Як приготувати дріжджове тісто для піци
Зробити піцу самостійно не так вже й важко, як багато хто думає. Просто потрібно правильно приготувати тісто, яке після випікання буде м'яким і ніжним. Адже мало хто знає правильну рецептуру приготування основи для піци.
Так, як же зробити дріжджове тісто, щоб воно після випікання вийшло смачним і прямо тануло в роті? Пропонуємо кілька способів готування.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошна - | 450 грам |
води - | 270 мл |
оливкової олії - | 2 великі ложки |
кухонної солі - | щіпка |
цукру - | 1 невелика ложка |
сухих дріжджів швидкодіючого типу - | 7 грам |
Час приготування: 75 хвилин | Калорійність на 100 г: 180 Ккал |
Як робити:
Якщо у вас немає дріжджів швидкодіючих, то можна використовувати звичайні пресовані або сухі. Але перед тим як додати в борошно їх слід активувати. Для цього дріжджі треба засипати в теплу воду і залишити на 15 хвилин;
Швидкодіючі дріжджі додаються прямо в борошно і розмішуються;
Потім засипаємо туди щіпку солі, трохи цукрового піску і знову змішуємо;
У центральній частині сухої суміші робимо невелику ямку і повільно вливаємо туди теплу воду. Розмішуємо все ложкою;
Далі заливаємо в суміш оливкова олія і починаємо замішувати все руками. На замішування має піти хвилин 15, в результаті повинна вийти гладка і еластична основа;
Після замісу тісто треба накрити теплим рушником і помістити в тепле місце. Воно має відстоятися хвилин 40-45;
Як тільки воно збільшиться в 3 рази, його потрібно подмесить;
Після замісу його слід залишити хвилин на 20, щоб воно знову підійшло;
Коли тісто знову підніметься, його можна буде використовувати за призначенням.
Як приготувати тісто для італійської піци
Компоненти для готування:
- Борошно вищого сорту – 1 кілограм;
- Вода – стакан;
- 10 грам сухих дріжджів;
- 2 столові ложки цукрового піску;
- Куряче яйце – 1 штука;
- Рослинна олія;
- Щіпка солі.
Тривалість приготування – 40 хвилин.
Калорійність – 200.
Приступаємо до готування:
- В теплу воду викладаємо дріжджі, цукровий пісок. Все розмішуємо до повного розтирання сухих компонентів. Залишаємо настоюватися на 10 хвилин;
- Засипаємо борошно в миску, розбиваємо яйце, викладаємо в борошно і розмішуємо. Додаємо сіль і заливаємо воду з дріжджами, цукровим піском;
- Руки можна змастити рослинним маслом, щоб було легше замішувати тісто. Приступаємо до замісу, всі компоненти акуратно змішуємо і присипаємо борошном. Наприкінці повинно вийти м'яке, гладке тісто;
- Формуємо з основи круглу форму, викладаємо в миску, накриваємо теплим рушником і ставимо в тепло. Його можна поставити на підвіконня або помістити в каструлю з теплою водою хвилин на 15;
- Після цього можна приступати до приготування з нього піци.
Рецепт низькокалорійного дріжджового тіста на основу піци
Що потрібно:
- Борошно грубого помелу – 1 склянка;
- Дріжджі сухі – пів пакетика;
- 70 мл води;
- Яйце – 1 штука;
- Трохи солі;
- 1/3 ч. ложки розпушувача.
Тривалість готування – 50 хвилин.
Калорійність – 120.
Переходимо до приготування:
- В теплу воду засипаємо сухі дріжджі і розмішуємо;
- Засипаємо борошно в миску, розбиваємо яйце і викладаємо в борошно. Розмішуємо;
- Потім додаємо дрібку солі, розпушувач і заливаємо воду з дріжджами;
- Ложкою замішуємо тісто;
- Як тільки його буде важко замішувати, потрібно зробити це вручну;
- Готове тісто накриваємо теплим рушником і ставимо в тепле місце на півгодини.
Як правильно зробити різотто з грибами, секрети приготування цього соковитого італійської страви з нашої статті.
Рецепт гарбузового супу-пюре. Це ніжне блюдо обов'язково потрібно приготувати в осінній сезон, коли гарбуз дозріває.
Як приготувати ліниві голубці в мультиварці. Покроковий рецепт і рекомендації кулінарів в нашій статті.
Дріжджове тісто для молочної піци
Продукти:
- Борошно – півкілограма;
- Молоко – 270 мл;
- 5 грамів сирих дріжджів;
- Яйця курячі – 2 штуки;
- Цукор – 1 маленька ложка;
- Оливкова олія – 2 великі ложки.
Тривалість готування – 1 годину.
Калорійність – 150.
