Як приготувати маринад для шашлику з свинини
Літній сезон завжди асоціюється з шашликами. І хочеться приготувати м'ясо від початку до кінця самому. Однак м'ясо для шашлику треба маринувати. Можна вибрати вже мариноване м'ясо в магазині, або маринувати самим.
Від останнього варіанту багатьох зупиняє невпевненість в результаті. Однак, досить слідувати декільком простим правилам, і тоді ваш шашлик не зрівняється з купівельними.
Секрети вдалого і смачного маринаду для свинини
При будь-якому способі маринування в інгредієнти входить цибуля. Його варто нарізати кільцями. Не тонкими і не товстими. Так, щоб вони не вибухнули, і їх можна було в подальшому нанизати на шампур. Кількість цибулі додають за смаком.
Для тих, хто не переносить цибулю, варто зменшити його кількість, але, все ж, додати хоча б трохи. Крім того, додається часник. Його зазвичай нарізають тонкими пластинками. Не варто пропускати через прес.
Середній час маринування – від 7-8 годин до 12 годин настоювання в холодильнику, або при звичайній кімнатній температурі приблизно 3 години. Для швидкого маринування слід використовувати рецепт з мінеральною водою або чаєм.
Рецепти приготування маринаду для свинячого шашлику в розрахунку на 1 кг м'яса
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Оцет 9% - | 50 мл |
Цибулина - | 2-3 шт |
Чиста вода - | 100 мл |
Лимон цілий - | 1 шт |
Сіль - | за смаком |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 грам: 190 Ккал |
Слід заздалегідь нарізати м'ясо шматочками. Оцет необхідно спершу розвести у воді, після чого влити в м'ясо. Всю суміш необхідно добре перемішати.
Маринад з лимоном і цибулею
- Лимон – 2 шт;
- Чорний перець – 4-6 горошин;
- Червоний перець горошком додавати за смаком
- Гвоздика – 2 суцвіття;
- Насіння коріандру;
- Цибулина – 1-2 шт;
- Ароматні трави за смаком (наприклад, петрушка, чебрець, розмарин, орегано);
- Сіль за смаком.
Тривалість маринування: до 8 годин.
Приблизна калорійність: 175 – 185 ккал/100 р.
З лимона необхідно або видавити сік, або нарізати його тонкими часточками.
Цибулю порізати кільцями.
Нарізати часник, але не продавлювати через ручний прес. Перець і гвоздику теж подрібнити, але не тиснути в ступі. Якщо додається зелень, то її теж тільки подрібнити. Все ретельно перемішати. Додати в маринад заздалегідь нарізане м'ясо.
Маринад з майонезом
- Будь майонез – 150-200 г;
- Цибулина – 2-3 шт;
- Важливо: солі додавати небагато.
Тривалість маринування: 3, краще 4 години настояти при звичайній кімнатній температурі, потім в холодильнику 10-12 годин.
Приблизна калорійність: 258 ккал/100 р.
Рожевий маринад
- Будь Майонез – 200-250 м;
- Кетчуп за смаком;
- Цибулина – 2-3 шт;
- Сіль – трохи.
Тривалість маринування: при кімнатній температурі витримати близько 3 або, краще, 4 годин, далі в холодильнику близько 10-12 годин.
Приблизна калорійність: 265 ккал/100 р.
Рожевий маринад готується таким же чином, що і маринад з майонезом. Тобто, треба бути обережним з сіллю і не пересолити. Кетчуп забарвлює маринад в рожевий колір. Звідси і назва. Додатково додаються спеції за смаком.
Маринад з вином
- Вино сухе (біле) – 150 мл;
- Цибулина – 2-3 шт;
- Лист сушений лавровий – 3-4 шт;
- Мелений барбарис – ¼ чайної ложки;
- 9% винний оцет (білий) – 3 ст. ложки, можна 4;
- Чорний горошок перець з сіллю додавати за смаком.
Тривалість маринування: мінімум 12 годин настоювання в холодильнику.
Приблизна калорійність: 210-225 ккал/100 р.
Заздалегідь нарізати м'ясо на шматочки. Потім додати перераховані вище інгредієнти і ретельно перемішати. Оцет надає м'ясу жорсткості, тому з ним не варто переборщувати. Однак так шашлик виходить дуже ароматним.
Червоне сухе вино теж підходить для приготування маринаду. Під час маринування м'ясо слід притиснути тарілкою з вантажем. Таким чином, м'ясо краще промаринується.
Шашлик з коньяком по-вірменськи
- Лимон цілий – 1 шт;
- Коньяк – 100 мл;
- Винний оцет 9% розчин – 2-2,5 ст. ложки;
- Мелена гвоздика;
- Сіль і спеції додати за смаком.
Тривалість маринування: не менш, ніж 3-4 години.
Приблизна калорійність: 270-290 ккал/100 р.
Видавити сік з лимона. Змішати всі інгредієнти і додати нарізане шматочками м'ясо. Історично цей рецепт застосовувався для шашлику з баранини. Гвоздика ж стала додаватися, оскільки свинина вважалася менш чистим м'ясом.
Передбачається, що гвоздика має знезаражувальні властивості. Однак, насправді це швидше фантазія. Насправді гвоздика надає тонкий і вишуканий аромат, тому про неї не варто забувати.
