29 июнь 2019 9 036

Кращі заготівлі чорниці з цукром на зиму без варіння

Немає людей, які б не були обізнані про корисні якості чорниці.

Вона «заряджає» організм вітамінами на рік вперед.

Зміцнює зір, відновлює імунітет, а в ній містяться антиоксиданти наповнюють організм енергією і продовжують молодість.

Корисна чорниця і дітям, яким її можна починати давати вже з 7 місяців. Малюкам до трехгодовалого віку її дають у малих пропорціях, консистенції пюре, а дітям старше трьох років можна давати вже цілі ягоди, але не більше 1-2 склянок на добу.

Правда, сезон, коли можна поїсти чорниці, дуже короткий, але завжди можна знайти вихід. З ягоди можна приготувати дуже смачне «сире варення», яке не проходить термічних обробок, а тому вона не втрачає корисних властивостей.

Варіанти приготування чорниці з цукром на зиму будуть представлені в статті, як і рекомендації господиням, щоб таке сире варення зберігалася довгий час.

Чорниця з цукром на зиму без варіння: робимо солодкі заготівлі

Легкий спосіб

Готувати по цьому простому рецептом зовсім легко і для його приготування не потрібно багато інгредієнтів:

  • Чорниця — 1 кг;
  • Цукор — 0,5 кг

Перше і найважливіше – це обробити ягоди: перебрати, вимити й обсушити. Потім висипати на суху сковорідку, посипати цукровим піском, запалити слабкий вогонь і чекати поки чорниця пустить сік. Це сигнал, що вже можна насипати цукор і тримати на повільному вогні, але не більше однієї хвилини.

Приготоване варення відразу розподіляють по банкам і закупорюють. Тримати чорницю з цукром слід в прохолодному приміщенні, без світла.

Другий варіант сирого варення

Тут ягода взагалі не піддається обробці на вогні.

Так само потрібно буде два інгредієнта:

  • Ягоди чорниці;
  • Цукор.

Залишаємо стиглі ягоди, вимиваємо і просушуємо на рушник.

Пропорції вимірюємо за допомогою склянки: на 1 столову ложку ягід, йде півтори склянки цукрового піску. Однак можна варіювати, якщо вам здається, що це буде занадто солодко і нудотно.

Чорницю відправляємо в комбайн і збиваємо до стану пюре. У процесі збивання, частинами додаємо цукровий пісок. Поки маса не почне набувати желейний складу.

Розливаємо по банках всю масу і закриваємо кришкою, без закупорювання.

Такого варення не потрібна герметична упаковка. Тримаємо банки чорниці з цукром без варіння на зиму в холодильнику.

Чорниця, протерта з цукром на зиму: рецепт желе (з термообробкою)

Для виготовлення густого ласощі – цього желе нам знадобиться:

  • Цукровий пісок — 8 склянок;
  • Ягоди чорниці – 6 склянок;
  • Вода – 4 склянки.

Ягоди слід обробити, як написано в рецептах вище.

На плиту, ставимо ємність з водою, і чекаємо, поки закипить, додаємо чорницю. Коли маса почне кипіти, засипаємо цукор. Для отримання консистенції желе, досить варити чверть години і не забувати знімати пінку і помішувати масу.

Готове желе розподіляємо по банкам. Родзинка рецепту не тільки в тому, що варення виходить дуже смачним і красивим, так, ягоди залишаються цілими, а сироп перетворюється на желе. Це корисний десерт для гурманів.

Дізнайтеся також, як приготувати яблучне пюре на зиму в домашніх умовах. Його потім можна використовувати не тільки для годування маленьких діток, але і для всілякої випічки і десертів.

А тут описані рецепти приготування вишневого варення з кісточкою.

Любите компоти? Тоді запасіться на зиму неймовірно смачними і корисними компотами з слив. Тут знаходяться рецепти з покроковим фото.

Готуємо у власному соку

Інгредієнти для чорниці з цукром у власному соку на зиму:

  • Свіжа чорниця;
  • Цукровий пісок.

Вимиваємо ягоди, висипаємо в друшляк і чекаємо, поки не стече вода.

Стерилізовані банки, ставимо в широку каструлю, на дні якої повинна бути розстелена ганчірочка.

Насипаємо в банки, присипаємо кожну баночку зверху столовою ложкою цукрового піску. Наливаємо в каструлю води, що б вона на пару сантиметрів не доходила до верху банок.

Накриваємо банки кришками, заздалегідь кипячеными у воді. Включаємо вогонь і доводимо воду до стану булькотіння, але не бурління.

Через деякий час, ягоди в банку осядуть, треба буде досипати доверху. І так додавати ягоди, до тих пір, поки сироп не заповнить банку до краю.

