Як приготувати хашламу з яловичини
Наш звичний раціон харчування сьогодні складається з абсолютно різних страв, які прийшли до нас з усіх кінців землі, з кухонь різних народів. Хашлама також відноситься до закордонної кухні, а саме до вірменської. Але вона настільки хороша, що рецепт її сьогодні використовують господині по всьому світу.
Готується м'ясо по цьому рецепту кілька годин, але виходить незабутнім. При цьому використовувати масло не потрібно і страва вважається дієтичним. Краще всього брати для нього молоду телятину або ягнятину. Є кілька способів, як приготувати смачну хашламу, залишилося тільки вибрати, який саме рецепт використовувати і почати готувати!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яловичина на кістці - | 1 кг |
цибулю - | 2 головки |
солодкий перець - | 2 штуки |
свіжі м'ясисті томати - | 3-4 шт. |
пиво - | 1 склянка |
вода - | 1 склянка |
петрушка - | ½ Пучка |
базилік - | ½ Пучка |
кінза - | ½ Пучка |
кріп - | ½ Пучка |
сіль, перець - | за смаком |
Час приготування: 210 хвилин | Калорійність на 100 грам: 230 Ккал |
Вірменська кухня відома своїми наваристими, поживними стравами, які чомусь завжди виходять неймовірно смачними. Яловичина, приготована таким чином, стане прекрасним обідом або вечерею. Особливо оцінять її чоловіка.
- Помити і підготувати всі овочі. Нарізати їх великими кільцями;
- М'ясо добре промити і порізати на порційні шматки;
- На великий вогонь поставити казан або каструлю з високими бортами;
- Викласти всі продукти в ємність шарами: спочатку цибулю, потім м'ясо, спеції і сіль, помідори, перець і завершує всю зелень (дрібно порубана). Потім шари повторюються до тих пір, поки дозволяє каструля;
- По стінках каструлі вливають склянку пива, а слідом – воду. Рідини беруться в розрахунку однієї склянки на один кілограм м'яса;
- Як тільки казан закипить, зменшити вогонь до маленького, тушкувати 2-3 години до готовності. Кришку не знімати. Чим старіше м'ясо, тим більше часу воно має тушкуватися;
- Подавати можна м'ясо з овочами і бульйоном як суп, а можна подавати тільки гущу, залишивши бульйон на інший час. Особливо хороший бульйон буде на ранок після свята.
Рулет з фаршем і яйцем — це страва надзвичайно ситна, але разом з тим його можна навіть тим, хто сидить на дієті.
Як приготувати дієтичну сирну запіканку без борошна і манки читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепти смачних ситних баклажанів з помідорами, запечених в духовці.
Хашлама з картоплею
Картопля – це відступ від класичного рецепту хашлама, проте вона абсолютно не псується від цього, а стає більш ситної. Важливо тільки додавати його в кінці, а не на початку, інакше він просто розвариться і перетвориться в пюре.
Продукти:
- яловичина (філе або частина з кісточкою) – 1 кг;
- томати – 6-8 шт.;
- ріпчаста цибуля – 6 маленьких головок або 4 середніх;
- 2 шт. болгарського перцю;
- головка часнику;
- петрушка – 1 пучок;
- кінза – ½ пучка;
- базилік – 2 гілочки;
- пиво – 200 мл;
- вода – 200 мл;
- сіль, спеції за смаком;
- картопля – 4 великих штуки.
Витрачений час: 3 години.
Калорійність: 220 калорій.
- М'ясо помити, нарізати порційними шматками;
- Овочі вимити і порізати: помідори – кільцями (сік зберегти), перець покришити тонкими соломками, цибулини нарізати півкільцями, картопля не різати, зелень дрібно покришити;
- У каструлю викласти помідори шаром в 3 см, зверху – цибулю, потім перець і зелень;
- М'ясо посолити і додати спеції за смаком, викласти зверху на зелень;
- Перекласти м'ясо порізаним часником;
- Зверху на м'ясо знову пошарово викласти овочі: зелень, перець, цибуля, помідори;
- Пиво перемішати з соком від помідорів і водою, і вилити суміш у каструлю;
- Дати страві закипіти, а потім тушкувати під кришкою протягом 2-3 годин;
- Картоплю покласти в блюдо цілісної через годину після того, як вона закипить;
- Після 3 годин викладати на тарілки і подавати гарячим.
Грузинський варіант страви
Грузинська кухня, незважаючи на територіальну близькість, все ж відрізняється від вірменської. У грузинському варіанті цієї страви зовсім не використовуються овочі, грузини, як справжні цінителі м'яса, готують тільки його і не «псують» його смак овочами. Так, як готувати хашламу з яловичини по-грузинськи?
Продукти:
- кілограм яловичої грудинки на кістки;
- пару ст. ложок гострої аджики;
- 3 шт. лаврового листа;
- сіль і перець горошком за смаком;
- 2 цибулини;
- вода – 2 літри;
- 1 ст. л оцту;
- зелень.
Витрачений час: 3,5 години.
Калорійність: 180 калорій.
- М'ясо добре промити, покласти в глибоку каструлю і залити водою;
- Дати м'ясу закипіти, зняти утворилася пінку і продовжувати варити ще 3 години тільки на повільному вогні і накривши каструлю кришкою;
- Через 2,5 години до м'яса додати сіль, лаврушку і перець;
- М'ясо вийняти з бульйону, порізати шматками і повернути в каструлю;
- Цибулю нарізати кільцями, залити оцтом 10 хвилин, потім злити рідину і віджати цибулю;
- М'ясо викласти на тарілки, посипати рубаною зеленню, цибулею і аджикою.
Як приготувати хашламу в мультиварці
Відмітна особливість хашлама – це гасіння м'яса у власному соку.
Саме цей секрет і робить страву неймовірно смачним. Грузинська версія страви готується з додаванням м'яса, а вірменська – лише з невеликим його додаванням.
В мультиварці можна приготувати неймовірно смачну яловичину саме з-за того, що вода не потрібна. М'ясо не пригорить, а буде мліти у власному соку.
Для цього підійде будь-яка мультиварка. Давайте детально розберемо, як приготувати хашламу з яловичини в мультиварці.
Інгредієнти:
- 0,5 кг яловичини;
- 3 середніх томата;
- 2 цибулини;
- 1 болгарський перець;
- 1 баклажан;
- 1 морквина;
- пучок з кінзи і петрушки;
- сіль за смаком;
- хмелі-сунелі за смаком;
- 2 ст. л соняшникової олії.
Час приготування:
Калорійність: 260 ккал.
- Всі продукти (овочі, м'ясо і зелень), крім одного томату, нарізати великими шматками;
- У чашу мультиварки налити масло, зверху викласти цибулю, помідори, перець і моркву. Потім баклажан і м'ясо. Овочі викладати так, щоб їх вистачило на два шару (другий поверх м'яса);
- Зверху насипати сіль, хмелі-сунелі і частину зелені;
- Потім викласти другий шар овочів;
- Продукти не перемішувати і не утрамбовувати;
- Щільно закрити кришкою мультиварка і виставити режим «Гасіння» (в деяких мультиварках його замінює режим «Випічка»);
- Таймер виставити на 2 години;
- Через 1,5 години після старту відкрити кришку і викласти зверху залишки зелені і красиво порізану залишилася помідорки;
- Готувати до сигналу таймера;
- Подавати гарячим.
Кулінарні поради
Хашлама – це страва, яку кожен кавказький народ готує по-своєму. Вірмени – з овочами, грузини – у великій кількості води, але кожна господиня може вибрати рецепт за смаком. Особливо легко готувати цю страву, якщо знати не тільки рецепт, але і маленькі хитрощі:
- М'ясо можна взяти будь – яловичину, баранину або свинину. Все залежить від бажаного результату;
- Чим більше часу м'ясо готується, тим смачніше воно вийде в підсумку;
- У вірменському рецепті головне пам'ятати, що 1 стакан рідини припадає на 1 кілограм м'яса. Важливо дотримуватися пропорції в точності;
- Додаючи помідори в казан, особливо важливо вилити туди ж і їх сік, щоб блюдо вийшло як можна соковитіше;
- Використовувати найкраще для приготування казан – у нього товсте дно і високі стінки, що дозволяє м'яса не пригорати, а тушкуватися у власному соку. І саме в казані можна зробити багато шарів, що також впливає на смак;
- При додаванні картоплі в хашламу не треба його різати, інакше за весь час приготування він перетвориться в пюре. Готувати картоплю тільки цілим;
- Закипати хашлама має на повільному вогні і тушкуватися обов'язково під кришкою.
Вірменська кухня особливо вражає чоловіків, тому що там є те, що їм так подобається – велика кількість смачного м'яса і овочів. Хашлама (неважливо з яким рецептом) обов'язково сподобається будь-якому чоловікові.
А поява хашлама з яловичини на святковому столі обов'язково вразить усіх гостей. Адже не дарма вірмени обов'язково включають її у весільне меню!