15 март 2019 3 306

Як спекти пиріг з замороженої чорниці

Смачні солодко-кислі пироги з чорницями — улюблені ласощі не тільки в нашій країні. Їх обожнюють за кордоном, але, при цьому, готують абсолютно по-різному.

Так, в США їх печуть на тонкому розсипчастою або пісочному тісті з рясним шаром начинки, а наприклад, в північних країнах, таких як Норвегія і Фінляндія, у пиріг, крім ягоди, додають жирну сметану або вершки. Але про технології приготування трошки пізніше.

Практично всі люди знають, що чорниця є дуже корисною ягодою, яка навіть при тепловій обробці зберігає приблизно на 70% своїх корисних властивостей. У ній містяться антиоксиданти, які не дозволяють нашим клітинам старіти і борються з утворенням пухлин.

Також в своєму складі ягода містить велику кількість вітамінів групи В, РР, різні органічні кислоти і мікроелементи, такі як магній, кальцій, калій, фосфор.

У ній містяться пектини, які сприятливо впливають на систему травлення, а також вони здатні виводити з організму шлаки і токсини. Чорницю можна і навіть потрібно їсти при цукровому діабеті, так як вона дуже низькокалорійна і в ній велику кількість клітковини.

Хочете приготувати смачний пиріг з цієї корисної ягоди? Ми розповімо вам, як це зробити. За основу візьмемо заморожену чорницю, так як свіжу не завжди легко знайти.

Найшвидший і простий рецепт
Інгредієнти Кількість
яйце курячі - 4 шт.
пшеничне борошно - 1 склянка
цукор-пісок - 1 склянка
пакетований розпушувач - 0,5 пачки
заморожені ягоди чорниці - 1 склянка
лимонна цедра - 1 ч. ложка
мигдальні пелюстки - за бажанням
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 355 Ккал

До вас приїхала свекруха чи подруга? Що ж приготувати до чаю? Здивуйте їх швидким, легким і не приторно солодким пирогом, який дуже просто готується.

Як готувати пиріг з замороженої чорниці:

  1. За допомогою міксера або блендера збиваємо в круту білосніжну піну яйця і цукор;
  2. Всипаємо потроху борошно, цедру і розпушувач. Отримуємо повітряне тісто для бісквіта;
  3. Форму застеляємо пергаментним папером і переливаємо в неї тісто;
  4. Рівномірно розподіляємо підготовлені ягоди чорниці, як би палимо їх;
  5. Ставимо майбутній пиріг на 40 хвилин в розігріту духовку.

Пам'ятайте, що духовка духовці ворожнечу і через півгодини необхідно буде перевірити рівень готовності пирога за допомогою дерев'яної палички. Застроміть її в тісто, якщо вона залишилася сухою, то випічка готова, можете сміливо вимкнути духовку. Тільки не виймайте пиріг відразу з печі, так як бісквіт може впасти, залиште його там ще хвилин на 10, після чого сміливо діставайте з форми.

В якості прикраси пиріг можна трохи притрусити цукровою пудрою або різнобарвною цедрою, наприклад, лайма і апельсина.

Раф-кава що це таке? Як готувати цей дивний напій — кращі рецепти з вишуканим смаком.

Швидкі рецепти листкового бездріжджового тіста тут.

Печені яблука користь та шкоду, як приготувати цей простий, але смачний рецепт.

Пиріг з листкового тіста з чорницею

Відомо безліч рецептів листкових пиріжків з замороженої чорниці, а ми вам пропонуємо найкращий, простий і економний. Для нього тісто можна придбати в магазині або приготувати самостійно.

Ми зробимо його своїми руками, а всі складові будемо зважувати за допомогою кухонних ваг, так як дотримання пропорцій — ключ до ідеальної консистенції.

Необхідні продукти:

  • пшеничне борошно — 3 склянки (2,5 в тісто і 0,5 щоб посипати дошку);
  • вершкове масло або маргарин — 300 гр;
  • куряче яйце — 3 шт (2 шт — в тісто, 1 шт — для змащування);
  • вода — 100 мл;
  • сіль — ¾ ч ложки;
  • сода харчова — ¾ ч. ложки;
  • оцет — 1 ч. ложка;
  • заморожена чорниця — 1 упаковка (400-500 грам);
  • білий цукор — 1 склянка;
  • кукурудзяний крохмаль — 2-3 ст. ложки;
  • лимонна цедра — 2 ч. ложки.

Приготування пирога займе 2,5 години. Енергетична цінність в 100 г — 360 ккал.

Процес приготування:

  1. Замісимо тісто. Для цього в миску висипаємо 1,5 склянки борошна, робимо в ній ямку, туди вбиваємо яйця, додаємо погашену в оцті соду і сіль. Тісто гарненько змішуємо спочатку за допомогою ложки, а потім рук. Сформуйте з нього кулю і залиште на 20 хвилин, щоб воно відпочило;
  2. Займемося вершковим маслом. Його слід розм'якшити і змішати з залишилася борошном, а потім відправити на 10 хвилин у морозилку;
  3. Відпочиле тісто розкачуємо на дошці завтовшки 10-15 мм. В його центр викладаємо суміш з масла з борошном;
  4. Складаємо його краю конвертом, а потім знову акуратно розгортаємо тісто за формою дека;
  5. Розрізаємо його навпіл, кожну частину накриваємо плівкою і ставимо на півгодини в холодильник;
  6. Займемося начинкою. Ягоди промиваємо теплою водою, даємо стекти і змішуємо з цукром. З'явився сік обов'язково зливаємо, додаємо до них крохмаль і цедру і все ретельно перемішуємо. До речі, чорнично-цукровий сироп не виливайте, він ще згодиться;
  7. Папером для випічки застелим форму або лист, змастимо її маслом і притрусим панірувальними сухарями. Перекладаємо на неї перший шар тіста, на якому рівномірно розподіляємо начинку;
  8. На другій частині, розкатаної більш тонко, з допомогою ножа робимо горизонтальні надрізи довжиною 1,5-2 см на такому ж відстані;
  9. Вийшла накриваємо кришкою пиріг і скріплюємо його краю;
  10. Яйце і невелика кількість цукру збиваємо. Цією сумішшю за допомогою кулінарної пензлика змащуємо верхній шар тіста. Це необхідно зробити для утворення рум'яної скоринки;
  11. Відправляємо деко в розігріту духовку на 30 хвилин для запікання.

Подавайте пиріг теплим з кулькою ванільного морозива і чорничним сиропом.

Дріжджовий пиріг з ягодами

Інгредієнти для опари:

  • тепла вода — 150 мл;
  • білий або коричневий цукор — 1/2 ч. ложки;
  • сухі дріжджі — 1 пакетик;
  • пшеничне борошно вищого сорту — 150 гр.

Тісто:

  • коров'яче молоко — 200 гр;
  • куряче яйце — 2 шт;
  • білий або коричневий цукор — 1 склянка;
  • рослинне масло — 100 мл;
  • пшеничне борошно вищого сорту — 3 склянки;
  • кухонна сіль — 1 ч. ложка.

Начинка:

  • заморожені ягоди чорниці — 600 гр;
  • білий або коричневий цукор — 1,5 склянки;
  • цедра лимона або лайма — 1 ст. ложка;
  • сир 5% — 1упаковка (250 гр);
  • куряче яйце — 1 шт.

Підготовка тіста + випічка займе 3-3,5 години. Енергетична цінність — 358 ккал на 100 гр.

Пиріг з чорницею замороженої з дріжджового тіста готувати потрібно поетапно:

  1. Опара. У теплу воду додаємо дріжджі і ретельно розмішуємо до повного розчинення. Додаємо до них цукор, борошно і отримуємо тісто, яке по консистенції має бути схоже на густу сметану. Накриваємо його, залишаємо при кімнатній температурі на 30-40 хвилин, щоб опара забродила. Вона спочатку може сильно піднятися, а потім потихеньку осісти;
  2. Тісто. У глибокій мисці необхідно змішати сухі інгредієнти з рослинним маслом і яйцями, а потім влити тепле молоко. Все ретельно перемішати, щоб розчинився цукор і сіль. Далі додаємо опару і потроху засипаємо борошно;
  3. Викладаємо готове тісто на дошку, накриваємо рушником і відставляємо;
  4. Кілька разів (2-3), коли воно підійде, опускаємо. Це необхідно робити для того, щоб видаляти вуглекислий газ;
  5. Приготування начинки. Добре промиваємо ягоди, змішуємо їх з цукром і попередньо размятым виделкою сиром. Додаємо цедру і, за бажанням, трохи ванілі;
  6. Куля з тіста розрізаємо на дві частини. Одну розкачуємо за формою дека і перекладаємо на нього. Зверху рівномірним шаром розподіляємо начинку. Другу частину розкачуємо дуже тонко і ділимо її на смуги, а потім робимо з них ґрати, викладаючи стрічки з тіста у вертикальні і горизонтальні ряди;
  7. Щоб на пирозі була рум'яна кірочка, змастимо його яєчним жовтком і відправимо випікатися в розігріту духовку. На це може знадобитися 30-35 хвилин.

Чорнично-шоколадний пиріг в мультиварці

Оцінили переваги приготування страв в мультиварці, але ніколи не пробували нічого випікати? Спробуйте приготувати шоколадний пиріг з замороженої чорниці за нашим рецептом.

Інгредієнти:

  • заморожена чорниця — 1 стакан;
  • цукор — 1 склянка;
  • борошно — 1 склянка;
  • яйце — 4 шт;
  • розпушувач — 0,5 пачки;
  • вершковий маргарин або масло — 150 гр (100 гр підуть в тісто, а 50 гр в шоколадну глазур);
  • чорний шоколад — 1 плитка;
  • цедра лимона, апельсина або лайма — 1 ст. ложка;
  • порошок какао — 3-4 ст. ложки.

Час підготовки інгредієнтів і випікання пирога — 80 хвилин. Калорійність — 385 ккал.

Приготування:

  1. За допомогою міксера збиваємо яйця і цукор в пишну піну;
  2. Вводимо м'яке масло і розпушувач для випічки;
  3. У мисці змішуємо какао, борошно і поступово вводимо їх в яєчну суміш;
  4. В отримане тісто додаємо ягоди замороженої чорниці, цедру лимона і апельсина;
  5. Щоб пиріг не пристав, дно ємності трохи промазуємо вершковим або рослинним маслом і переливаємо в неї тісто;
  6. Включаємо мультиварку і встановлюємо на ній програму «Випічка», поміщаємо чашу всередину і чекаємо її вимкнення;
  7. По закінченні часу перевіряємо ступінь готовності пирога і якщо дерев'яна паличка суха, виймаємо його і відставляємо остигати;
  8. На водяній бані розтоплюємо плитку шоколаду, перекладаємо до нього вершкове масло, перемішуємо і вийшла глазур'ю змащуємо пиріг зверху;
  9. Також за бажанням можна прикрасити ягодами чорниці, малини і листочками м'яти.

Готуйте за нашими рецептами нескладні і економні пироги з замороженої чорниці, і насолоджуйтеся ними разом з родиною та друзями за кухлем чаю!

Що ще почитати: