Як спекти пиріг з замороженої чорниці
Смачні солодко-кислі пироги з чорницями — улюблені ласощі не тільки в нашій країні. Їх обожнюють за кордоном, але, при цьому, готують абсолютно по-різному.
Так, в США їх печуть на тонкому розсипчастою або пісочному тісті з рясним шаром начинки, а наприклад, в північних країнах, таких як Норвегія і Фінляндія, у пиріг, крім ягоди, додають жирну сметану або вершки. Але про технології приготування трошки пізніше.
Також в своєму складі ягода містить велику кількість вітамінів групи В, РР, різні органічні кислоти і мікроелементи, такі як магній, кальцій, калій, фосфор.
У ній містяться пектини, які сприятливо впливають на систему травлення, а також вони здатні виводити з організму шлаки і токсини. Чорницю можна і навіть потрібно їсти при цукровому діабеті, так як вона дуже низькокалорійна і в ній велику кількість клітковини.
Хочете приготувати смачний пиріг з цієї корисної ягоди? Ми розповімо вам, як це зробити. За основу візьмемо заморожену чорницю, так як свіжу не завжди легко знайти.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яйце курячі - | 4 шт. |
пшеничне борошно - | 1 склянка |
цукор-пісок - | 1 склянка |
пакетований розпушувач - | 0,5 пачки |
заморожені ягоди чорниці - | 1 склянка |
лимонна цедра - | 1 ч. ложка |
мигдальні пелюстки - | за бажанням |
Час приготування: 80 хвилин | Калорійність на 100 грам: 355 Ккал |
До вас приїхала свекруха чи подруга? Що ж приготувати до чаю? Здивуйте їх швидким, легким і не приторно солодким пирогом, який дуже просто готується.
Як готувати пиріг з замороженої чорниці:
- За допомогою міксера або блендера збиваємо в круту білосніжну піну яйця і цукор;
- Всипаємо потроху борошно, цедру і розпушувач. Отримуємо повітряне тісто для бісквіта;
- Форму застеляємо пергаментним папером і переливаємо в неї тісто;
- Рівномірно розподіляємо підготовлені ягоди чорниці, як би палимо їх;
- Ставимо майбутній пиріг на 40 хвилин в розігріту духовку.
Пам'ятайте, що духовка духовці ворожнечу і через півгодини необхідно буде перевірити рівень готовності пирога за допомогою дерев'яної палички. Застроміть її в тісто, якщо вона залишилася сухою, то випічка готова, можете сміливо вимкнути духовку. Тільки не виймайте пиріг відразу з печі, так як бісквіт може впасти, залиште його там ще хвилин на 10, після чого сміливо діставайте з форми.
В якості прикраси пиріг можна трохи притрусити цукровою пудрою або різнобарвною цедрою, наприклад, лайма і апельсина.
Раф-кава що це таке? Як готувати цей дивний напій — кращі рецепти з вишуканим смаком.
Швидкі рецепти листкового бездріжджового тіста тут.
Печені яблука користь та шкоду, як приготувати цей простий, але смачний рецепт.
Пиріг з листкового тіста з чорницею
Відомо безліч рецептів листкових пиріжків з замороженої чорниці, а ми вам пропонуємо найкращий, простий і економний. Для нього тісто можна придбати в магазині або приготувати самостійно.
Ми зробимо його своїми руками, а всі складові будемо зважувати за допомогою кухонних ваг, так як дотримання пропорцій — ключ до ідеальної консистенції.
Необхідні продукти:
- пшеничне борошно — 3 склянки (2,5 в тісто і 0,5 щоб посипати дошку);
- вершкове масло або маргарин — 300 гр;
- куряче яйце — 3 шт (2 шт — в тісто, 1 шт — для змащування);
- вода — 100 мл;
- сіль — ¾ ч ложки;
- сода харчова — ¾ ч. ложки;
- оцет — 1 ч. ложка;
- заморожена чорниця — 1 упаковка (400-500 грам);
- білий цукор — 1 склянка;
- кукурудзяний крохмаль — 2-3 ст. ложки;
- лимонна цедра — 2 ч. ложки.
Приготування пирога займе 2,5 години. Енергетична цінність в 100 г — 360 ккал.
Процес приготування:
- Замісимо тісто. Для цього в миску висипаємо 1,5 склянки борошна, робимо в ній ямку, туди вбиваємо яйця, додаємо погашену в оцті соду і сіль. Тісто гарненько змішуємо спочатку за допомогою ложки, а потім рук. Сформуйте з нього кулю і залиште на 20 хвилин, щоб воно відпочило;
- Займемося вершковим маслом. Його слід розм'якшити і змішати з залишилася борошном, а потім відправити на 10 хвилин у морозилку;
- Відпочиле тісто розкачуємо на дошці завтовшки 10-15 мм. В його центр викладаємо суміш з масла з борошном;
- Складаємо його краю конвертом, а потім знову акуратно розгортаємо тісто за формою дека;
- Розрізаємо його навпіл, кожну частину накриваємо плівкою і ставимо на півгодини в холодильник;
- Займемося начинкою. Ягоди промиваємо теплою водою, даємо стекти і змішуємо з цукром. З'явився сік обов'язково зливаємо, додаємо до них крохмаль і цедру і все ретельно перемішуємо. До речі, чорнично-цукровий сироп не виливайте, він ще згодиться;
- Папером для випічки застелим форму або лист, змастимо її маслом і притрусим панірувальними сухарями. Перекладаємо на неї перший шар тіста, на якому рівномірно розподіляємо начинку;
- На другій частині, розкатаної більш тонко, з допомогою ножа робимо горизонтальні надрізи довжиною 1,5-2 см на такому ж відстані;
- Вийшла накриваємо кришкою пиріг і скріплюємо його краю;
- Яйце і невелика кількість цукру збиваємо. Цією сумішшю за допомогою кулінарної пензлика змащуємо верхній шар тіста. Це необхідно зробити для утворення рум'яної скоринки;
- Відправляємо деко в розігріту духовку на 30 хвилин для запікання.
Подавайте пиріг теплим з кулькою ванільного морозива і чорничним сиропом.
Дріжджовий пиріг з ягодами
Інгредієнти для опари:
- тепла вода — 150 мл;
- білий або коричневий цукор — 1/2 ч. ложки;
- сухі дріжджі — 1 пакетик;
- пшеничне борошно вищого сорту — 150 гр.
Тісто:
- коров'яче молоко — 200 гр;
- куряче яйце — 2 шт;
- білий або коричневий цукор — 1 склянка;
- рослинне масло — 100 мл;
- пшеничне борошно вищого сорту — 3 склянки;
- кухонна сіль — 1 ч. ложка.
Начинка:
- заморожені ягоди чорниці — 600 гр;
- білий або коричневий цукор — 1,5 склянки;
- цедра лимона або лайма — 1 ст. ложка;
- сир 5% — 1упаковка (250 гр);
- куряче яйце — 1 шт.
Підготовка тіста + випічка займе 3-3,5 години. Енергетична цінність — 358 ккал на 100 гр.
Пиріг з чорницею замороженої з дріжджового тіста готувати потрібно поетапно:
- Опара. У теплу воду додаємо дріжджі і ретельно розмішуємо до повного розчинення. Додаємо до них цукор, борошно і отримуємо тісто, яке по консистенції має бути схоже на густу сметану. Накриваємо його, залишаємо при кімнатній температурі на 30-40 хвилин, щоб опара забродила. Вона спочатку може сильно піднятися, а потім потихеньку осісти;
- Тісто. У глибокій мисці необхідно змішати сухі інгредієнти з рослинним маслом і яйцями, а потім влити тепле молоко. Все ретельно перемішати, щоб розчинився цукор і сіль. Далі додаємо опару і потроху засипаємо борошно;
- Викладаємо готове тісто на дошку, накриваємо рушником і відставляємо;
- Кілька разів (2-3), коли воно підійде, опускаємо. Це необхідно робити для того, щоб видаляти вуглекислий газ;
- Приготування начинки. Добре промиваємо ягоди, змішуємо їх з цукром і попередньо размятым виделкою сиром. Додаємо цедру і, за бажанням, трохи ванілі;
- Куля з тіста розрізаємо на дві частини. Одну розкачуємо за формою дека і перекладаємо на нього. Зверху рівномірним шаром розподіляємо начинку. Другу частину розкачуємо дуже тонко і ділимо її на смуги, а потім робимо з них ґрати, викладаючи стрічки з тіста у вертикальні і горизонтальні ряди;
- Щоб на пирозі була рум'яна кірочка, змастимо його яєчним жовтком і відправимо випікатися в розігріту духовку. На це може знадобитися 30-35 хвилин.
Чорнично-шоколадний пиріг в мультиварці
Оцінили переваги приготування страв в мультиварці, але ніколи не пробували нічого випікати? Спробуйте приготувати шоколадний пиріг з замороженої чорниці за нашим рецептом.
Інгредієнти:
- заморожена чорниця — 1 стакан;
- цукор — 1 склянка;
- борошно — 1 склянка;
- яйце — 4 шт;
- розпушувач — 0,5 пачки;
- вершковий маргарин або масло — 150 гр (100 гр підуть в тісто, а 50 гр в шоколадну глазур);
- чорний шоколад — 1 плитка;
- цедра лимона, апельсина або лайма — 1 ст. ложка;
- порошок какао — 3-4 ст. ложки.
Час підготовки інгредієнтів і випікання пирога — 80 хвилин. Калорійність — 385 ккал.
Приготування:
- За допомогою міксера збиваємо яйця і цукор в пишну піну;
- Вводимо м'яке масло і розпушувач для випічки;
- У мисці змішуємо какао, борошно і поступово вводимо їх в яєчну суміш;
- В отримане тісто додаємо ягоди замороженої чорниці, цедру лимона і апельсина;
- Щоб пиріг не пристав, дно ємності трохи промазуємо вершковим або рослинним маслом і переливаємо в неї тісто;
- Включаємо мультиварку і встановлюємо на ній програму «Випічка», поміщаємо чашу всередину і чекаємо її вимкнення;
- По закінченні часу перевіряємо ступінь готовності пирога і якщо дерев'яна паличка суха, виймаємо його і відставляємо остигати;
- На водяній бані розтоплюємо плитку шоколаду, перекладаємо до нього вершкове масло, перемішуємо і вийшла глазур'ю змащуємо пиріг зверху;
- Також за бажанням можна прикрасити ягодами чорниці, малини і листочками м'яти.
Готуйте за нашими рецептами нескладні і економні пироги з замороженої чорниці, і насолоджуйтеся ними разом з родиною та друзями за кухлем чаю!