22 июнь 2019 5 187

Як приготувати свинину в сметанному соусі

Приготувати м'ясо на вечерю, що може бути простіше? Але можна приготувати просто м'ясо, а можна створити кулінарний шедевр з допомогою соусу і декількох додаткових інгредієнтів.

А-ля бефстроганов
Інгредієнти Кількість
свинина (ідеально підійде вирізка) - 500 г
цибулина - 2 шт.
жирна сметана - 1 склянка
соняшникова олія + вершкове - 30 мл+50 г
борошно - 25 г
томатна паста - 60 г
сіль і перець - за смаком
рубана петрушка - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 142 Ккал

Класичне блюдо, яке спочатку подавалося в будинках знаті, а пізніше стало доступне всім. Соковита свинина з ніжним сметанним соусом стане чудовим варіантом для будь-якого обіду.

  1. Промите, добре висушене м'ясо (можна використовувати серветки або рушники) нарізати на тонкі шматочки близько 7 мм завтовшки;
  2. Отримані шматки добре відбити, попередньо помістивши їх в пакет або укривши харчовою плівкою;
  3. Отримані відбивні знову нарізати соломкою проти волокон;
  4. Очищений цибулю нарізати на четвертинки і покришити тонкими півкільцями;
  5. На середньому вогні розігріти сковороду і нагріти в ній 10 мл рослинного і половину вершкового масла;
  6. Обсмажувати цибулю до м'якості, поперчив і посоливши;
  7. Як тільки цибуля стане прозорим — всипати до нього борошно і добре перемішати. Зменшити вогонь;
  8. Потім додати томатну пасту і сметану. Якщо страва буде густим — додати трохи води;
  9. Уварити соус до однорідного стану, постійно помішуючи;
  10. На окремій сковороді розігріти олію і викласти в нього м'ясо;
  11. Обсмажувати свинину на повільному вогні до 8 хвилин, поперчив і посоливши;
  12. З'єднати м'ясо і соус. Томити на повільному вогні до готовності. Присипати рубаною петрушкою і подавати.

Свинина в сметано-часниковому соусі на сковороді

Для пікантної, трохи гоструватої свинини ідеально підійде соус зі сметани і часнику.

Склад:

  • свинина (можна використовувати філе, а можна м'ясо з кістки) – 400 гр;
  • цибулина;
  • сметана – 200 мл;
  • запашний перець – ½ ч. л.;
  • сіль і мускатний горіх – за смаком;
  • часник – півголівки (можна варіювати);
  • лаврушка – пару штук;
  • масло вершкове – 20 гр;
  • рослинне масло – для обсмажування.

Витрачений час: 50 хвилин.

Калорії: 170.

  1. М'ясо попередньо підготувати – помити, зрізати зайвий жир і підсушити, щоб не було на ній крапель води;
  2. Розігріти змащену маслом сковороду на середньому вогні;
  3. Свинину нарізати шматочками (4-5 мм) проти волокон;
  4. Обсмажити м'ясо до готовності, посоливши і поперчив;
  5. Почистити цибулину і порізати її півкільцями (можна четвертинками);
  6. На окремій сковороді спасерувати цибулю до золотистого кольору. Якщо немає другої сковороди або дозволяє час можна обсмажити цибулю заздалегідь;
  7. Як тільки м'ясо буде готове, додати до нього цибулю і добре перемішати. Відставити з вогню;
  8. У сотейнику нагріти вершкове масло і викласти в нього почищені і порізані навпіл зубчики часнику;
  9. Як тільки масло вбере аромат часнику (сам часник має стати золотистим) вилити до нього сметану і воду, трохи загасити;
  10. Висипати м'ясо з цибулею до соусу і добре перемішати;
  11. Додати солі за смаком і мускатного горіха. Кинути пару листочків лаврушки. Тушкувати 15 хвилин до загустіння;
  12. Подавати свинину в сметанному соусі до будь-якого гарніру.

Тушкована свинина з грибами в сметані

Гриби, як відомо, за вмістом білка прирівнюються до м'яса. Тому гриби, обсмажені разом зі свининою в сметанному соусі – це ситне корисне блюдо, яке нікого не залишить байдужим!

Продукти:

  • свинина – 0,3 кг;
  • печериці – 100 гр;
  • сметана – 100 гр;
  • ріпчаста цибулина;
  • часник – зубчик;
  • сіль за смаком;
  • запашний перець – кілька горошин;
  • мускатний горіх – щіпка;
  • рослинна олія для обсмажування або свинячий жир – 10 гр.

Час приготування: 1 год.

Калорійність: 190 калорій.

  1. Свинину промити і обтерти серветками, щоб прибрати зайву вологу;
  2. Нарізати м'ясо на невеликі брусочки у 3-5 мм;
  3. На сковороді розігріти олію або розтопити свинячий жир (можна використовувати надлишки, які зазвичай зрізаються з м'яса);
  4. Кинути м'ясо на сковороду і обсмажувати близько 8 хвилин;
  5. Помити і нарізати на пластинки гриби;
  6. Як тільки свинина стане м'якою – додати до нього гриби і обсмажувати ще 3-4 хвилини;
  7. Цибулю і часник почистити і дрібно порубати. Часник можна подрібнити за допомогою преса;
  8. Додати овочі до м'яса, сметану і всі спеції. Тушкувати 30 хвилин.

Свинина з білими грибами

Щоб зменшити калорійність страви і отримати ніжне, соковите м'ясо – його необхідно запекти в духовці разом з білими грибами.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг — свиняча шия;
  • 200 гр — білі гриби;
  • 2 цибулини (середні);
  • склянка сметани.;
  • олія для обсмажування;
  • спеції за смаком.

Час приготування: 50 хвилин.

Калорійність: 190 ккал.

  1. Шию підготувати і нарізати брусками поперек волокон (близько 2 см). Злегка відбити;
  2. Вимиті гриби відварити 10 хвилин в невеликій кількості підсоленої води і дати стекти з допомогою друшляка;
  3. Свинину обсмажити на сковороді до напівготовності (5 хв.);
  4. Цибулю покришити дрібними кубиками і спасерувати разом з грибами на сковорідці 4 хвилини;
  5. У форму викласти м'ясо, зверху овочі і залити все сметаною зі спеціями;
  6. Запікати 20 хвилин при 180 градусах.

Баклажани на грилі — смачний рецепт вегетаріанської закуски, яка до того ж не дуже калорійна.

Суп пюре з курячої грудки — смачне і ситне блюдо, яке сподобається всім.

Спробуйте приготувати салат з виноградом, куркою і сиром за нашими рецептами.

Рецепт свинячої лопатки до сметано-гірчичному маринаді

Завдяки цьому соусу і мультиварці навіть жорстке м'ясо з лопатки свині стане соковитим і ніжним.

Продукти:

  • свиняча лопатка – 400 гр;
  • сметана – 3 ст. л.;
  • французька гірчиця – 1-2 ст. л.;
  • вода – 2 ст. л.;
  • борошно – 20 гр;
  • сіль – ½ ч. л.;
  • мелений перець – за смаком;
  • масло для обсмажування.

Час приготування: 60 хвилин.

Калорійність: 165 калорій.

  1. М'ясо нарізати шматочками по власним розсуд. Соус в будь-якому випадку зробить його соковитим і м'яким, незалежно від товщини;
  2. Висипати свинину в чашу мультиварки і смажити з відкритою кришкою 5 хвилин на режимі Смаження»;
  3. Борошно висипати до м'яса і добре перемішати;
  4. Сметану змішати з гірчицею і спеціями;
  5. Вилити соус до м'яса, накрити кришкою і тушкувати на режим «Випічка» або «Гасіння» 40 хвилин;
  6. Додати води, якщо потрібен рідкий соус;
  7. Подавати блюдо гарячим.

Корисні поради

При створенні м'ясних шедеврів варто пам'ятати:

  1. Сметану краще брати 30% жирності;
  2. Навіть жорстке м'ясо можна зробити соковитим, якщо попередньо замаринувати його;
  3. Щоб сметанний соус рівномірно покривав свинину, її попередньо варто запанірувати в борошні;
  4. Якщо необхідно соковите м'ясо, смажити краще на відкритій сковороді без кришки;
  5. Для зручності нарізати треба злегка підморожене м'ясо і обов'язково проти волокон.

В результаті у будь-якої господині вийде смачне блюдо, відмінно смотрящих на простому сімейній вечері або прийомі гостей. Головне – готувати з любов'ю!

Що ще почитати: