Як смачно приготувати рибні котлети з сома
Сом відноситься до розряду промислових риб, які найбільш часто використовуються в кулінарії. Ця риба має ніжне і соковите біле м'ясо, практично повністю позбавлене кісток, воно в міру жирне. Але так як цей вид риби водиться в річкових водоймах, страви, приготовлені з неї, можуть так само володіти неприємним річковим ароматом, що досить часто відлякує любителів поласувати рибкою.
Тому в даному розділі ми представимо вашій увазі рецепти приготування смачних котлет з сома без запаху. Готові рибні котлети виходять в міру соковитими і надзвичайно смачними.
На гарнір можна подавати як картопляні страви, так і відварні макарони. Чудово гармонує з рибними котлетами салат зі свіжої моркви і часнику, заправлений майонезним соусом або сметаною.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
філе сома - | 0,5 кг |
цибуля біла - | 0,2 кг |
білий хлібний м'якуш - | 3 шматочка |
часник - | ½ Головки |
незбиране молоко - | 100 мл |
суміш чорного і запашного перцю - | за смаком |
сіль дрібна морська - | за смаком |
картопля - | 2 шт. |
кукурудзяна мука - | 150 г |
яйця - | 2 шт. |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 172 Ккал |
Приготування:
- Хлібний м'якуш залийте холодним молоком і залиште для розмокання;
- Рибне філе подрібніть, скориставшись м'ясорубкою;
- Очищені картоплини натріть на тертці з дрібними зубцями;
- Цибулю і часник дрібно нарубаєте;
- З'єднайте прокручене філе з цибулею, часником, картоплею. Після введіть віджатий від надлишків молока хліб і сіль (регулюйте її кількість, орієнтуючись своїми смаковими перевагами). Обов'язково приправте рибний фарш щедрою дрібкою духмяних перців – ця спеція дуже добре справляється з усунення неприємного запаху. В кінці введіть яйця і вимісіть масу до однорідності;
- З приготованого фаршу сформуйте невеликі довгасті котлети, запаніруйте їх в кукурудзяній муці і починайте обсмажувати;
- Обсмажуються котлети з сома в киплячому маслі, 4-6 хвилин з кожної сторони. Сковороду кришкою в процесі смаження накривати не треба. Швидше пробуйте, це дуже смачно.
Рибні котлети з сома з манкою
Інгредієнти:
- філе сома – 1 кг;
- манна крупа – 0,1 кг;
- несолоне свіже сало – 0,2 кг;
- сіль кам'яна;
- часниковий перець;
- яйця курячі – 2 шт.;
- цибуля солодкий – 3 шт.
Тривалість готування: 60 хв
Енергетична цінність на 100 г: 180 кКал.
Рецепт покроково:
- Рибне філе подрібніть, скориставшись блендером або ж м'ясорубкою;
- Для того щоб котлети з сома вийшли більш пишними, соковитими і ніжними – у фарші обов'язково має бути сало. Свіже свиняче сало наріжте невеликими кубиками, а потім подрібніть таким же чином, як і рибу;
- Салатний цибулю очистіть і дрібно наріжте, шляхом шинкування;
- З'єднайте всі підготовлені інгредієнти, введіть до них манну крупу і свіжі курячі яйця. Приправити все сіллю і часниковим перцем (він додасть готовим виробам особливої пікантного аромату і легкого присмаку «гостроти»). Вимісити масу, намагаючись якомога рівномірніше розподілити інгредієнти між собою, а потім накрийте харчової плівкою і залиште на 25-30 хвилин. За даний період часу манна крупа розбухне, і маса значно збільшиться в об'ємі;
- Після закінчення відведеного часу, сформуйте невеликі плоскі котлетки і починайте їх обсмажувати. Смажаться дані котлети на середньому вогні під закритою кришкою, протягом 5-6 хвилин з кожного боку. Так само орієнтуйтеся на утворення апетитною скоринки на поверхні котлет.
- Готові котлети виходять неймовірно соковитими і смачними. Подавайте їх до столу, гарнирую картопляним пюре і свіжими овочами. Окремо можна подати соус «Тартар».
Читайте як приготувати ароматні котлети з скумбрії в нашій статті.
Спробуйте приготувати філе пангасіуса в клярі — рбка дуже ніжна, але в той же час дуже соковита і смачна.
Читайте як приготувати рисову кашу з родзинками в мультиварці — рецепти у нашій статті.
Запікаємо в духовці
Складові:
- сом (філейна частина) – 0,7 кг;
- яйце – 1 шт.;
- хліб білий – 2 шматочки;
- гриби – 0,6 кг;
- цибуля – 4 шт.;
- спеції Для риби»;
- сметана 20% — 2 ст. л.;
- борошно – 1 ст. л.;
- вода фільтрована – 200 мл
Тривалість приготування: 50 хв.
Кількість кКал на 100 г: 173.
Як приготувати котлети з сома в духовці:
- З філейної частини риби приготуйте фарш;
- Гриби дрібно нарубаєте, і обсмажте разом з нашаткованою цибулею;
- З'єднайте обсмажені гриби з рибним фаршем, а потім заправте все сумішшю спецій і ретельно перемішайте;
- Сформуйте круглі котлети і швидко обсмажте їх до рум'яності на розпеченому рослинному маслі;
- Перекладіть обсмажені котлети в жароустойчивую форму з високими бортиками і залийте сметанним соусом (сметану з'єднайте, борошно і фільтровану воду). Надішліть форму з котлетами на 15 хвилин у розігріту до 1900З духова шафа.
Корисні поради
Якщо у вас немає можливості придбати вже готовий фарш або ж вже розділене філе, але є ціла тушка сома – її необхідно правильно очистити і підготувати.
Спершу видаліть голову і плавники. Потім необхідно позбутися наявної на поверхні тушки слизу. Для цього тушку слід ретельно натерти сіллю і продовжувати процес натирання до тих пір, поки слиз не піде. Після вам залишиться всього лише промити рибину під проточною водою і осушити.
Хребет відокремлюється від м'яса подовжнім надрізом. Решта кістки витягуються вручну.