26 июнь 2019 2 011

Як приготувати м'ясні їжачки в сметанному соусі

Багатьом ще з дитинства знайомі соковиті, ніжні м'ясні «їжачки». А ті, хто ще не встиг спробувати таку страву, обов'язково варто приготувати їх у себе вдома. Більше того, існує безліч рецептів і способів приготування їжачків. Однак найулюбленішими у більшості гурманів є ті, що отримуються на основі сметани.

Їжачки в сметанному соусі, приготовані на сковороді
Інгредієнти Кількість
фарш (магазинний м'ясний або приготований самостійно) - 400 г
сухий рис - половина склянки
морква середньої величини - 1 штука
ріпчаста цибуля - 1 штука
куряче яйце - 1 штука
масло вершкове - 2 столові ложки
олія соняшникова - 3 столові ложки
вода кип'ячена питна - півтора склянки
сметана жирна - 3 столові ложки
борошно - 1 їдальня ложка
сіль - за смаком
чорний мелений перець - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 250 Ккал

Рецепт їжачків в сметанному соусі на сковороді покроково:

  • для початку потрібно відварити заздалегідь промитий рис до повної готовності;
  • цибулю потрібно порізати дрібно, а моркву натерти на тертці;
  • далі, цибулю і моркву необхідно обсмажити на вершковому маслі високої якості;
  • беремо м'ясний фарш (сирої) і змішуємо його з підсмаженою цибулею і морквою, а також додати відварений рис;
  • тепер потрібно додати яйце і сіль і всю масу ретельно перемішати;
  • щоб їжачки вийшли акуратними, їх необхідно сформувати в 4-5 сантиметрові кульки у діаметрі;
  • обсмажуємо м'ясні кульки на олії з двох сторін;
  • для соусу потрібно змішати в одній ємності борошно, воду, сметану, сіль і перець;
  • заливаємо отриманим розчином тефтелі «їжачки», які знаходяться в сковорідці;
  • встановлюємо невеликий вогонь на плиті і тушкуємо близько 20 хвилин.

Такі м'ясні тефтелі бажано подавати в гарячому вигляді, як тільки вони приготувалися.

Читайте як приготувати слойки з дріжджового листкового тіста з різними начинками. Ця випічка може бути як десерт до чаю, так і непоганий закускою до пива — все залежить від начинки.

До тефтелі або інших м'ясних страв можна подати вершково-часниковий соус. Рецепт тут.

Читайте як приготувати вишуканий брауні з шоколадом або іншою начинкою.

Готуємо тюфтелі в соусі з сметани в духовій шафі

Інгредієнти для приємного приготування:

  • фарш з яловичини і свинини в рівних частках – 700 г;
  • сир, бажано твердий – 100 г;
  • довгозерний рис – половина склянки;
  • 1 куряче яйце;
  • 1 середня морквина;
  • болгарський перець солодкий – половина;
  • 1 велика головка цибулі;
  • сметана з високим ступенем жирності – 200 р.
  • пшеничне борошно – 2 столові ложки;
  • сіль – 1 чайна ложка;
  • перець (чорний в молотом вигляді) – невелика щіпка;
  • олія соняшникова (рослинне) – 2 столові ложки.

Час приготування їжачків в духовці – 1,5 години.

Калорій в страві міститься на 100 г – 265 ккал.

