25 июнь 2019 3 316

Смузі — свіжість, смак і користь в одній склянці

Останнім часом смузі набирають все більшу і більшу популярність. Їх згадують у розмовах і в інтернеті, вони є в меню багатьох закладів і в асортименті більшості супермаркетів. Що ж являє собою цей напій насправді? Чим він відрізняється від соку і так чи безпечно його вживання?

Що таке смузі

Смузі – популярний тренд у приготуванні їжі. Тому, хто хоче йти в ногу з сучасними тенденціями здорового харчування обов'язково потрібно навчитися робити цей напій. Це просто – потрібно тільки блендер, запас свіжих фруктів і ягід і деякі додаткові інгредієнти.

По суті, смузі – це подрібнені і перетерті до однорідної маси фрукти, змішані з молоком, натуральним йогуртом або будь-якої іншої рідкої добавкою. Його приготування не вимагає багато зусиль і часу, так що це – здорова альтернатива багатьом стравам швидкого харчування.

На полицях супермаркетів часто можна побачити вже готовий продукт, але очевидно, що напій, приготовлений вдома, буде набагато смачніше і корисніше.

Як і де виник напій

Вважається, що смузі винайшли в Каліфорнії. Пік його популярності в Америці припав приблизно на 1960 рік, коли блендер з'явився на кухні практично будь-якої господині. Виник напій ще в 30х роках, але тоді ще не був настільки поширений.

Популярність йому принесла грамотна маркетингова стратегія, націлена на прихильників правильного харчування. Смузі став постійним пунктом в меню всіх «здорових» кафе і барів.

Назва «смузі» походить від англійського слова «smoothie», що перекладається як «м'який, приємний» або «однорідний». Швидше за все, напій назвали так через м'якого смаку і густої консистенції.

Полуниця з вершками — вишуканий десерт з ніжним смаком, який сподобається всім.

Сирна запіканка з яблуками — дієтичний десерт, який готується з легкістю.

Рецепт простого торта, який так легко приготувати за кілька хвилин. І для цього вам необхідна лише сковорода і кілька простих продуктів.

Користь і шкода смузі

Абсолютно всі вітаміни, мінерали та корисні речовини, які містяться у фрукті, зберігаються і в смузі. Тому коктейль допомагає зберегти здоров'я, покращує стан шкіри, волосся і нігтів, зміцнює імунітет. Крім того, він містить достатньо енергії для того, щоб повноцінно вести активний спосіб життя, і при цьому дуже швидко засвоюється.

Напій може завдати шкоди здоров'ю тільки в тому випадку, якщо готувати його з залежалих і підгнилих фруктів. Тому варто уважно стежити за якістю використовуваних інгредієнтів.

Люблять смузі навіть вегани – люди, які не вживають продукти тваринного походження з етичних причин або з міркувань здоров'я. Вони просто заміняють коров'яче молоко в складі горіховим (наприклад, мигдальним або кокосовим).

Такий коктейль може бути навіть смачніше і корисніше звичайного, тому його варто спробувати навіть тим, хто дотримується традиційного стилю харчування.

Як вживати напій для схуднення

Вживати смузі можна і потрібно людям, які стежать за своїм харчуванням і фігурою. Цей коктейль не тільки містить цілий комплекс вітамінів і мінералів, що допоможе ослабленому схудненням організму зберігати бадьорість і активність, але і до того ж дуже ситний.

Його приємний солодкий смак переб'є бажання з'їсти якусь «заборонену» солодкість. Популярний міф про те, що під час схуднення ні в якому разі не можна вживати банани і страви на їх основі з-за того, що вони дуже калорійні.

Так, в 100 грамах банана міститься 89 кілокалорій, в той час як в 100 грамах яблука їх всього 52. Однак банан сам по собі дуже корисний продукт, що містить багато вітамінів і нормалізує роботу шлунка.

Тим більше, куди краще з'їсти «калорійний» банан, ніж тістечко з масляним кремом.

Чим смузі відрізняється від соку і милкшейка

За своїм складом і походженням смузі – щось середнє між соком і класичним молочним коктейлем. Він увібрав в себе тільки корисні властивості обох напоїв.

На відміну від звичайного соку, смузі зберігає натуральне будова волокон фруктів і ягід, тому вони не втрачають ні краплі зі своїх корисних властивостей. Крім того, він не містить стільки цукру, скільки зазвичай кладуть у сік.

Від молочного коктейлю смузі взяв всю користь молока – в першу чергу, кальцій і вітамін D. Але при цьому він не містить шкідливого приторного сиропу – тільки свіжі дари природи.

Особливість приготування

Для того щоб зробити смузі не потрібно багато – достатньо всього лише блендера на кухні, невеликого запасу свіжих продуктів і 15 хвилин вільного часу.

В Інтернеті легко знайти покрокові інструкції з приготування, а з самим процесом впорається навіть школяр. Так що це блюдо точно коштує витрачених на неї зусиль.

Кращі рецепти

Відомо кілька десятків різноманітних рецептів коктейлю, схожих один на одного тільки способом приготування. Використовують різні основи, фрукти і способи охолодження. Вибрати якийсь один рецепт буде нелегко!

З бананом і полуницею
Інгредієнти Кількість
банана середніх розмірів - 2 шт.
полуниці - 2 шт.
нежирного молока або натурального йогурту - 2 шт.
Час приготування: 10 хвилин Калорійність на 100 г: 110 Ккал

Цей коктейль – один з найпопулярніших видів смузі. Можливо, таку популярність він здобув завдяки цікавому смакової поєднанню.

Дійсно, банан і полуниця є улюбленими ягодами дуже багатьох людей, а приємний рожевий колір відмінно виглядає на фото, привертає увагу і викликає бажання швидше спробувати напій.

Як приготувати смузі:

  1. Очистити банани від шкірки і нарізати кружечками;
  2. Полуницю добре промити, відрізати «хвостики»;
  3. Подрібнювати ягоди в блендері, поки вони не стануть однорідною масою;
  4. Влити в блендер йогурт або молоко, збити;
  5. Розлити по склянках;
  6. Якщо блендер нагріває суміш при приготуванні, охолодити в холодильнику. Якщо ні, вживати свіжим.

Незвичайний рецепт овочевий

Всупереч поширеній думці, смузі готують не тільки з фруктів. Зустрічаються рецепти незвичайних зелених смузі, в приготуванні яких використовуються овочі.

Вони містять ще більше вітамінів, ніж звичний варіант, і стануть ідеальним сніданком для будь-якої людини.

Інгредієнти:

  • 1 великий томат;
  • 2 стебла селери;
  • 150 г морквяного соку;
  • 100 г бурякового соку.

Час приготування: 30-35 хвилин.

Калорійність:~70 ккал на 100 р.

Покроковий рецепт:

  1. Заздалегідь вичавити сік і дати йому настоятися не менше 20 хвилин;
  2. Помідор очистити від шкірки, селера промити;
  3. Подрібнити в блендері помідор і зелень до стану пюре;
  4. Влити сік, збити.

Річний кавуновий смузі

Влітку кожному хочеться хоча б раз відчути звичний смак кавуна або дині. Але чому б не внести різноманітність в цю традицію і не приготувати кавуновий смузі? Він дуже смачний і низькокалорійний, допоможе трохи охолодитися в жарку погоду.

Інгредієнти:

  • 400 г кавуна;
  • 100 г кубиків льоду;
  • 2 ч. л. меду;
  • 2 ст. л. лимонного соку;
  • 1 гілочка м'яти.

Час приготування: 5-15 хвилин.

Калорійність:~35 ккал на 100 р.

Покроковий рецепт:

  1. Розрізати кавун, нарізати м'якоть кубиками, вийняти всі кісточки;
  2. Помістити у блендер кавун, залити медом і лимонним соком;
  3. Збити до стану однорідного пюре;
  4. Розлити по келихах;
  5. Додати лід для охолодження, прикрасити м'ятою.

Підсумки

Таким чином, смузі – неймовірно корисний коктейль зі свіжих перетертих овочів, ягід або фруктів. Він неймовірно корисний, містить багато вітамінів, його рекомендують котрі худнуть і спортсменам.

Приготувати його легко – достатньо мати на кухні блендер. Якщо вибрати правильний рецепт приготування може зайняти не більше 15 хвилин. Існує багато незвичайних різновидів смузі, що дозволить підібрати коктейль абсолютно на будь-який смак.

Що ще почитати: