Як зробити закваску для кефіру в домашніх умовах
Кефір є кисломолочним продуктом. Його склад унікальний і включає в себе гриби і бактерії. З допомогою кефіру можна надати благотворний вплив на роботу кишечника і активність обміну речовин. Він сприяє правильному засвоєнню кальцію і ослаблення алергічних реакцій.
Закваску для напою і сам цей напій можна виготовити самостійно. В якості основи для закваски використовують:
- кефір;
- сметану;
- аптечну закваску (наприклад, Наріне і біфідобактерії).
Що таке молочний грибок
Молочний (кефірний) гриб зовні нагадує білі кульки, які сягають у розмірі до 6 див. По суті, він являє собою симбіотичну групу, в яку входять бактерії і мікроорганізми роду Зооглея.
Молочний гриб сприяє зміцненню захисних сил організму, підтримує його роботу. Воно може надавати позитивний вплив при наявності поранень, а також допомагає зняти запалення. При його вживанні поліпшується пам'ять і концентрація, виліковуються хвороби ШЛУНКОВО-кишкового тракту, підвищується рівень лібідо.
Отримати молочний гриб з «нічого» не вийде. Спочатку доведеться позичити або придбати деяку кількість живих бактерій, які могли б рости в сприятливих умовах. Якщо у вас вже є такі бактерії, то для отримання кефіру потрібно діяти наступним чином:
- Заздалегідь підготувати тару зі скла, часте пластикове сито з маленькими отворами (контактуючи з металевими предметами гриб хворіє);
- Коли все буде готово необхідно залити гриб (обсягом до 2 столові ложки) молоко (0,5 л) і прибрати в місце без доступу сонячного світла, покривши зверху щільним шаром марлі, який захищає від сміття, але пропускає кисень (повний цикл сквашування вимагає близько 24 годин);
- Утворився кефір процідити з допомогою сита і дерев'яної ложки (гриби по можливості не чіпляти);
- Гриб, не виймаючи з сита прополоскати проточною водою, руками позбавляючись від слизу та інших надлишків (щільність, білизна і продолговатость телець говорить про здоров'я продукту);
- Помістити гриб в нову чисту тару, знову залити молоком (якщо якісь тільця спливуть, їх можна викидати, вони вже не можуть виконувати свою функцію) і накрити марлею.
Гриб прекрасно росте в усі види молока, будь воно від корови, кози або вівці. Швидкість його розвитку безпосередньо пов'язана з жирністю середовища, в якому він буде знаходитися.
При відсутності нового молока для заливки він може зберігатися в утвореному їм кефірі в холодильнику ще два дні (потім він «помре»). В інших випадках промивати гриб і молоко потрібно міняти щодня. Якщо продукт стане коричневим, то він зіпсований.
Також не забувайте, що для миття тари, в якій буде міститися гриб, не можна застосовувати миючі засоби.
Навіть звичайне блюдо можна приготувати оригінально — спробуйте приготувати макарони з сиром за нашими рецептами.
Картопляний суп-пюре, то це блюдо яким можна пригостити своїх близьких, затіваючи сімейний вечерю.
Спробуйте приготувати на друге блюда, які ми для вас підібрали.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
молоко - | 1 літр |
кефір - | 0,3 л |
Час приготування: 720 хвилин | Калорійність на 100 грам: 61 Ккал |
Рецепт дійсно простий, і їм з задоволенням користуються поки не набралися досвіду домогосподарки і молоді мами. В якості основи для заквашування використовується вже готовий кефір.
Хід приготування:
- Молоко прокип'ятити, остудити (необов'язково, щоб воно стало холодним, нехай краще буде теплим);
- Зцідити молоко через марлю в чисту ємність (потрібно, щоб зняти плівку і піну)
- Змішати кип'ячене молоко і кефір;
- Дати суміші настоятися половину доби в теплому місці, потім прибрати в холодильник.
При купівлі кефіру для цього рецепта переконайтеся, що він зроблений з закваски на кефірних грибах (це має бути зазначено на упаковці), інакше реакція не піде.
Як зробити закваску для дитячого кефіру
Закваску під дитячий кефір бажано (що цілком логічно) робити з покупного дитячого кефіру. Підберіть той, який сподобається вашій дитині, і використовуйте його як основу.
Інгредієнти:
- дитячий кефір – 2 столових ложки;
- молоко – 200 мл
Час приготування: 1 доба.
Калорійність: 62 ккал.
Хід приготування:
- Прокип'ятити молоко, процідити, змішати з кефіром і настоювати 24 години;
- Через зазначений час можна самостійно робити напій, використовуючи отриману закваску: з'єднати прокип'ячена і охолоджене молоко (200 мл) і заготівлю (100 л);
- Через 10 годин все готове до вживання.
Жива закваска для домашньої кисляку
В даному випадку для приготування закваски використовують біфідобактерії. Такий варіант особливо рекомендується педіатрами.
Інгредієнти:
- молоко – 200 мл;
- біфідобактерії – 1 флакон (5 доз);
- сметана – 30 р.
Час приготування: 2-3 години.
Калорійність: 83 ккал.
Хід приготування:
- Молоко, закип'ятити і остудити до 40С;
- Додати біфідобактерії і сметану, дуже акуратно все змішати;
- Настоювати близько двох-трьох годин у теплому місці;
Спосіб приготування кефіру
Щоб зробити з отриманої заготовки напій, потрібно:
- Змішати склянку прокип'яченого молока (охолодженого) і столову ложку закваски;
- Витримати суміш в умовах кімнатної температури півдоби;
- Прибрати готовий кефір в холодильник;
- Зберігати не більше 3-х днів.
Як зберігати кисломолочну закваску?
- банку під закваску не можна мити з використанням миючих засобів, але необхідно простерилізувати окропом;
- при використанні грибка, необхідно проводити його щоденне підживлення, щоб він не помер (по 200 мл молока на 2 чайних ложки бактерій);
- закваску не можна змішувати з цукром, це підходить тільки для вже готового кефіру.
Найкращий варіант забезпечення збереження закваски для кефіру – помістити її в морозилку. В якості альтернативи можна скористатися і холодильником, але тоді термін придатності продукту зменшується приблизно в 1,5 рази.