Як приготувати пісне тісто для пиріжків
Якщо ви вирішили сісти на пісну їжу або просто захотіли зробити випічку з пісного тесту, але не знаєте, як приготувати це тісто, то не все так погано. Існує маса способів готування пісної випічки.
Її можна зробити з листкового тіста, з тіста без дріжджів або, навпаки, на основі опари або сухих дріжджів. А випічка виходить смачною і поживною. Так, як же зробити правильний пісне тісто господині в домашніх умовах?
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Вода - | 200 мл |
Дріжджі сухі швидкодіючого типу - | 7 грам |
Соняшникова олія - | 2 десертні ложечки |
Борошно - | 450 грам |
Цукор-пісок - | 1 велика ложка |
Сіль - | щіпка |
Час приготування: 200 хвилин | Калорійність на 100 грам: 280 Ккал |
Як робити:
Воду гріємо, але не сильно. Потім засипаємо сухі дріжджі і розмішуємо;
Хвилин через 10 додаємо третю частину борошна і трохи цукрового піску. Все перемішуємо. Закриваємо чашку з теплою сумішшю матерією, ставимо в тепло на пару годин, щоб суміш збільшилася;
Як тільки опара стане більше, її можна відкрити і перелити у велику ємність;
Додаємо туди соняшникова олії, залишки цукрового піску і сіль. Все розмішуємо до однорідного складу;
Далі засипаємо залишки борошна і розмішуємо дерев'яною лопаткою;
Потім місимо тісто вручну. Воно повинно мати м'яку структуру і не липнути;
Як тільки воно стане ніжним, його слід прикрити кришкою і укутати в теплий матеріал. Краще його прибрати в тепло на кілька годин. За цей період воно має стати більше. Його потрібно два рази подмесить;
Приблизно після третього підйому його можна буде використовувати за призначенням.
Як зробити дріжджове тісто для пиріжків з сухими дріжджами
Необхідні компоненти:
- Борошно пшеничне — півтори склянки;
- Дріжджі сухі – 200 грам;
- Вода – 1/3 склянки;
- 70 грам цукру-піску;
- 70 мл рослинного масла;
- Щіпка солі.
Скільки робити – 1 годину 20 хвилин.
Скільки калорій – 280.
Як готувати:
- Борошно необхідно просіяти кілька разів. Це допоможе очистити її від зайвого сміття і зробить її більш пишною;
- Просіяне борошно викладаємо в глибоку миску, засипаємо туди сухі дріжджі, цукровий пісок і сіль;
- Далі в центрі прориваємо невелику ямку і виливаємо прогріту воду до 40 градусів;
- В кінці наливаємо олію і місимо тісто. Для початку це робимо ложкою або виделкою;
- Як тільки його буде важко місити, починаємо місити вручну. Місимо його, поки воно не стане м'яким і еластичним;
- Далі закриваємо миску, закутуємо теплим матеріалом і ставимо в тепле місце на 60 хвилин;
- За цей період основа повинна стати більше в два, а то і в три рази;
- Як тільки підійде її слід подмесить і приступати до приготування з неї пиріжків.
Пісне бездріжджове тісто для випічки
Що знадобиться:
- 350 грам зрілої закваски;
- 600 грам борошна;
- 200 мл води;
- 2 маленькі ложечки солі;
- Стакан цукру;
- Рослинне масло – 80 мл
Час приготування – 3 години 20 хвилин.
Калорійність – 330.
Як готувати:
- Борошно просіваємо кілька разів і висипаємо в чашку;
- Засипаємо в борошно, цукровий пісок, сіль і змішуємо;
- Після цього робимо невелике поглиблення і заливаємо туди закваску разом з водою;
- В кінці додаємо олію;
- Розмішуємо всі продукти ложкою до однорідності. Додаємо борошна при необхідності;
- Вимішуємо руками тісто до еластичної консистенції;
- В результаті має бути м'яке і нелипким тісто;
- Після цього чашку накриваємо, закутуємо теплим рушником, прибираємо в тепле місце або прогріту духовку на 3 години. За цей період воно повинно стати більше майже у півтора рази;
- Як тільки підніметься, його потрібно обім'яти з усіх боків і замісити ще раз;
- Тільки після цього можна починати приготування з нього пиріжків.
Листкове тісто для пиріжків для пісної випічки в духовці
Продукти:
- 130 мл води;
- 120 мл соняшникової олії;
- Півкілограма борошна;
- Щіпка солі.
Період приготування – 1 годину.
Скільки калорій – 290.
Приступаємо до приготування:
- Бажано борошно просіяти від різного сміття. Також просеянная борошно виходить повітряної і випічка з неї виходить смачною;
- Потім воду змішуємо з олією до однорідності;
- Потім додаємо сіль і розмішуємо до повного розчинення;
- Після цього цю суміш заливаємо в борошно і змішуємо. Всю суміш присипаємо борошном і місимо тісто;
- Для поліпшення смакових якостей в суміш можна покласти трохи кислоти лимона;
- Тісто добре обминаємо з усіх боків, прибираємо в чашку, накриваємо теплим матеріалом. Залишаємо настоюватися приблизно 30 хвилин;
- Вистояне тісто треба розкачати, скласти в декілька рази і знову розкачати. Можна зробити 3-4 шару;
- Після цього з готового пісного листкового тіста можна робити пиріжки.
Рецепт прісного тіста без дріжджів
Що буде потрібно:
- Борошно пшеничного виду – 1 кілограм;
- Вода тепла – 270 мл;
- Олія соняшникова 100 мл;
- Трохи солі.
Скільки готується – 1 годину.
Рівень калорійності – 260.
Приступаємо до готування:
- Для початку борошно просіюється ситом і бажано 2-3 рази;
- Потім воду прогріваємо, але не сильно. Оптимальний варіант – 40 градусів;
- Теплу воду заливаємо повільно борошно;
- Потім додаємо туди соняшникова масло і щіпку солі;
- Починаємо замішувати тісто. Для початку можна скористатися ложкою, а коли стане вже важче замішувати, можна зробити це вручну;
- У результаті повинно вийти не круте прісне тісто. Викладаємо його в чашку, прикриваємо кришкою або теплим рушником;
- Прибираємо його в тепле місце на 15-20 хвилин;
- Після цього розкачуємо його качалкою, знову замішуємо і викладаємо в чашку;
- Накриваємо теплим матеріалом і даємо постояти хвилин 15-20.
Сирна запіканка з манкою, горіхами, родзинками, курагою, гарбузом або яблуками. Стільки видів улюбленого дитячого ласощі на сторінках нашого порталу.
Читайте, як зробити пишний і надзвичайно смачний омлет з яєць і молока в мультиварці. Читайте цікаві рецепти, які можна з легкістю приготувати на сніданок.
Неймовірно соковиті і дивовижні курячі котлетки, які можна приготувати в духовці. Для різноманітності в фарш можна додати гриби або сир. Читайте як правильно зробити це смачне і ароматне блюдо.
Заварне прісне тісто для пиріжків
Які інгредієнти будуть потрібні:
- Половина кілограма борошна;
- 2 великі ложки рослинного масла;
- ¾ Склянки гарячої води;
- Трохи солі.
Час приготування – 40 хвилин.
Скільки калорій – 268.
Процес приготування:
- Сіємо борошно через сито 2-3 рази, висипаємо в ємність, кладемо сіль і заливаємо туди рослинне масло;
- Воду потрібно прогріти до кипіння;
- Постійно перемішуємо і заливаємо повільно тонким струменем гарячої води;
- Потім все змішуємо ложкою. Коли стане важко заважати, всі викладаємо на присипаний борошном стіл і замішуємо все вручну;
- Готову основу викладаємо в миску, накриваємо теплим рушником і залишаємо настоятися хвилин 15-20.
Соковите тісто для пиріжків з томатною пастою
Що буде потрібно:
- Сухі дріжджі – 2 маленькі ложечки;
- Півкіло пшеничного борошна;
- 300 мл води;
- 1 велика ложка томатної пасти;
- 2 маленькі ложечки цукрового піску;
- Соняшникова олія – 60 мл;
- Щіпка солі.
Час приготування – 1 годину.
Калорійність – 290.
Готування:
- Воду прогріваємо до теплого стану. В теплу воду засипаємо сухі дріжджі, цукор і все перемішати до однорідності;
- Накриваємо суміш теплим рушником і залишаємо настоюватися приблизно 5-10 хвилин;
- Борошно гарненько просіваємо кілька разів через сито і насипаємо в глибоку чашку;
- Потім додаємо сіль, підійшла опару і все добре змішуємо;
- Далі кладемо томатну пасту і наливаємо олію. Знову все перемішуємо;
- Місимо його до м'якості і еластичності;
- Викладаємо його в миску, закриваємо товстим рушником і ставимо в тепло на 30-40 хвилин;
- Як тільки воно підніметься, його потрібно подмесить і починати готувати з нього пиріжки.
Корисні рекомендації
- Наполягати основу після замішування слід в теплому місці, де температура не перевищує 30 градусів, інакше вона може перебродити і випічка буде несмачною;
- Замість сухих дріжджів можна класти сирі. На сирих дріжджах тісто буде краще підходити і вийде повітряним;
- З пісного тесту можна зробити пиріжки з різною солоною начинкою. Наприклад, з капустою, м'ясом, з картоплею, з курячими яйцями і зеленню, з рисом і яйцями, з рибою і квашеною капустою, з сиром і з багатьма іншими компонентами;
- Пиріжки можна наповнювати ягодами, пропущеними солодкими яблуками, буряком, морквою, відвареною гарбузом, курагою, родзинками, солодким сиром і багатьом іншим.
Ну, ось тепер ви знаєте, як зробити пісне тісто для пиріжків. Виявляється, його можна робити на дріжджах або без них. А яка з нього смачна випічка потім виходить, це просто смакота. Пиріжки прямо таять у роті, виходять пухкими і ніжними.
Так що не варто затягувати, приступайте до приготування прямо зараз!