Рецепт домашньої паски готуємо з любов'ю та від душі
Великдень – одне з найбільш світлих і значущих свят весни.
Цей день є головним для всіх християн.
На Великдень прийнято дарувати один одному розцяцьковані курячі яйця (писанки) і, природно, їсти пасочки.
Історія пасхального здобного паски
Паска – це здобний символ Великодня.
Він обов'язково повинен бути присутнім на святковому столі.
Випікання пасок і їх освітлення – це один з найбільш стародавніх традицій християн, які дійшли до сьогоднішніх днів.
Цікавим є той факт, що паска з'явився набагато раніше християнства, ще з часів язичництва.
У Старому Завіті немає жодного обряду, який би нагадував про великодньому виробі і пов'язаних з ними обрядів.
Ще одним доказом «язичницьких коренів» є звичай багатьох народів піч навесні хліб, який потім жертвується землі.
У будь-якому випадку паска є символом здоров'я, благополуччя і самого життя.
В писанні про Христа багаторазово згадується трапеза, під час якої Ісус їсть хліб.
За легендою після розп'яття соратники Спасителя залишали його місце вільним.
Туди клали хліб.
Саме тому вважається, що паска є символом воскресіння і незримої присутності Христа.
Особливості великодня
Паска – це здобний виріб з дріжджового тіста.
Воно може бути різна за ступенем сдобности і величиною форми.
Але великдень за рецептом завжди повинна бути високою.
Католики роблять пісочні тістечка, які називають «бабами».
Зверху борошняні вироби прикрашаються цукровою глазур'ю або пудрою.
У тісто додають родзинки.
Разом із крашанками паска відносять святити до церкви.
Потім ними ж і розговляються.
У різних регіонах це виріб з тіста прийнято випікати в різних формах.
Але основна, «класична», — це циліндр, який нагадує високу церковну просфору.
Паску прийнято робити непостным.
У тісто необхідно додавати якомога більше масла і яєць.
За традицією парафіяни пригощають одне одного свяченим виробом, а по приходу додому одну з пасок глава родини ділить порівну між усіма домочадцями.
Рецепти паски
Існує безліч всіляких рецептів.
Господині і кулінари всього світу змагаються в майстерності приготування тіста, придумують нові начинки і намагаються більш віртуозно прикрасити верхівку.
Верхівку прикрашають не тільки цукровою пудрою або глазур'ю.
Кондитери використовують збиті вершки і курячі білки, посипають різнобарвними присипками, горіхами та цукатами.
Все це пишність бажано створювати самостійно, адже ніщо так не прикрасить здобу, як атмосфера будинку і душа господині.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
сиру - | 1 кг |
цукру - | 200 г |
вершкового масла - | 200 г |
яєць - | 5 шт. |
вершків - | 400 мл |
родзинок - | 100 г |
горіхів - | 100 г |
цукатів - | 100 г |
ванілі - | паличка |
Час приготування: 780 хвилин | Калорійність на 100 грам: 246 Ккал |
Сирна паска дуже популярна простотою приготування, ніжним смаком і невеликою кількістю калорій.
Жирність сиру та вершків слід визначити самостійно.
Цукати і горіхи варто брати за смаком.
Паличку ванілі можна замінити 1 ч. л. ванільного цукру.
Процес творення рецепт сирної паски з фото:
- Сир протріть через сито.
- Масло розм'якшити (не топити) і додати до основного інгредієнта.
- Паличку ванілі очистити від насіння.
- Яйця збити разом з цукром.
- В ту ж ємність додати вершки.
- Додати насіння ванілі (або ванільний цукор).
- Отриману масу поставити на середній вогонь і закип'ятити. Далі слід варити до загустіння, постійно помішуючи. Зняти з вогню і остудити.
- Горіхи подрібнити, цукати нарізати.
- Сир необхідно змішати з горіхами, цукатами та родзинками. В отриману масу додати яєчну суміш. Ретельно перемішати.
- Форму для паски слід застелити марлею, попередньо складеної в 2-3 шари.
- Засипати сирну масу у форму.
- Краї марлі загорнути. Форму слід поставити на тарілку або миску, тому що буде витікати сироватка. На форму помістити вантаж, і всі разом відправити в холодильник на 12 годин.
- Потім дістати сиру сирну паску з форми і прикрасити за смаком.
В народі така сирна паска називається Царською.
Для тих, хто прочитав рецепт і розглянув фото до кожного пункту, але хочуть ще й з відео ознайомитися, пропонується перегляд наступного сюжету.
Також можна приготувати рецепт паски в хлібопічці.
Це дещо спрощує процес приготування.
Для цього необхідно мати для першої закладки (опари):
- 50 мл води;
- 4 курячих яйця;
- 1 ст. л. цукру;
- 200 г вершкового масла;
- 460 г борошна;
- 1 ч. л. дріжджів.
Друга закладка:
- 230 г борошна;
- 150 г родзинок;
- 2 пакетика ванільного цукру;
- 1 ч. л. солі.
В тісто за бажанням також можна додавати горіхи і цукати, які перед тим, як покласти, необхідно подрібнити.
Для початку слід закласти всі інгредієнти для опари в хлібопічку.
Необхідно вибрати режим «спеціальний», включити і залишити в спокої.
Через 15 хвилин хлібопічка повинна запищать.
Значить настав час додати продукти, приготовані для другої закладки.
Потрібно помістити всі всередину і закрити кришку.
Вибравши необхідний режим, слід залишити масу до приготування.
Через певний час пасха буде готова.
Рецепт царської великодня і другий рецепт випікання в хлібопечі — обидва порадують вас.
Рецепт глазурі
Найсмачнішою і апетитною є білкова глазур.
Для її приготування необхідно взяти:
- 1 склянка цукру;
- 1 стакан води;
- 2 курячих білка;
- ванілін на кінчику ножа.
Отже, щоб зробити глазур, необхідно:
Цукор з водою, розмішати і довести до кипіння.
Варити 50-60 хвилин на середньому вогні.
В окремій ємності збити білки.
У збиті білки тоненькою цівкою ввести густий сироп.
Якщо останнім часом ви відчуваєте, що швидко стали втомлюватися і втомлюватися, то причина може критися в нестачі калію. Мікроелемент необхідний для нормальної роботи мозку. Його запаси потрібно постійно поповнювати. Дізнайтеся як в статті: Калій: вміст мікроелемента в продуктах.
Рецепт легкого салату з каперсами можна почитати тут. Він додасть смаку у ваше повсякденне меню.
Іноді буває, що купиш продукт якийсь, а потім не знаєш як його приготувати. У вас теж бувають такі моменти? Ось, наприклад, яловича печінка. Щоб згадати гарний рецепт, треба напружитися. А ось професіонали нашого сайту вже підготували смачні рецепти печінки у статті #deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/blyuda-iz-govyazheuy-pecheni.html
Не перестаючи збивати додати ароматизатори та барвники (за бажанням).
Отриману суміш довести на водяній бані до 60-65 градусів.
От і все.
Смачна глазур готова.
Неважливо, яка пасха буде на столі.
Головне, це вкласти всю свою душу і всі свої старання в це традиційне виріб.
Не варто думати про погане під час готування.
Необхідно максимально включити фантазію і робити паски з любов'ю.
Тоді і рецепт паски з сиру, і різні інші паски будуть радувати всіх, хто їх покуштує у світле свято Великодня.
В якості бонусу для наших читачів є можливість побачити приготування паски за старовинним рецептом.