Готування:
- Сирі дріжджі викладаємо в тепле молоко і залишаємо в теплому місці на15 хвилин;
- Засипаємо борошно в глибоку чашку і робимо в центрі невелике поглиблення. Як тільки на молоці з'явиться піна, його слід перелити в поглиблення в муці і добре все перемішати ложкою;
- В окрему миску розбиваємо яйця, насипаємо до них цукор, сіль і вливаємо олію. Всі компоненти добре збиваємо;
- Після цього збиту суміш викладаємо на тісто і змішуємо всі інгредієнти;
- Місимо тісто вручну, поки воно не набуде м'яку, еластичну структуру;
- З готової основи робимо невеликий кулька, накриваємо теплим матеріалом і прибираємо в тепле місце на 40-50 хвилин;
- Як тільки воно підніметься в 2-3 рази, його можна використовувати для приготування піци.
Вдалі поєднання продуктів в начинці
Крім тіста для піци потрібно підібрати цікаву начинку, яка зробить цю смачну випічку. Але варто запам'ятати, що в ній повинні бути присутніми два обов'язкових інгредієнта – це томатна паста сир.
Саме від цих двох компонентів залежать подальші смакові якості цієї випічки. Звичайно, це не всі інгредієнти, начинку для піци можна робити абсолютно з будь-яких компонентів – м'яса, овочів, ковбас, грибів, морепродуктів і так далі. Розглянемо популярні наповнення.
Вегетаріанська
Складові інгредієнти:
- Баклажан;
- Солодкий перець;
- Помідори;
- Сир;
- Томатна паста;
- Сіль і спеції.
М'ясна
Компоненти для наповнення:
- Трохи обсмаженого м'ясного фаршу;
- Дрібні шматочки відвареного яловичого або свинячого м'яса;
- Тонкі скибочки шашлику або м'яса, приготованого на грилі;
- Тонкі кружечки солоного огірочка.
Начинка з морепродуктів
Потрібні такі компоненти:
- Креветки;
- Будь-яка морська риба;
- М'ясо крабів;
- Шматочки оливок або маслин;
- Томатна паста;
- Сир.
Грибна
Компоненти, які будуть потрібні:
- Гриби – білі, печериці, лисички, опеньки;
- Кільця цибулі;
- Сир;
- Томатна паста;
- Маслини.
Приготування смачної піци
Компоненти для тіста:
- Борошно – 1 склянка;
- Одне куряче яйце;
- Сухі дріжджі – 1 маленька ложечка;
- Молоко – 80 мл;
- Підлогу ч. ложки цукрового піску;
- Трохи солі і спеції «Сухі італійські трави».
Для наповнювача:
- Салямі – 70 грам;
- Маслини – 20-30 грам;
- Мариновані шампіньйони – 8-10 штук;
- Шматочок твердого сиру на 50 грам;
- Помідори – 2 штуки;
- 5-6 стебел кропу, петрушки.
Тривалість приготування – 1 годину.
Калорійність – 270.
Переходимо до готування:
- Першим ділом робимо тісто. У тепле молоко викладаємо дріжджі, цукровий пісок і розмішуємо до однорідності. Наполягаємо 15 хвилин;
- Борошно викладаємо в глибоку ємність, робимо в центрі поглиблення і заливаємо туди дріжджову основу, розбиваємо яйце і викладаємо в цю суміш. Всі компоненти перемішуємо до однорідності;
- Після цього додаємо туди сіль, приправу і замішуємо тісто. Спочатку можна це зробити ложка, а коли воно буде густим, починаємо місити вручну. У результаті повинно вийти м'яке, еластичне тісто;
- З готового тіста прокатуємо круглий або прямокутний пласт. На свій розсуд;
- Деко промазуємо рослинним маслом і викладаємо на його прокатаний пласт;
- Тепер починаємо робити наповнювач. Салямі розрізаємо на товсті смужки;
- Маслини і грибочки ріжемо пластинками;
- Помідори нарізаємо на кружечки, сир протираємо у велику стружку;
- Пласт тесту можна промазати 1 чайною ложкою кетчупу або томата;
- Потім на змащену поверхню викладаємо всі нарізані компоненти, крім сиру, в довільному порядку;
- Піцу поміщаємо в прогрітий духовку до 200 градусів і залишаємо пектися на 15-20 хвилин;
- Після цього часу виймаємо випічку, посипаємо верх сирної стружкою і знову прибираємо в духовку на 10 хвилин;
- Готову піцу посипаємо порубаним кропом з петрушкою, нарізаємо порційними шматочками і подаємо на стіл.
Секрети та хитрості
- Борошно для тіста потрібно обов'язково просіяти, щоб вона очистилася від сміття. Також тісто з просяного борошна виходить пишним і повітряним;
- Для основи можна використовувати як сухі, так і сирі дріжджі;
- Підніматися тісто має при температурі не більше 30 градусів, інакше воно перестоит, і випічка з нього буде несмачною;
- Прокочувати основу потрібно тонко, щоб вона швидше пропеклась;
- Начинку слід викладати тонким шаром.
Тепер ви знаєте, як можна зробити смачне дріжджове тісто для піци. Тим більше готується воно не так вже й складно. Тому цю випічку можна з легкістю зробити вдома і порадувати нею своїх рідних.