Як смачно приготувати куряче філе на сковороді
Куряча грудка – це джерело легко засвоюваного білка, вітамінів групи B, PP, H. І це все при практично повній відсутності жирів. Вживання в їжу білого курячого м'яса здатне подарувати красу, здоров'я й стрункість фігури. Головне — навчитися вибирати якісний продукт і смачно його готувати.
Що потрібно знати про курячому філе перед приготуванням
Перед тим, як приступити до приготування курячого філе, необхідно знати, як вибрати свіже та якісне м'ясо, щоб в результаті отримати смачну страву, а не візит до лікаря. Впоратися з цим завданням допоможуть наступні поради:
- Вибираючи філе, потрібно звернути увагу на термін придатності. У охолодженого м'яса він не може бути довше 5 днів, а у замороженого – більше 6 місяців. Якщо термін придатності закінчився або більше, ніж існуючі нормативи, від покупки слід утриматися;
- Зовнішній вигляд у свіжої охолодженої курячої грудки – це блідо-рожевий колір, суха поверхня без слизу, синців і неприємного запаху. При натисканні ямка вирівнюється, і м'ясо приймає первісний вигляд;
- Заморожене філе не повинна мати на своїй поверхні льоду і не бути гігантських розмірів, оскільки є ризик, що недобросовісні виробники за рахунок води намагалися збільшити вагу продукту.
Скільки часу можна смажити м'ясо, щоб не пересушити
Орієнтовний час, який необхідно, щоб філе приготувалося:
- для філе, нарізаного невеликими шматочками близько 15 хвилин;
- для відбивних – теж 15 хвилин;
- обсмажити до готовності ціле куряче філе можна за 25 хвилин на середньому вогні;
- гасити ціле філе під кришкою потрібно 30 хвилин.
Це орієнтовний час, після якого слід куштувати м'ясо на готовність. Зробити це можна дерев'яною зубочисткою або шпажкою. Якщо проткнути шматок м'яса і шпажка буде легко входити, а його волокна будуть білими – м'ясо готове.
Однозначно можна сказати тільки те, що не можна курячу грудинку смажити більше 40 хвилин. Після цього страву однозначно буде зіпсовано.
Баурсаки — рецепт казахського страви, яке чудово поєднується з овочами або гострим соусом.
Котлети з фаршу з додаванням кабачка виходять незвичайно соковитими і смачними, спробуйте!
Що можна приготувати з тушкованої яловичини читайте в нашій статті.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
курячого філе - | 700 г |
вершків - | 250 мл |
ріпчастої цибулі - | 100 г |
борошна - | 30 г |
рослинної олії - | 40 мл |
сіль і спеції - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 135 Ккал |
Існує багато страв, які можна приготувати з курки, так само багато і соусів, з якими можна подавати курку. Умовно всі соуси можна поділити на червоні і білі. Серед білих соусів більшою популярністю користується вершковий. Свою популярність він здобув завдяки своєму неповторному смаку і ніжності, яку він додає м'ясу.
Алгоритм дій:
- Грудку курки помити, обсушити і нарізати невеликими шматочками, цибулю почистити і нарізати кільцями;
- М'ясо обсмажити на розпеченій сковороді з рослинним маслом, потім додати до нього кільця цибулі. На цьому етапі, якщо готувати не лише одну курку, можна так само додати гриби або овочі;
- Коли цибуля стане м'яким, зверху рівномірно просіяти борошно і перемішати. Обсмажити все ще 1-2 хвилини;
- Потім залити вміст сковороди вершками, все посолити, поперчити і тушкувати ще не менше 10 хвилин до готовності.
Як посмажити філе курки в клярі на сковороді
В якості основи для кляру курячого м'яса можна взяти молоко, вершки, пиво, мінеральну воду. В якості сухого інгредієнта найчастіше виступає пшеничне борошно, але може використовуватися і крохмаль, мелені сухарі, вівсяні пластівці. Продукт, що зв'язує рідку основу і сухий інгредієнт – курячі яйця.
Процес приготування м'яса в клярі можливий двома способами. Перший: замішують рідке тісто, до нього занурюється м'ясо і обсмажується. У другому варіанті шматочки м'яса умочують в рідку складову, а потім в панірування (борошно, сухарі). Процес повторюють кілька разів, а вже потім смажать.
Крім перелічених основних продуктів в кляр можуть додаватися й інші, наприклад, твердий сир. Щоб приготувати куряче філе в клярі з хрусткою сирною скоринкою потрібно взяти:
- 500 г курячого філе;
- 2 яйця;
- 100 г сиру;
- 2 столові ложки майонезу;
- 60-90 г борошна;
- сіль і спеції за смаком;
- рослинна олія для обсмажування.
Час приготування займе не більше 40-50 хвилин.
У 100 грамах курочки в сирній скоринці 222,2 кілокалорії.
Етапи роботи:
- Чисте і сухе м'ясо нарізати пластинками довільної форми товщиною 0,5 див. Відбити і обтерти їх сіллю та спеціями, потім відкласти, поки буде готуватися кляр;
- Для кляру яйця збити разом з дрібкою солі, потім додати майонез і борошно;
- Сир натерти на дрібну тертку і перемішати разом з рідким кляром;
- У сковороду налити рослинного масла. Його шар повинен бути близько 5 мм, так шматочки курочки не будуть плавати, але і не зможуть пригоріти;
- Шматочки м'яса занурити в кляр і обсмажити на розпеченому маслі. Коли вони будуть обсмажуватися з другої сторони, можна накрити сковороду кришкою і дати їм трохи пропарити.
Як посмажити філе з овочами
Філе з овочами добре тим, що кожен може приготувати його, орієнтуючись на свої смакові вподобання і вибираючи найбільш улюблені овочі. У зимовий період, коли свіжі овочі коштують дорого і їх якість часто залишає бажати кращого, можна скористатися замороженими. Це може бути готова суміш з холодильника або дари власного городу, що зберігаються в надрах морозильника.
Отже, для курячого філе з овочами знадобляться:
- 500 р філе курки;
- 500 г овочів (кабачок, морква, болгарський перець, спаржева квасоля, баклажани, томати, кукурудза, брокколі, брюссельська або білокачанна капуста і т. д.);
- 4 столові ложки рослинної олії;
- 2 чайні ложки соєвого соусу.
Час приготування складе 30-40 хвилин активних дій.
Калорійність курки з овочами – 112,5 ккал/100 р.
Послідовність приготування:
- Грудку підготувати: помити, обсушити і порізати шматочками. Потім викласти на сковороду з 2 столовими ложками рослинного масла, побризкати соєвим соусом і обсмажити до красивої скориночки. Готове філе з сковороди, викласти на тарілку;
- Овочі помити, якщо потрібно почистити і нарізати: цибулю, кабачок і баклажан – кубиками, моркву – кружальцями або теж кубиками, томати – на часточки, капусту нашаткувати, а брокколі чи кольорову розібрати на суцвіття;
- У сковороду, в якій смажилося м'ясо, влити масло, що залишилося, викласти овочі, які так само полити соєвим соусом, і обсмажити до готовності;
- Коли овочі будуть готові, до них викласти курку, перемішати, накрити кришкою і тушкувати близько 5 хвилин, щоб вони встигли «подружитися» і насититися ароматами один одного.
Смачне куряче філе з картоплею і цибулею
Куряче філе з картоплею – це смачне і дуже ситне блюдо, а готується вона на сковороді досить швидко. У ньому об'єднуються користь овочів і поживні властивості м'яса. Але щоб філе в процесі приготування не стало сухим і жорстким, є маленький секрет – його потрібно попередньо замаринувати.
Для смаженої картопельки з курячим філе і цибулею, будуть потрібні:
- 500 г картоплі;
- 250 г курячого філе;
- 100 р ріпчастої цибулі;
- 2 столові ложки майонезу;
- 2 столові ложки рослинного масла;
- сіль і спеції за смаком.
Час приготування з урахуванням часу на маринування м'яса становитиме 50-60 хвилин.
Калорійність дуету картоплі і курячого філе — 165,3 ккал/100 р.
Кулінарні процеси:
- Спочатку потрібно зайнятися куркою. Підготовлене м'ясо нарізати шматочками зі сторонами 3 див. Цибулю почистити і теж нарізати кубиками. Змішати м'ясо і цибулю з майонезом, залишити хвилин на 30, щоб все добре добре просочилося;
- Поки курка маринується, потрібно почистити, помити і нарізати брусочками картоплю;
- Замариноване м'ясо обсмажити на сковороді з рослинним маслом. Як тільки філе трохи зарум'яниться викласти до нього брусочки картоплі. Накрити кришкою і смажити до готовності, не забуваючи періодично все помішувати;
- За кілька хвилин до закінчення приготування страву посолити і додати спеції. З картоплею і куркою добре поєднуються пряні трави, паприка, запашний перець і лавровий лист.
Підказки кулінарів
Існує два способи приготувати куряче філе на сковороді:
- гасіння, коли м'ясо гаситься під кришкою в рідині або якому-небудь соусі. Філе, яке приготували таким чином, завжди виходить ніжним і соковитим, тому гасіння дуже популярно;
- обсмажування на маслі в сковороді, не накритою кришкою. Цей спосіб таїть в собі небезпеку пересушити м'ясо, тому доводиться вдаватися до деяких хитрощів, щоб зберегти соковитість філе.
Щоб куряче філе, приготоване на сковороді, вийшло соковитим і смачним, потрібно:
- Нарізати м'ясо на шматочки тільки поперек волокон;
- Відбивати м'ясо дуже ніжно, щоб не пошкодити сильно м'ясні волокна. Підготовлене для відбивної філе, можна просто покласти між двох аркушів пергаменту і розкачати качалкою;
- Використовувати кляр або паніровку при обсмажуванні відбивних і окремих шматочків м'яса;
- Попередньо маринувати м'ясо. Для маринаду можна використовувати соєвий соус, лимонний сік або майонез і сметану.
Приємного апетиту!