21 май 2019 2 895

Як смачно приготувати рибні котлети з сома

Сом відноситься до розряду промислових риб, які найбільш часто використовуються в кулінарії. Ця риба має ніжне і соковите біле м'ясо, практично повністю позбавлене кісток, воно в міру жирне. Але так як цей вид риби водиться в річкових водоймах, страви, приготовлені з неї, можуть так само володіти неприємним річковим ароматом, що досить часто відлякує любителів поласувати рибкою.

Тому в даному розділі ми представимо вашій увазі рецепти приготування смачних котлет з сома без запаху. Готові рибні котлети виходять в міру соковитими і надзвичайно смачними.

На гарнір можна подавати як картопляні страви, так і відварні макарони. Чудово гармонує з рибними котлетами салат зі свіжої моркви і часнику, заправлений майонезним соусом або сметаною.

Рецепт приготування котлет з сома без запаху
Інгредієнти Кількість
філе сома - 0,5 кг
цибуля біла - 0,2 кг
білий хлібний м'якуш - 3 шматочка
часник - ½ Головки
незбиране молоко - 100 мл
суміш чорного і запашного перцю - за смаком
сіль дрібна морська - за смаком
картопля - 2 шт.
кукурудзяна мука - 150 г
яйця - 2 шт.
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 172 Ккал

Приготування:

  1. Хлібний м'якуш залийте холодним молоком і залиште для розмокання;
  2. Рибне філе подрібніть, скориставшись м'ясорубкою;
  3. Очищені картоплини натріть на тертці з дрібними зубцями;
  4. Цибулю і часник дрібно нарубаєте;
  5. З'єднайте прокручене філе з цибулею, часником, картоплею. Після введіть віджатий від надлишків молока хліб і сіль (регулюйте її кількість, орієнтуючись своїми смаковими перевагами). Обов'язково приправте рибний фарш щедрою дрібкою духмяних перців – ця спеція дуже добре справляється з усунення неприємного запаху. В кінці введіть яйця і вимісіть масу до однорідності;
  6. З приготованого фаршу сформуйте невеликі довгасті котлети, запаніруйте їх в кукурудзяній муці і починайте обсмажувати;
  7. Обсмажуються котлети з сома в киплячому маслі, 4-6 хвилин з кожної сторони. Сковороду кришкою в процесі смаження накривати не треба. Швидше пробуйте, це дуже смачно.

Рибні котлети з сома з манкою

Інгредієнти:

  • філе сома – 1 кг;
  • манна крупа – 0,1 кг;
  • несолоне свіже сало – 0,2 кг;
  • сіль кам'яна;
  • часниковий перець;
  • яйця курячі – 2 шт.;
  • цибуля солодкий – 3 шт.

Тривалість готування: 60 хв

Енергетична цінність на 100 г: 180 кКал.

Рецепт покроково:

  1. Рибне філе подрібніть, скориставшись блендером або ж м'ясорубкою;
  2. Для того щоб котлети з сома вийшли більш пишними, соковитими і ніжними – у фарші обов'язково має бути сало. Свіже свиняче сало наріжте невеликими кубиками, а потім подрібніть таким же чином, як і рибу;
  3. Салатний цибулю очистіть і дрібно наріжте, шляхом шинкування;
  4. З'єднайте всі підготовлені інгредієнти, введіть до них манну крупу і свіжі курячі яйця. Приправити все сіллю і часниковим перцем (він додасть готовим виробам особливої пікантного аромату і легкого присмаку «гостроти»). Вимісити масу, намагаючись якомога рівномірніше розподілити інгредієнти між собою, а потім накрийте харчової плівкою і залиште на 25-30 хвилин. За даний період часу манна крупа розбухне, і маса значно збільшиться в об'ємі;
  5. Після закінчення відведеного часу, сформуйте невеликі плоскі котлетки і починайте їх обсмажувати. Смажаться дані котлети на середньому вогні під закритою кришкою, протягом 5-6 хвилин з кожного боку. Так само орієнтуйтеся на утворення апетитною скоринки на поверхні котлет.
  6. Готові котлети виходять неймовірно соковитими і смачними. Подавайте їх до столу, гарнирую картопляним пюре і свіжими овочами. Окремо можна подати соус «Тартар».

Читайте як приготувати ароматні котлети з скумбрії в нашій статті.

Спробуйте приготувати філе пангасіуса в клярі — рбка дуже ніжна, але в той же час дуже соковита і смачна.

Читайте як приготувати рисову кашу з родзинками в мультиварці — рецепти у нашій статті.

Запікаємо в духовці

Складові:

  • сом (філейна частина) – 0,7 кг;
  • яйце – 1 шт.;
  • хліб білий – 2 шматочки;
  • гриби – 0,6 кг;
  • цибуля – 4 шт.;
  • спеції Для риби»;
  • сметана 20% — 2 ст. л.;
  • борошно – 1 ст. л.;
  • вода фільтрована – 200 мл

Тривалість приготування: 50 хв.

Кількість кКал на 100 г: 173.

Як приготувати котлети з сома в духовці:

  1. З філейної частини риби приготуйте фарш;
  2. Гриби дрібно нарубаєте, і обсмажте разом з нашаткованою цибулею;
  3. З'єднайте обсмажені гриби з рибним фаршем, а потім заправте все сумішшю спецій і ретельно перемішайте;
  4. Сформуйте круглі котлети і швидко обсмажте їх до рум'яності на розпеченому рослинному маслі;
  5. Перекладіть обсмажені котлети в жароустойчивую форму з високими бортиками і залийте сметанним соусом (сметану з'єднайте, борошно і фільтровану воду). Надішліть форму з котлетами на 15 хвилин у розігріту до 1900З духова шафа.

Корисні поради

Якщо у вас немає можливості придбати вже готовий фарш або ж вже розділене філе, але є ціла тушка сома – її необхідно правильно очистити і підготувати.

Спершу видаліть голову і плавники. Потім необхідно позбутися наявної на поверхні тушки слизу. Для цього тушку слід ретельно натерти сіллю і продовжувати процес натирання до тих пір, поки слиз не піде. Після вам залишиться всього лише промити рибину під проточною водою і осушити.

Хребет відокремлюється від м'яса подовжнім надрізом. Решта кістки витягуються вручну.

Що ще почитати: