Рецепти татарської національної кухні з фото
Кухня татарського народу відома особливими культурними традиціями, коріння яких йдуть углиб століть. У національній кухні відбилося багатство татарської етнічної культури, умови життя народу.
Перші страви татарської національної кухні
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
курка (жирна) - | 2 кг |
профільтрована вода - | 3 л |
цибулина (велика головка) - | 1 шт. |
спеції і приправи - | за бажанням |
локшина свого приготування - | 120-150 г |
картоплини - | 6 шт. |
спред, маргарин або вершкове масло - | 5 г |
курячі яйця - | 3 шт. |
петрушка, кріп, кінза - | пучок |
борошно - | 1 склянка |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 460 Ккал |
Рецепт приготування по кроках:
- Тушку курки помити від крові, обробити на вогні, вибрати велику каструлю, залити зазначеним об'ємом води.
- Почекати, поки м'ясо скипить, зменшити вогонь і варити тушку близько 20 хвилин.
- Цибулину очистити і покласти цілу в бульйон, посолити. Продовжити варіння протягом години.
- Вийняти курку, посолити і поперчити бульйон, додати локшину, готувати близько п'яти хвилин, поки локшина спливе, дати супу потомитися.
- Локшину можна приготувати за таким рецептом: взяти зазначений обсяг борошна, розбити в неї два яйця, додати сіль і вимісити тісто, потім прибрати його на 20 хвилин у целофановий пакет. Потім з тіста выкатать два коржі, настільки тонкі, щоб видно було стіл. На деякий час викласти коржі на дошку і дати їм підсохнути, потім порізати їх на смужки. Розрізану локшину викласти на сонці або в тепле сухе місце.
- Курку розрізати на порції, дати їй охолонути, потім помазати яйцем і прогріти в духовій шафі при середній температурі 15 хвилин.
- Картоплю викласти на блюдо, додати вершкового масла, посипати все зеленню і додати м'ясо. Суп подаємо окремо.
Шулпа в горщику
Необхідні інгредієнти:
- м'ясо з кісточкою (яловичина, конина, баранина) — 150-200 г;
- картопля – 3-4 шт.;
- морква – половина коренеплоду;
- цибулина — половина головки;
- масло топлене або вершкове – 30 г;
- м'ясний бульйон — 300 г;
- приправи — за бажанням.
Час, затрачений на готування: 2-2,5 години.
Калорійність: 520 ккал в 100 р.
Опис приготування:
- Для супу взяти невеликий глиняний горщик, прогріти його в мікрохвильовій печі або духовці.
- Зварити м'ясо, витягнути і нарізати на шматочки, викласти в горщик.
- Бульйон добре процідити.
- Овочі крупно нарізати і викласти в горщик шарами, чергуючи.
- Додати перцю і солі за смаком. Залити суміш бульйоном.
- Поставити в духовку на 180 градусів і довести до готовності.
- Зелень дрібно нашаткувати, посипати готову страву,
- Перелити суп в глибоку тарілку або залишити в глиняному горщику. Останній буде вигідно виглядати разом з красивою дерев'яною ложкою.
Рецепти других страв
Азу по-татарськи
Необхідні інгредієнти:
- м'ясо — вирізка яловичини або баранини – близько 1 кг;
- цибуля – 3 головки;
- картопля – 6 шт.;
- помідори – 6 шт. середнього розміру, або томатна паста – 500 г;
- бульйон – 1 л;
- часник – 7 зубчиків;
- солоні огірки – 7 шт.;
- зелень – будь-яка, близько 150 м;
- топлене масло – 100 г;
- приправи – за смаком.
Час, затрачений на готування: 2-2,5 години.
Калорійність: 390 ккал в 100 р.
Опис приготування:
- Вирізку нарізати невеликими шматочками, приблизно 2*3 см, товщиною близько 2 див.
- Масло розігріти в каструлі з товстими стінками або казані, обсмажити м'ясо до скориночки і зменшити вогонь. Гасити.
- Цибулину нарізати півкільцями, обсмажити на топленому маслі до рум'яного кольору.
- Викласти в казан з м'ясом цибулю і залити томатною пастою, або пом'яти очищені від шкірки помідори.
- Залити отриману масу бульйоном і варити на невеликому вогні близько 40 хв.
- Огірки нарізати невеликими смужками, очистивши їх від шкірки, додати до загальної маси і тушкувати близько 10 хвилин.
- Картоплю нарізати кубиками і посмажити на окремій сковороді на тому ж топленому маслі, але не доводити її до повної готовності.
- Перекласти картоплю в м'ясо і тушкувати близько півгодини.
- В готову страву додати подрібнений часник і зелень.
Казылык – в'ялена ковбаса по-татарськи
Необхідні інгредієнти:
- м'ясо – 1 - 2 кг очеревинної частини яловичини або конини;
- кишки або спеціальна плівка для ковбаси;
- приправи за смаком.
Час, затрачений на готування: до 3 місяців.
Калорійність: 300-350 ккал в 100 р.
Рецепт покроково:
- М'ясо перекрутити або порізати шматочками по 3 см шириною, 6 см завдовжки, 2 см завтовшки, сильно поперчити і посолити, залишити в холодильнику на 2 дні.
- Обробити кишки – промити водою, потім вивернути їх навиворіт і позбутися від слизу, вимити, інший кінець перев'язати грубою ниткою.
- Наповнити кишки, чергуючи м'ясо з шматками жиру.
- Зробити в кишці невеликі дірочки зубочисткою або виделкою, щоб жир міг вилитися.
- Повісити ковбасу на 2-3 доби на сонці.
- На 2-2,5 місяці прибрати казылык в льох або інше темне прохолодне місце.
- Готова ковбаса ріжеться невеликими кружечками, як будь-яка інша ковбаса і подається до столу в якості другої страви разом з смаженою картоплею.
Татарська випічка
Кыстыбый – коржик з картоплею
Необхідні інгредієнти:
- молоко – 2, 5 склянки;
- головка часнику – 1 шт.;
- цибулина – велика головка;
- лаврушка – 1 шт.;
- збір приправ для картоплі – за смаком;
- картопля – 7-8 шт;
- вершкове масло — 150 г;
- яйце – 1 шт.;
- цукровий пісок – 1 ч. л.;
- маргарин – 50 г;
- борошно – близько 500 р.
Час, що витрачається на приготування: близько години.
Калорійність: 450 ккал в 100 р.
Опис приготування:
- Картоплю почистити і порізати кубиками, покласти в каструлю, додати води і солі, лавровий лист, часник і варити до готовності.
- Тим часом, довести молоко (200 мл) до кипіння, помішуючи.
- Дрібно порізати цибулину і підсмажити на вершковому маслі до золотистої скоринки;
- Часник і аркуш з картоплі прибрати, збити картоплю до стану пюре і додати смажену цибулю. Укутати каструлю рушниками.
- Збити в мисці яйце і додати маргарин, сіль, молоко (100 мл), цукор, перемішати.
- Додати в суміш борошно і вимісити тісто. Залишити на 20 хвилин на холоді.
- З тіста виліпити невелику «ковбасу», розділити його на 16 рівних частин, кожен шматочок трохи обваляти в борошні.
- Кулька з тіста вмочити в борошно і розкачати в корж, присипати її борошном, щоб не прилипала до коржа, потім обсмажити на сковороді на вершковому маслі, викласти на тарілку і дати охолонути.
- Обмазати половину отриманої коржі картопляним пюре, приблизно 2 ст. ложки.
- Накрити немащеною половиною пюре і викласти кыстыбый на тарілку.
Крем для мафінів — читайте як приготувати вишуканий, повітряний десерт для прикраси кексиків.
Як прикрасити дитячий торт на День Народження хлопчика — самі оригінальні ідеї для десерту.
Рецепт пирога з м'ясом і картоплею, читайте наші варіанти цієї страви.
Баурсак – татарський хліб
Необхідні інгредієнти:
- борошно – близько кілограма;
- яйця – десяток;
- сіль – 2 ст. л.;
- молоко – 200 мл;
- олія соняшникова або оливкова – 1,5 склянки;
- топлене масло – 10 г;
- цукор – півсклянки;
- дріжджі пекарські – 10 г;
- пудра цукрова або згущене молоко – за бажанням.
Час, що витрачається на приготування: 2 години.
Калорійність: 440 ккал в 100 р.
Опис приготування:
- Молоко добре підігріти, але не доводити до кипіння.
- Додати до теплого молока дріжджі і переміщати, додати в нього цукор і дати побродити суміші близько 20 хвилин.
- Просіяти борошно і додати до неї яйце, влити суміш яєць і молока.
- Вимісити тісто, додати солі, розчиненої у воді і ложку топленого масла.
- Накрити тісто рушником, дати тісту подихати близько 30 хвилин, обім'яти, потім дати тісту постояти ще годину.
- Тісто розділити на невеликі кульки, дати їм постояти хвилин, тим часом розігріти олію в сотейнику, обсмажити кульки до хрусткої скориночки і викласти на тарілку з паперовою серветкою.
- При бажанні баурсаки можна подсладить цукровою пудрою, вмочити в згущене молоко.
Страви кримськотатарської кухні
Баранина на кісточці з овочами
Необхідні інгредієнти:
- баранина – близько 500 р, спинна частина;
- морква – 2 шт.;
- картопля – 4-5 шт.;
- спеції (коріандр, зіра і інші) — за бажанням.
Час приготування: 1,5-2 години.
Калорійність на 100 г: 500 ккал.
Опис приготування:
- М'ясо порізати невеликими брусочками (3 на 4 см), трохи посолити і посмажити на олії до красивої скоринки, але не доводити до повної готовності.
- Покласти м'ясо в каструлю з товстими стінками або казан, залити м'ясо водою, додати спецій, порубаний часник.
- М'ясо тушкувати близько 2 годин, закривши кришкою.
- Нарізати картоплю і моркву невеликими кубиками і додати в каструлю.
- Довести баранину і гарнір до готовності.
Дімляма
Необхідні інгредієнти:
- баранина (вирізка) — 450 г;
- середній за розміром баклажан — 1 шт.;
- цибулина — 1 головка;
- картопля – 2 невеликих бульби;
- солодкий перець – 1 шт.;
- курдючний жир – 70 г
- капуста — 150 г;
- морква — 1-2 шт.;
- бульйон від баранини — 1 склянка;
- вершкове масло – 1 ст. л.;
- часник – половина головки;
- томат – 1-2 шт.;
- зелень і приправи — за смаком.
Час, що витрачається на приготування: 2 години.
Калорійність: 470 ккал в 100 р.
Опис приготування:
- Баранину нарізати кубиками, а жир – невеликими пластинками. Підсмажити баранину на невеликій кількості вершкового масла. Викласти все в каструлю з товстими стінками або казан.
- Подрібнити цибулину і моркву тонкими півкільцями, а томати – невеликими шматками.
- Головки часнику очистити і підрізати корінці.
- У перцю видалити насіння і нарізати кільцями.
- Баклажани і картоплю позбавити від шкірки і нарізати скибочками, у капусти видалити товсті прожилки, крупно нашаткувати.
- Викласти в казан або каструлю спочатку курдючний жир, потім баранину, посолити, додати приправи (краще вибрати зіру або спеціальну суміш для баранини). Поверх баранини покласти овочі (крім картоплі) із зеленню, посолити і тушкувати протягом години.
- Покласти картоплю поверх овочів і продовжувати готувати на повільному вогні ще хвилин 30-40.
- Подати страву на стіл, викладаючи шари в зворотному порядку. Прикрасити кінзою.
Піта – круглий хліб
Необхідні інгредієнти:
- кефір або підігріте молоко – 1 стакан;
- дріжджі пекарські – 20 г;
- цибулина – 2 шт.;
- масло топлене або вершкове – 50 г;
- цукровий пісок – 1 ч. л.;
- перець болгарський солодкий – 2-3 шт.;
- курка – 2 стегенця;
- яйце – 1 шт.;
- борошно – 50 р;
- гриби – 150 г;
- приправа (куркума), спеції — за смаком
Час, що витрачається на приготування: близько 2 годин.
Калорійність: 550 ккал в 100 р.
Опис приготування:
- Зробити тісто – для цього нагріти молоко, не доводячи до кипіння. Приготувати опару, додавши в молоко, дріжджі. Дати постояти суміші коло 20-25 хвилин в теплому місці.
- Борошно пропустити через сито, щоб тісто вийшло більш «повітряним».
- Яйце збити віночком, додати цукор і сіль, довести масу до однорідної консистенції, влити в молоко і додати розтоплене масло.
- Вимісити тісто так, щоб воно перестало прилипати до рук, потім відправити його в тепле місце, прикривши рушником. Тісто має піднятися вдвічі, що займе близько години, потім його знову треба збити і залишити ненадовго. Поки тісто варто, баранину треба зняти з кістки і порізати дрібно. Потім покришити овочі і гриби. Обсмажити спочатку м'ясо, потім додати на сковороду овочі. Після дати начинці потушиться близько 30 хвилин.
- Тісто розділити, розповісти на два невеликих «млинця», досить товстих, щоб вони могли витримати начинку. Викласти суміш овочів і м'яса, загорнути краї, попередньо можна змастити їх яйцем. Можна посипати виріб кунжутом. Випікати в духовці близько 15 хвилин.
Приготування татарських традиційних страв – тривалий процес. Висока калорійність просто необхідна для кочового способу життя. У представлених рецептах замість звичного вершкового масла татари, як правило, використовують курдючний жир.