Як приготувати баклажани з горіхами по-грузинськи
Баклажани з горіхами по-грузинськи — дуже ситна і неймовірно смачна закуска зі своїм характером! Її приготування не вимагає ніяких спеціальних навичок або знань, а тільки любов до кулінарії і бажання порадувати себе і своїх близьких. До того ж, за доступною ціною!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
петрушки - | 60 г |
баклажанів - | 550 г |
червоного перцю - | 3 р |
волоських горіхів - | 270 г |
лука - | 1 шт. |
хмелі-сунелі - | м |
шафрану - | 3 шт. |
винного оцту білого - | 7 мл |
свіжої кінзи - | 60 г |
соняшникової олії - | 70 мл |
Час приготування: 50 хвилин | Калорійність на 100 грам: 247 Ккал |
Як готувати баклажани з горіхами по-грузинськи:
- Баклажани вимити і розрізати вздовж на кілька слайсів. Товщина їх не повинна перевищувати один сантиметр;
- Слайсы рясно посолити з обох сторін і залишити на півгодини, щоб зайва гіркота пішла. Після цього овочі добре промити;
- На невеликій кількості олії обсмажити їх і викласти на серветку, щоб прибрати зайвий жир;
- Часник і цибуля звільнити від лушпиння, а потім подрібнити ножем;
- Зелень вимити (і петрушку, і кінзу) і нашаткувати;
- Волоські горіхи злегка прогріти на сковороді і очистити від лушпиння по можливості. Пропустити їх через м'ясорубку або змолоти в блендері разом з часником і всіма сухими спеціями;
- У невеликій мисці змішати горіхову масу з цибулею, зеленню, винним оцтом і сіллю. Якщо немає оцту, його можна замінити гранатовим соком – так буде навіть краще;
- Масу вимішати. Вона не повинна бути сухою, при необхідності додати трохи кип'яченої води;
- На остиглі слайсы баклажани викласти пасту, не надто тонким шаром;
- Скласти смужки навпіл чи скрутити в рулети. Що залишився соус можна додати прямо зверху;
- Прибрати в прохолодне місце години на два, прикрасити зеленню і кільцями цибулі.
Рулетики з баклажанів по-грузинськи
- 70 г кінзи;
- 3 баклажана;
- 4 г хмелі-сунелі;
- 40 мл соняшникової олії;
- 1 біла цибулина;
- 140 г волоських горіхів;
- 1 зубок часнику;
- 20 гранатових зерен;
- 3 мл соку лимона.
Скільки готувати – 45 хвилин.
Калорійність на 100 г – 100 ккал.
Процес приготування:
- Вимити баклажани і відрізати їх плодоніжки, сам плід розрізати на кілька частин уздовж. Смужки, якщо вони дуже гіркі, присипати сіллю і дати постояти мінімум півгодини, потім змити сіль;
- Якщо овочі не гірчать, їх відразу можна трохи обсмажити на олії у великій сковороді. Щоб знизити калорійність, масло можна взагалі не використовувати;
- Очищену цибулю дрібно нашаткувати і трохи обсмажити в сусідній сковороді;
- Волоські горіхи перебити в блендері в порошок;
- Сюди ж чашу, додати обсмажену цибулю, вимиту і нарубану зелень, очищений зубок часнику, сік лимона, спеції і все разом перебити в пасту;
- При необхідності, якщо паста занадто суха або горіховий смак занадто сильний, її треба розбавити водою і знову перебити;
- Вже остиглі смужки овочів потрібно покласти на долоню по одній штуці;
- На край пальців покласти приблизно столову ложку начинки і другою рукою акуратно скрутити рулет. Проробити те ж саме з усіма смужками;
- Викласти рулетики на одну тарілку і зверху присипати улюбленої зеленню і зернами граната.
Читайте як приготувати ароматну юшку з тріски — дивовижний рецепт.
Читайте як приготувати плов в мультиварці з баранини. Наші покрокові фото допоможуть вам зробити смачну страву.
Читайте як приготувати соковиті відбивні з курячого філе. Рецепт тут.
Фаршировані баклажани з горіхами
- 170 г твердого сиру;
- 4 баклажана;
- 220 мл сметани;
- 5 р прованських трав;
- 120 г волоських горіхів;
- 5 г солі.
Скільки готувати – 1 годину і 15 хвилин.
Калорійність на 100 г – 139 ккал.
Процес приготування:
- Овочі помити і видалити плодоніжки. Розрізати їх упоперек на три частини;
- Воду закип'ятити і в неї помістити на двадцять хвилин шматочки баклажанів;
- Витягнути, прибрати вологу, чайною ложкою з гострим кінцем обережно вибрати частину м'якоті в центрі кожного кружечка. Повинні вийти міні-стаканчики. Ні в якому разі не можна наскрізь протикати дно або стінки;
- Горіхи подрібнити ножем або качалкою;
- Сир натерти прямо в посуд зі сметаною, сюди ж додати горіхи та спеції, перемішати. Повинен вийти густий крем;
- Шматочки баклажанів всередині натерти невеликою кількістю солі і заповнити начинкою до країв;
- Випікати їх потрібно при 180 за Цельсієм приблизно півгодини. Форму, де будуть стояти «стаканчики», необхідно трохи змастити маслом;
- Подавати теплими або холодними, можна з гарніром. Прикрасити гілочкою кінзи.
Рецепт рулету з гостреньких баклажанів
- 40 р гранатових зерен;
- 15 мл аджики;
- 6 баклажанів;
- 80 мл води;
- 180 г волоських горіхів;
- 15 мл оцту;
- 30 г мигдалю;
- 4 зубки часнику;
- 30 г кропу;
- 7 г хмелі-сунелі;
- 30 г кінзи;
- 3 г шафрану.
Скільки готувати – 45 хвилин.
Калорійність на 100 г – 98 ккал.
Процес приготування:
- Овочі вимити і порізати на смужки, товщиною не більше півтора сантиметрів. Обсмажити їх на сковороді-гриль чи звичайної сковороді з додаванням олії з обох сторін;
- Очищені горіхи з часником пропустити через м'ясорубку;
- Всю зелень сполоснути і нашаткувати, перемішати з горіховою масою;
- Сюди ж додати аджику, всі спеції, оцет, гранатові зерна і трохи води. Вийшла паста повинна бути однорідною. Найкраще змішувати блендером;
- Покласти на половину смужки баклажана начинку і другою частиною накрити її;
- Викласти на блюдо, прикрасивши зеленню і додатковим гранатом, можна покласти половинки інжиру.
Корисні поради
Баклажани дуже рідко бувають гіркими. Єдиний спосіб позбавитися від цієї гіркоти – звичайна сіль. Практично в кожному рецепті про це говориться – і це дійсно важливо. Чим довше овоч постоїть з сіллю, тим більше гіркоти з нього піде.
А ось обдавати продукт окропом не рекомендується. Через це втрачаються не тільки корисні властивості, але і псується сама структура м'якоті. Вона стає занадто м'якою, легко разлезается, так як шкурка її вже не утримує. Такий спосіб підходить тільки для гіркоти цибулі або для бланшування.
У Грузії волоські горіхи дуже шануються, але нічого страшного не буде, якщо в рецепті взяти мигдаль, кешью, фундук. Смак буде відрізнятися від традиційного, але гірше він не стане точно. Деякі господині додають в начинку навіть сухофрукти, наприклад, чорнослив. Тут експерименти тільки вітаються, як, наприклад, в одному з рецептів використовуються сир і сметана.
У першому рецепті начинка називається «сациві». Це традиційний грузинський соус, який може використовуватися і в інших стравах. Саме спеції, особливо хмелі-сунелі, важливі грузинської кухні. Звичайно, можна спробувати використовувати й інші соуси. Приміром, ткемалі.
Кінза – ще один важливий компонент. Цю зелень теж можна вважати національною, так як вона використовується нарівні з кропом. Без зелені начинка втратить свою свіжість, так що навіть взимку не варто відмовлятися від неї.
Баклажани з горіхами – неймовірно смачна грузинська закуска, що гідна бути на столах у будь-якого народу. Оригінальна, поживна і ароматна! Готувати її – одне задоволення, а їсти – ціле райська насолода!