Метод приготування м'ясних їжачків з рисом в сметанному соусі в духовці покроково:

  • рис необхідно відварити у великій кількості чистої води до готовності (час залежить від якості самого вихідного продукту);
  • після цього викладаємо рис на сито або друшляк і чекаємо, поки стече зайва рідина;
  • подрібнюємо половину цибулини і додаємо масу разом з усім рисом в сирий м'ясний фарш;
  • у фарш розбиваємо 1 яйце, солимо і перчимо по 1 щіпці відповідно;
  • дуже ретельно все перемішуємо до стану однорідної маси;
  • моркву необхідно натерти на тертці, а другу половину цибулини і очищений від нутрощів болгарський перець порізати невеликими кубиками;
  • на сковороді з рослинним маслом обсмажуємо овочі близько 5 хвилин;
  • далі, в овочеву суміш потрібно вилити всю сметану, посолити, поперчити, добре перемішати і довести до кипіння;
  • дуже швидко разбалтываем у воді борошно і виливаємо на сковорідку, знову даємо закипіти;
  • мокрими руками формуємо з фаршу з рисом невеликі кульки і викладаємо їх на форму, призначену для запікання;
  • заливаємо м'ясні кульки сметанним соусом з підсмаженими овочами і ставимо форму в духовку на 40 хвилин. Його необхідно нагріти до 180 градусів;
  • натираємо на тертці сир, посипаємо ними після приготування їжачки і направляємо ще на 10 хвилин запікатися.

Дуже смачно готову страву зі свіжими овочами. Приємного апетиту!

Їжачки зі сметаною в мультиварці

Готуємо з таких інгредієнтів:

  • фарш з м'яса – 500 г;
  • масло рослинне – необхідна кількість для обжарювання;
  • морква – 1 штука середня;
  • рис в сухому вигляді – 1 мультистакан;
  • цибуля – 1 головка;
  • перець солодкий болгарський – 1 штука;
  • сіль і перець – за смаком;
  • жирна сметана – 100-150 г;
  • томатна паста густа – 2 столові ложки;
  • пшеничне борошно вищого сорту – 2 столові ложки;
  • вода чиста питна – 2 склянки.

Час, який може бути витрачений на приготування – 80 хвилин.

Калорійність на 100 г готових їжачків – 255 ккал.

Готуємо їжачки в сметанному соусі в мультиварці так:

  • рис промити до прозорої води і трохи витримати на друшляку, щоб стекла зайва вода, щоб кульки були щільні і добре прилягали;
  • беремо готовий фарш змішуємо його промитим і підсушеним рисом, додаємо сіль і перчик;
  • ріпчасту цибулю треба очистити від лушпиння, нарізати дрібними кубиками;
  • морква, також, потрібно піддати очищенню і протерти на тертці або дрібно нашаткувати;
  • встановлюємо мультиварку на режим «Випічка» і обсмажуємо, постійно помішуючи, овочі рівно 10 хвилин;
  • болгарський перець, очищений від внутрішніх насіння, можна порізати соломкою і викласти на луки моркву в чашу мультиварки;
  • з фаршу необхідно зліпити невеликі кульки;
  • поверх овочевий «подушки» потрібно акуратно укласти «їжачки»;
  • в окремій мисочці або глибокій тарілці змішуються: сметана, томатна паста, борошно та сіль;
  • інгредієнти перемішуються, і цим соусом заливаються тюфтельки в чаші;
  • вибираємо режим «Гасіння» і ставимо таймер на 1 годину, а при невеликій потужності приладу – 1,5 години.

Апетитні «колючі» кульки можна їсти з гарніром з картоплі, відварених макаронних виробів або навіть кашею. А комусь може сподобатися і окреме подання такої страви.

З фаршу Фрикадельки в томатно-сметанному соусі

Отже, ось продукти для смачних тюфтельок «їжачків»:

  • 700 г яловичого або свинячого фаршу, або того і іншого в рівних пропорціях;
  • половина склянки сухого рису (або 100 г такого);
  • куряче яйце – 1 шт;
  • 1 цибулина великого розміру (близько 150 г);
  • морква – 150 г;
  • часник – 1 або 2 зубчики (часточки) для фаршу і 2 штуки для соусу;
  • суха приправа (універсальна, наприклад) – за смаком;
  • перець, сіль – за смаком;
  • для смаження – рослинна рафінована олія;
  • свіжа зелень петрушки;
  • сметана жирністю від 15 до 20 % — 250 г;
  • томатна паста – 1 їдальня ложка, а можна взяти і 2 свіжих томата;
  • пшеничне борошно – 1 їдальня ложка без гірки;
  • гаряча вода з чайника – половина склянки.

На приготування зазвичай йде близько 1 години.

Калорійність продукту на 100 г – 255 ккал.

Спосіб приготування їжачків:

  • промиваємо білий рис і варимо його в киплячій трохи підсоленій воді близько 10 хвилин, не більше;
  • у прокручений заздалегідь або куплений фарш додаємо дрібно порізану цибулю. Однак можна його разом з натертою морквою попередньо обсмажити;
  • обсмажені на олії овочі (цибуля, морква, часник) або у свіжому вигляді змішуємо з фаршем і рисом;
  • з цієї маси необхідно зліпити кульки і укласти їх в глибоку каструлю;
  • тепер кульки потрібно залити водою до рівня половини їжачка і поставити гаситися в такому стані близько півгодини;
  • в цей час готуємо соус наступним чином: змішуємо в тарілочці сметану, воду, томатну пасту або розм'якшені помідори без шкірки, а також, часник, борошно та сіль;
  • добре перемішуємо до однорідної консистенції;
  • після півгодини гасіння, виливаємо в каструлю з їжачками сметанний соус;
  • при бажанні можна додати букет приправ;
  • продовжуємо тушкувати до повної готовності ще хвилин 20-30.

Перед подачею на стіл їжачки можна прикрасити гілочками свіжої ароматною зелені, петрушки або кропу, наприклад.

Найніжніші м'ясні кульки з курячого філе в сметанному соусі з сиром

Куряче м'ясо вважається менш калорійним, ніж, наприклад свинина. Тому тим, кому хочеться смачних їжачків, але вони стежать за своєю фігурою, можна приготувати їх з курячого фаршу.

Інгредієнти:

  • курячий фарш – півкіло;
  • рис – 1 склянка в сухому вигляді;
  • ріпчасту цибулю в кількості 1 штуки;
  • морква невелика – 1 штука;
  • рослинна олія для обсмажування;
  • сіль, перець та інші спеції за смаком;
  • сметана 15% жирності і вище – 200 м;
  • вода питна – 0,5 склянки;
  • сир – 100-120 р.

Час для підготовки і безпосереднього приготування – 1 година 30 хвилин.

Енергетична цінність – 240 ккал на 100 р.

Процес приготування покроково:

  • промиваємо рис і змішуємо його з курячим фаршем, солимо і перчимо;
  • робимо з цієї маси кульки – майбутніх їжачків;
  • цибулю і моркву чистимо, дрібно ріжемо і обсмажуємо на соняшниковій олії;
  • викладаємо курячі кульки в форму для запікання, зверху посипаємо піджаркою з овочів;
  • заливаємо водою, змішаної зі сметаною і спеціями до половини м'ясних їжачків;
  • ставимо в розігріту духовку і чекаємо на 1 годину;
  • в цей час натираємо сир на крупній тертці;
  • полі 60 хвилин очікування, посипаємо сирної стружкою і ставимо в духовку ще хвилин на 10.

Смачні, поживні курячі їжачки з сиром в сметанному соусі готові!

Поради шеф-кухарів в допомогу кулінару

Існує кілька секретів вдалого приготування «їжачків» зі сметанним соусом:

  • вдалим поєднанням є використання одночасно яловичини і свинини;
  • менш калорійним вважається приготування таких тюфтельок з білого курячого м'яса (грудки);
  • рис краще використовувати довгозерний білий, не піддався попередньої паровій обробці;
  • з сметани самої високої жирності виходить більш ніжний, густий соус;
  • замість солі можна взяти звичайний курячий бульйонний кубик. Так, і смак, і колір їжачків заграє новими фарбами;
  • з твердого сиру виходить більш скоринка.

Готуйте із задоволенням!

Що ще почитати: