13 июнь 2019 1 035

Як приготувати хашламу з баранини

Хашлама – кавказьке блюдо. Це варене ціле м'ясо, яке тушкується разом з овочами. Переважно для нього використовується баранина. Після приготування воно виходить дуже ніжним, соковитим, а овочі надають йому додатковий аромат і сік.

Загальна інформація про кавказькому блюді

Хашлама (з вірменського «хашел» перекладається як м'ясо, зварене шматком) – це тушковане м'ясо в казанку або сотейнику, з додаванням різноманітних овочів, які розташовуються у вигляді шарів. Дане частування досить давнє, тому невідомо звідки саме воно прийшло до нас на стіл, багато східні народи вважають його своїм традиційним частуванням. Але класична хашлама все-таки належить до вірменської кухні.

Зараз хашлама готується з додаванням наступних продуктів:

  • овочі;
  • зелень будь-яка (петрушка, селера, кріп);
  • пиво;
  • різні приправи.

Але головним і незамінним компонентом цієї страви залишається м'ясо. Для готування застосовується велика кількість м'яса і переважно тільки м'якоть.

Для хашлама можна застосовувати наступні види м'ясної продукції:

  • баранина;
  • яловичина;
  • телятина;
  • птах;
  • свинина. Даний вид м'яса застосовується досить рідко, тому що в процесі довгого гасіння просто засихає.

Так, як зробити хашламу самостійно вдома? Розглянемо кілька рецептів приготування це смачного частування східної кухні.

Хашлама з баранини по-вірменськи
Інгредієнти Кількість
баранини - півтора кілограма
помідорів свіжих - кілограм
солодкого перцю - 2 штуки
різної зелені (кріп, селера, петрушка) - 3 пучка
приправи - на свій розсуд
пива - 700-1000 мл
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 280 Ккал

Переходимо до готування:

  1. Для приготування краще використовувати задню ногу. Зрізаємо всю м'якоть, промиваємо і видаляємо всю плівку;
  2. М'якоть нарізаємо на середні шматочки. Кость слід розрубати на дві-три частини, її слід також використовувати для готування;
  3. На дно казана викладаємо кістки, зверху викладаємо шматочки м'якоті;
  4. М'ясо солі, приправляємо приправами, посипаємо чорним меленим перцем;
  5. Пучки зелені промиваємо, струшуємо і обсушуємо;
  6. Викладаємо пучки зверху м'яса прямо в цілому вигляді;
  7. Солодкий перець промиваємо, розрізаємо його на дві частини, вичищаємо насіння. Нарізаємо на середні шматочки;
  8. Викладаємо перець зверху зелені;
  9. Помідори промиваємо, промиваємо гарячою водою;
  10. Далі знімаємо з помідорів шкірку, нарізаємо м'якоть на кружечки і викладаємо їх зверху перцю;
  11. Все заливаємо пивом, воно повинно зайняти дві третини ємності казана;
  12. Ставимо ємність з усіма компонентами на вогонь, розпалюємо середній вогонь і залишаємо тушкуватися близько 2 годин;
  13. Після цього викладаємо м'ясо з овочами на велику тарілку і подаємо на стіл.

Пончики на кефірі 15 хвилин — то блюдо люблять у всьому світі, спробуйте і ви приготувати за нашими рецептами.

Дізнайтеся , як правильно посмажити стейк, щоб він не перетворився в неїстівну підошву.

Візьміть на замітку рецепт піци на рідкому тісті.

Рецепт хашлама з баранини по-грузинськи

Для приготування нам буде потрібно наступне:

  • бараняча грудинка з хрящами;
  • часник – 4-5 зубчиків;
  • пучок петрушки;
  • пучок кропу;
  • морква – 1 штука;
  • цибуля – 1 штука;
  • корінь петрушки і селери;
  • лаврове листя – 3 листочка;
  • трохи солі;
  • приправи на свій розсуд.

Тривалість готування — близько 4 години, калорійність на 100 грам — 380 ккал.

Схема готування:

  1. Баранячу грудинку для початку промиваємо, очищаємо від плівок;
  2. Її краще розрубати сокирою або великим ножем на середні скибочки, бажано, щоб на кожному шматочку була кісточка;
  3. Всі м'ясні шматочки викладаємо в казан, заливаємо водою і ставимо на плиту. Відварюємо на невеликому вогні;
  4. Після закипання, обов'язково з поверхні знімаємо пінку;
  5. Коріння петрушки і селери промиваємо, чистимо і розрізаємо на невеликі шматочки;
  6. Моркву миємо, чистимо з поверхні шкірку, бруд і нарізаємо на кружечки;
  7. Цибулю очищаємо від лушпиння, шаткуємо його кубиками;
  8. Зелень петрушки і кропу споліскуємо, струшуємо і обсушуємо;
  9. Зверху м'яса кладемо гілочки зелені. Далі засипаємо все нарізані компоненти;
  10. Всі підсолюємо, приправляємо спеціями, викладаємо лаврушку, закриваємо кришкою;
  11. Залишаємо тушкуватися на слабенькому вогні протягом 4 годин;
  12. Після цього весь бульйон зливаємо в окрему ємність, прибираємо цибулю, лаврушку, корінь селери і зелень;
  13. Готове м'ясо викладаємо на велике блюдо;
  14. Зубчики часнику очищаємо від лушпиння, пропускаємо їх через прес;
  15. Заливаємо часник половиною склянки бульйону і виливаємо цю суміш до м'яса;
  16. Викладаємо до баранині овочі, зелень і подаємо на стіл.

Як приготувати хашламу з баранини в мультиварці

Які складові потрібні для готування:

  • 850 грам баранини;
  • морквина – 3 штуки;
  • 500 г баклажанів;
  • три цибулини;
  • перець солодкий – 3 штуки;
  • помідори середнього розміру – 3 штуки;
  • 5 зубчиків часнику;
  • 7-8 печериць середнього розміру в свіжому вигляді;
  • три пучка зелені – петрушка, кінза, кріп;
  • приправи на свій розсуд;
  • сіль;
  • лавровий лист – 4 штуки.

Процес приготування займе близько 4 годин, калорійність на 100 грам буде становити 412 ккал.

Приступаємо до приготування:

    1. Для початку овочі промиваємо, очищаємо і обробляємо належним чином;
    2. Після цього цибулю ріжемо на четвертинки або півкільця, викладаємо на дно казана;
    3. Морквину шаткуємо у вигляді тонких кружечків, викладаємо зверху лука;
    4. М'ясо промиваємо під прохолодною водою, очищаємо від плівок;
    5. Нарізаємо м'ясо на великі шматки. Бажано щоб м'ясо було з кісточкою, вона додасть страві додатковий аромат;
    6. Викладаємо м'ясо на подушку з овочів;
    7. Все посипаємо сіллю;
    8. Солодкий перець розрізаємо на великі смужки, викладаємо поверх м'яса;
    9. Баклажани нарізаємо четвертинками або тонкими кільцями, викладаємо зверху перцю;
    10. Печериці потрібно нарізати на тонкі пластинки, викладаємо їх зверху баклажан;
    11. Заливаємо помідори на кілька хвилин гарячою водою, потім очищаємо від шкірки;
    12. Нарізаємо м'якоть на кружечки і викладаємо останнім шаром;
    13. Зубчики часнику чистимо, шаткуємо тонкими пластинками і викладаємо на помідори, все посипаємо приправами;
    14. Вибираємо режим «Гасіння», вибираємо час 3 години;
    15. У процесі приготування компоненти не потрібно перемішувати;
    16. Після звукового сигналу все потрібно перемішати, викласти на велику плоску тарілку;
    17. Посипаємо все посіченою зеленню і подаємо до столу.

Хашлама з баранини з картоплею, баклажанами і пивом

Для приготування буде потрібно наступне:

  • картопля – півтора кілограма;
  • кілограм картоплі;
  • кілограм томатів;
  • баклажани – 4 штуки;
  • перець солодкий – 6 штук;
  • кілограм ріпчастої цибулі;
  • 5 часникових зубчиків;
  • стакан світлого пива;
  • пучок базиліка;
  • кінза – 6 гілочок;
  • сіль на свій смак;
  • приправи на свій розсуд.

Період готування буде становити приблизно 4 години, калорійність на 100 грам – 420 ккал.

Процедура приготування:

  1. Помідори промиваємо, нарізаємо їх на четвертинки і викладаємо на дно казана;
  2. Два солодкого перцю очищаємо від насіння, нарізаємо на невеликі соломки. Викладаємо до помідорів;
  3. Третю частину цибулі чистимо і нарізаємо кубиками, викладаємо до овочів;
  4. М'ясо промиваємо, очищаємо від плівок, нарізаємо невеликими шматочками;
  5. Половину м'яса і овочів;
  6. Приправляємо сіллю, приправами;
  7. Зелень промиваємо, шаткуємо дрібними шматочками і викладаємо половину до м'яса;
  8. Далі всі компоненти також викладаємо шарами і не забуваємо підсолювати, приправляти спеціями;
  9. Картопля очищаємо від шкірки, промиваємо;
  10. Викладаємо цілі бульби зверху всіх верств;
  11. Заливаємо все пивом, ставимо на невеликий вогонь. Залишаємо тушкуватися на 3-4 години;
  12. Перед тим як подавати, всі компоненти перемішуємо. Викладаємо на велику тарілку і подаємо хашламу на стіл.

Кулінарні підказки

  • якщо для готування використовується м'ясо з кісткою, то його можна не розрізати на частини;
  • всі овочі обов'язково викладаємо у вигляді шарів;
  • для приготування можна використовувати моркву, перець, баклажани, помідори;
  • співвідношення м'яса і овочів має бути 1:3.

Хашлама з баранини – це відмінне частування для свят, а також для повсякденного меню. Це блюдо оцінять по достоїнству всі ваші члени сім'ї, особливо сильна половина. Але щоб воно вийшло справді смачним, обов'язково дотримуйтесь всю рецептуру приготування.

Що ще почитати: