Як приготувати свинину в сметанному соусі
Приготувати м'ясо на вечерю, що може бути простіше? Але можна приготувати просто м'ясо, а можна створити кулінарний шедевр з допомогою соусу і декількох додаткових інгредієнтів.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свинина (ідеально підійде вирізка) - | 500 г |
цибулина - | 2 шт. |
жирна сметана - | 1 склянка |
соняшникова олія + вершкове - | 30 мл+50 г |
борошно - | 25 г |
томатна паста - | 60 г |
сіль і перець - | за смаком |
рубана петрушка - | за смаком |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 142 Ккал |
Класичне блюдо, яке спочатку подавалося в будинках знаті, а пізніше стало доступне всім. Соковита свинина з ніжним сметанним соусом стане чудовим варіантом для будь-якого обіду.
- Промите, добре висушене м'ясо (можна використовувати серветки або рушники) нарізати на тонкі шматочки близько 7 мм завтовшки;
- Отримані шматки добре відбити, попередньо помістивши їх в пакет або укривши харчовою плівкою;
- Отримані відбивні знову нарізати соломкою проти волокон;
- Очищений цибулю нарізати на четвертинки і покришити тонкими півкільцями;
- На середньому вогні розігріти сковороду і нагріти в ній 10 мл рослинного і половину вершкового масла;
- Обсмажувати цибулю до м'якості, поперчив і посоливши;
- Як тільки цибуля стане прозорим — всипати до нього борошно і добре перемішати. Зменшити вогонь;
- Потім додати томатну пасту і сметану. Якщо страва буде густим — додати трохи води;
- Уварити соус до однорідного стану, постійно помішуючи;
- На окремій сковороді розігріти олію і викласти в нього м'ясо;
- Обсмажувати свинину на повільному вогні до 8 хвилин, поперчив і посоливши;
- З'єднати м'ясо і соус. Томити на повільному вогні до готовності. Присипати рубаною петрушкою і подавати.
Свинина в сметано-часниковому соусі на сковороді
Для пікантної, трохи гоструватої свинини ідеально підійде соус зі сметани і часнику.
Склад:
- свинина (можна використовувати філе, а можна м'ясо з кістки) – 400 гр;
- цибулина;
- сметана – 200 мл;
- запашний перець – ½ ч. л.;
- сіль і мускатний горіх – за смаком;
- часник – півголівки (можна варіювати);
- лаврушка – пару штук;
- масло вершкове – 20 гр;
- рослинне масло – для обсмажування.
Витрачений час: 50 хвилин.
Калорії: 170.
- М'ясо попередньо підготувати – помити, зрізати зайвий жир і підсушити, щоб не було на ній крапель води;
- Розігріти змащену маслом сковороду на середньому вогні;
- Свинину нарізати шматочками (4-5 мм) проти волокон;
- Обсмажити м'ясо до готовності, посоливши і поперчив;
- Почистити цибулину і порізати її півкільцями (можна четвертинками);
- На окремій сковороді спасерувати цибулю до золотистого кольору. Якщо немає другої сковороди або дозволяє час можна обсмажити цибулю заздалегідь;
- Як тільки м'ясо буде готове, додати до нього цибулю і добре перемішати. Відставити з вогню;
- У сотейнику нагріти вершкове масло і викласти в нього почищені і порізані навпіл зубчики часнику;
- Як тільки масло вбере аромат часнику (сам часник має стати золотистим) вилити до нього сметану і воду, трохи загасити;
- Висипати м'ясо з цибулею до соусу і добре перемішати;
- Додати солі за смаком і мускатного горіха. Кинути пару листочків лаврушки. Тушкувати 15 хвилин до загустіння;
- Подавати свинину в сметанному соусі до будь-якого гарніру.
Тушкована свинина з грибами в сметані
Продукти:
- свинина – 0,3 кг;
- печериці – 100 гр;
- сметана – 100 гр;
- ріпчаста цибулина;
- часник – зубчик;
- сіль за смаком;
- запашний перець – кілька горошин;
- мускатний горіх – щіпка;
- рослинна олія для обсмажування або свинячий жир – 10 гр.
Час приготування: 1 год.
Калорійність: 190 калорій.
- Свинину промити і обтерти серветками, щоб прибрати зайву вологу;
- Нарізати м'ясо на невеликі брусочки у 3-5 мм;
- На сковороді розігріти олію або розтопити свинячий жир (можна використовувати надлишки, які зазвичай зрізаються з м'яса);
- Кинути м'ясо на сковороду і обсмажувати близько 8 хвилин;
- Помити і нарізати на пластинки гриби;
- Як тільки свинина стане м'якою – додати до нього гриби і обсмажувати ще 3-4 хвилини;
- Цибулю і часник почистити і дрібно порубати. Часник можна подрібнити за допомогою преса;
- Додати овочі до м'яса, сметану і всі спеції. Тушкувати 30 хвилин.
Свинина з білими грибами
Щоб зменшити калорійність страви і отримати ніжне, соковите м'ясо – його необхідно запекти в духовці разом з білими грибами.
Інгредієнти:
- 0,5 кг — свиняча шия;
- 200 гр — білі гриби;
- 2 цибулини (середні);
- склянка сметани.;
- олія для обсмажування;
- спеції за смаком.
Час приготування: 50 хвилин.
Калорійність: 190 ккал.
- Шию підготувати і нарізати брусками поперек волокон (близько 2 см). Злегка відбити;
- Вимиті гриби відварити 10 хвилин в невеликій кількості підсоленої води і дати стекти з допомогою друшляка;
- Свинину обсмажити на сковороді до напівготовності (5 хв.);
- Цибулю покришити дрібними кубиками і спасерувати разом з грибами на сковорідці 4 хвилини;
- У форму викласти м'ясо, зверху овочі і залити все сметаною зі спеціями;
- Запікати 20 хвилин при 180 градусах.
Баклажани на грилі — смачний рецепт вегетаріанської закуски, яка до того ж не дуже калорійна.
Суп пюре з курячої грудки — смачне і ситне блюдо, яке сподобається всім.
Спробуйте приготувати салат з виноградом, куркою і сиром за нашими рецептами.
Рецепт свинячої лопатки до сметано-гірчичному маринаді
Завдяки цьому соусу і мультиварці навіть жорстке м'ясо з лопатки свині стане соковитим і ніжним.
Продукти:
- свиняча лопатка – 400 гр;
- сметана – 3 ст. л.;
- французька гірчиця – 1-2 ст. л.;
- вода – 2 ст. л.;
- борошно – 20 гр;
- сіль – ½ ч. л.;
- мелений перець – за смаком;
- масло для обсмажування.
Час приготування: 60 хвилин.
Калорійність: 165 калорій.
- М'ясо нарізати шматочками по власним розсуд. Соус в будь-якому випадку зробить його соковитим і м'яким, незалежно від товщини;
- Висипати свинину в чашу мультиварки і смажити з відкритою кришкою 5 хвилин на режимі Смаження»;
- Борошно висипати до м'яса і добре перемішати;
- Сметану змішати з гірчицею і спеціями;
- Вилити соус до м'яса, накрити кришкою і тушкувати на режим «Випічка» або «Гасіння» 40 хвилин;
- Додати води, якщо потрібен рідкий соус;
- Подавати блюдо гарячим.
Корисні поради
При створенні м'ясних шедеврів варто пам'ятати:
- Сметану краще брати 30% жирності;
- Навіть жорстке м'ясо можна зробити соковитим, якщо попередньо замаринувати його;
- Щоб сметанний соус рівномірно покривав свинину, її попередньо варто запанірувати в борошні;
- Якщо необхідно соковите м'ясо, смажити краще на відкритій сковороді без кришки;
- Для зручності нарізати треба злегка підморожене м'ясо і обов'язково проти волокон.
В результаті у будь-якої господині вийде смачне блюдо, відмінно смотрящих на простому сімейній вечері або прийомі гостей. Головне – готувати з любов'ю!