30 июнь 2019 1 975

Як зробити закваску для кефіру в домашніх умовах

Кефір є кисломолочним продуктом. Його склад унікальний і включає в себе гриби і бактерії. З допомогою кефіру можна надати благотворний вплив на роботу кишечника і активність обміну речовин. Він сприяє правильному засвоєнню кальцію і ослаблення алергічних реакцій.

Кисломолочні продукти є обов'язковою складовою лікувальних, дієтичних раціонів. Вони особливо гарні для тих, хто бажає скинути зайву вагу, а також позбутися від симптомів похмілля, оскільки витягують з організму велику частину токсинів.

Закваску для напою і сам цей напій можна виготовити самостійно. В якості основи для закваски використовують:

  • кефір;
  • сметану;
  • аптечну закваску (наприклад, Наріне і біфідобактерії).

Що таке молочний грибок

Молочний (кефірний) гриб зовні нагадує білі кульки, які сягають у розмірі до 6 див. По суті, він являє собою симбіотичну групу, в яку входять бактерії і мікроорганізми роду Зооглея.

Молочний гриб сприяє зміцненню захисних сил організму, підтримує його роботу. Воно може надавати позитивний вплив при наявності поранень, а також допомагає зняти запалення. При його вживанні поліпшується пам'ять і концентрація, виліковуються хвороби ШЛУНКОВО-кишкового тракту, підвищується рівень лібідо.

Отримати молочний гриб з «нічого» не вийде. Спочатку доведеться позичити або придбати деяку кількість живих бактерій, які могли б рости в сприятливих умовах. Якщо у вас вже є такі бактерії, то для отримання кефіру потрібно діяти наступним чином:

  1. Заздалегідь підготувати тару зі скла, часте пластикове сито з маленькими отворами (контактуючи з металевими предметами гриб хворіє);
  2. Коли все буде готово необхідно залити гриб (обсягом до 2 столові ложки) молоко (0,5 л) і прибрати в місце без доступу сонячного світла, покривши зверху щільним шаром марлі, який захищає від сміття, але пропускає кисень (повний цикл сквашування вимагає близько 24 годин);
  3. Утворився кефір процідити з допомогою сита і дерев'яної ложки (гриби по можливості не чіпляти);
  4. Гриб, не виймаючи з сита прополоскати проточною водою, руками позбавляючись від слизу та інших надлишків (щільність, білизна і продолговатость телець говорить про здоров'я продукту);
  5. Помістити гриб в нову чисту тару, знову залити молоком (якщо якісь тільця спливуть, їх можна викидати, вони вже не можуть виконувати свою функцію) і накрити марлею.

Гриб прекрасно росте в усі види молока, будь воно від корови, кози або вівці. Швидкість його розвитку безпосередньо пов'язана з жирністю середовища, в якому він буде знаходитися.

При відсутності нового молока для заливки він може зберігатися в утвореному їм кефірі в холодильнику ще два дні (потім він «помре»). В інших випадках промивати гриб і молоко потрібно міняти щодня. Якщо продукт стане коричневим, то він зіпсований.

Також не забувайте, що для миття тари, в якій буде міститися гриб, не можна застосовувати миючі засоби.

Навіть звичайне блюдо можна приготувати оригінально — спробуйте приготувати макарони з сиром за нашими рецептами.

Картопляний суп-пюре, то це блюдо яким можна пригостити своїх близьких, затіваючи сімейний вечерю.

Спробуйте приготувати на друге блюда, які ми для вас підібрали.

Рецепт простий закваски для кефіру в домашніх умовах
Інгредієнти Кількість
молоко - 1 літр
кефір - 0,3 л
Час приготування: 720 хвилин Калорійність на 100 грам: 61 Ккал

Рецепт дійсно простий, і їм з задоволенням користуються поки не набралися досвіду домогосподарки і молоді мами. В якості основи для заквашування використовується вже готовий кефір.

Хід приготування:

  1. Молоко прокип'ятити, остудити (необов'язково, щоб воно стало холодним, нехай краще буде теплим);
  2. Зцідити молоко через марлю в чисту ємність (потрібно, щоб зняти плівку і піну)
  3. Змішати кип'ячене молоко і кефір;
  4. Дати суміші настоятися половину доби в теплому місці, потім прибрати в холодильник.

При купівлі кефіру для цього рецепта переконайтеся, що він зроблений з закваски на кефірних грибах (це має бути зазначено на упаковці), інакше реакція не піде.

Як зробити закваску для дитячого кефіру

Закваску під дитячий кефір бажано (що цілком логічно) робити з покупного дитячого кефіру. Підберіть той, який сподобається вашій дитині, і використовуйте його як основу.

Інгредієнти:

  • дитячий кефір – 2 столових ложки;
  • молоко – 200 мл

Час приготування: 1 доба.

Калорійність: 62 ккал.

Хід приготування:

  1. Прокип'ятити молоко, процідити, змішати з кефіром і настоювати 24 години;
  2. Через зазначений час можна самостійно робити напій, використовуючи отриману закваску: з'єднати прокип'ячена і охолоджене молоко (200 мл) і заготівлю (100 л);
  3. Через 10 годин все готове до вживання.

Жива закваска для домашньої кисляку

В даному випадку для приготування закваски використовують біфідобактерії. Такий варіант особливо рекомендується педіатрами.

Інгредієнти:

  • молоко – 200 мл;
  • біфідобактерії – 1 флакон (5 доз);
  • сметана – 30 р.

Час приготування: 2-3 години.

Калорійність: 83 ккал.

Хід приготування:

  1. Молоко, закип'ятити і остудити до 40С;
  2. Додати біфідобактерії і сметану, дуже акуратно все змішати;
  3. Настоювати близько двох-трьох годин у теплому місці;

Спосіб приготування кефіру

Щоб зробити з отриманої заготовки напій, потрібно:

  1. Змішати склянку прокип'яченого молока (охолодженого) і столову ложку закваски;
  2. Витримати суміш в умовах кімнатної температури півдоби;
  3. Прибрати готовий кефір в холодильник;
  4. Зберігати не більше 3-х днів.

Як зберігати кисломолочну закваску?

  • банку під закваску не можна мити з використанням миючих засобів, але необхідно простерилізувати окропом;
  • при використанні грибка, необхідно проводити його щоденне підживлення, щоб він не помер (по 200 мл молока на 2 чайних ложки бактерій);
  • закваску не можна змішувати з цукром, це підходить тільки для вже готового кефіру.

Найкращий варіант забезпечення збереження закваски для кефіру – помістити її в морозилку. В якості альтернативи можна скористатися і холодильником, але тоді термін придатності продукту зменшується приблизно в 1,5 рази.

Що ще почитати: