11 июнь 2019 9 685

Як замаринувати і приготувати баклажани на грилі

Баклажани і інші овочі на грилі – надзвичайно смачне блюдо. Причому воно ідеально підходить як для тих, хто з якихось причин не вживає м'ясо або птицю, так і для легкого доповнення до шашликів.

Сьогодні ми розповімо про те, як смачно і просто приготувати баклажани на грилі. У сезон цього овоча вони будуть дуже до речі.

Як замаринувати баклажани для гриля

Щоб отримати незабутній смак овочів на вогні, необхідно заздалегідь замаринувати їх. Рецепт цього маринаду ідеально підійде не тільки для баклажанів, але і для болгарського перцю, кабачків, моркви та інших. Нам потрібно взяти такі складові:

  • 100 мл оливкової олії, яке підходить для смаження (можна взяти соняшникова з оливковою в рівних частках);
  • 2 ст. ложки білого винного оцту;
  • 3 столових ложки соєвого соусу середньої ступеня солоності;
  • пара зубців часнику;
  • трохи сухого базиліка або інших ароматних трав.

Часник подрібнюємо. Масло трохи прогріваємо на сковороді і додаємо в нього інші складові. Синенькі нарізаємо досить великими шматками. Заливаємо сумішшю і накриваємо миску харчовою плівкою.

Оптимальний варіант – помістити шматочки в пакет і щільно зав'язати його. Так баклажани швидше будуть маринуватися. Якщо у вас є маринатор, скористайтеся ним. В даному приладі швидко можна замаринувати овочі, м'ясо і птицю.

Візьміть на озброєння рецепт смачної курки з грибами і сиром — він виручить вас, якщо потрібно чимось здивувати гостей.

Читайте як приготувати салат «Черепаха», де головними інгредієнтами є курка і яблуко.

Як приготувати смачні язички з яблуками з листкового тіста.

Готуємо баклажани на мангалі
Інгредієнти Кількість
синенькі - 2 штуки
маринад за рецептом вище - подвійна норма
стиглий помідор - 1 великий
часник - пара зубчиків
сіль і спеції - за смаком
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 123 Ккал

Сьогодні ми приготуємо баклажани на грилі, заправлені томатним соусом. Відмінна закуска для пікніка!

Отже, ми починаємо з маринування синеньких. Нарізаємо їх потрібного розміру шматочками і залишаємо в маринаді хоча б на годину.

Помідори подрібнюємо за допомогою блендера. Попередньо краще зняти шкірку. Зробити це досить просто – томат надрізаємо хрест-навхрест. Заливаємо крутим окропом його доверху і залишаємо на хвилину. Потім заливаємо помідор крижаною водою. Тепер шкірка легко зніметься.

М'якоть помідора подрібнюємо в чаші блендера разом з часником і сіллю. Баклажани дістаємо з маринаду і викладаємо на решітку гриля. Відкритого вогню бути не повинно, тільки тліючі головешки! Як тільки одна сторона зарум'яниться, перевертаємо овочі. Готові баклажани поливають томатним соусом, прикрашаємо зеленню і подаємо до столу. Також можна окремо поставити житні тости.

Рецепт синеньких на решітці в духовці

Таке швидке блюдо можна буде приготувати вдома швидко і просто. Ми додамо до баклажанів ще й інші овочі – кабачки і болгарський перець.

  • овочі – баклажани, перець і кабачок по 1 штуці;
  • лимонний сік – 1 столова ложка;
  • морська сіль – 1 столова ложка;
  • бальзамічний оцет – 1 столова ложка:
  • часник – 1 зубчик;
  • сир твердий – 130 грамів.

Тимчасові витрати – 30 хвилин. Енергетична цінність – 189 ккал на 100 грамів.

Лимонний сік і морську сіль змішуємо. Додаємо оцет і часник, мелкопорубленный. Овочі нарізаємо так – кабачок і синенький кружечками середньої товщини.

Перець – човниками аналогічних розмірів. Розміщуємо їх в маринад на пару хвилин. Розкладаємо на змащеній маслом ґратам овочі.

Сир натираємо на тертці і посипаємо на баклажани, кабачки і перець. Включаємо режим «Гриль» і готуємо овочі близько 15 хвилин.

Застосовуємо сковороду-гриль

Баклажани на сковороді-гриль можна приготувати дуже швидко і просто. Виберіть маринад з рецептів, представлених вище. Поріжте овоч гуртками і дайте настоятися близько 1 години.

На розпеченій сковорідці обсмажуємо гуртки до готовності. До готових овочів можна подати такий соус – сметана змішується з часником і зеленню.

Ще один варіант заправки – томатна паста з додаванням часнику, солі і спецій. Більш складний варіант страви – до злегка обсмаженою синенькими додаємо кубики кабачки, цибулю і помідори.

Додаємо крапельку води, накриваємо кришкою і тушкуємо до готовності. Виходить відмінне рагу.

Заготівля на зиму

Якщо ви хочете зберегти смак літа на зиму, пропонуємо вам заготовити баклажани-гриль. Особливо такий рецепт баклажанів на грилі актуальний для тих, хто вирощує овочі сам, і вже не знає, куди подіти синенькі.

  • баклажани – 2 кг;
  • соняшникова олія – 200 мл;
  • оцет (9 відсотків) – 120 мл;
  • часник – 6 зубчиків;
  • сіль і спеції за смаком.

Тимчасові витрати – 1 годину 20 хвилин. Калорійність – 300 ккал на 100 грамів.

Почнемо з синеньких. Ретельно миємо їх і нарізаємо кружальцями. Готуємо на грилі в духовці або на природі до готовності. Готові шматочки щільно укладаємо в банку. На дно попередньо кладемо часник.

Змішуємо масло, оцет, сіль і спеції. Суміш доводиться до кипіння. Потім заливаємо їй наші овочі. Наповнені банки потрібно стерилізувати близько 30 хвилин, а потім герметично закатати кришок (стерилізованими).

Взагалі, баклажани – дуже примхливі овочі при консервації. Тому вся посуд повинна бути ретельно простерилизована.

Корисні поради

Щоб смачно приготувати баклажани, необхідно знати кілька секретів:

  1. При нарізці важливо користуватися тільки ножами з нержавіючої сталі. Так овочі не будуть сильно чорніти.
  2. Синенькі спочатку миють, і лише потім відрізають плодоніжки. В іншому випадку баклажан буде вбирати воду.
  3. Гіркі синенькі засипаємо великої або звичайною сіллю (рясно). Даємо пустити сік і добре промиваємо овочі.
  4. Баклажани для гриля найчастіше не чистять. Якщо вам не подобається смак шкірки, то її легко можна видалити, якщо запекти баклажани цілком на вогні. Проводити процедуру потрібно акуратно, поки м'якоть не охолола. З такого баклажана можна приготувати теплий салат з печених овочів.
  5. При смаженні на сковороді в маслі, ці овочі вбирають дуже багато олії. Щоб уникнути цього, необхідно спочатку обсмажити шматочки на сухій сковороді з антипригарним покриттям. Потім додаємо масло, часник, спеції і сіль.

Тепер ви знаєте, як смачно приготувати баклажани на грилі як вдома, так і на природі. Приємного апетиту!

Що ще почитати: