Яку рибу називають царською, як її можна приготувати
У кулінарії відомо велика кількість страв з риби. Одними з найбільш смачних є ті, що приготовані з «царських» видів цих мешканців річок і озер. Завдяки своїм незвичайним смаковими якостями попит на них завжди був і залишається стабільно високим, тому деякі породи стали рідкісними.
Незважаючи на високу вартість, знати кілька рецептів повинна будь-яка господиня, щоб на урочистій події подати «коронне блюдо, яке буде оцінено усіма гостями.
Царська риба — це яка?
Білий колір волокон, структура ніжна, великі кістки та їх незначна кількість, тому можна без зусиль отримати філе для приготування різних страв.
Річковий царською рибою прийнято вважати благородні види. Їх назви і місця проживання такі:
- Осетер (Волга, річки Сибіру, Балтійського басейну);
- Стерлядь (Іртиш і інші річки Сибіру);
- Білуга (Волга, Кама, Дунай, Дніпро);
- Севрюга (Волга, Дон, Терек);
- Білорибиця (Волга);
- Форель.
Також гідне місце займають у цій категорії лінь і барабулька. Харчуються царські породи дрібними рибками, комахами, найпростішими.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
царська риба ціла (осетер або стерлядь) - | 2-3 кг |
гриби білі - | 550 г |
моркву і цибулю свіжі - | по 2 шт. |
масло рослинне - | 7 ст. л. |
вершки - | 125 мл |
сіль - | за смаком |
перець і коріандр - | за смаком |
лимон - | 1 шт. |
Час приготування: 150 хвилин | Калорійність на 100 грам: 325 Ккал |
Здивувати і порадувати гостей можна, приготувавши рибку по-царськи.
Кроки приготування:
- Почистити і порізати гриби, обсмажити їх на сковороді (до зникнення рідини);
- Цибулю і моркву почистити і порізати (можна потерти моркву), додати до грибів і тушкувати ще 5-7 хвилин;
- Додати вершки до тушкованим овочам, додати сіль і приправи, перемішати і продовжувати гасіння дот готовності всіх вхідних в склад інгредієнтів;
- Лимон помити і порізати (на кільця, півкільця або четвертинки);
- Рибу почистити від луски, випатрати, промити, але хвіст і голову не відрізати;
- Також тушку потрібно посолити, додати приправи, покласти нарізані часточки лимона (рівномірно);
- Викласти в черевце тушковані овочі, закріпити нитками або зубочистками краю, щоб начинка не випадала;
- Розігріти духовку до 160 градусів і відправити в неї загорнуту у фольгу рибку на 60 хвилин;
- Після цього відкрити фольгу, побризкати блюдо рівномірно рослинним маслом, збільшити температуру духовки до 200 м;
- Продовжувати приготування до моменту, поки на продукті не утворюється золотава скоринка (ще близько 1 години).
Подавати рибу на тарелі або деку, порізавши на порційні шматочки, але, не порушуючи загальної композиції, прикрасити свіжою зеленню.
Риба «Царська» з сиром і болгарським перцем
Це блюдо дуже смачне і ароматне. Відмінно підходить як для сімейного обіду, так і для урочистого прийому. До складу входять такі інгредієнти:
- Філе риби (благородні види в пріоритеті) – 1 кг;
- Цибуля ріпчаста – 2 шт;
- Сир — 100 г;
- Перець (болгарський) – 1 шт;
- Томат – 1 шт;
- Майонез – 200 г;
- Спеції, підходящі для риби – на смак.
Час приготування – 55 хвилин.
Калорійність на 100 г – 296 ккал.
Рецепт приготування риби по-царськи в духовці:
- Філе промити, нарізати порційно;
- Почистити цибулю, порізати кільцями, додати в ємність майонез спеції, посолити;
- Покласти в підготовлену суміш рибу, перемішати;
- Залишити на 15 хвилин у прохолоді (найкраще для цієї мети підійде холодильник);
- На деко покласти фольгу, змастити трохи олією, покласти рівномірним шаром підготовлену рибу і цибулю;
- Томат порізати кільцями і покласти зверху на рибу;
- Перець порізати смужками і додати до рибці наступним шаром;
- Нанести шар майонезу;
- Потерти сир і посипати зверху;
- Духовку прогріти до 200 р, після чого закрити філе фольгою і поставити випікатися на 30 хвилин.
Подавати зі свіжими овочами, зеленню і відварною картоплею.
Шоколадні кекси з рідкою начинкою — смачний десерт за нашими рецептами.
Читайте як правильно збити вершки для крему. Така начинка підійде як для тортів, так і для кексів і тістечок.
Читайте як зварити смачний компот із заморожених вишень і яблук.
Запечена риба по-царськи з кропом
Для приготування цього смачного і апетитного страви знадобиться набір з наступних інгредієнтів:
- Філе царської риби (біле м'ясо) – 1 кг;
- Цибуля – 2 шт;
- Кріп – 100 г;
- Рис – 100 г;
- Гриби – 100 г;
- Майонез – 120 г;
- Сіль і приправи – за смаком.
Час приготування – 40 хвилин.
Калорійність на 100 г – 290 ккал.
Кроки приготування:
- Рибне філе промити, порізати порційно;
- Натерти спеціями і сіллю;
- Відварити рис до готовності;
- Почистити і нарізати невеликими шматочками гриби, підсмажити на сковороді до готовності;
- Почистити, порізати цибулю, додати до грибів, тушкувати на слабкому нагріванні;
- Кріп подрібнити і додати до овочів, потім додати майонез, перемішати;
- На фольгу покласти шарами рибу, рис та овочі;
- Духовку прогріти до 180 градусів, загорнути страву у фольгу і помістити на випікання (30 хвилин).
Подавати отриману рибку порційно. Додати свіжих овочів і зелені.
Корисні поради
Для того щоб царська риба вийшла не просто смачною, а ідеальною, рекомендується дотримуватися нескладних порад, які допоможуть додати аромат страви, прянощі і ніжність:
- Для того щоб гарантовано подати на стіл повністю припечену рибку (якщо вона використовується повністю), потрібно робити на ній неглибокі надрізи;
- Для посилення смаку та аромату найкраще змащувати тушку приправами і сіллю не тільки зовні, але і всередині;
- Після нанесення приправ краще всього дати рибі просочитися ними не менше 20 хвилин – це посилить смак готового блюда, зробить його насиченим;
- Сік лимона рекомендується використовувати тоді, коли є бажання надати страві кислинки.
Також для приготування страв з царської риби краще всього використовувати основний інгредієнт відразу після покупки (або вилову), так рибка вийде ніжніше. Таким чином, порадувати смачними стравами, гідними царського столу, можна і сьогодні, використовуючи рецепти і проявляючи фантазію по сервіровці.