Як смачно приготувати сома в духовці
Сом – це досить велика риба, м'ясо якої володіє високою жирністю і ніжністю. У багатьох магазинах придбати сома можна вагою від 1,5 до 5 кілограм. Проте в природі зустрічаються більш великі особини.
Готувати цю рибу можна по-різному – її можна варити, смажити, тушкувати. Але все-таки більш смачною вона виходить в запеченому вигляді. Ось ми і розповімо, як правильно запікати сома в духовці в домашніх умовах.
Як правильно почистити рибу
Необхідно взяти якомога більше кухонної солі і обваляти в ній тушку сома, далі гарненько промити рибу під прохолодною водою. Дану процедуру можна зробити кілька разів.
Після промивання і очищення поверхні можна приступати до оброблення тушки:
- необхідно акуратно розпороти черево, для цього потрібно зробити розріз під головою;
- потім потрібно вийняти серединку, робимо це обережно, щоб не пошкодити жовчний міхур, інакше з нього витече жовч і додасть м'ясу гіркий смак;
- видаляємо внутрішню плівку;
- зрізаємо зябра;
- всю тушку промиваємо і протираємо серветкою.
Після цього очищену рибу можна використовувати для подальшого приготування, попередньо її можна обробити на порційні шматочки або очистити від кісточок.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
сома - | одна тушка на 3-5 кілограм |
цибулин - | 3 шт. |
зелені - | 2 пучка |
лимона - | 3 шт. |
рослинної олії - | 50 мл |
солі - | на свій смак |
спеції для риби - | на свій смак |
Час приготування: 80 хвилин | Калорійність на 100 грам: 125 Ккал |
Процес приготування:
- Для початку слід очистити рибу від слизу і розпотрошити;
- Акуратно розрізаємо черевце тушки і виймаємо серединку. Потрухи виймаємо акуратно, щоб не порвати жовчний міхур;
- Як тільки все буде вичищено, тушку треба промити від чорної плівки;
- Далі з кожного боку вздовж хребта робимо невеликі надрізи на відстані 4 см один від одного;
- Після цього посипаємо сома натираємо сіллю і спеціями. Особливу увагу варто приділяти надрізах, саме в ці області має потрапити якомога більше прянощів, щоб м'ясо просякло їх ароматами;
- Далі ріжемо лимон і втискаємо сік, поливаємо соком тушку з усіх сторін;
- Залишаємо маринуватися сом протягом декількох годин, за цей період риба просочиться соком і ароматами спецій;
- Тим часом з лука знімаємо шкірку, розрізаємо кожну головку на дві частини і шаткуємо півкільцями;
- Пучки зелені промиваємо і рубаємо на дрібні шматочки;
- Другий лимон потрібно промити і нарізати на кружечки, все насіння прибрати, інакше вони додадуть гіркота;
- Всередину тушки викладаємо шматочки цибулі та зелень;
- Далі в надрізи на поверхні викладаємо кружечки лимона;
- Збризкуємо рибу олією;
- Викладаємо тушку на поверхню листа;
- Розжарюємо духовку до 200 градусів і ставимо туди деко;
- Випікаємо сома приблизно 40-45 хвилин;
- Після цього витягуємо рибу з духовки і кладемо на красиву тарілку;
- Подавати сома можна з гарніром із запеченої картоплі.
Сом цілком у фользі в духовці
Інгредієнти, які знадобляться:
- кілограм сома;
- дві морквини;
- один лимон;
- цибуля — 2 головки;
- 2 зубчики часнику;
- пучок петрушки;
- сіль поварена на свій смак;
- трохи запашного перцю;
- спеції для риби.
Час приготування: 1 годину 15 хвилин.
Калорійність — 145 ккал.
Покроковий спосіб приготування:
- Тушку сома необхідно сполоснути, вона вже попередньо очищена від слизу і нутрощів;
- Протираємо сухими серветками, робимо на поверхні тушки надрізи поперек хребта;
- Посипаємо рибу з усіх сторін сіллю;
- Натираємо сома спеціями;
- Розрізаємо лимон на дві частини, з однієї частини вичавлюємо сік і збризкуємо їм тушку;
- Другу половинку лимона потрібно нарізати на кружечки;
- Вставляємо в надрізи кружечки лимона;
- Морква промиваємо, очищаємо від бруду і шкурки;
- Нарізаємо моркву на кружечки;
- З лука чистимо шкірку і рубаємо у вигляді півкілець;
- Фольгу потрібно збризнути маслом і викладаємо моркву і цибулю у вигляді рівномірного шару;
- Поміщаємо на овочеву підкладку рибу;
- Зверху риби викладаємо інші овочі і гілочки зелені;
- Рибу закриваємо фольгою з усіх боків і кладемо у форму для запікання;
- Гріємо духовку до 180 градусів і поміщаємо туди форму;
- Запікаємо сома протягом 40-45 хвилин;
- Після закінчення часу приготування можна виймати рибу, розгорнути фольгу і вийняти з неї на тарілку.
Читайте як приготувати смачний український борщ з пампушками.
Щоб умовити дитину з'їсти овочі, батькам потрібно запастися терпінням і чималою вигадкою. Тому сирна запіканка з морквою — це те, що потрібно. До того ж каротин краще засвоюється після теплової обробки.
Свинина у вершковому соусі — м'ясо виходить дуже ніжним і соковитим. Рецепт тут.
Як смачно запекти рибу з овочами
З яких продуктів потрібно готувати:
- сом – 2 кілограми;
- 2 морквини;
- дві штуки солодкого перцю;
- цибуля – 2 штуки;
- склянка зеленого горошку;
- трохи рослинного масла;
- сіль поварена на свій смак;
- приправа для риби.
Час приготування: 1 годину 20 хвилин.
Калорійність – 145 ккал.
Приступаємо до приготування:
- Рибу потрібно добре сполоснути прохолодною водою і протерти. Тушка у нас вже попередньо очищена;
- Робимо надрізи поперек хребта на відстані 4 см;
- Посипаємо рибу сіллю і приправами;
- Залишаємо промаринуватися сома на 2 години. За цей час він просочиться ароматами приправ;
- Тим часом очищаємо цибулю, моркву, болгарський перець. З перцю слід вийняти все насіння;
- Цибулю слід нарізати половинками кілець;
Морквину рубаємо кружечками; - Болгарський перець шаткуємо півкільцями;
- Викладаємо всередину тушки шматочки цибулі, моркви, зелений горошок, болгарський перець;
- Збризкуємо деко олією і викладаємо на нього залишилися шматочки цибулі, моркви, болгарського перцю;
- Прогріваємо духовку до 180 градусів і прибираємо туди деко з усіма компонентами;
- Залишаємо рибу запікати протягом 40-45 хвилин;
- Після цього виймаємо сома з овочами і викладаємо на велику тарілку.
Сом, запечений з сиром і вершками
Для приготування потрібні такі інгредієнти:
- тушка сома на 4-5 кілограм;
- вершки – півтори склянки;
- 350 грам сирного продукту;
- трохи приправи суміші перців;
- 3 головки цибулі;
- сіль на свій смак;
- кілька гілочок петрушки і кропу.
Час приготування: 1 годину 15 хвилин.
Калорійність — 175 ккал
Як потрібно готувати:
- Для початку потрібно очистити сома від слизу, промити і випатрати від нутрощів;
- Голову і хвіст потрібно зрізати, ці елементи нам не знадобляться;
- Тушку треба нарізати на порційні шматочки;
- З лука видаляємо шкірку і рубаємо на півкільця;
- Зелень промиваємо і рубаємо на дрібні шматочки;
- Шматочок сиру потрібно протерти на тертці з великими зубцями;
- Шматочки риби необхідно посипати сіллю і натерти приправами;
- На поверхню листа кладемо фольгу, яку попередньо складаємо в 4 шари;
- Викладаємо на фольгу шматочки сома;
- Викладаємо зверху сома шматочки цибулі;
- Всі компоненти заливаємо вершками і посипаємо тертим сиром;
- Закриваємо рибу з усіма інгредієнтами фольгою з усіх сторін;
- Прогріваємо духовку до 200 градусів;
- Прибираємо в духовку деко з сомом і залишаємо запікати протягом 40 хвилин;
- Хвилин за 10 до кінця запікання, потрібно відкрити фольгу, посипаємо все посіченою зеленню;
- Готову рибу з заливкою з вершків та сиру викладаємо на велику тарілку і подаємо на стіл.
Стейки сома з картоплею і помідорами
Які компоненти будуть потрібні для приготування:
- сом – тушка на 3-4 кілограми;
- кілограм картоплі;
- 3-4 помідора;
- шматочок сирного продукту на 250 грамів;
- пучок з гілочок петрушки і кропу;
- 4 великі ложки майонезу;
- половинка лимона;
- цибуля – 3 головки;
- сіль поварена;
- спеції на свій смак;
- трохи рослинного масла.
Час приготування 1 годину 30 хвилин.
Калорійність – 190 ккал.
Рецепт приготування по кроках:
- Для початку потрібно обробити рибу. Вона у нас попередньо очищена від слизу і нутрощів;
- Сом розрізаємо вздовж на дві частини і очищаємо по можливості від кісток;
- Кожну частину нарізаємо стейками;
- Викладаємо шматочки риби в ємність, посипаємо сіллю, спеціями і поливаємо соком лимона. Залишаємо маринуватися на кілька годин;
- Тим часом очищаємо картоплю від шкірки, промиваємо та нарізаємо кружечками;
- Помідори промиваємо і також ріжемо кружечками;
- Цибулю чистимо від луски і нарізаємо кільцями;
- Деко змащуємо олією;
- Викладаємо на деко шар картоплі, посипаємо сіллю і змащуємо майонезом;
- Поверх картоплі кладемо цибулю;
- Далі на цибулю викладаємо стейки сома і між ними вставляємо кружечки помідорів;
- Змащуємо залишками майонезу рибу;
- Прогріваємо духовку до 180 градусів і прибираємо туди деко;
- Випікаємо все протягом 40 хвилин;
- Хвилин за 10 до закінчення посипаємо все тертим сиром і посіченою зеленню;
- Готові стейки з помідорами та картоплею виймаємо з духовки, викладаємо на тарілку і подаємо на стіл.
Маленькі хитрощі
- бажано попередньо рибу промаринувати в спеціях і соку лимона. Маринувати потрібно протягом 2-3 годин, це зробить м'ясо більш соковитим і ароматним;
- запікати рибу можна в фользі, рукаві або на підкладці з овочів;
- готувати сома можна як в цілому вигляді, так і у вигляді шматочків;
- подавати можна з гарніром з запеченого картоплі або відвареного рису.
Запечений сом в духовці стане прекрасним частуванням як для повсякденного меню для всієї родини, так і для святкового столу. Ця риба сподобається всім без винятку. Її аромат під час запікання перебере всіх до столу і ваші члени сім'ї будуть з нетерпінням чекати, коли вона буде готова.