Кожну банку закатуємо, ставимо до низу кришечками і тепло закутуємо. Залишаємо на добу.

Поради та уточнення до рецептом:

  1. Така чорниця з цукром у власному соку зберігає свіжий смак і аромат;
  2. Цукрового піску багато класти не варто, щоб заготовка довше зберігалася;
  3. В ягодах багато власної вологи – тому воду в банки підливати не треба.

Міксуем заготовки з іншими ягодами

Нижче хочемо представити вам рецепти чорниці, перетертої з цукром та іншими ягодами на зиму. Це будуть найкращі заготовки, які ви коли-небудь робили!

Варіант 1 – з суницею

Компоненти:

  • 500 гр чорниці;
  • 500 гр суниці;
  • 1 кг цукру;
  • 0,25 кг цукрової пудри.

Позбавляємося від поганих ягід, а решту ретельно промиваємо. Робимо пюре з чорниці та суниці, наприклад в блендері. Висипаємо цукор, розмішуємо, накриваємо ганчіркою і чекаємо години 2-3.

Беремо стерильні баночки і розподіляємо варення. Ягідну масу посипаємо цукром.

Цукрову пудру кожна господиня може зробити вдома, в кавомолці.

Варіант 2 — з чорною смородиною

Підготуйте:

  • 700 гр чорниці;
  • 700 гр чорної смородини;
  • 1,5 кг цукру.

Ягоди чорниці треба перебрати, у порічкових ягід прибирати плодоніжки і все промити. Висипати на серветку сушитися. Засипати ягоди в комбайн або блендер, довести до консистенції пюре.

Змішати з цукром і залишити на три або чотири години, перемішати і розподілити масу по банках.

Варення з чорниці, перетертої з цукром і чорною смородиною, повинно зберігатися в прохолодному приміщенні. Смак у нього чудовий, солодка, з кислинкою від ягід чорної смородини.

Вітамін А варення з чорниці змішується з вітаміном С. Взимку ця криниця вітамінів допоможе боротися із застудою і зміцнить імунну систему.

Попурі з різних ягід

Інгредієнти:

  • 1 кг – малина;
  • 1 кг – полуниця;
  • 1 кг – чорниця;
  • 4,5 кг – цукор.

Чорницю та суницю промиваємо, у другій прибираємо хвостики. Малину небажано мити, вона втрачає смакові властивості. Збиваємо три ягоди блендером, потім засипаємо цукровий пісок і ще разок запускаємо блендер. Масу розливаємо по контейнерах, накриваємо кришкою і ховаємо в холодильник.

Поради до рецепту:

  1. Якщо додати сік лимона, варення придбає кисло-солодкий смак;
  2. Якщо з масою збити м'яту, то варення придбає освіжаючий смак.

Класичний рецепт чорничного ласощі з варінням

А тепер приготуємо чорницю з цукром на зиму з варінням, тобто за звичайним методом з термообробкою. Для цього рецепту варення ягоди варять, але він теж стане в нагоді хорошої господині.

Інгредієнти:

  • Чорниця — 2 кг;
  • Цукор-пісок — 700 гр;
  • Склянка води — 0,5 мл;
  • Лимонний сік — 0,5 чайної ложки.

Для початку обробляємо ягоди — перебираємо, промиваємо й сушимо. Потім дві склянки плодів подрібнюємо в блендері (або комбайні).

Воду змішуємо з цукровим піском і варимо сироп. Коли він почне густіти, додаємо в нього масу з ягід. Через деякий час суміш почне кипіти, додамо в неї залишилася чорницю.

Варимо її з цукром на вогні протягом 30 хвилин, за 5 хвилин до кінця варіння додаємо лимонний сік.

5 корисних порад господиням

  1. Чорницю для варення потрібно купувати свіжу, без пошкоджень. Якщо ягоди куплені на ринку, слід замочити на півгодини, а потім добре обсушити;
  2. Банки заготовляють заздалегідь. Вони повинні бути стерилізованими і сухими. І на ягодах, і на банках не повинно бути жодної краплі води, інакше варення не «доживе» до зими;
  3. Цукор вважається консервантом, тому його слід брати вполовину більше, ніж ягоди. Наприклад, на п'ятсот грам ягід йде один кілограм цукрового піску;
  4. Тримати сире варення потрібно тільки в холодному місці, при кімнатній температурі воно зіпсується. Якщо варення закрито негерметично, найкраще — тримати банки в холодильнику;
  5. Для виготовлення пюре з ягід можна брати не тільки блендер, але і будь-яку кухонне начиння, що у вас є в наявності на кухні.

Чорниця з цукром на зиму без варіння або з варінням буде завжди приємним доповненням до чаю з будь випічкою. Порадуйте своїх рідних смачними і різноманітними десертами з чорничного варення!

Що ще почитати: