Як приготувати м'ясні їжачки в сметанному соусі
Багатьом ще з дитинства знайомі соковиті, ніжні м'ясні «їжачки». А ті, хто ще не встиг спробувати таку страву, обов'язково варто приготувати їх у себе вдома. Більше того, існує безліч рецептів і способів приготування їжачків. Однак найулюбленішими у більшості гурманів є ті, що отримуються на основі сметани.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
фарш (магазинний м'ясний або приготований самостійно) - | 400 г |
сухий рис - | половина склянки |
морква середньої величини - | 1 штука |
ріпчаста цибуля - | 1 штука |
куряче яйце - | 1 штука |
масло вершкове - | 2 столові ложки |
олія соняшникова - | 3 столові ложки |
вода кип'ячена питна - | півтора склянки |
сметана жирна - | 3 столові ложки |
борошно - | 1 їдальня ложка |
сіль - | за смаком |
чорний мелений перець - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 г: 250 Ккал |
Рецепт їжачків в сметанному соусі на сковороді покроково:
- для початку потрібно відварити заздалегідь промитий рис до повної готовності;
- цибулю потрібно порізати дрібно, а моркву натерти на тертці;
- далі, цибулю і моркву необхідно обсмажити на вершковому маслі високої якості;
- беремо м'ясний фарш (сирої) і змішуємо його з підсмаженою цибулею і морквою, а також додати відварений рис;
- тепер потрібно додати яйце і сіль і всю масу ретельно перемішати;
- щоб їжачки вийшли акуратними, їх необхідно сформувати в 4-5 сантиметрові кульки у діаметрі;
- обсмажуємо м'ясні кульки на олії з двох сторін;
- для соусу потрібно змішати в одній ємності борошно, воду, сметану, сіль і перець;
- заливаємо отриманим розчином тефтелі «їжачки», які знаходяться в сковорідці;
- встановлюємо невеликий вогонь на плиті і тушкуємо близько 20 хвилин.
Такі м'ясні тефтелі бажано подавати в гарячому вигляді, як тільки вони приготувалися.
Читайте як приготувати слойки з дріжджового листкового тіста з різними начинками. Ця випічка може бути як десерт до чаю, так і непоганий закускою до пива — все залежить від начинки.
До тефтелі або інших м'ясних страв можна подати вершково-часниковий соус. Рецепт тут.
Читайте як приготувати вишуканий брауні з шоколадом або іншою начинкою.
Готуємо тюфтелі в соусі з сметани в духовій шафі
Інгредієнти для приємного приготування:
- фарш з яловичини і свинини в рівних частках – 700 г;
- сир, бажано твердий – 100 г;
- довгозерний рис – половина склянки;
- 1 куряче яйце;
- 1 середня морквина;
- болгарський перець солодкий – половина;
- 1 велика головка цибулі;
- сметана з високим ступенем жирності – 200 р.
- пшеничне борошно – 2 столові ложки;
- сіль – 1 чайна ложка;
- перець (чорний в молотом вигляді) – невелика щіпка;
- олія соняшникова (рослинне) – 2 столові ложки.
Час приготування їжачків в духовці – 1,5 години.
Калорій в страві міститься на 100 г – 265 ккал.
Метод приготування м'ясних їжачків з рисом в сметанному соусі в духовці покроково:
- рис необхідно відварити у великій кількості чистої води до готовності (час залежить від якості самого вихідного продукту);
- після цього викладаємо рис на сито або друшляк і чекаємо, поки стече зайва рідина;
- подрібнюємо половину цибулини і додаємо масу разом з усім рисом в сирий м'ясний фарш;
- у фарш розбиваємо 1 яйце, солимо і перчимо по 1 щіпці відповідно;
- дуже ретельно все перемішуємо до стану однорідної маси;
- моркву необхідно натерти на тертці, а другу половину цибулини і очищений від нутрощів болгарський перець порізати невеликими кубиками;
- на сковороді з рослинним маслом обсмажуємо овочі близько 5 хвилин;
- далі, в овочеву суміш потрібно вилити всю сметану, посолити, поперчити, добре перемішати і довести до кипіння;
- дуже швидко разбалтываем у воді борошно і виливаємо на сковорідку, знову даємо закипіти;
- мокрими руками формуємо з фаршу з рисом невеликі кульки і викладаємо їх на форму, призначену для запікання;
- заливаємо м'ясні кульки сметанним соусом з підсмаженими овочами і ставимо форму в духовку на 40 хвилин. Його необхідно нагріти до 180 градусів;
- натираємо на тертці сир, посипаємо ними після приготування їжачки і направляємо ще на 10 хвилин запікатися.
Дуже смачно готову страву зі свіжими овочами. Приємного апетиту!
Їжачки зі сметаною в мультиварці
Готуємо з таких інгредієнтів:
- фарш з м'яса – 500 г;
- масло рослинне – необхідна кількість для обжарювання;
- морква – 1 штука середня;
- рис в сухому вигляді – 1 мультистакан;
- цибуля – 1 головка;
- перець солодкий болгарський – 1 штука;
- сіль і перець – за смаком;
- жирна сметана – 100-150 г;
- томатна паста густа – 2 столові ложки;
- пшеничне борошно вищого сорту – 2 столові ложки;
- вода чиста питна – 2 склянки.
Час, який може бути витрачений на приготування – 80 хвилин.
Калорійність на 100 г готових їжачків – 255 ккал.
Готуємо їжачки в сметанному соусі в мультиварці так:
- рис промити до прозорої води і трохи витримати на друшляку, щоб стекла зайва вода, щоб кульки були щільні і добре прилягали;
- беремо готовий фарш змішуємо його промитим і підсушеним рисом, додаємо сіль і перчик;
- ріпчасту цибулю треба очистити від лушпиння, нарізати дрібними кубиками;
- морква, також, потрібно піддати очищенню і протерти на тертці або дрібно нашаткувати;
- встановлюємо мультиварку на режим «Випічка» і обсмажуємо, постійно помішуючи, овочі рівно 10 хвилин;
- болгарський перець, очищений від внутрішніх насіння, можна порізати соломкою і викласти на луки моркву в чашу мультиварки;
- з фаршу необхідно зліпити невеликі кульки;
- поверх овочевий «подушки» потрібно акуратно укласти «їжачки»;
- в окремій мисочці або глибокій тарілці змішуються: сметана, томатна паста, борошно та сіль;
- інгредієнти перемішуються, і цим соусом заливаються тюфтельки в чаші;
- вибираємо режим «Гасіння» і ставимо таймер на 1 годину, а при невеликій потужності приладу – 1,5 години.
Апетитні «колючі» кульки можна їсти з гарніром з картоплі, відварених макаронних виробів або навіть кашею. А комусь може сподобатися і окреме подання такої страви.
З фаршу Фрикадельки в томатно-сметанному соусі
Отже, ось продукти для смачних тюфтельок «їжачків»:
- 700 г яловичого або свинячого фаршу, або того і іншого в рівних пропорціях;
- половина склянки сухого рису (або 100 г такого);
- куряче яйце – 1 шт;
- 1 цибулина великого розміру (близько 150 г);
- морква – 150 г;
- часник – 1 або 2 зубчики (часточки) для фаршу і 2 штуки для соусу;
- суха приправа (універсальна, наприклад) – за смаком;
- перець, сіль – за смаком;
- для смаження – рослинна рафінована олія;
- свіжа зелень петрушки;
- сметана жирністю від 15 до 20 % — 250 г;
- томатна паста – 1 їдальня ложка, а можна взяти і 2 свіжих томата;
- пшеничне борошно – 1 їдальня ложка без гірки;
- гаряча вода з чайника – половина склянки.
На приготування зазвичай йде близько 1 години.
Калорійність продукту на 100 г – 255 ккал.
Спосіб приготування їжачків:
- промиваємо білий рис і варимо його в киплячій трохи підсоленій воді близько 10 хвилин, не більше;
- у прокручений заздалегідь або куплений фарш додаємо дрібно порізану цибулю. Однак можна його разом з натертою морквою попередньо обсмажити;
- обсмажені на олії овочі (цибуля, морква, часник) або у свіжому вигляді змішуємо з фаршем і рисом;
- з цієї маси необхідно зліпити кульки і укласти їх в глибоку каструлю;
- тепер кульки потрібно залити водою до рівня половини їжачка і поставити гаситися в такому стані близько півгодини;
- в цей час готуємо соус наступним чином: змішуємо в тарілочці сметану, воду, томатну пасту або розм'якшені помідори без шкірки, а також, часник, борошно та сіль;
- добре перемішуємо до однорідної консистенції;
- після півгодини гасіння, виливаємо в каструлю з їжачками сметанний соус;
- при бажанні можна додати букет приправ;
- продовжуємо тушкувати до повної готовності ще хвилин 20-30.
Перед подачею на стіл їжачки можна прикрасити гілочками свіжої ароматною зелені, петрушки або кропу, наприклад.
Найніжніші м'ясні кульки з курячого філе в сметанному соусі з сиром
Куряче м'ясо вважається менш калорійним, ніж, наприклад свинина. Тому тим, кому хочеться смачних їжачків, але вони стежать за своєю фігурою, можна приготувати їх з курячого фаршу.
Інгредієнти:
- курячий фарш – півкіло;
- рис – 1 склянка в сухому вигляді;
- ріпчасту цибулю в кількості 1 штуки;
- морква невелика – 1 штука;
- рослинна олія для обсмажування;
- сіль, перець та інші спеції за смаком;
- сметана 15% жирності і вище – 200 м;
- вода питна – 0,5 склянки;
- сир – 100-120 р.
Час для підготовки і безпосереднього приготування – 1 година 30 хвилин.
Енергетична цінність – 240 ккал на 100 р.
Процес приготування покроково:
- промиваємо рис і змішуємо його з курячим фаршем, солимо і перчимо;
- робимо з цієї маси кульки – майбутніх їжачків;
- цибулю і моркву чистимо, дрібно ріжемо і обсмажуємо на соняшниковій олії;
- викладаємо курячі кульки в форму для запікання, зверху посипаємо піджаркою з овочів;
- заливаємо водою, змішаної зі сметаною і спеціями до половини м'ясних їжачків;
- ставимо в розігріту духовку і чекаємо на 1 годину;
- в цей час натираємо сир на крупній тертці;
- полі 60 хвилин очікування, посипаємо сирної стружкою і ставимо в духовку ще хвилин на 10.
Смачні, поживні курячі їжачки з сиром в сметанному соусі готові!
Поради шеф-кухарів в допомогу кулінару
Існує кілька секретів вдалого приготування «їжачків» зі сметанним соусом:
- вдалим поєднанням є використання одночасно яловичини і свинини;
- менш калорійним вважається приготування таких тюфтельок з білого курячого м'яса (грудки);
- рис краще використовувати довгозерний білий, не піддався попередньої паровій обробці;
- з сметани самої високої жирності виходить більш ніжний, густий соус;
- замість солі можна взяти звичайний курячий бульйонний кубик. Так, і смак, і колір їжачків заграє новими фарбами;
- з твердого сиру виходить більш скоринка.
Готуйте із задоволенням!