12 март 2019 1 216

Баклажани як гриби — смачніше заготовки не знайти!

Баклажани як гриби — улюблені ласощі дітей і дорослих, особливо взимку.

Відкриємо ж швидше скриньку бабусиних рецептів і приступимо до таїнства приготування.

Традиційний рецепт заготівлі на зиму

Нам знадобляться:

  • Головний інгредієнт – баклажани;
  • Перець чорний горошком;
  • Зубчики часнику;
  • Вода, підійде звичайна;
  • Лавровий лист;
  • Оцет яблучний або винний.

Приступаємо до приготування:

  1. Моєму гарненько наші баклажани. Вирізаємо все непотрібне. Ріжемо красиво кубиками або трикутниками, за своїм розсудом;
  2. Посипаємо сіллю нарізані шматки. Чекаємо 1,5 години, поки вони не випустять свій гіркуватий сік. Або можна скористатися іншим способом: залити овочі, підсоленою водою, дати постояти 1 годину. Злити воду і все, можна маринувати;
  3. Кришки стерилізуємо, нехай покипить 5 хвилин. Банки ж можна просто облити кіпяточком і перевернути догори дном. Також підійде стерилізація банок на пару;
  4. У готові банки кладемо 2 зубчики часнику, перець – 6 горошин. Кидаємо туди ж лавровий лист. Робимо все це з любов'ю, щоб вийшло смачніше;
  5. Приступаємо до маринаду. Наливаємо 1 літр води в каструлю. Беремо три чверті склянки оцту. Співвідношення маринаду і овочів 1:1, на 1 літр маринаду йде 1 кг овочів;
  6. Варимо наші овочі 5 хвилин, дістаємо, викладаємо в підготовлені банки. Заливаємо маринадом, закручуємо кришками. Ставимо вгору денцем, можна обгорнути старої шаллю.

Ось і готові смачнющі баклажани як гриби. Зберігаємо їх до зими в холодному місці.

Мариновані баклажани як гриби на зиму: простий рецепт

Баклажани за цим рецептом виходять дуже ароматні і смачні, ну просто пальчики оближеш. Крім того, досить масштабна заготівля, вистачить на все сімейство і навіть на гостей.

Необхідні продукти:

  • Баклажани – 5 кілограмів;
  • Перчик, горошком і лаврові листочки;
  • Сіль – 3 столових ложки;
  • Вода – 5 літрів;
  • Оцет 9% — 200 мл.
Овочі за розміром беремо невеликі.

Покрокове приготування:

  1. Очищаємо несмачну шкірку, ріжемо кубиками або по-іншому, як підкаже фантазія;
  2. Заливаємо їх солоною водою і даємо настоятися 2 години. За цей час гіркоту з овоча повинна піти в рідину;
  3. Після закінчення часу зливаємо гірку воду. Заливаємо овочі чистою водою і кип'ятити на маленькому вогні. Коли вода закипить, наливаємо туди оцет, даємо покипіти 5 хвилин;
  4. У банки кладемо лавровий лист, перець. Викладаємо баклажани щільно, утрамбовувати не треба, а то буде каша. Заливаємо їх розсолом. Закатуємо, прикриваємо рушником. Коли охолонуть, ставимо банки в холодне місце.

Вийшли смачні баклажани як гриби, тепер до зимівлі ви готові!

Смажені баклажани як гриби — швидко і смачно!

Ще один чудовий бабусин рецепт смачних смажених баклажанів.

Використовувані продукти:

  • 3 кг молодих, свіжих баклажанів;
  • Часник – 3 головки;
  • Сіль за смаком;
  • Цибуля ріпчаста – 300 грам;
  • Олія без запаху – 50 мл;
  • Оцет – 100 мл;
  • Петрушка свіжа для додання аромату.

Починаємо приготування:

  1. Чистимо овочі від шкірки, миємо, ріжемо кубиками. Кладемо в миску пересипаємо сіллю, тримаємо 4 години;
  2. Очищений цибулю нарізаємо кільцями, заливаємо оцтом, залишаємо на 30 хвилин;
  3. Промиваємо баклажани від солі, віджимаємо, щоб прибрати зайву вологу. Смажимо їх невеликими порціями зі всіх сторін;
  4. Очищений часник подрібнюємо часникодушилкою;
  5. Миємо, ріжемо петрушку, дрібно або не дуже — не настільки важливо;
  6. Змішуємо цибулю, баклажани, часник, петрушку і добре перемішуємо;
  7. Закладаємо наш салат щільно в банки;
  8. Стерилізуємо заповнені салатом банки 10-15 хвилин. Для цього ставимо їх в гарячу воду по плічка. Після закінчення часу, виймаємо дуже обережно банки і закатуємо. Виймайте їх прихваткою, щоб не обпектися.

Ось і готова смачна заготовка з баклажанів на зиму!

Про те, як маринувати помідори в банки на зиму, читайте на нашому сайті!

А тут ви дізнаєтеся способи приготування малосольних огірків в пакеті. Як же швидко вони робляться, навіть ділові жінки, які не мають багато часу, можуть порадувати свою сім'ю.

Не знаєте, як варити компот з вишні на зиму? Ці рецепти допоможуть вам розібратися в даному питанні.

Корисні поради

  • Баклажани, якщо їх обробити правильно, будуть гірчити, можуть навіть зіпсувати все блюдо. Щоб прибрати гіркоту, необхідно спочатку їх порізати, а потім опустити в солону воду. Ну, або просто посолити, дати відстоятися. Після такої процедури овочі будуть вбирати менше жиру і позбавлять від гіркоти заготовку;
  • Якщо кожурка у них м'яка, то очищати її зовсім необов'язково;
  • Якщо овочі вже перезрілі або старі, то обшпаривши їх окропом, вони легше будуть очищатися;
  • Овочі смажити слід тільки на свіжому маслі, щоб не зіпсувати яку готують страву. Тому що ці сині овочі мають особливість вбирати масло. Якщо воно буде несвіжим – це погано вплине на смак продукту.
До речі, для тих, що худнуть дам краще смажити без масла. Для таких цілей добре підходять сковороди з антипригарним покриттям.

Беріть тільки свіжі овочі, вони краще підходять для зимових заготовок.

Впевнені, що дані рецепти баклажанів як грибів будуть корисні нашим читачам, а поради допоможуть уникнути різних казусів на кухні.

Приємного апетиту вам і вашим близьким!

Що ще почитати: