27 июнь 2019 4 363

Як смачно запікати баклажани в духовці

Баклажани – це одні з улюблених овочів більшості російських сімей, які практично не можуть набриднути. Єдина особливість, характерна для баклажанів, це гіркота. Але від неї запросто можна позбутися, правильно підготувавши баклажани.

Для цього необхідно розрізати синенькі і щедро посипати їх сіллю. Справа в тому, що вся гіркота міститься саме в соку. Тому, коли, хвилин через 20-30 сіль витягне весь сік, овочі споліскують в холодній воді.

Після цього можна готувати їх і не боятися, що в страві буде присутній гірчинка. Перейдемо до приготування, вибравши вподобані рецепти з нижче запропонованих.

Самий швидкий і смачний спосіб
Інгредієнти Кількість
баклажан - 2 середніх
рослинної олії - 1,5 столової ложки
прованських трав - 2,5 чайної ложки
томатної пасти - 1,5 склянки
російського сиру (можна замінити на пармезан) - 300 г
солі - щіпка
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 86 Ккал

Розглянемо, як готувати баклажани, запечені в духовці, докладним чином. До речі, при приготуванні даного страви попередньо обробляти синенькі не варто. Нарізаємо їх тонкими кружальцями: орієнтовно 0,5-1 див. Перекладаємо в тарілку і рівномірно наносимо на них суміш соняшникової олії, солі, перцю і прованських трав. Залишити овочі просочуватися; в цей час розігріваємо духовку до 200°С.

Промаслить деко, викласти на нього синенькі і поставити в духовку на 15 хвилин для розм'якшення овочів.

Після цього підготуйте деко з бортиками, і викладайте шарами: синенькі, томатна паста, сир, синенькі, томатна паста сир.

Блюдо відправляється в духовку на 20 хвилин до появи золотистої скоринки апетитною розплавленого сиру.

Помідори, сир і синенькі в духовці – аромат по всій квартирі

На 6 порцій потрібно:

  • 2 середніх баклажана;
  • 3 довгастих червоних помідора;
  • 150-200 г російського сиру;
  • 2 зубчики молодого часнику;
  • щіпка солі і меленого чорного перцю за смаком.

Скільки часу займе: 25 хвилин.

Калорійність страви на 1 порцію становить 117 Ккал.

Отже, готуємо баклажани, запечені з сиром і помідорами в духовці. Підготувати синенькі, прибрати з них гіркота «соляним» способом. Після цього, нарізати їх на щільні кружечки 1-1,5 см і викласти на попередньо змащене деко.

Хитрість «підвищеної ароматності» полягає в тому, що між скибочкою помідора і баклажана необхідно покласти попередньо нарізаний кружечками часник. Потім розподіляється трохи тертого сиру для схоплювання вийшла башточки. Потім викладається помідор, зверху знову викладається сир. Чорний мелений перець при цьому можна додати відразу на два шари – на часник і верхній шар сиру, тоді башточки вийдуть більш пікантними. Також при приготуванні цієї страви не можна забувати про солоності вибраного вами сиру.

Отримані башточки відправляємо на 20 хвилин у розігріту до 220°С. Чорний перець надасть завзяття овочеві шари, а часничок додасть ароматності і яскравості смаків.

Баклажани з фаршем – на радість чоловікові

На 6 порцій потрібно:

  • 2 великих баклажана;
  • 1 невеликий помідор;
  • 300 грам м'ясного фаршу (кращий варіант свинина + яловичина);
  • 2 столові ложки насіння соняшнику;
  • 2 цибулини;
  • сіль і приправки за смаком.

Скільки часу займе 1 годину 40 хвилин.

Калорійність страви на 1 порцію становить 208 Ккал.

Готуються баклажани з фаршем, запечені в духовці, досить легко. Синенькі розрізаємо вздовж на три рівних частини, викладаємо на пергаментний папір на деко і запікаємо до розм'якшення (10-15 хвилин при 200°С).

Потім даємо овочам «відпочити», в цей час готуємо верхній шар. Для цього обсмажуємо фарш з дрібно порубаним луком, поступово додаючи в піджарку помідори і чорний перець, нарізані соломкою. За 5хвилин до повного обсмажування вмішуємо рівномірно насіння соняшника.

М'які шари синеньких перевертаємо і зверху викладаємо смажений шар. За бажанням можна додати зверху трохи тертого сиру, але інгредієнти дуже добре гармонують і без цієї вершковою підтримки. Дати верствам «одружитися» у духовій шафі 10 хвилин. Ароматні і ситні бубочка готові!

Фаршировані баклажани з курочкою – для тих, хто стежить за фігурою

На 2 порції потрібно:

  • 2 середніх баклажана;
  • 350 грам курячого фаршу;
  • 2 репчатых цибулини;
  • пучок петрушки або кінзи
  • 100 грам сиру середньої солоності;
  • сіль за смаком.

Скільки часу готувати продукти і запікати баклажани в духовці 1 годину 15 хвилин.

Калорійність страви на 1 порцію становить 64 Ккал.

Цей варіант відмінно підійде для людей, що стежать за своєю фігурою: ароматні баклажани з найніжнішим курячим м'ясом в вершкової «шапочці» — ідеальний варіант для повноцінного прийому їжі.

Синенькі розділити навпіл – обробити від гіркоти. Для цього занурити їх у теплу воду і ретельно підсолити для витягування гіркого соку. Потім акуратно вирізати всю м'якоть, залишивши порожні «човники». М'якоть нарізати мініатюрної соломкою, змішати з курячим фаршем, подрібненою цибулею і зеленню, посолити за смаком і вкласти в човники.

Човники розставити на пергаментний папір і зверху обсипати сиром. Потім розігріти духовку до 200°С і випікати годину. Перед подачею баклажани фаршировані, запечені в духовці, можна додатково посипати подрібненим кропом або петрушкою.

Дізнайтеся, як приготувати сир для десерту або дієтичного салату.

Печінкові котлети з яловичини — покрокові рецепти з фото.

Ніжний штрудель з листкового тіста з вишнями. Спробуйте цей вишуканий рецепт.

Карамельні синенькі

Один з найбільш оригінальних рецептів баклажанів. Простота страви відмінно співвідноситься з смакової складової. Багато відносять це страва до розряду високої кухні, завдяки оригінальним інгредієнтів. Любителі можуть додати соусу чилі – гострота це блюдо точно не зіпсує.

На пару порцій потрібно:

  • 2 стиглих баклажана;
  • 2 чайних ложки міріна;
  • 5 чайних ложок тростинного цукру;
  • 3 щіпки кунжуту;
  • 1 столова ложка соєвого соусу;
  • пір'я зеленої цибулі шалот для прикраси.

Скільки часу займе 1 годину 15 хвилин.

Калорійність страви на 1 порцію становить 167 Ккал.

Для цього екстравагантного страви знадобиться розрізати синенькі на часточки, зробити невеликі надрізи на кожному пласті та добре змастити кунжутним маслом. Далі запекти баклажани до приємного золотистого кольору.

Потім готуємо карамель: на сотейнику змішуємо соєвий соус, мірін, цукор – після того, як суміш закипає, чекаємо приємного кольору капучіно. Даємо соусу трохи відпочити, потім поливаємо рівномірно пласти синеньких і обсипаємо їх кунжутом. А безпосередньо перед подачею можна прикрасити баклажани цибулею, а тарілку акуратними краплями соусу чилі. І ось – страва високої кухні готово!

Кулінарні хитрощі при приготуванні баклажанів

Незважаючи на всіляку різноманіття рецептів в інтернеті, баклажани готують далеко не все, адже їх дуже легко зіпсувати. Мало того, що в сирому вигляді, необхідно при підготовці до приготування страви позбавлятися від гіркоти, ще й ніжні баклажани дуже люблять втягувати все масло в себе і підгоряти.

Саме тому в даній статті подаються декілька хитрощів:

  • Баклажани люблять передчасно темніти, тому при використанні ножів радимо використовувати керамічні ножі або ножі з якісної нержавіючої сталі;
  • Гіркота баклажанів здатна вивести сіль. Зробіть надрізи на синеньких і обсипте їх гарненько сіллю. Після 60 хвилин (якщо поспішайте, 20 хвилин) «засолювання» сполосніть овочі холодною водою;
  • Хочете запікати синенькі цілком – не забудьте зробити проколи, щоб з яскравого овоча міг виходити пар.

Ці нехитрі страви мають шикарний і глибокий смак м'ясистих баклажан в поєднанні з вишуканими приправами і приємними доповненнями. Синенькі і зараз є найпоширенішим засобом довголіття, яке може приготувати будь-яка, навіть сама недосвідчена господиня.

Що ще почитати: