Як приготувати хашламу з баранини
Хашлама – кавказьке блюдо. Це варене ціле м'ясо, яке тушкується разом з овочами. Переважно для нього використовується баранина. Після приготування воно виходить дуже ніжним, соковитим, а овочі надають йому додатковий аромат і сік.
Загальна інформація про кавказькому блюді
Хашлама (з вірменського «хашел» перекладається як м'ясо, зварене шматком) – це тушковане м'ясо в казанку або сотейнику, з додаванням різноманітних овочів, які розташовуються у вигляді шарів. Дане частування досить давнє, тому невідомо звідки саме воно прийшло до нас на стіл, багато східні народи вважають його своїм традиційним частуванням. Але класична хашлама все-таки належить до вірменської кухні.
Зараз хашлама готується з додаванням наступних продуктів:
- овочі;
- зелень будь-яка (петрушка, селера, кріп);
- пиво;
- різні приправи.
Але головним і незамінним компонентом цієї страви залишається м'ясо. Для готування застосовується велика кількість м'яса і переважно тільки м'якоть.
Для хашлама можна застосовувати наступні види м'ясної продукції:
- баранина;
- яловичина;
- телятина;
- птах;
- свинина. Даний вид м'яса застосовується досить рідко, тому що в процесі довгого гасіння просто засихає.
Так, як зробити хашламу самостійно вдома? Розглянемо кілька рецептів приготування це смачного частування східної кухні.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
баранини - | півтора кілограма |
помідорів свіжих - | кілограм |
солодкого перцю - | 2 штуки |
різної зелені (кріп, селера, петрушка) - | 3 пучка |
приправи - | на свій розсуд |
пива - | 700-1000 мл |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 грам: 280 Ккал |
Переходимо до готування:
- Для приготування краще використовувати задню ногу. Зрізаємо всю м'якоть, промиваємо і видаляємо всю плівку;
- М'якоть нарізаємо на середні шматочки. Кость слід розрубати на дві-три частини, її слід також використовувати для готування;
- На дно казана викладаємо кістки, зверху викладаємо шматочки м'якоті;
- М'ясо солі, приправляємо приправами, посипаємо чорним меленим перцем;
- Пучки зелені промиваємо, струшуємо і обсушуємо;
- Викладаємо пучки зверху м'яса прямо в цілому вигляді;
- Солодкий перець промиваємо, розрізаємо його на дві частини, вичищаємо насіння. Нарізаємо на середні шматочки;
- Викладаємо перець зверху зелені;
- Помідори промиваємо, промиваємо гарячою водою;
- Далі знімаємо з помідорів шкірку, нарізаємо м'якоть на кружечки і викладаємо їх зверху перцю;
- Все заливаємо пивом, воно повинно зайняти дві третини ємності казана;
- Ставимо ємність з усіма компонентами на вогонь, розпалюємо середній вогонь і залишаємо тушкуватися близько 2 годин;
- Після цього викладаємо м'ясо з овочами на велику тарілку і подаємо на стіл.
Пончики на кефірі 15 хвилин — то блюдо люблять у всьому світі, спробуйте і ви приготувати за нашими рецептами.
Дізнайтеся , як правильно посмажити стейк, щоб він не перетворився в неїстівну підошву.
Візьміть на замітку рецепт піци на рідкому тісті.
Рецепт хашлама з баранини по-грузинськи
Для приготування нам буде потрібно наступне:
- бараняча грудинка з хрящами;
- часник – 4-5 зубчиків;
- пучок петрушки;
- пучок кропу;
- морква – 1 штука;
- цибуля – 1 штука;
- корінь петрушки і селери;
- лаврове листя – 3 листочка;
- трохи солі;
- приправи на свій розсуд.
Тривалість готування — близько 4 години, калорійність на 100 грам — 380 ккал.
Схема готування:
- Баранячу грудинку для початку промиваємо, очищаємо від плівок;
- Її краще розрубати сокирою або великим ножем на середні скибочки, бажано, щоб на кожному шматочку була кісточка;
- Всі м'ясні шматочки викладаємо в казан, заливаємо водою і ставимо на плиту. Відварюємо на невеликому вогні;
- Після закипання, обов'язково з поверхні знімаємо пінку;
- Коріння петрушки і селери промиваємо, чистимо і розрізаємо на невеликі шматочки;
- Моркву миємо, чистимо з поверхні шкірку, бруд і нарізаємо на кружечки;
- Цибулю очищаємо від лушпиння, шаткуємо його кубиками;
- Зелень петрушки і кропу споліскуємо, струшуємо і обсушуємо;
- Зверху м'яса кладемо гілочки зелені. Далі засипаємо все нарізані компоненти;
- Всі підсолюємо, приправляємо спеціями, викладаємо лаврушку, закриваємо кришкою;
- Залишаємо тушкуватися на слабенькому вогні протягом 4 годин;
- Після цього весь бульйон зливаємо в окрему ємність, прибираємо цибулю, лаврушку, корінь селери і зелень;
- Готове м'ясо викладаємо на велике блюдо;
- Зубчики часнику очищаємо від лушпиння, пропускаємо їх через прес;
- Заливаємо часник половиною склянки бульйону і виливаємо цю суміш до м'яса;
- Викладаємо до баранині овочі, зелень і подаємо на стіл.
Як приготувати хашламу з баранини в мультиварці
Які складові потрібні для готування:
- 850 грам баранини;
- морквина – 3 штуки;
- 500 г баклажанів;
- три цибулини;
- перець солодкий – 3 штуки;
- помідори середнього розміру – 3 штуки;
- 5 зубчиків часнику;
- 7-8 печериць середнього розміру в свіжому вигляді;
- три пучка зелені – петрушка, кінза, кріп;
- приправи на свій розсуд;
- сіль;
- лавровий лист – 4 штуки.
Процес приготування займе близько 4 годин, калорійність на 100 грам буде становити 412 ккал.
Приступаємо до приготування:
-
- Для початку овочі промиваємо, очищаємо і обробляємо належним чином;
- Після цього цибулю ріжемо на четвертинки або півкільця, викладаємо на дно казана;
- Морквину шаткуємо у вигляді тонких кружечків, викладаємо зверху лука;
- М'ясо промиваємо під прохолодною водою, очищаємо від плівок;
- Нарізаємо м'ясо на великі шматки. Бажано щоб м'ясо було з кісточкою, вона додасть страві додатковий аромат;
- Викладаємо м'ясо на подушку з овочів;
- Все посипаємо сіллю;
- Солодкий перець розрізаємо на великі смужки, викладаємо поверх м'яса;
- Баклажани нарізаємо четвертинками або тонкими кільцями, викладаємо зверху перцю;
- Печериці потрібно нарізати на тонкі пластинки, викладаємо їх зверху баклажан;
- Заливаємо помідори на кілька хвилин гарячою водою, потім очищаємо від шкірки;
- Нарізаємо м'якоть на кружечки і викладаємо останнім шаром;
- Зубчики часнику чистимо, шаткуємо тонкими пластинками і викладаємо на помідори, все посипаємо приправами;
- Вибираємо режим «Гасіння», вибираємо час 3 години;
- У процесі приготування компоненти не потрібно перемішувати;
- Після звукового сигналу все потрібно перемішати, викласти на велику плоску тарілку;
- Посипаємо все посіченою зеленню і подаємо до столу.
Хашлама з баранини з картоплею, баклажанами і пивом
Для приготування буде потрібно наступне:
- картопля – півтора кілограма;
- кілограм картоплі;
- кілограм томатів;
- баклажани – 4 штуки;
- перець солодкий – 6 штук;
- кілограм ріпчастої цибулі;
- 5 часникових зубчиків;
- стакан світлого пива;
- пучок базиліка;
- кінза – 6 гілочок;
- сіль на свій смак;
- приправи на свій розсуд.
Період готування буде становити приблизно 4 години, калорійність на 100 грам – 420 ккал.
Процедура приготування:
- Помідори промиваємо, нарізаємо їх на четвертинки і викладаємо на дно казана;
- Два солодкого перцю очищаємо від насіння, нарізаємо на невеликі соломки. Викладаємо до помідорів;
- Третю частину цибулі чистимо і нарізаємо кубиками, викладаємо до овочів;
- М'ясо промиваємо, очищаємо від плівок, нарізаємо невеликими шматочками;
- Половину м'яса і овочів;
- Приправляємо сіллю, приправами;
- Зелень промиваємо, шаткуємо дрібними шматочками і викладаємо половину до м'яса;
- Далі всі компоненти також викладаємо шарами і не забуваємо підсолювати, приправляти спеціями;
- Картопля очищаємо від шкірки, промиваємо;
- Викладаємо цілі бульби зверху всіх верств;
- Заливаємо все пивом, ставимо на невеликий вогонь. Залишаємо тушкуватися на 3-4 години;
- Перед тим як подавати, всі компоненти перемішуємо. Викладаємо на велику тарілку і подаємо хашламу на стіл.
Кулінарні підказки
- якщо для готування використовується м'ясо з кісткою, то його можна не розрізати на частини;
- всі овочі обов'язково викладаємо у вигляді шарів;
- для приготування можна використовувати моркву, перець, баклажани, помідори;
- співвідношення м'яса і овочів має бути 1:3.
Хашлама з баранини – це відмінне частування для свят, а також для повсякденного меню. Це блюдо оцінять по достоїнству всі ваші члени сім'ї, особливо сильна половина. Але щоб воно вийшло справді смачним, обов'язково дотримуйтесь всю рецептуру приготування.