Як приготувати булочки з цукром з дріжджового тіста
Ароматні, тільки з пилу, з жару плюшки на дріжджовому тесті — це приємне блаженство. Багато хто досі пам'ятає смак бабусиних булочок прямо з печі, та й посипані цукром. Ах, як забути це ласощі?
Але ситим одними спогадами не будеш, тому краще всього приготувати цю випічку самостійно. Так, як же зробити булочки з тіста на дріжджовій основі? Спробуємо розібратися.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошна - | півкілограма |
молока - | 260 мл |
сухих дріжджів з швидкою дією - | невелика ложечка |
яєць курячих - | 2 штуки |
масла вершкового - | 60 грам |
цукру - | 3 великі ложки |
солі - | щіпка |
олії соняшникової - | трохи |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 330 Ккал |
Як робити:
Розігріваємо молоко, але не доводимо до кипіння. Додаємо туди сухі дріжджі і 2 маленькі ложечки цукру. Все перемішуємо;
Прибираємо опару в тепло і залишаємо настоюватися на 60 хвилин;
Після цього вона повинна розбухнути і стати більше. Переливаємо її в глибоку чашку і починаємо підсипати трохи борошна. Добре розмішуємо;
Потім додаємо сіль і одне яйце. Все перемішуємо ложкою до рівномірного складу;
Вершкове масло розтоплюємо і переливаємо в рідку суміш;
Підливаємо трохи рослинного масла і розмішуємо;
Насипаємо решту борошно невеликими порціями і замішуємо тісто. Місимо його вручну;
Після цього кладемо його в чашку, накриваємо теплою матерією і прибираємо в тепле місце хвилин на 30-40;
Тісто розрізаємо на шматочки. Кожен шматочок розкачуємо коржем;
Корж звертаємо у вигляді трубочки і складаємо його навпіл;
Розрізаємо її вздовж і вивертаємо так, щоб надрізи були вгору;
Далі деко промазуємо рослинним маслом і кладемо туди плюшки;
Яйце збиваємо з водою і промазуємо плюшки цією сумішшю;
Потім верх присипаємо цукровим піском;
Ставимо деко в духовку і випікаємо при температурі 150-160 градусів до рум'яного кольору.
Макові дріжджові солодкі пундики
Компоненти для тіста:
- 600 грам борошна;
- Одне яйце;
- 25 грам пресованих дріжджів;
- Цукор – півсклянки;
- Стакан молока;
- Вершкове масло — скибочка на 800 грам;
- Щіпка солі.
Для наповнювача:
- 2 великі ложки рослинного (звичайного) масла;
- Половина склянки цукрового піску;
- Упаковка маку на 100 грам.
Для змазування:
- Яєчний жовток – 1 штука;
- Щіпка ваніліну;
- Трохи води.
Період готування – 2 години.
Калорійність – 370.
Процес приготування:
- Першим ділом робиться опара. Молоко гріємо, але не дуже сильно. Воно повинно бути теплим;
- Засипаємо туди дріжджову основу, 2 великі ложки цукру і борошна. Добре розмішуємо і ставимо в тепло на 60 хвилин. За цей період вона повинна піднестися;
- Вершкове масло розтоплюємо до рідкого стану і трохи охолоджуємо;
- Далі кладемо в розтоплене масло, цукор, щіпку солі і одне куряче яєчко. Усі ці компоненти перемішуємо до однорідності;
- Як тільки опара розбухне, з'єднуємо її з масляною сумішшю і розмішуємо;
- Маленькими частинами насипаємо туди борошно і перемішуємо ложкою;
- Як тільки тісто стане густим і його стане важко перемішувати ложкою, туди потрібно досипати решту борошна і місити вручну. У результаті тісто має бути м'яким і еластичним;
- Потім робимо кулясту форму, прибираємо в глибоку ємність, закриваємо теплою матерією і ставимо в тепле місце;
- Коли тісто збільшитися його необхідно розділити на середні порції частини, з кожної порції робимо кульки і прокатуємо з них не занадто тонкі коржі;
- Кожну корж змащуємо рослинним маслом, посипаємо маком і цукром. Звертаємо їх у вигляді трубочок;
- Краю кожної трубочки прищипываем один з одним і робимо поперечний розріз складеної трубочки. Вивертаємо її краю в різні сторони;
- Готові булочки кладемо на деко, заздалегідь промазанный рослинним маслом;
- Яєчний жовток викладаємо в піалу, додаємо до нього ванілін і трохи води. Розмішуємо до однорідності;
- Змащуємо поверхню булочок цією сумішшю;
- Потім деко прибираємо в духовку, заздалегідь розігріту до180 градусів, і готуємо 20-25 хвилин.
Млинці з м'ясом рецепт, який варто взяти на замітку. Це просте блюдо виручить якщо нагрянули гості або ж хочеться чимось смачненьким побалувати свою сім'ю.
Як зробити смачні десертні кошички з пісочного тіста з білковим кремом. Читайте кілька варіантів рецептів з солодкими або солоними начинками.
Читайте як приготувати суп з фрикаельками і рисом, швидко і просто. Як зварити супчик в мультиварці, в каструльці і що додати, щоб зробити його смачніше.
Рецепт смачних булочок з сиром
Які компоненти будуть потрібні:
- Борошно – 2,5 склянки;
- 120-130 мл рослинного масла;
- Сільське молоко – 250 мл;
- 100 грам цукру;
- Одне куряче яйце;
- Суха дріжджова основа – 4 маленькі ложечки;
- Сіль — щіпка;
- Сир – 200 грам;
- 50 грам родзинок.
Період готування – 2 години 20 хвилин.
Калорійність – 380.
Процес приготування:
- Суху дріжджову основу викладаємо в теплу воду і розмішуємо;
- Потім у чашку наливають підігріте молоко, засипаємо туди цукор, щіпку солі і розведену дріжджову основу з водою;
- Чашку з сумішшю ставимо на водяну баню. Всю цю суміш змішуємо і тримаємо там 2-3 хвилини;
- Далі знімаємо з вогню і насипаємо борошно. Вимішуємо м'яке тісто, бажано щоб воно не прилипало до рук;
- Прикриваємо ємність кришкою, загортаємо теплою матерією і ставимо в тепле місце на півтори години. Кожні 30 хвилин підмішуємо, щоб воно краще приподнималось;
- Далі робимо начинку. Сир викладаємо в ємність, кладемо туди куряче яйце, цукор, невелику кількість рослинної олії і родзинок. Все добре перемішуємо;
- Як тільки тісто добре збільшиться, його потрібно вийняти з чашки і розділити на маленькі порції. З кожного шматочка робимо невеликі коржі, а в центрі робимо невеликі поглиблення;
- Деко змащуємо олією і викладаємо туди коржі. У кожне поглиблення покласти сирну начинку;
- В кінці ставимо деко в духовку і готуємо 30-40 хвилин при 180 градусах.
Як спекти булочки на дріжджах з корицею
Складові компоненти:
- Половина склянки молока;
- Вода – 100 мл;
- Одне куряче яйце;
- 400 грам борошна пшеничного виду;
- Цукор – пів склянки;
- Шматочок вершкового масла на 50 грам;
- 30 грам сухої дріжджовий основи;
- Сіль — щіпка;
- Трохи ваніліну;
- Рослинне масло.
Начинка:
- Рослинне або вершкове масло;
- Одне яйце;
- Кориця мелена – 1 пакетик;
- 3-4 маленьких ложечок цукрового піску.
Скільки готувати – 2 години.
Калорійність – 340.
Готування:
- Сухі дріжджі засипаємо в теплу воду і залишаємо там на кілька хвилин;
- Потім в миску наливаємо тепле молоко, додаємо до нього розтоплене вершкове масло, одне яйце, сіль, цукровий пісок, ванілін, ложку рослинного масла, воду з дріжджами і всі добре розмішуємо;
- Після цього маленькими частинами додаємо туди борошно і вимішуємо тісто. Воно повинно придбати м'яку і еластичну структуру;
- Викладаємо тісто в миску, накриваємо кришкою і загортаємо теплим матеріалом. Прибираємо на деякий час в тепле місце, щоб воно приподнялось. Приблизно на 60 хвилин;
- Як тісто підійде, викладаємо його на поверхню столу з борошном, поділяємо не дві порції і з кожної порції викочуємо прямокутний пласт;
- Хвилин через 20 промазуємо пласти розкатаного тіста маслом, посипаємо меленою корицею і цукровим піском;
- Далі пласти звертаємо щільними рулетами, і краї щільно прищипываем;
- Кожен рулет розрізаємо на невеликі рулетики, товщиною близько 10 см;
- Рулетики можна промазати збитим яйцем, після випікання це додасть рум'яність;
- Викладаємо булочки на змащений маслом деко;
- Ставимо деко в розігріту духовку до 200 градусів, і готуємо 20 хвилин до рум'яного кольору.
Секрети приготування
- Бажано для опари використовувати незбиране коров'яче молоко;
- Після того як тісто збільшиться в перший раз його слід замісити і почекати коли воно збільшиться знову;
- Тісто слід добре замішувати, щоб воно вийшло м'яким і еластичним;
- Плюшки можна робити у вигляді трояндочок, сердечок, бантиків, трилисників;
- Для тесту можна використовувати як сухі, так і сирі дріжджі.
Форми булочок з дріжджового тіста: фото
Так, на перший погляд, здається, що зробити самостійно плюшки справа не проста, одне тільки тісто чого вартий! Але не варто боятися, результат виправдає всі очікування. Булочки вийдуть відмінними і повітряними. Обов'язково зробіть їх!