Маринад з мінеральною водою
- Мінеральна вода (сильногазована) – від 0,5 до 0,6 л;
- Цибулина – 2-3 шт;
- Середземноморські трави – чайна ложка;
- Цілий лимон – 1 шт;
- Сіль додавати за смаком.
Тривалість маринування: 1 год.
Приблизна калорійність: 170-185 ккал/100 р.
Нарізати шматочками м'ясо. Добре посолити. Додати всі інгредієнти, крім води. Ретельно перемішати. Залити мінеральною водою і ще раз перемішати. Чим сильніше газирована вода, тим більш пухким і ніжним вийде м'ясо завдяки кількості бульбашок.
Маринад на кефірі
- Кефір з будь-яким % жирності – від 0,5 до 0,6 л;
- Цибулина – 2-3 шт;
- Різні приправи;
- Сіль за смаком.
Тривалість маринування: мінімум 3 години.
Приблизна калорійність: 192-220 ккал/100 р.
Жирність кефіру для маринаду залежить тільки від ваших смакових уподобань. Але важливо пам'ятати, що це – швидкопсувний продукт. Тому після того, як м'ясо настоїться в холодильнику, його потрібно як можна швидше готувати.
Якщо до місця смаження потрібно довго добиратися, цей варіант маринаду не підійде. У даному рецепті може використовуватися не тільки кефір, але і молочна сироватка або йогурт.
Маринад з пивом
- Світле/темне пиво – 300 мл;
- Цибулина – 3-5 шт;
- Сіль і різні приправи додавати за смаком.
Тривалість маринування: від 2 до 3 годин при звичайній температурі в кімнаті, якщо в холодильнику, то від 6 до 12.
Приблизна калорійність: 268 ккал/100 р.
Для маринаду частіше використовують світле пиво. Але можна і поекспериментувати. Хорошим варіантом вважається живе непастеризоване пиво. Рекомендується спершу додати до нарізання шматочками м'яса всі спеції і приправи, перемішати і залишити так на годину. Потім залити пивом і ретельно перемішати.
Маринад з томатного соку
- Цибулина – 4 або 5 шт;
- Томатний сік – від 0,5 до 0,6 л;
- Свіжі помідори – 2-3 шт;
- Чорний і червоний перець за смаком;
- Цукор – половина чайної ложки;
- Інші спеції за смаком;
- Оцет 9% розчин – 1 (не більше) ст. ложка;
- Сіль за смаком.
Тривалість маринування: мінімум 2, а краще – 3 години в холодильнику.
Приблизна калорійність: 190-210 ккал/100 р.
Порізати помідори і половину цибулі кільцями. Половину подрібнити і змішати з іншими інгредієнтами. Добре перемішати. Маринад готовий. Викласти в емальовану ємність шарами м'ясо та цибулю. Потім залити отриманим маринадом.
Маринад з чаєм
- Чорний листовий чай заварний – 3-4 ст. ложки;
- Окріп – 300-350 мл;
- Чорний перець додати за смаком;
- Сушений кріп додати за смаком;
- Соєвого соусу додавати не більше 2 чайних ложок;
- Сіль – близько 2 чайних ложок.
Тривалість маринування: 1 год.
Приблизна калорійність: 170-180 ккал/100 р.
Чай заварювати в окропі приблизно 10 хвилин. Далі необхідно процідити чай. Після додати інші інгредієнти. Соєвого соусу додавати за смаком. Але краще зовсім небагато.
Тістечко картопля класичний рецепт — страва, яка подобається всім.
Простий рецепт минтая в клярі на сковороді — запам'ятайте нашу добірку рецептів.
Запечіть яблука з сиром за нашим рецептом. Цікаві рецепти в нашій статті.
Кілька корисних порад
- Зручніше і практичніше нарізати м'ясо упоперек волокон;
- Для соковитості, свинину, приготовлену для маринування, нарізають шматками побільше. Перед смаженням їх можна буде ще раз порізати безпосередньо перед тим, як нанизати на шампур. Але не варто дрібнити;
- Якщо маринувати шашлик на молочних продуктів, то не будуть засвоюватися організмом білки і залізо, що містяться в м'ясі;
- Слідкуйте за тим, щоб під час маринування всі шматочки м'яса були повністю окунуты в маринад;
- Шашлик не маринують в алюмінієвому посуді. Вибирають емальований, скляний або глиняний посуд. Підходить посуд з харчового пластику;
- При маринуванні шашлик накривають кришкою;
- Надлишок оцту і солі робить м'ясо сухим;
- Промийте м'ясо після того, як нарежете на шматочки і перед тим, як покласти в маринад. Після промивання м'ясо можна додатково промокнути паперовими серветками;
- При виборі часу настоювання шашлику, слід вибирати в більшу сторону;
- Під час смаження на мангалі, щоб м'ясо не пересохло, його періодично обливають пивом, вином або водою;
- Щоб м'ясо не втратило своєї соковитості, в маринад часто додають трохи гірчиці в кількості 1-2 столових ложок;
- Якщо для приготування шашлику на мангалі додавати вишневі гілки до звичайних вугіллю, шашлик буде дуже ароматний;
- Шашлик нанизується на шампур поперек волокон;
- При смаженні на вугіллі не допускайте відкритого вогню, інакше м'ясо дуже швидко обвуглиться. Шашлик готується на тліючих вугіллях.
Відмінного відпочинку і смачних шашликів!