08 апрель 2019 1 982

Рецепт домашньої паски готуємо з любов'ю та від душі

Великдень – одне з найбільш світлих і значущих свят весни.

Цей день є головним для всіх християн.

На Великдень прийнято дарувати один одному розцяцьковані курячі яйця (писанки) і, природно, їсти пасочки.

Історія пасхального здобного паски

Паска – це здобний символ Великодня.

Він обов'язково повинен бути присутнім на святковому столі.

Випікання пасок і їх освітлення – це один з найбільш стародавніх традицій християн, які дійшли до сьогоднішніх днів.

Цікавим є той факт, що паска з'явився набагато раніше християнства, ще з часів язичництва.

У Старому Завіті немає жодного обряду, який би нагадував про великодньому виробі і пов'язаних з ними обрядів.

Ще одним доказом «язичницьких коренів» є звичай багатьох народів піч навесні хліб, який потім жертвується землі.

У будь-якому випадку паска є символом здоров'я, благополуччя і самого життя.

В писанні про Христа багаторазово згадується трапеза, під час якої Ісус їсть хліб.

За легендою після розп'яття соратники Спасителя залишали його місце вільним.

Туди клали хліб.

Саме тому вважається, що паска є символом воскресіння і незримої присутності Христа.

Особливості великодня

Паска – це здобний виріб з дріжджового тіста.

Воно може бути різна за ступенем сдобности і величиною форми.

Але великдень за рецептом завжди повинна бути високою.

Католики роблять пісочні тістечка, які називають «бабами».

Зверху борошняні вироби прикрашаються цукровою глазур'ю або пудрою.

У тісто додають родзинки.

Разом із крашанками паска відносять святити до церкви.

Потім ними ж і розговляються.

У різних регіонах це виріб з тіста прийнято випікати в різних формах.

Але основна, «класична», — це циліндр, який нагадує високу церковну просфору.

Паску прийнято робити непостным.

У тісто необхідно додавати якомога більше масла і яєць.

За традицією парафіяни пригощають одне одного свяченим виробом, а по приходу додому одну з пасок глава родини ділить порівну між усіма домочадцями.

Рецепти паски

Існує безліч всіляких рецептів.

Господині і кулінари всього світу змагаються в майстерності приготування тіста, придумують нові начинки і намагаються більш віртуозно прикрасити верхівку.

У тісто кладуть не тільки ізюм, але і горішки, курагу, чорнослив, цукати і шматочки шоколаду.

Верхівку прикрашають не тільки цукровою пудрою або глазур'ю.

Кондитери використовують збиті вершки і курячі білки, посипають різнобарвними присипками, горіхами та цукатами.

Все це пишність бажано створювати самостійно, адже ніщо так не прикрасить здобу, як атмосфера будинку і душа господині.

Рецепт приготування сирної паски
Інгредієнти Кількість
сиру - 1 кг
цукру - 200 г
вершкового масла - 200 г
яєць - 5 шт.
вершків - 400 мл
родзинок - 100 г
горіхів - 100 г
цукатів - 100 г
ванілі - паличка
Час приготування: 780 хвилин Калорійність на 100 грам: 246 Ккал

Сирна паска дуже популярна простотою приготування, ніжним смаком і невеликою кількістю калорій.

Жирність сиру та вершків слід визначити самостійно.

Цукати і горіхи варто брати за смаком.

Паличку ванілі можна замінити 1 ч. л. ванільного цукру.

Процес творення рецепт сирної паски з фото:

  1. Сир протріть через сито.
  2. Масло розм'якшити (не топити) і додати до основного інгредієнта.
  3. Паличку ванілі очистити від насіння.
  4. Яйця збити разом з цукром.
  5. В ту ж ємність додати вершки.
  6. Додати насіння ванілі (або ванільний цукор).
  7. Отриману масу поставити на середній вогонь і закип'ятити. Далі слід варити до загустіння, постійно помішуючи. Зняти з вогню і остудити.
  8. Горіхи подрібнити, цукати нарізати.
  9. Сир необхідно змішати з горіхами, цукатами та родзинками. В отриману масу додати яєчну суміш. Ретельно перемішати.
  10. Форму для паски слід застелити марлею, попередньо складеної в 2-3 шари.
  11. Засипати сирну масу у форму.
  12. Краї марлі загорнути. Форму слід поставити на тарілку або миску, тому що буде витікати сироватка. На форму помістити вантаж, і всі разом відправити в холодильник на 12 годин.
  13. Потім дістати сиру сирну паску з форми і прикрасити за смаком.

В народі така сирна паска називається Царською.

Для тих, хто прочитав рецепт і розглянув фото до кожного пункту, але хочуть ще й з відео ознайомитися, пропонується перегляд наступного сюжету.

Також можна приготувати рецепт паски в хлібопічці.

Це дещо спрощує процес приготування.

Для цього необхідно мати для першої закладки (опари):

  • 50 мл води;
  • 4 курячих яйця;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 200 г вершкового масла;
  • 460 г борошна;
  • 1 ч. л. дріжджів.

Друга закладка:

  • 230 г борошна;
  • 150 г родзинок;
  • 2 пакетика ванільного цукру;
  • 1 ч. л. солі.

В тісто за бажанням також можна додавати горіхи і цукати, які перед тим, як покласти, необхідно подрібнити.

Для початку слід закласти всі інгредієнти для опари в хлібопічку.

Необхідно вибрати режим «спеціальний», включити і залишити в спокої.

Через 15 хвилин хлібопічка повинна запищать.

Значить настав час додати продукти, приготовані для другої закладки.

Потрібно помістити всі всередину і закрити кришку.

Вибравши необхідний режим, слід залишити масу до приготування.

Через певний час пасха буде готова.

Рецепт царської великодня і другий рецепт випікання в хлібопечі — обидва порадують вас.

Рецепт глазурі

Найсмачнішою і апетитною є білкова глазур.

Для її приготування необхідно взяти:

  • 1 склянка цукру;
  • 1 стакан води;
  • 2 курячих білка;
  • ванілін на кінчику ножа.
Також можна взяти харчовий барвник, який прикрасить здобні вироби і зробить свято ще більш яскравим.

Отже, щоб зробити глазур, необхідно:

Цукор з водою, розмішати і довести до кипіння.

Варити 50-60 хвилин на середньому вогні.

В окремій ємності збити білки.

У збиті білки тоненькою цівкою ввести густий сироп.

Якщо останнім часом ви відчуваєте, що швидко стали втомлюватися і втомлюватися, то причина може критися в нестачі калію. Мікроелемент необхідний для нормальної роботи мозку. Його запаси потрібно постійно поповнювати. Дізнайтеся як в статті: Калій: вміст мікроелемента в продуктах.

Рецепт легкого салату з каперсами можна почитати тут. Він додасть смаку у ваше повсякденне меню.

Іноді буває, що купиш продукт якийсь, а потім не знаєш як його приготувати. У вас теж бувають такі моменти? Ось, наприклад, яловича печінка. Щоб згадати гарний рецепт, треба напружитися. А ось професіонали нашого сайту вже підготували смачні рецепти печінки у статті #deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/blyuda-iz-govyazheuy-pecheni.html

Не перестаючи збивати додати ароматизатори та барвники (за бажанням).

Отриману суміш довести на водяній бані до 60-65 градусів.

От і все.

Смачна глазур готова.

Неважливо, яка пасха буде на столі.

Головне, це вкласти всю свою душу і всі свої старання в це традиційне виріб.

Не варто думати про погане під час готування.

Необхідно максимально включити фантазію і робити паски з любов'ю.

Тоді і рецепт паски з сиру, і різні інші паски будуть радувати всіх, хто їх покуштує у світле свято Великодня.

В якості бонусу для наших читачів є можливість побачити приготування паски за старовинним рецептом.

Що ще почитати: