27 март 2019 7 695

Як приготувати баклажани з горіхами по-грузинськи

Баклажани з горіхами по-грузинськи — дуже ситна і неймовірно смачна закуска зі своїм характером! Її приготування не вимагає ніяких спеціальних навичок або знань, а тільки любов до кулінарії і бажання порадувати себе і своїх близьких. До того ж, за доступною ціною!

Традиційний покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
петрушки - 60 г
баклажанів - 550 г
червоного перцю - 3 р
волоських горіхів - 270 г
лука - 1 шт.
хмелі-сунелі - м
шафрану - 3 шт.
винного оцту білого - 7 мл
свіжої кінзи - 60 г
соняшникової олії - 70 мл
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 247 Ккал

Як готувати баклажани з горіхами по-грузинськи:

  1. Баклажани вимити і розрізати вздовж на кілька слайсів. Товщина їх не повинна перевищувати один сантиметр;
  2. Слайсы рясно посолити з обох сторін і залишити на півгодини, щоб зайва гіркота пішла. Після цього овочі добре промити;
  3. На невеликій кількості олії обсмажити їх і викласти на серветку, щоб прибрати зайвий жир;
  4. Часник і цибуля звільнити від лушпиння, а потім подрібнити ножем;
  5. Зелень вимити (і петрушку, і кінзу) і нашаткувати;
  6. Волоські горіхи злегка прогріти на сковороді і очистити від лушпиння по можливості. Пропустити їх через м'ясорубку або змолоти в блендері разом з часником і всіма сухими спеціями;
  7. У невеликій мисці змішати горіхову масу з цибулею, зеленню, винним оцтом і сіллю. Якщо немає оцту, його можна замінити гранатовим соком – так буде навіть краще;
  8. Масу вимішати. Вона не повинна бути сухою, при необхідності додати трохи кип'яченої води;
  9. На остиглі слайсы баклажани викласти пасту, не надто тонким шаром;
  10. Скласти смужки навпіл чи скрутити в рулети. Що залишився соус можна додати прямо зверху;
  11. Прибрати в прохолодне місце години на два, прикрасити зеленню і кільцями цибулі.

Рулетики з баклажанів по-грузинськи

  • 70 г кінзи;
  • 3 баклажана;
  • 4 г хмелі-сунелі;
  • 40 мл соняшникової олії;
  • 1 біла цибулина;
  • 140 г волоських горіхів;
  • 1 зубок часнику;
  • 20 гранатових зерен;
  • 3 мл соку лимона.

Скільки готувати – 45 хвилин.

Калорійність на 100 г – 100 ккал.

Процес приготування:

  1. Вимити баклажани і відрізати їх плодоніжки, сам плід розрізати на кілька частин уздовж. Смужки, якщо вони дуже гіркі, присипати сіллю і дати постояти мінімум півгодини, потім змити сіль;
  2. Якщо овочі не гірчать, їх відразу можна трохи обсмажити на олії у великій сковороді. Щоб знизити калорійність, масло можна взагалі не використовувати;
  3. Очищену цибулю дрібно нашаткувати і трохи обсмажити в сусідній сковороді;
  4. Волоські горіхи перебити в блендері в порошок;
  5. Сюди ж чашу, додати обсмажену цибулю, вимиту і нарубану зелень, очищений зубок часнику, сік лимона, спеції і все разом перебити в пасту;
  6. При необхідності, якщо паста занадто суха або горіховий смак занадто сильний, її треба розбавити водою і знову перебити;
  7. Вже остиглі смужки овочів потрібно покласти на долоню по одній штуці;
  8. На край пальців покласти приблизно столову ложку начинки і другою рукою акуратно скрутити рулет. Проробити те ж саме з усіма смужками;
  9. Викласти рулетики на одну тарілку і зверху присипати улюбленої зеленню і зернами граната.

Читайте як приготувати ароматну юшку з тріски — дивовижний рецепт.

Читайте як приготувати плов в мультиварці з баранини. Наші покрокові фото допоможуть вам зробити смачну страву.

Читайте як приготувати соковиті відбивні з курячого філе. Рецепт тут.

Фаршировані баклажани з горіхами

  • 170 г твердого сиру;
  • 4 баклажана;
  • 220 мл сметани;
  • 5 р прованських трав;
  • 120 г волоських горіхів;
  • 5 г солі.

Скільки готувати – 1 годину і 15 хвилин.

Калорійність на 100 г – 139 ккал.

Процес приготування:

  1. Овочі помити і видалити плодоніжки. Розрізати їх упоперек на три частини;
  2. Воду закип'ятити і в неї помістити на двадцять хвилин шматочки баклажанів;
  3. Витягнути, прибрати вологу, чайною ложкою з гострим кінцем обережно вибрати частину м'якоті в центрі кожного кружечка. Повинні вийти міні-стаканчики. Ні в якому разі не можна наскрізь протикати дно або стінки;
  4. Горіхи подрібнити ножем або качалкою;
  5. Сир натерти прямо в посуд зі сметаною, сюди ж додати горіхи та спеції, перемішати. Повинен вийти густий крем;
  6. Шматочки баклажанів всередині натерти невеликою кількістю солі і заповнити начинкою до країв;
  7. Випікати їх потрібно при 180 за Цельсієм приблизно півгодини. Форму, де будуть стояти «стаканчики», необхідно трохи змастити маслом;
  8. Подавати теплими або холодними, можна з гарніром. Прикрасити гілочкою кінзи.

Рецепт рулету з гостреньких баклажанів

  • 40 р гранатових зерен;
  • 15 мл аджики;
  • 6 баклажанів;
  • 80 мл води;
  • 180 г волоських горіхів;
  • 15 мл оцту;
  • 30 г мигдалю;
  • 4 зубки часнику;
  • 30 г кропу;
  • 7 г хмелі-сунелі;
  • 30 г кінзи;
  • 3 г шафрану.

Скільки готувати – 45 хвилин.

Калорійність на 100 г – 98 ккал.

Процес приготування:

  1. Овочі вимити і порізати на смужки, товщиною не більше півтора сантиметрів. Обсмажити їх на сковороді-гриль чи звичайної сковороді з додаванням олії з обох сторін;
  2. Очищені горіхи з часником пропустити через м'ясорубку;
  3. Всю зелень сполоснути і нашаткувати, перемішати з горіховою масою;
  4. Сюди ж додати аджику, всі спеції, оцет, гранатові зерна і трохи води. Вийшла паста повинна бути однорідною. Найкраще змішувати блендером;
  5. Покласти на половину смужки баклажана начинку і другою частиною накрити її;
  6. Викласти на блюдо, прикрасивши зеленню і додатковим гранатом, можна покласти половинки інжиру.

Корисні поради

Баклажани дуже рідко бувають гіркими. Єдиний спосіб позбавитися від цієї гіркоти – звичайна сіль. Практично в кожному рецепті про це говориться – і це дійсно важливо. Чим довше овоч постоїть з сіллю, тим більше гіркоти з нього піде.

А ось обдавати продукт окропом не рекомендується. Через це втрачаються не тільки корисні властивості, але і псується сама структура м'якоті. Вона стає занадто м'якою, легко разлезается, так як шкурка її вже не утримує. Такий спосіб підходить тільки для гіркоти цибулі або для бланшування.

У Грузії волоські горіхи дуже шануються, але нічого страшного не буде, якщо в рецепті взяти мигдаль, кешью, фундук. Смак буде відрізнятися від традиційного, але гірше він не стане точно. Деякі господині додають в начинку навіть сухофрукти, наприклад, чорнослив. Тут експерименти тільки вітаються, як, наприклад, в одному з рецептів використовуються сир і сметана.

У першому рецепті начинка називається «сациві». Це традиційний грузинський соус, який може використовуватися і в інших стравах. Саме спеції, особливо хмелі-сунелі, важливі грузинської кухні. Звичайно, можна спробувати використовувати й інші соуси. Приміром, ткемалі.

Кінза – ще один важливий компонент. Цю зелень теж можна вважати національною, так як вона використовується нарівні з кропом. Без зелені начинка втратить свою свіжість, так що навіть взимку не варто відмовлятися від неї.

Баклажани з горіхами – неймовірно смачна грузинська закуска, що гідна бути на столах у будь-якого народу. Оригінальна, поживна і ароматна! Готувати її – одне задоволення, а їсти – ціле райська насолода!

Що ще почитати: