік.
І мова йде зовсім не про магазинному соку, в якому міститься високий рівень консервантів та інших шкідливих речовин.
Давайте приготуємо смачний томатний сік на зиму з помідорів з дачі або з власного городу. Тим більше це зовсім нескладно!
Класичний спосіб
Компоненти для готування:
- Півтора кілограма помідорів хорошою стиглості;
 - Сіль на свій смак.
 
Як готувати томатний сік на зиму в домашніх умовах:
- Викладаємо помідори у велику ємність або тазик, ретельно перебираємо;

 - Далі заливаємо їх прохолодною водою, промиваємо бруду і пилу, видаляємо всі плодоніжки;
 - Банки, в яких в подальшому буде зберігатися сік, потрібно також ретельно промити і очистити від бруду;

 - Після промивання скляну ємність необхідно простерилізувати на пару або в духовці. На свій розсуд;
 - Готуємо соковижималку, вона повинна бути чистою;
 - Промиті помідори нарізаємо середніми шматочками, щоб з них можна було зручно пропускати через соковижималку;

 - Далі робимо сік з томатів. У результаті повинна вийти однорідна суміш без шкірки і насіння;

 - Потім рідку томатну суміш перелити в алюмінієву тару, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння;

 - Періодично все перемішуємо, щоб не підгоріло;
 - Приблизно через 5 хвилин після початку кипіння, додаємо в суміш сіль, добре перемішуємо і проварюємо хвилин 15;

 - Далі знімаємо гарячий сік з плити і відразу ж переливаємо його в простерилізовані скляні банки;
 - Закатуємо баночки з соком кришками, ставимо верх дном на підлогу в темне місце;

 - Закутуємо все теплим матеріалом, залишаємо стояти до порожнього охолодження;
 - Після охолодження можна прибрати на зберігання в прохолодне місце, наприклад в льох або підвал.
 
Томатний сік на зиму: рецепт з оцтом
Складові компоненти:
- Помідори хорошою стиглості – 11 кілограм;
 - Цукровий пісок – 500 грам;
 - 275 грам столового оцту 9 %-го;
 - Сіль – 175-180 грам;
 - Духмяний перець в горошинах – 30 штучок;
 - Гвоздика – 7-10 штучок;
 - Гірчиця – 3,5 маленької ложечки;
 - Перець червоний мелений — щіпка;
 - 2-3 часникових зубця;
 - Щіпка мускатного горіха.
 
Як робити томатний сік з оцтом на зиму:
- Помідори засипаємо у велику ємність, можна в тазик і гарненько перебираємо;
 - Заливаємо томати прохолодною водою, промиваємо їх від бруду і пилу і видаляємо всі плодоніжки;
 - Нарізами помідори на невеликі шматочки, щоб їх можна було зручно пропускати через соковижималку;
 - Далі пропускаємо томати через соковижималку. В результаті повинен вийти однорідний томатний сік без шкірки і насіння;
 - Перелити сік у велику емальовану ємність, ставимо на плиту і розігріваємо;
 - Як тільки суміш закипить, зменшуємо вогонь і залишаємо кипіти хвилин 30-40;
 - Після цього засипаємо в суміш сіль та цукровий пісок, проварюємо 10 хвилин до розчинення сухих компонентів;
 - З часнику зчищаємо лушпиння, нарізаємо дрібними шматочками;
 - Засипаємо в томатну суміш шматочки часнику, кладемо гвоздику, запашний перець, гірчицю, гострий червоний перець, мускатний горіх, вливаємо оцет. Все змішуємо, проварюємо ще близько 15-20 хвилин;
 - Тим часом гарненько промиваємо баночки, чистимо їх миючим розчином або порошком харчової соди від бруду і пилу. Споліскують кілька разів прохолодною водою;
 - Тару потрібно простерилізувати над парою або в духовій шафі;
 - Заливаємо в простерилізовані банки томатний сік до самого верху;
 - Закриваємо тару щільно кришками, щоб рідина не протікала;
 - Перевертаємо верх дном і ставимо на підлогу, закриваємо теплим пледом. Залишаємо до повного охолодження;
 - Готовий сік зберігаємо в прохолодному місці при температурі не більше +20 градусів.
 
Дуже прості рецепти салатів із зелених помідорів на зиму.  Впорається навіть початківець кулінар-аматор!
Про те, як готувати салат з огірків по-корейськи на зиму, читайте в наступній статті нашого сайту.
А ви знаєте, що існує варення з м'яти? Хочете спробувати зварити його? Тоді ось рецепти. Ми впевнені, результат вас порадує!
Як приготувати томатний сік на зиму з солодким перцем
Складові інгредієнти:
- 5 кілограм помідорів хорошою стиглості;
 - Перець солодкий – близько 1 кілограма;
 - Сіль на свій смак;
 - Цукровий пісок на свій розсуд.
 
Приступаємо до консервування соку на зиму:
- Для початку готуємо скляну тару для консервування і подальшого зберігання заготовок. Підійдуть літрові баночки, їх потрібно ретельно промити, почистити миючим розчином або харчової собою;
 - Споліскуємо банки прохолодною водою кілька разів;
 - Далі їх слід простерилізувати 15 хвилин над парою над чайником в духовці;
 - Потім готуємо помідори. Викладаємо їх у велику ємність, перебираємо, видаляємо всі плодоніжки;
 - Заливаємо овочі прохолодною водою, змиваємо з них весь бруд і пил;
 - Розрізаємо овоч і на кілька частин, щоб з них у подальшому було зручніше зробити сік;

 - Томати можна пропустити через м'ясорубку або соковижималку. Кому як зручніше. Якщо томати пропускаються через м'ясорубку, не забудьте використовувати спеціальну насадку, в якій будуть залишатися насіння і шкірки;
 - Далі перець промиваємо, розрізаємо на дві частини, вичищаємо насіння і добре промиваємо;
 - Очищений перець нарізаємо у вигляді кубиків або соломкою, на свій розсуд;
 - Потім переливаємо томатний сік у ємність з алюмінію, засипаємо туди перець і ставимо на плиту;
 - Проварюємо до кипіння і додаємо трохи солі і цукрового піску;
 - Залишаємо кип'ятитися на повільному вогні протягом години і знімаємо з вогню;
 - Потім гарячу суміш розливаємо по банках, ставимо на підлогу верх дном, закриваємо ковдрою;
 - Після повного охолодження, приблизно через добу банки можна прибрати на зберігання в підвал або льох.
 
Поради та хитрості
- Для того, щоб томатний сік вийшов солодким, краще використовувати перезрілі овочі. Недоспілі овочі зроблять напій кислим , який підійде тільки для заправок;
 - Якщо після варіння залишаться відходи, то їх можна залишити для приготування соусів;
 - Якщо сік вийде густим, то його можна використовувати в якості засмажки для борщу;
 - Сіль та цукровий пісок слід додавати на свій розсуд. Комусь подобається напій якнайсолодше, комусь, навпаки, солоний;
 - Обов'язково перед заливанням тару стерилізуйте, щоб надалі сік не спухло і не покрився цвіллю.
 
Тепер ви знаєте, як закрити томатний сік на зиму. Обов'язково приготуйте його в домашніх умовах, адже цей напій завжди виходить дуже смачним і корисним. Він сподобається всім без винятку.
Його оцінять як дорослі, так і діти. Тим більше в зимовий період так не вистачає вітамінів і овочів, а цей напій доведеться як не можна до речі!







